Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνάντηση στο Χαράρε του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ με τον Αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε Constantino Chiwenga

Συνάντηση στο Χαράρε του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ με τον Αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε Constantino Chiwenga

by ikariaki.gr
3 views

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                     

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

 

Αθήνα, 10.04.18

banner

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ CONSTANTINO CHIWENGA

 

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

 

 

Την στήριξη της Ελλάδας στο νέο δημοκρατικό δρόμο της Ζιμπάμπουε, ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της χώρας κ. Constantino Chiwenga από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, στη συνάντηση που είχαν στο Χαράρε. Παρεκάλεσε, επίσης, να έχει η Ζιμπάμπουε τη συνδρομή της Ελλάδας στο αίτημα για την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του προηγούμενου καθεστώτος της.

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ ψηλά στη δική του ατζέντα, είχε το θέμα της αναγνώρισης από τη Ζιμπάμπουε των πτυχίων που λαμβάνουν σπουδαστές της που φοιτούν στα Πανεπιστήμια του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

 

«Αποτελεί παραβίαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ με έμμεσο τρόπο αναγνώριση του ψευδοκράτους και του καθεστώτος παράνομης στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου, μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, τη στιγμή που η Ζιμπάμπουε αναγνωρισμένα στηρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία».

 

Ο κ. Constantino Chiwenga έδωσε αμέσως εντολή στον παριστάμενο Διπλωματικό του Σύμβουλο, επίλυσης του αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Chiwenga, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ, η πρώτη Έλληνα Υπουργού εδώ και 30 χρόνια και ένας από τους πρώτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (προηγήθηκε Βρετανός λόγω της επερχόμενης επανένταξης της χώρας στην Κοινοπολιτεία) μετά τα γεγονότα του Νοεμβρίου 2017.

 

Στη συνέχεια τόνισε τα εξής:

 

«Η χώρα μου έχει μπει πλέον σε μία καινούργια πορεία. Της Δημοκρατίας που πηγάζει από την ιστορία της πατρίδας σας. Της Ελλάδας. Οι Εκλογές μας θα γίνουν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Σας προσκαλούμε να στείλετε παρατηρητές, για να διαπιστώσετε το αδιάβλητο των διαδικασιών. Θα το ζητήσουμε από τον ΟΗΕ, αλλά και απ’ όλες τις χώρες που θέλουμε να είναι κοντά μας. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά…

Και παράλληλα με τη Δημοκρατία μας θέλουμε να κτίσουμε μία ισχυρή οικονομία, βασιζόμενη σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην εισροή επενδύσεων. Αλλά γι’ αυτό το σημαντικό κεφάλαιο, πρέπει να άρει η Ε.Ε. τα περιοριστικά μέτρα που μας έχει επιβάλει. Σας ζητώ η Ελλάδα, σεβαστό μέλος της, να συμβάλει προς το δίκαιο αίτημά μας.

 

Εξάλλου, η εμπιστοσύνη μας στους Έλληνες είναι δεδομένη. Η Ομογένειά σας ζει μαζί μας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Εργατική και έντιμη. Ποτέ δεν μας δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Τα παιδιά μου στο Ελληνικό Σχολείο πηγαίνουν. Και φυσικά θα καλοδεχθούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα έλθουν εδώ. Υπάρχουν μεγάλα πεδία συνεργασίας στις κατασκευές, πράσινη ενέργεια, γεωργικά προϊόντα, αλουμινοκατασκευές, φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, τουρισμός κλπ».

 

Ο κ. Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε για τη συνδρομή του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε υποτροφίες για τις Σχολές Ευελπίδων, Ικάρων και Στρατιωτικών γιατρών, παρακαλώντας για τη χορηγία δύο επιπλέον θέσεων. Αίτημα το οποίο εξετάζεται θετικά.

 

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών. Ο ΥΦΥΠΕΞ ενημέρωσε για τα δρώμενα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, αναλύοντας και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι, ειδικότερα, της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.

 

Ο κ. Αντιπρόεδρος ενημέρωσε από τη πλευρά του για τα ανοίγματα της χώρας του, χαρακτηρίζοντας ως πολύ επιτυχημένη την πολύ πρόσφατη πρώτη επίσκεψη αμερικανών Γερουσιαστών.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue