Home ΚοινωνίαΕλλάδα Στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

by ikariaki.gr
19 views

Βασιλική Γραμματικογιάννη

Επενδύσεις σε 18 περιοχές της χώρας – Τι αλλάζει

Ήταν το μακρινό 1982 όπου το πρώτο αιολικό πάρκο της Ευρώπης γινόταν πραγματικότητα στο νησί της Κύθνου από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθιστώντας τη χώρα μας και τη δημόσια εταιρεία πρωτοπόρους στην Ευρώπη. Έκτοτε η ανάγκη για φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, που θα έφτανε και στο πιο απομακρυσμένο χωριό αυτής της χώρας, ενίσχυσε τη λιγνιτική παραγωγή εις βάρος της καθαρής ενέργειας και του περιβάλλοντος. «Το γεγονός ότι αναπτύξαμε το λιγνίτη δεν σήμαινε εμμονή της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή αλλά αναγκαιότητα για τη χώρα» θα πει ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης.

Σήμερα η ΔΕΗ κάνει  στροφή στις ΑΠΕ με έργα που θα γίνουν «παράδειγμα προς μίμηση» για τους ευρωπαίους εταίρους μας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Nicholas Jannet, κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφτηκε εχτές στην Αθήνα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Με το δάνειο αυτό θα χρηματοδοτηθούν  σε 18 γεωγραφικές περιοχές της χώρας, ενέργειες αποκατάστασης και ανανέωσης παλαιών αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών σταθμών που λειτουργούν εδώ και 25 χρόνια, καθώς και η κατασκευή νέων μικρής κλίμακας αιολικών πάρκων. «Το δάνειο αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά, ενώ θα συμβάλλει στη μεταβολή του ενεργειακού μίγματος που παράγεται από τη ΔΕΗ και θα καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα περισσότερο βιώσιμο και ασφαλέστερο» δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί τη στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ».

Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Ηλίας Μοναχολιάς  «το νέο πρόγραμμα ΑΠΕ θα υποστηρίξει επενδύσεις σε αιολικά πάρκα σε περιοχές ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο, Ψαρά και στην ηπειρωτική χώρα, στην Καρδίτσα».

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα προστεθούν 90 MW νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ στη χώρα, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει σταθμό για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για τις ΑΠΕ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από σήμερα.

«Το πρώτο βήμα έγινε σήμερα. Όχι μόνο με την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης, αλλά και γιατί σήμερα είχαμε τη χαρά να υπογράψουμε την πρώτη Σύμβαση Προμήθειας Ανεμογεννητριών για 10 αιολικά πάρκα σε 9 νησιά του Αιγαίου» θα πει ο κ. Μοναχολιάς, συστήνοντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Mark Jones της προμηθεύτριας εταιρείας EWT, μια από τις κορυφαίες εταιρείες με παρουσία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Στη φωτογραφία ο κ. Μοναχολιάς με τον κ. Mark Jones.

 

banner

Αναδημοσίευση από : http://www.athensvoice.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue