Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στον ρ/σ Πρακτορείο FM 104,9

Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στον ρ/σ Πρακτορείο FM 104,9

by ikariaki.gr
25 views

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    

22 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στον ρ/σ Πρακτορείο FM 104,9

banner

 

Σε σημερινή συνέντευξή του στoν ρ/σ Πρακτορείο FM 104,9, στην εκπομπή του Κώστα Παπαδάκη και της Σοφίας Παπαδοπούλου, ο ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

 

Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, ο ΥΜΕΠΟ σημείωσε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποσυμφορηθεί η Σάμος», ενώ σχετικά με την κατάσταση σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και Κέντρα Φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα τόνισε  πως είναι από άριστη έως πολύ καλή.

Για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι «έχουμε δει τις λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τη δουλειά μας στη Σάμο. Παίρνουμε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους ευάλωτους να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε αυτούς που δεν έχουν αντίστοιχο δικαίωμα να επιστραφούν».

Για την κατάσταση στην ενδοχώρα, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ο ΥΜΕΠΟ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η διάταξη είναι περίπου 25.000 σε διαμερίσματα, 7.000 σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία και περίπου 18.000 – 20.000 σε κέντρα φιλοξενίας. Η κατάσταση είναι από άριστη στα διαμερίσματα, στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας, όπως είναι η Ανδραβίδα, έως πολύ καλή στα υπόλοιπα», τόνισε.

Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε ακόμη πως «πάντα υπάρχει το ζήτημα των ροών και πάντα υπάρχει το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής», ενώ ερωτηθείς για τον «διάδρομο» στο Δέλτα του Έβρου, απ’ όπου περνούν κυρίως Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες, είπε: «Είμαστε σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές γι’ αυτό το νέο διάδρομο που ξεκινάει από δύο χωριά της Τουρκίας, που είναι κοντά στον Έβρο και κατά κύριο λόγο Αφγανοί φτάνουν κάπου κοντά στην Αλεξανδρούπολη». Συζητάμε με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ώστε να ανακοπεί αυτός ο νέος δρόμος των διακινητών, οι οποίοι πολλές φορές είναι ένα βήμα μπροστά από τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σχετικά με την κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «είναι επ’ ωφελεία μας στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και επ’ ωφελεία της Τουρκίας και της Ευρώπης να παραμείνει αυτή η συμφωνία, να δούμε τακτικά ζητήματα ή κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να διορθώσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον». Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία αυτή «έχει σημάνει μια τεράστια μείωση των ροών», αλλά, όπως εξήγησε, δεν λύνει από μόνη της τα πάντα. Δεν λύνει το πόσοι άνθρωποι θα έχουν ζωή στη δική τους χώρα, για να μην αναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να έρχονται προς την Ευρώπη, δεν λύνει το ζήτημα της πιθανής ανάφλεξης συγκρούσεων σε περιοχές όπως η Συρία, ενώ  επανέλαβε πως παραμένει ως ζήτημα και η ανακατανομή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών και τις πολιτικές ανακατατάξεις που προκαλεί, ο Δ. Βίτσας ανέφερε πως αν συζητούσαμε σοβαρά και αν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αλλάξει τη θέση που εκφράζανε, η συμφωνία θα περνούσε με τεράστια πλειοψηφία, προσθέτοντας: «Νομίζω, όμως, ότι υπάρχουν μέσα στην ελληνική Βουλή οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και θεωρώ πως όχι μόνο θα πάρει την πλειοψηφία, αλλά μεγαλύτερη πλειοψηφία απ’ αυτήν που πήρε η ψήφος εμπιστοσύνης».

Ο ΥΜΕΠΟ καταλόγισε στο μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης προσπάθεια «να μη συζητήσουμε σοβαρά για τα ζητήματα που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της Ελλάδας και των Βαλκανίων, αλλά να μείνουμε σε κορώνες, που κατά κύριο λόγο έχουν εθνικιστικό χαρακτήρα».

«Ρέπουν προς μια λογική -και η Νέα Δημοκρατία- ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, δηλαδή η βάση της μεγάλης αλυτρωτικής ιδέας που υπήρχε τον προηγούμενο αιώνα, ενώ αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να συζητήσουμε πολύ σοβαρά και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον», ανέφερε ο Υπουργός.

Τόνισε, ακόμη, ότι αφού ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα φανεί πως «είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για τη Βόρεια Μακεδονία και για όλα τα κράτη των Βαλκανίων», για να προσθέσει τα εξής: «Έγινε κάτι που δεν έχει συμβεί προηγούμενα χρόνια, μια χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα και να αλλάζει και το Σύνταγμά της. Αυτό δείχνει την αμοιβαία προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, χθες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Bουλής, ο Δ. Βίτσας είπε: «Κατ’ αρχήν η προσπάθεια για να γίνει αυτή η συμφωνία είχε περιγραφεί πλήρως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχε ο Πάνος Καμμένος με σεβασμό στην ιδιαίτερη θέση που είχε, η οποία είναι μια θέση που δεν συμβάλει στη λύση του προβλήματος και εν πολλοίς είναι εθνικιστική θέση».

Επίσης, ο κ. Βίτσας απηύθυνε ένα «ευρύτερο κάλεσμα» τόσο προς τις πολιτικές δυνάμεις, όσο και -κυρίως- τις κοινωνικές δυνάμεις για μια προοδευτική συνεργασία που θα διατυπώνει την πρόταση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι η χρονική περίοδος των μνημονίων από τη μια πλευρά και η έξοδος από τα μνημόνια αναδιατάσσουν τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, αναδιατάσσουν το κοινό αίσθημα σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις και αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι μια προοδευτική συνεργασία που θα διατυπώσει και θα διατυπώνει την πρόταση για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόταση της συντηρητικής παράταξης», υπογράμμισε.

«Είναι ένα ευρύτερο κάλεσμα που απευθύνεται προς δύο κατευθύνσεις», πρόσθεσε και εξήγησε: «Η μία είναι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να στέργει προς μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι λειτουργούν πολιτικά». Αλλά το πρώτο και το κύριο είναι οι κοινωνικές δυνάμεις. Και βέβαια, βάση αυτού του εγχειρήματος, χωρίς όμως ηγεμονισμούς, δεν μπορεί παρά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε ο ΥΜΕΠΟ.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue