Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Σε θέση μάχης για τις Περιφερειακές εκλογές – Οι διεκδικητές, τα όπλα και τα «τρωτά» σημεία

Σε θέση μάχης για τις Περιφερειακές εκλογές – Οι διεκδικητές, τα όπλα και τα «τρωτά» σημεία

by ikariaki.gr
0 views

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Για τους επιτελείς των κομμάτων το ενδιαφέρον εστιάζεται στις βουλευτικές εκλογές τις οποίες η κυβέρνηση προσδιορίζει στο τέλος της θητείας της, το Σεπτέμβριο του 2019 – αν και τα σενάρια για πρόωρες πάντοτε υπάρχουν στο τραπέζι όμως για τους «υποψηφίους» των αυτοδιοικητικών εκλογών, η χρονιά αυτή είναι κρίσιμη για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να οργανώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς αρχίζει ν’ ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο και τα «μαγειρέματα» υποψηφίων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, καθώς το Βόρειο Αιγαίο είναι μια απαιτητική περιφέρεια λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα του.

Πέρα από τις πολιτικές προσβάσεις και την αναγνωρισιμότητα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν και την… οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν έναν προεκλογικό αγώνα, που θα απαιτήσει συνεχείς μετακινήσεις σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας.
Τον προεκλογικό αγώνα άνοιξε «πρόωρα» από το περασμένο καλοκαίρι ο Σταμάτης Μαλέλλης, ένας Μυτιληνιός της Αθήνας, γνωστός από την επαγγελματική του διαδρομή ως άνθρωπος της τηλεόρασης, νυν στέλεχος στον ΣΚΑΪ.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι «μπαίνει» σε νέα χωράφια ο επικοινωνιακός Σταμάτης Μαλέλλης ξεκίνησε από νωρίς τις επαφές, τα δείπνα και τις συζητήσεις, καθώς η διαδρομή που έχει να διανύσει είναι λίγο μεγαλύτερη από τους «τοπικούς» διεκδικητές.
Είναι, πάντως, ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, λόγω της επαγγελματικής του θέσης και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που λειτουργεί υπέρ του, κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς, αν και απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Από την άλλη μεριά η απειρία του στην πολιτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους «αντιπάλους» του ως αδύνατο σημείο του.
Η Χριστιάνα Καλογήρου έχει το αβαντάζ της… «έδρας» ως εν ενεργεία Περιφερειάρχης και… θεωρητικά τον «πρώτο λόγο» για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στη ΝΔ. Θεωρητικά πάντα, γιατί στη διάρκεια της θητείας της έχει δυσαρεστήσει τοπικά στελέχη, (βλέπε Στρατή Κύτελη, Παναγιώτη Καλλονιάτη, Δημοσθένη Χατζηγιάννη), ενώ δείχνει να ακολουθεί μια «μοναχική» πορεία, με αποστάσεις από το κόμμα, με «αποστάσεις» από τον βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου (με τον οποίο δεν φαίνεται να έχουν και τις καλύτερες σχέσεις) και με διαστήματα ένθερμων προσεγγίσεων με κυβερνητικά στελέχη που δεν έμειναν ασχολίαστα.

Η «χαμηλού προφίλ» επικοινωνιακή της τακτική, ιδιαίτερα απέναντι στο προσφυγικό, την έχει κρατήσει μακριά από «περιπέτειες», όμως δεν έχει αποφύγει την κριτική για απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων, ένα ζήτημα που ταλανίζει τις τοπικές κοινωνίες των νησιών της περιφέρειας.

Το ΕΣΠΑ και οι εντάξεις έργων, μεγάλων έργων, όπως το Νοσοκομείο Μυτιλήνης που ολοκληρώνεται και το λιμάνι Σιγρίου που ξεκίνησε μετά από τόσα χρόνια, είναι σίγουρα τα δυνατά της «όπλα».

Με ισχυρές προσβάσεις όμως έρχεται από την… γωνία διεκδικώντας το «χρίσμα» της ΝΔ ο πρώην Πρύτανης Κώστας Μουτζούρης.

Το γεγονός ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο περιόδευσε για άλλη μια φορά στη Λέσβο, έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Στρατή Καραγεωργίου, τον βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου και τον πρώην βουλευτή και πρώην Νομάρχη Δημήτρη Βουνάτσο ο οποίος φροντίζει να μην μένει μακριά από τα πολιτικά πράγματα, δείχνει ότι έχει τα πολιτικά στηρίγματα που του ανοίγουν προσβάσεις που χρειάζεται, ώστε να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο με ηχηρά ονόματα.

Στα αρνητικά του είναι ότι είναι ένας πολιτευτής της ΝΔ που έχοντας συμμετάσχει σε εκλογικές αναμετρήσεις ή έχοντας συζητηθεί η συμμετοχή του, δεν έχει ακόμη πείσει για τη δυναμική του, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν φανεί μέχρι τώρα.

Περισσότερο ενδιαφέρον όμως δείχνουν οι συζητήσεις για τις συνεργασίες που είναι δυνατό να υπάρξουν στις περιφερειακές εκλογές, με ανοίγματα σε άλλους χώρους.

Για τα επιτελεία των κομμάτων οι βουλευτικές εκλογές θα επηρεάσουν άμεσα στη συνέχεια τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα για τους υποψηφίους ή θα τους δώσουν άλλη δυναμική.

Συνεργασίες; Ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής φαίνεται να βγαίνει από την «κούρσα» αφού ακούγεται να διεκδικεί θέση στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς, ενώ στελέχη της παράταξής του φαίνεται να έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με την περιφερειακή αρχή Καλογήρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γιατρός και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Προβέντζας, ο οποίος έχει αναλάβει και εντεταλμένος σύμβουλος υγείας και θεωρείται ότι έχει άριστη συνεργασία με την Περιφερειάρχη κα. Καλογήρου.

Θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους στις επόμενες εκλογές;

Το ρόλο τους βέβαια θα παίξουν οι «συμμαχίες» που θα δημιουργηθούν στις δημοτικές εκλογές. Μπορεί η «συγκατοίκηση» της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου με τον Γεωγραφικό Αντιπεριφερειάρχη, γιατρό, Στρατή Κύτελη, στην Περιφέρεια να μην ήταν καθόλου καλή, όμως κύκλοι της Περιφερειάρχη αναφέρουν ότι η ίδια θα στήριζε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο Δήμο.

Το 2018 είναι προεκλογική χρονιά από κάθε άποψη και μέσα στη χρονιά αυτή θα δούμε ακόμη πολλές ανατροπές, εκπλήξεις, συνεργασίες και ενδεχομένως και νέα πρόσωπα.

Πηγή: nealesvou.gr

Αναδημοσίευση από : http://www.limnosfm100.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue