Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Σε τρία κομμάτια το λιμάνι του Πειραιά – Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα

Σε τρία κομμάτια το λιμάνι του Πειραιά – Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα

by ikariaki.gr
1 views

Με καθυστέρηση κοντά 10 χρόνων ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα τα πρώτα έργα για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην προβλήτα Ε3 που αναχωρούν τα καράβια για Κρήτη.

Το λιμάνι θα κοπεί στα τρία, καθώς στην πύλη Ε3 θα μπορούν να μπαίνουν μέσα μόνο όσοι έχουν εισιτήριο για να ταξιδέψουν για την Κρήτη. Βέβαια, παρά τα πρώτα έργα, τα οποία θα ελεγχθούν την επόμενη εβδομάδα, οι ζώνες ασφαλείας θα εφαρμοστούν στην πλήρη έκτασή τους το φετινό καλοκαίρι, με αρκετές διαφοροποιήσεις από την τωρινή προσωρινή μορφή που θα πάρουν. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, θα δημιουργηθεί ένας κλειστός χώρος που θα απομονώσει την προβλήτα, τα άτομα τα οποία θα ταξιδεύουν για Κρήτη θα περνούν από ενδελεχή έλεγχο, ενώ θα μπουν και μηχανήματα X-RAY.

Οι κανόνες ασφαλείας που είναι γνωστοί ως ISPS Code εφαρμόζονται στα λιμάνια για τα πλοία τα οποία διανύουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ναυτικών μιλίων από το τελευταίο λιμάνι που διασχίζουν μέχρι το λιμάνι του τελικού τους προορισμού. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα καράβια της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης που διανύουν από τη Μήλο μέχρι της Κρήτη.

Την επόμενη εβδομάδα, ο ΟΛΠ θα κλείσει την είσοδο των Κρητικών, σπάζοντας το λιμάνι στα τρία: στις πύλες Ε1 και Ε2 όπου βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας και αναχωρούν τα πλοία για Βορειανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, η Πύλη Ε3 και το μισό της Ε2 που αναχωρούν τα κρητικά καράβια και μετά από την Ε4 μέχρι Ε10 που αναχωρούν για Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο. Από την Ε10 και κάτω το λιμάνι είναι ήδη κλειστό λόγω των ήδη υπαρχόντων μέτρων ISPS που εφαρμόζονται για τα κρουαζιερόπλοια.

Τα προσωρινά έργα που γίνονται τώρα θα αφορούν κυρίως τον έλεγχο που θα διενεργηθεί την επόμενη εβδομάδα. Οριστική μορφή εκτιμούν ότι θα έχει πάρει το λιμάνι μέχρι το καλοκαίρι, με το σχέδιο που έχει εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας να κάνει λόγο όχι για ολοκληρωτικό κόψιμο του λιμανιού, αλλά προβλέπει την ύπαρξη δρόμου στο πίσω μέρος της ζώνης ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφορικό χάος στον ήδη επιβαρυμένο Πειραιά.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία των ζωνών ασφαλείας έχει ξεκινήσει από το 2006, όταν ο δημόσιος τότε ΟΛΠ είχε καταθέσει σχέδιο να κλείσει όλο το λιμάνι και κανείς να μην εισέρχεται χωρίς εισιτήριο. Η πρόταση αυτή είχε απορροφηθεί λόγω του χάους που θα δημιουργούσε στην πόλη, όμως η υποχρέωση της χώρας μας για δημιουργία ISPS ζώνης για τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από και προς την Κρήτη συνέχισε να υπάρχει. Η νέα διοίκηση του ΟΛΠ ανακάλυψε το κενό στο σύστημα ασφαλείας και μετά την κατάθεση και έγκριση που πήρε για το πώς θα εφαρμοστεί, τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες.

Αναστασία Βαμβακά

 

Αναδημοσίευση από : http://www.eleftherostypos.gr

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue