Home Εκπαίδευση Σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στον ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Θεσσαλονίκης

Σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στον ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Θεσσαλονίκης

by ikariaki.gr
6 views

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μαρούσι,27 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

banner

 

Θέμα: Σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στον ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Θεσσαλονίκης

 

Για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση

Γνωρίζετε ότι το θέμα των μόνιμων διορισμών δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είμαστε σε συνεννόηση με τους θεσμούς, έχουμε κάνει βήματα, όχι τόσα όσα θα θέλαμε, αλλά έχουμε κάνει βήματα. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ανάγκη των μόνιμων διορισμών και, όπως έχω δηλώσει, τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε τον αριθμό και το σύστημα πρόσληψης. Έχετε δίκιο ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. Είναι απαράδεκτες οι καθημερινές συνθήκες, όχι μέσα στην τάξη, αλλά το γεγονός ότι έχουν λιγότερες άδειες από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και το γεγονός ότι η τεράστια πλειοψηφία τους δεν μπορεί να διδάξει κοντά στον τόπο διαμονής τους. Αναπληρωτές θα υπάρχουν επειδή τους χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό σε σχέση με το ποσοστό των μόνιμων εκπαιδευτικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί από το 2009. Άρα, πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι το θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση.

Τώρα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή να καταλήξουμε σε ένα σύστημα διορισμού διότι ανάμεσα στους φορείς υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ως προς αυτό. Θα ήταν κρίμα να ανακοινωθεί ένας σημαντικός αριθμός διορισμών και αυτό να υπονομευθεί λόγω των μεγάλων διαφωνιών που μπορεί να υπάρξουν για το σύστημα διορισμού. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε αρχίσει να συζητάμε και με την ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ και με άλλους φορείς το σύστημα διορισμού το οποίο και θα λαμβάνει υπόψη προϋπηρεσίες αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα σε νέους εκπαιδευτικούς να μπορέσουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία. Διότι, το είπατε και σεις, στηριχτήκαμε κι εν πολλοίς δεν κατέρρευσε το εκπαιδευτικό σύστημα και λόγω αυτών των ανθρώπων. Αυτό λοιπόν πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εννέα, δέκα χρόνια προϋπηρεσίας καιαυτό δεν μπορεί να μην μοριοδοτηθεί γενναιόδωρα. Τώρα, το ποια άλλα πράγματα θα μοριοδοτηθούν αυτό είναι κάτι που θα το καθορίσει και το σύστημα διορισμών.Ήδη έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις ώστε να δούμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε και στο τέλος να πάρει η Πολιτεία μία πολιτική απόφαση. Τον Οκτώβριο που θα ανακοινώσουμε τον αριθμό, θα ανακοινώσουμε και το σύστημα διορισμού.

Για τις καθυστερήσεις σε πληρωμές καθαριστριών

Είναι πολύ δύσκολο να κανονικοποιηθούν αυτές οι εργασιακές σχέσεις, όσο οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή έχουμε διάφορες πηγές χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο πληρωμών. Από πλευράς μας οι πληρωμές έχουν ήδη επιταχυνθεί και θα προσπαθήσουμε οι άνθρωποι αυτοί να πληρώνονται κάθε δύο μήνες. Είναι, όμως, και ένα θέμα που αφορά γενικότερα στη γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ και δεν έχει σχέση με εμάς. Είναι ένα θέμα γενικότερο. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν καθαρίστριες οι οποίες πληρώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και καθαρίστριες που πληρώνονται μέσω του προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων που είναι κρατικά χρήματα. Υπάρχει ένα καθεστώς το οποίο ελπίζουμε μετά τον Αύγουστο να καταφέρουμε να το κανονικοποιήσουμε. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή πέρα από το να πούμε ότι οι πληρωμές θα γίνονται κάθε δίμηνο, δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα άλλο.

Για τις συνενώσεις Πανεπιστημίων – ΤΕΙ

Έχουμε βάλει ως στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης. Ως προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση και αυτό δε σημαίνει πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Εκείνο που λέμε είναι να αναζητηθούν οι μάξιμουμ συνέργειες που μπορούν να αναζητηθούν γιατί,όπως ξέρετε, ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, ορισμένα δεν είναι τόσο υψηλού επιπέδου κι άλλα έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο.

Εμείς συγκροτούμε Ομάδες Εργασίας που θα καταλήξουν σε ένα πόρισμα με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Το κάναμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου όπου έχουμε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις. Στα Ιωάννινα έχουμε απολύτως ομόφωνη απόφαση και ετοιμάζουμε τώρα το Νομοσχέδιο, το οποίο σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθεί, όπου διάφορα τμήματα καταργούνται και διάφορα τμήματα εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό θέλουμε να μας έρχεται από «τα κάτω». Δηλαδή, οι άνθρωποι που ξέρουν τα ζητήματα και τις τοπικές συνθήκες να μας κάνουν τις προτάσεις τους. Η Πολιτεία βεβαίως θα πάρει τις όποιες αποφάσεις, αλλά δεν έχει η Πολιτεία και το ακαδημαϊκό και το πολιτικό σκέλος ταυτοχρόνως.

Ας έρθω τώρα στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το απόγευμα έχουμε συνάντηση με την αντίστοιχη επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Και αύριο έχουμε συνάντηση με μία ομάδα εργασίας που είναι από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, από τις Σέρρες και από την Καβάλα και αρχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Ως προς το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κύριος Μήτκας είναι και Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων αυτήν την εποχή. Η Σύνοδος Πρυτάνεων έβγαλε μία αρκετά σκληρή ανακοίνωση όταν είπαμε να προχωρήσουμε στην ενοποίηση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών και γενικά δεν υπήρχε καμία συναίνεση γι’ αυτήν μας την πολιτική από τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Μόλις ανακοινώθηκαν οι συνέργειες για τη Θεσσαλονίκη, έσπευσαν όλοι να προσεταιριστούν το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και να δουν πως θα συνεργαστούν. Εγώ λέω ότι αυτές είναι καλές κινήσεις. Βεβαίως, δεν σας κρύβω και την απογοήτευση μου για διάφορα πράγματα τα οποία ενέχουν κι ένα στοιχείο πολιτικής. Αλλά η ζωή είναι δύσκολη, που λένε. Εμείς, λέμε το εξής: Ας αρχίσουν οι συζητήσεις για τη διερεύνηση των συνεργειών. Όπου υπάρχουν συμφωνίες, θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες, θα δούμε πως θα επιλυθούν αυτές οι διαφωνίες.

Για το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ενθαρρύνουμε συνέργειες ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, τις Σέρρες και την Καβάλα. Νομίζουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολύ πρωτοποριακά οργανωτικά και εκπαιδευτικά σχήματα. Όπως σας είπα, έχει αρχίσει μία συζήτηση. Αύριο θα γίνει και μία συνάντηση της Επιτροπής με την παρουσία τη δική μου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Δεν θα πρέπει να πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν μέσα από συζητήσεις στις Ομάδες Εργασίας και προφανώς και στις αντίστοιχες κοινότητες.

Κατ’ αρχήν εμείς λέμε οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται να είναι σε ένα πλάνο τριετίας ή πενταετίας.Δηλαδή, να εντάσσεται σε έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των Ιδρυμάτων και να μην είναι κάτι συγκυριακό. Και αυτό το κάναμε και στα Γιάννενα και στο Ιόνιο και στη Θεσσαλία. Άρα, θα μας φέρουν μία πρόταση ουσιαστικά μεσοπρόθεσμη. Σε αυτήν την πρόταση θα μπορούμε να δούμε και τι καινούργια πράγματα μπορούνε να γίνουν ως προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Θα μπορούμε να δούμε ποια άλλα τμήματα θα συμπτυχτούν, πάντα στη λογική της αναβάθμισης συνολικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γιατί ξέρετε, τα παιχνίδια που παίχτηκαν στην πλάτη των ΤΕΙ είναι ντροπή για την κοινωνία μας στο σύνολο της. Εδώ, λοιπόν, προσπαθούμε να κανονικοποιήσουμε μία κατάσταση, να αναβαθμίσουμε επί της ουσίας διάφορα γνωστικά πεδία, χωρίς παροχολογία, και με ακαδημαϊκά κριτήρια. Και θα τα δούμε ένα-ένα. Κανείς δεν θα ριχτεί, κανείς δεν θα εξαφανιστεί, αλλά όλοι πρέπει να δούμε τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο που έχουν τα διάφορα τμήματα και τα διάφορα γνωστικά πεδία στη σημερινή συγκυρία.

Για ταΤΕΙ

Δεν θα κλείσει κανένα ΤΕΙ. Η απάντηση είναι κατηγορηματική. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν και ορισμένοι Δήμαρχοι που τώρα σκέφτηκαν ότι έχουν και ένα ΤΕΙ στην περιοχή τους και λένε ότι θα το φροντίσουν ενώ εδώ και δεκαετίες δεν έκαναν τίποτα. Άρα το θέμα της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει κι αυτό να το βάλουμε στο τραπέζι. Δηλαδή, με τι όρους διεκδικούν την παραμονή ενός ΤΕΙ, με δεδομένο αυτό που σας είπα ότι δεν παίζεται το θέμα του ΤΕΙ Καβάλας. Δεν πρόκειται να κλείσει. Αλλά και η αντίδραση πολλές φορές, δεν βοηθάει.

Για την απόφαση του ΣτΕ για την εισαγωγή αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Εκτός από τους αθλητές που πήραν θέση ως προς την απόφαση του ΣτΕ, πήραμε και εμείς θέση αλλά βλέπω ότι πολλά Μέσα θεωρούν ότι η δική μας θέση δεν είναι τόσο σημαντική όσοι αυτή των αθλητών. Έχει κι αυτό μία σημασία, γιατί το παρουσιάζουν σαν να φταίει πάλι το Υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτό.

Είναι ένας Νόμος που έχει ψηφιστεί πριν 25 χρόνια. Είναι ένας Νόμος που ενισχύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μετά από 25 χρόνια το ΣτΕ έκρινε ότι υπάρχουν προβλήματα με αυτό το Νόμο. Εμείς περιμένουμε την επίσημη απόφαση του ΣτΕ για να δούμε όλο το σκεπτικό και όλες τις τεχνικές διαστάσεις. Πάντως είναι απολύτως σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσει να υπάρχει ένα καθεστώς το οποίο κατά τη γνώμη μας ενισχύει πάρα πολύ τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν σ’ αυτόν τον τομέα. Είναι άλλης τάξης πρόβλημα αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τέτοιου είδους προνόμια κατά τη γνώμη μας τον ενισχύουν. Είναι σαφές, ότι τα παιδιά που είναι αθλητές δεν παίρνουν τη θέση των παιδιών που μπαίνουν κανονικάστα Πανεπιστήμια. Είναι επιπλέον. Άρα, δεν υπονομεύεται κανένα σύστημα.

Για την απόφαση του για τα Θρησκευτικά

Δεν έχει καμία πρακτική επίπτωση αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι κάτι που το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Σεβόμαστε τους θεσμούς, αλλά έχουμε και το δικαίωμα ως δημοκρατική Πολιτεία και ως δημοκρατικοί πολίτες να έχουμε και τις απόψεις μας και την κριτική μας. Είναι κάτι που στα καλά καθούμενα αναμοχλεύει μια κατάσταση με πολλές διαστάσεις. Έχουμε τη δήλωση και του Αρχιεπισκόπου που λέει ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Για μας είναι σαφές ότι την τελευταία λέξη για τα βιβλία την έχει η Πολιτεία και θα συνεχίσει να την έχει, βεβαίως σε συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς, με συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς που έχουν γνώση αυτών των θεμάτων, με την Εκκλησία και με άλλους θεσμούς. Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως σας είπα, δεν έχει πρακτικές επιπτώσεις παρόλο που έχουν γίνει προσφυγές αλλά αυτές θα δικαστούν αργότερα.

Για την πιθανή μεταστέγαση Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Παπάφειο

Με το Καλλιτεχνικό Σχολείο υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Εμείς είμαστε σε συζήτηση μαζί τους και θα δούμε αυτό το ενδεχόμενο μετακίνησης τους. Πάντως να ξέρετε ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα υπάρχει πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Ξέρετε ότι έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα ως προς τη στέγαση γιατί η στέγαση δεν είναι εδώ και χρόνια στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Είμαστε σε συνεννόηση για να βρούμε μία λύση, δεν μπορώ να σας πω τίποτα πιο συγκεκριμένο αλλά έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Κι όπως καταλαβαίνετε, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που άλλες φορές είναι ανέφικτες και άλλες φορές υπάρχουν παράθυρα επίλυσης.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue