Home ΚοινωνίαΕλλάδα Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: Αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ για έργα Ύδρευσης & Αποχέτευσης

Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: Αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ για έργα Ύδρευσης & Αποχέτευσης

by ikariaki.gr
0 views

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ     

        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός στις Προσκλήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανταποκρινόμενο στην μεγάλη ζήτηση που συνάντησε το Πρόγραμμα από τους δήμους όλης της χώρας.

banner

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Χαρίτσης «Η μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των Δήμων στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» καταδεικνύει πλέον την αναμφισβήτητη  σκοπιμότητα και σημασία του Προγράμματος. Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, το Πρόγραμμα ενισχύει την «εργαλειοθήκη» των δήμων για βασικά έργα υποδομών, στοχευμένα έργα μικρής κλίμακας, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους, σε καίριους τομείς με πολλαπλά οφέλη για τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες. Προχωρούμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.  Υλοποιούμε έργα υποδομών και αναπτύσσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες, που έχουν αγκαλιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών για δίκαιη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ειδικότερα, στην Πρόσκληση «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», προστίθενται 100 εκατ. Ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από 200 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. Ευρώ.

Στην Πρόσκληση «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης», προστίθενται 150 εκατ. Ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από 200 εκατ. Ευρώ σε 350 εκατ. Ευρώ.

Ακολούθως, η ημερομηνία λήψης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων παρατείνεται έως την 14η Δεκεμβρίου 2018.

Από την πρώτη ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν έργα Ύδρευσης και Αποχέτευσης προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί συνολικά έργα προϋπολογισμού 525.386.406,60 ευρώ για 310 δήμους σε όλη την επικράτεια, για 736

Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

 

*Επισυνάπτεται επικαιροποιημένο γράφημα και συγκεντρωτικά στοιχεία με την κατανομή των ποσών ανά Πρόσκληση.

 

 

ΦιλόΔημος_Αναλυτικά

 

Αναλυτικά Στοιχεία για την αύξηση του Προϋπολογισμού του «ΦιλοΔημος»

 

Ειδικότερα, στην Πρόσκληση «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», προστίθενται 100 εκατ. Ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από 200 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. Ευρώ. Χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων,  αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων ύδρευσης, προμήθειες εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη μείωση των διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού νερού, αφαλατώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.

Στην Πρόσκληση «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης», προστίθενται 150 εκατ. Ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από 200 εκατ. Ευρώ σε 350 εκατ. Ευρώ. Χρηματοδοτούνται, έργα σε οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας, (οικισμοί με πληθυσμό αιχμής από 2.000 έως 15.000 ισοδύναμους κατοίκους), για τα οποία απορρέει υποχρέωση από την σχετική Κοινοτική Οδηγία. Επιπλέον, χρηματοδοτούνται πολύ σημαντικά έργα σε μικρότερους οικισμούς, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Σε ό,τι αφορά σε υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), χρηματοδοτείται τόσο η αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όταν έχει παρέλθει 20ετία από την έναρξη λειτουργίας τους, όσο και η προσθήκη προχωρημένης επεξεργασίας με στόχο την επαναχρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου της εκροής για επωφελείς χρήσεις (άρδευση, πυρόσβεση, εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα κλπ).

Ακολούθως, η ημερομηνία λήψης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων παρατείνεται έως την 14η Δεκεμβρίου 2018.

Από την πρώτη ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν έργα Ύδρευσης και Αποχέτευσης προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί συνολικά έργα προϋπολογισμού 525.386.406,60 ευρώ για 310 δήμους σε όλη την επικράτεια. Από τον αρχικό, συνολικό, προϋπολογισμό των 740 εκατ. ευρώ για το 2018, οι πρώτες επτά (7) Προσκλήσεις που ενεργοποιήθηκαν προβλέπουν πλέον 1,055 δις. ευρώ. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις ενισχύουν την προοπτική πλήρους αξιοποίησης  συνολικού ποσού των 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Τα Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» συνιστούν την έμπρακτη αποτύπωση της πολιτικής της κυβέρνησης για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στοχευμένα έργα υποδομών, με μεγάλη κοινωνική απόδοση και αναπτυξιακή προοπτική για τους δήμους, εντός του πλαισίου που οριοθετείται από τις  μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιτυχίες του τελευταίου διαστήματος. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης και υλοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue