Home ΚοινωνίαΕλλάδα Πρόγραμμα επιτήρησης Εξωτικών Νοσημάτων από την Ε.Ε. με επίκεντρο τον Έβρο

Πρόγραμμα επιτήρησης Εξωτικών Νοσημάτων από την Ε.Ε. με επίκεντρο τον Έβρο

by ikariaki.gr
24 views

Με τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο Αν. ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνης

Μαρία Αμπατζή

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, συναντήθηκε στις 28 Ιουνίου με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσα και Δημήτρη Ρίζο καθώς και τον γενικό διευθυντή Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλο. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα επιτήρησης Εξωτικών Νοσημάτων,  προϋπολογισμού 1.836.877 ευρώ το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο των δράσεων στον Έβρο. Επίσης, ο κ. Τσιρώνης τους ενημέρωσε για τις προσλήψεις προσωπικού, ανάμεσά τους και κτηνίατροι που έρχονται να συνδράμουν σε κάποιο βαθμό στις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζονται, ειδικά στον Έβρο.

Τέσσερα εξωτικά νοσήματα

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε μετά από διαβούλευση µε την Ε.Ε. τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στην χρηματοδότησή του και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του. Αφορά τέσσερα εξωτικά νοσήματα : την Οζώδη Δερματίτιδα Βοοειδών, την Ευλογιά του προβάτου, τον Αφθώδη Πυρετό και την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών. Θα εφαρμοστεί  στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Χίο, Κω και Κάρπαθο. Χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων σε ποσοστό 100% την  δαπάνη πρόσληψης προσωπικού (συνολικά 21 κτηνίατροι για τις ∆ΑΟΚ , 2 κτηνίατροι για το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, 1 κτηνίατρο και 1 τεχνολόγο εργαστηρίων για το εργαστήριο Ιολογίας, 1 ΠΕ πληροφορικής για την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης). Επιπλέον, χρηματοδοτεί αντιδραστήρια, αναλώσιμα εργαστηρίου και πεδίου, καύσιμα, συσκευές και εξοπλισμό απολυμάνσεων (φορητές και τροχήλατες), ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λογισμικό και εξοπλισμό για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών των Σχεδίων Εκτάκτου Ανάγκης, εκπαιδευτικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν απ’ ευθείας από την ΕΕ, συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).

Ειδικότερα για τον Έβρο προβλέπεται η πρόσληψη δύο κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ που θα δρουν αποκλειστικά στο πεδίο και η προμήθεια δύο  οχημάτων και  απαραίτητου εξοπλισμού. Επιπλέον συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στον Νομό για την ευλογιά μετά το πρόσφατο κρούσμα μόλις 18 χλμ. από την Τουρκία   και της  ειδοποίησης των κτηνιάτρων από τους κτηνοτρόφους σε 4ψήφιο αριθμό,  καθώς και την ενδεχόμενη  λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο. Το Κέντρο είναι ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων της περιοχής προκειμένου να θωρακιστεί στον τομέα της πρόληψης ο Έβρος που αποτελεί πύλη εισόδου νοσημάτων όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσιρώνης δήλωσε  κατηγορηματικά ότι στηρίζει τους κτηνοτρόφους και την  προστασία του ζωικού κεφαλαίου στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ypaithros.gr

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue