Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Π.Ε. Σάμου : Ανάγκη λήψης μέτρων βιοασφάλειας για την «Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών».

Π.Ε. Σάμου : Ανάγκη λήψης μέτρων βιοασφάλειας για την «Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών».

by ikariaki.gr
7 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ         

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 

 

ΘΕΜΑ: Μέτρα βιοπροφύλαξης εισόδου ασθενειών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Δεδομένης της πρόσφατης εμφάνισης εστιών «Πανώλους μικρών μηρυκαστικών» για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βουλγαρία), καθώς και της εμφάνισης νοσημάτων (ευλογιά, οζώδης δερματίτιδας των βοοειδών, καταρροϊκός πυρετός και κλασσική πανώλης χοίρων), τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο, υπενθυμίζουμε και εφιστούμε την προσοχή στους κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης των νοσημάτων.

  1. Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου των ζώων.
  2. Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων πάντα γεμάτη με απολυμαντικό υγρό. Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους τροχούς των οχημάτων.
  3. Τακτικός Καθαρισμός και Απολύμανση των εκμεταλλεύσεων.
  4. Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις.
  5. Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στις εντελώς απαραίτητες. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  6. Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  7.  Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
  8.  Έλεγχος προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους. Να μη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και άλλα αντικείμενα.
  9.  Απομόνωση ασθενών ζώων σε ξεχωριστό χώρο.
  10.  Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα α υπόλοιπα ζώα της εκτροφής.
  11.  Καθημερινός έλεγχος των ζώων για εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.
  12. Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη   εντόμων.
  13.  Καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.
  14.  Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες (Ενημέρωση Κτηνιατρικών Αρχών, Επίσημα Έγγραφα- Υγειονομικά Πιστοποιητικά, Ταυτοποίηση ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους).


    Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

    ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

    ΠΕ ΣΑΜΟΥ

    ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ         

banner

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 

ΘΕΜΑ:  Ανάγκη λήψης μέτρων βιοασφάλειας για την «Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών».

 

Λόγω της επιζωοτίας Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στη γειτονική Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά και της εμφάνισης του νοσήματος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στη γειτονική Βουλγαρία, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σάμου ανακοινώνει τα εξής:

 

Πληροφορίες για το νόσημα

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό, προσβάλει κυρίως τις αίγες και τα πρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

α) πυρετός, ανορεξία,

β) ορώδες οφθαλμικό έκκριμα και ρινικό έκκριμα το οποίο σε 1-2 ημέρες γίνεται βλεννοπυώδες, αποξηραίνεται φράσσοντας  έτσι τα βλέφαρα και τη ρινική οδό

γ) σιαλόρροια, το τρίχωμα γύρω από το στόμα και τα μάτια είναι βρεγμένο

δ) υπεραιμία και συμφόρηση (έντονο κόκκινο χρώμα) στο στόμα και τα μάτια

ε) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος και αναδύεται δυσάρεστη οσμή. Παρόμοιες αλλοιώσεις παρατηρούνται επίσης στη μύτη, το αιδοίο και την πόσθη

στ) ταχύπνοια, βήχας, δύσπνοια

ζ) διάρροια με κόπρανα δύσοσμα και πιθανόν αιμορραγικά

η) απίσχναση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου

θ) αποβολές

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με άμεση επαφή υγιών με άρρωστα ζώα με τον αέρα με σταγονίδια όπως ρινικό έκκριμα, οφθαλμικό έκκριμα, σάλιο, ούρα και κόπρανα και λιγότερο έμμεσα με την τροφή, νερό, στρωμνή και άλλα υλικά (ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι 72 ώρες). Επομένως η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν, η χρήση κοινών βοσκότοπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση γίνεται με την διακίνηση, νόμιμη ή παράνομη, των ζώων, τα οποία είτε νοσούν είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης.

Μέτρα Πρόληψης

  • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
  • Απεντόμωση –Μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.

• Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

  • Καθαρισμός και απολύμανση εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
  • Περιορισμός στις εισόδους οχημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους ιδιαίτερα όταν αυτά έρχονται σε επαφή και με άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων.
  • Περιορισμός ατόμων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα όταν αυτοί έρχονται σε επαφή και με άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων
  • Απολυμαντική τάφρος στις εισόδους-εξόδους της εγκατάστασης.
  • Απολύμανση οχημάτων και των υποδημάτων των ανθρώπων που μπαίνουν ή βγαίνουν από την εκμετάλλευση
  • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται. • Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες. Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους ,υγειονομικά πιστοποιητικά.

Έγκαιρη ενημέρωση, άμεση διάγνωση και ενεργοποίηση των μηχανισμών είναι το κλειδί για τη γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου.

Επισημαίνεται ότι η Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι (κτηνοτρόφοι, μεταφορείς, ιδιώτες κτηνίατροι), είναι υποχρεωμένοι σε περίπτωση υποψίας να ενημερώσουν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία Παρακαλούμε για την συνεργασία των κτηνοτρόφων μας .

Οι κάτοικοι των νησιών που επισκέπτονται την Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές, δασικές περιοχές ή/και σε πάρκα για λόγους επαγγελματικούς, αναψυχής ή για κυνήγι, κατά την επιστροφή τους να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή µε αιγοπρόβατα, θα πρέπει για τουλάχιστον 15 ηµέρες μετά την επιστροφή τους, να µην έρθουν σε επαφή µε ζώα.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Σάμου είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την ενδεχόμενη είσοδο της Πανώλης στο νησί μας.

Για ενημέρωση ή αναγγελία ύποπτου περιστατικού επικοινωνείστε άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, τηλ: 2273350440,2273353461,2273353463,2273350423

 

 

 

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕ ΣΑΜΟΥ

 

ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue