Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Συνάντηση Καρναβάδων – Καλοκαίρι 2017 Δάφνη Ικαρίας

Συνάντηση Καρναβάδων – Καλοκαίρι 2017 Δάφνη Ικαρίας

by ikariaki.gr
26 views

Πολύς κόσμος, τρεις γενιές Καρναβάδων, μεγάλη διασκέδαση

Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί στην Ικαρία το φαινόμενο της αναζήτησης της καταγωγής και των οικογενειακών δεσμών μας από το απώτερο παρελθόν. Διοργανώνονται συγκεντρώσεις που ξεφεύγουν από τον τυπικό στενό οικογενειακό κύκλο και φέρνουν, είναι η αλήθεια, σε επαφή ανθρώπους με μακρινή και δυσερεύνητη ρίζα συγγενείας.

Ο Γιάννης ο Καρναβάς δίνει οδηγίες

Το πρώτο εμφανές όφελος από αυτές τις συναντήσεις, πέραν από την δεδομένη συνδιασκέδαση,  είναι η επαφή ανθρώπων που μπορεί να μένουν σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα, σε άλλη ήπειρο (αλλά καμιά φορά και στο ίδιο χωριό) και δεν βρίσκουν συχνά ευκαιρία να συναντηθούν και να αλλάξουν μια κουβέντα.

Ο Αντώνης ο Καρναβάς δοκιμάζει την τύχη του

Επόμενο προφανές όφελος είναι αυτή καθαυτή η διερεύνηση των δεσμών συγγενείας του παρελθόντος και η συνδρομή σ’ αυτό των γνώσεων των πρεσβύτερων που αν δεν μεταδοθούν στόμα με στόμα μάλλον θα χαθούν. Η γνωριμία με άλλα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται και κινούνται σε άλλους γεωγραφικούς ή/και επαγγελματικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασίες και αμοιβαία ωφέλεια.

Οι Καρναβάδες τα πάνε καλά και στους ευρωπαϊκούς χορούς

Παράπλευρο όφελος ίσως είναι, η διευθέτηση και περιουσιακών-κτηματικών διαφορών, που στην Ικαρία λόγω της έλλειψης τίτλων, είναι πάντα θέμα φλέγον.

Ο Αργύρης ο Καρναβάς έτοιμος να δώσει συμβουλές στον Απόστολο Μουσέτη και στους νεώτερους

Την ιστορία αυτή την ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία η οικογένεια των Μαυρογιώργηδων με μπροστάρη τον Γιάννη τον Μαυρογιώργη (Διογένη) στον οποίο προσφύγαμε κι εμείς για τη σχετική τεχνογνωσία. Ακολούθησαν κι άλλοι, όχι με τόση επιτυχία.

banner

Οι Καρναβάδες διαπρέπουν στον Καριώτικο

Φέτος, μετά από συζητήσεις 2-3 χρόνων το αποφάσισαν και οι Καρναβάδες. Όντας μια από τις πιο πολυάριθμες οικογένειες του νησιού, αποφάσισαν ότι έχει νόημα να  αποπειραθούν να συγκεντρώσουν μέλη τους που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το νησί, στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις αλλά και εκτός Ελλάδος στο πλαίσιο μιας βραδιάς διασκέδασης και γνωριμίας. Πρωτεργάτες ήταν ο Γιώργος ο Καρναβάς από τη Δάφνη, ο Γιάννης ο Καρναβάς από την Ξανθή, ο Αριστείδης ο Καρναβάς από τον Εύδηλο, η Κωστούλα η Καρναβά (Ξηρού) από την Ακαμάτρα και ο γράφων. Δειλά-δειλά έγιναν οι πρώτες επαφές, αποφασίστηκε ο τόπος και η μέρα, κανονίστηκε το μενού, βρέθηκε η ορχήστρα και ξεκίνησε η διαδικασία της επικοινωνίας. Επιλέχτηκε η Δάφνη λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχει στην ιστορία της οικογένειάς μας. Για καλυφθούν τα εκτός φαγητού έξοδα οργανώθηκε μια υποτυπώδης λαχειοφόρος στην οποία συνεισέφεραν ιδιώτες και επαγγελματίες.

Η εξαίρετη φωτογράφος μας με τη Φανή Καρναβά εκπρόσωπό μας στο Πέραμα

Έφτασε το αναμενόμενο βράδυ (8 Αυγούστου 2017) και οι διοργανωτές ανέμεναν με ανησυχία την ενδεχόμενη ανταπόκριση. Μαζί ανησυχούσε και ο μάγειράς μας (ο Γιώργος ο Καλαφάτης) για το τι θα γίνει το ωραίο του πιλάφι.

Ο υπεύθυνος του μενού Γιώργος Καλαφάτης

Λίγο λίγο οι καλεσμένοι άρχισαν να μαζεύονται και μέχρι τις 12 το βράδυ αναγκαζόμαστε κάθε τόσο να προσθέτουμε τραπέζια μια και είχαμε πρόβλεψη αρχικά για 100 μόνο άτομα. Η συνολική προσέλευση παρά την περιορισμένη ενημέρωση, ξεπέρασε τα 200 άτομα. Ήρθαν Καρναβάδες (και συμπαθούντες) από την Ακαμάτρα, τη Δάφνη, το Στελί, την Πλαγιά, τον Μαγανίτη, τα Κοσσοίκια, τον Εύδηλο, την Ξανθή ακόμα και από τις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Επαμεινώνδας – Σταύρος = ποιοτική μουσική

Κάποια στιγμή άρχισε να παίζει και η ορχήστρα μας (Επαμεινώνδας-Σταύρος) αλλά αν δεν σηκωνόταν οι Ευδηλιώτες πρώτοι, μου φαίνεται ότι οι υπόλοιποι μάλλον καθιστοί θα τη βγάζαμε όλο το βράδυ (η χορευτική δεινότητα δεν ήταν ποτέ από τα δυνατά μας εμάς των ορεινών!!).

Οι Ευδηλιώτες Καρναβάδες είναι πιο μερακλήδες στο χορό

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η προσέλευση ήταν ήδη τόσο μεγάλη που είχαν εξαντληθεί τα φαγητά και ο μάγειράς μας είχε αρχίσει να αυτοσχεδιάζει. Η συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιες και ζωηρές, ο χορός κρατούσε καλά, το κέφι είχε ανάψει και όλοι διασκέδαζαν πλέον σαν μια μεγάλη παρέα. Ακούστηκαν ιστορίες, έγιναν υποθέσεις και συζητήσεις ημιεπιστημονικές για την απώτερη καταγωγή μας, για την προέλευση του ονόματος, αναζητήθηκαν σημεία συγγενικής επαφής μεταξύ των διαφόρων κλάδων και μελετήθηκαν τρόποι συνέχισης της πρωτοβουλίας.

Η εξαίρετη φωτογράφος μας παρατηρεί με θαυμασμό τους χορευτές του Ικαριώτικου

Τη βραδιά κάλυψε φωτογραφικά ο Σαράντος ο Κουντούπης (εγγονός του Κώστα Καρναβά) ενώ κάποιοι φίλοι προχώρησαν σε οικονομικές προσφορές για την κάλυψη των εξόδων.

Το κέφι σε υψηλό επίπεδο

Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.  Οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν εμφανώς ευχαριστημένοι. Οι στόχοι της συνάντησης εκπληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Προσωπικά είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνομιλήσω με συνεπίθετούς μου τους οποίους είχα ίσως και χρόνια  να δω από κοντά.

Ο Βαγγέλης ο Καρναβάς μας εκπροσωπεί στο Σικάγο

Για να συνεχιστεί αυτή η όμορφη εκδήλωση, ορίστηκε μια προσωρινή ομάδα συντονισμού και δόθηκαν υποσχέσεις για κάτι πιο οργανωμένο την ερχόμενη χρονιά την ίδια ημερομηνία (8 Αυγούστου 2018). Ο προσανατολισμός είναι τέτοιος που μάλλον θα έχουμε έναν ακόμη σύλλογο στους ευάριθμους του νησιού μας.

Ο Αλέκος ο Καρναβάς κρατάει την παράδοση της οικογένειας στον κλάδο της ιεροσύνης

Από την εκκαθάριση της εκδήλωσης περίσσεψε ένα μικρό ποσό χρημάτων το οποίο οι συντελεστές της διοργάνωσης συμφώνησαν και δωρήθηκε υπό μορφή εφοδίων στο γηροκομείο Ικαρίας. Οφείλονται πολλές ευχαριστίες σε όσους είχαν την πρωτοβουλία, σε όσους στην πράξη συνεισέφεραν και στους καλούς επαγγελματίες και ιδιώτες Ευδήλου, Ακαμάτρας και άλλων χωριών για τις προσφορές τους στη λαχειοφόρο.

Η Αγγελική Καρναβά δίνει τον ρυθμό

Ίσως ήταν μια από τις πιο ευχάριστες βραδιές του φετινού καλοκαιριού και η ανάμνησή της θα μας συντροφεύει ως την επόμενη.

Επόμενο ραντεβού στις 8 Αυγούστου του 2018. Καρναβάδες (και συμπαθούντες) ας βάλουν από τώρα αυτή την ημερομηνία στο καλεντάρι τους.

 

Βασίλης Καρναβάς

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue