Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Π.Ε. Σάμου : Μονοπάτια και ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού

Π.Ε. Σάμου : Μονοπάτια και ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού

by ikariaki.gr
6 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Σάμος, 14  Σεπτεμβρίου 2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                     

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ                   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ»

 

Η υπογραφή της σύμβασης από την Περιφερειάρχη μας για την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών HikeSamos»σηματοδοτεί την τελική φάση ενός σημαντικού έργου για τον τουρισμό του νησιού μας, το οποίο από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας το θέσαμε στις βασικές μας προτεραιότητες. Μια διαδρομή που κράτησε πλέον των 2 ετών για τη μελέτη, τον σχεδιασμό του δικτύου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και ομάδες πολιτών που ασχολούνται με την πεζοπορία και την τελική υποβολή για χρηματοδότηση,φτάνει στη φάση της υλοποίησης και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς.

banner

Πρόκειται για ένα έργο πανελλαδικά πρωτοποριακό, αφού η σηματοδότηση πέρα του κλασικού τρόπου θα περιλαμβάνει και τη καινοτομία της ηλεκτρονικής σήμανσης. Θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει αναλυτικά τις διαδρομές του δικτύου και θα φιλοξενεί βάση δεδομένων που θα συνδέεται με τα μικροτσίπ NFCστους πασσάλους σήμανσης και θα διαχειρίζεται όλη την επικοινωνία (feedback) με τους περιπατητές.

Οι διαδρομές αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του νησιού, με έμφαση στις ορεινές,αγροτικές περιοχές καθώς και στις περιοχές μακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες του μαζικού τουρισμού με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των περιοχών αυτών. Σημαντικό είναι ότι στις διαδρομές αυτές περιλαμβάνεται και τμήμα της Ηγεμονικής Οδού. Το δίκτυο θα μεγαλώνει συνεχώς με την προσθήκη νέων διαδρομών μετά και από προτάσεις των φορέων και των πολιτών του νησιού μας.

Σε ειδική εκδήλωση που οργανώνουμε στην Περιφερειακή Ενότητα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις διαδρομές. Παράλληλα, έχουμε έτοιμο σχέδιο με μια σειρά από δράσεις  για την παρουσίαση αυτού του τόσου σημαντικού εργαλείου στους ΤourΟperator και ειδικά σε αυτούς που οργανώνουν προγράμματα φυσιολατρικού τουρισμού αλλά και σε περιπατητικούς συλλόγους της χώρας μας και του εξωτερικού.

Θέλω επίσης να σημειώσω έχοντας πάντα  ως στρατηγική επιδίωξη την ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού στα νησιά μας και την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, ότι ήδη προχωρήσαμε σε συνεργασία με το «Αρχιπέλαγος», την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τον φίλο του νησιού μας, κ. RogerButts, σε αναλυτική καταγραφή των πτηνών του νησιού μας και εκπονήσαμε μελέτη την οποία θα εντάξουμε άμεσα σε πρόγραμμα χρηματοδότησης  για τη δημιουργία «Σημείων θέας για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στην Αλυκή της Ψιλής Άμμου» με στόχο την ανάπτυξη του birdwatching (ορνιθοπαρατήρηση) στο νησί μας. Ήδη σε συνεργασία με το «Αρχιπέλαγος» κατασκευάζουμε ιστοσελίδα για τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού μας naturesamos.com (underconstruction)ως υποστηρικτικό εργαλείο των παραπάνω δράσεων.

Τέλος, είμαστε στη φάση της προετοιμασίας μελετών για δημιουργία αναρριχητικών πεδίων στη Σάμο και την Ικαρία και για τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ορεινών ποδηλατικών διαδρομών, δράσεις που σύντομα θα πάρουν και αυτές σάρκα και οστά. Ανάλογη δράση προετοιμάζεται για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και στην Ικαρία.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue