Home ΚοινωνίαΕλλάδα Στις 27 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση στον «ΑΤΤΙΚΟ ΤΥΜΒΟ»

Στις 27 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση στον «ΑΤΤΙΚΟ ΤΥΜΒΟ»

by ikariaki.gr
9 views

Την Κυριακή 27 Μαΐου στο μνημείο που βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», θα γίνει η εκδήλωση του Ομίλου Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών 1941 – 1952 «Ο ΑΤΤΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ».

Πρόκειται για μία εκδήλωση που γίνεται σε ετήσια βάση και θυμίζει τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, αλλά και της μετεμφυλιακής περιόδου, όταν τα στρατοδικεία αποφάσιζαν συχνά εκτελέσεις, πολλές φορές με ανύπαρκτα ή κατασκευασμένα στοιχεία.

Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος φορέας: «Ο Όμιλος Μνήμης Εκτελεσμένων Αγωνιστών 1941-1952, ο Αττικός Τύμβος ιδρύθηκε με σκοπό την συμπλήρωση του μαρτυρολογίου των αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης και την απόδοση τιμής στην υπέρτατη θυσία των πεσόντων για την Ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την Εθνική ενότητα και την συμφιλίωση.

Με πρωτοβουλία ορισμένων συγγενών και συγκρατουμένων των εκτελεσμένων κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου έγινε έρευνα και τα ανευρεθέντα 370 ονόματα χαράχτηκαν σε ανοξείδωτο μέταλλο και εν συνεχεία τοποθετήθηκαν σε κατάλληλο υποστήριγμα.

Με την διευθέτηση του περιβάλλοντα χώρου ολοκληρώθηκε το μνημείο των εκτελεσθέντων «εις τον συνήθη τόπον όπισθεν του Σανατορίου Σωτηρία» (όπως αναφέρεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και εις τα κατάστιχα των φυλακών).
Η ανέγερση του μνημείου έγινε εντός του χώρου του Νοσοκομείου για λόγους προστασίας».

 

banner

Νάσος Μπράτσος

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue