Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Πρωτομαγιά 2018 στην Ικαρία

Πρωτομαγιά 2018 στην Ικαρία

by ikariaki.gr
79 views

Κεντρική εκδήλωση στον Χριστό Ραχών

 

Έγινε σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία του Χριστού Ραχών η κεντρική εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου για την Εργατική Πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα

« Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών».

Όπως λοιπόν αναφέρθηκε από τον ομιλητή – συντονιστή κ. Βαγγέλη Λομβαρδά, αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς με το οποίο διαδηλώνουν αυτή την ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες, στις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε 80 πόλεις σε όλη τη χώρα, από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία που συναντώνται στο ΠΑΜΕ.

Η 1η Μάη είναι μέρα – σύμβολο για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, σύμβολο του αγώνα των λαών ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα.

Αντλούμε δύναμη από την ιστορική πείρα, οργανώνοντας τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου με τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια κλπ. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

banner

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Σταμούλος, με τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νίκο Λαρδά, Στέλιο Κουντούπη, Σωτήρη Κόχυλα και πολλούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Προηγήθηκε η εκδήλωση στο Μνημείο των Εκτελεσμένων της Καισαριανής στον Εύδηλο (θα υπάρχει αργότερα ρεπορτάζ), όπως και η μηχανοκίνητη πορεία από τον Εύδηλο μέχρι τον Χριστό Ραχών, όπου λίγη ώρα πριν τη συγκέντρωση γέμισε, μπαίνοντας από όλες τις εισόδους του χωριού, το μέχρι εκείνη την ώρα σχετικά ήρεμο χωριό, με κορναρίσματα και συνθήματα, προάγγελο της έναρξης της συγκέντρωσης. Ήταν πράγματι πολύς ο κόσμος που προσήλθε σ’ αυτό το κάλεσμα απ’ όλες τις γωνιές του νησιού.

Στη συγκέντρωση έστειλαν χαιρετισμό και εκπροσωπήθηκαν οι :

Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας – Φούρνων

Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων – Βιοτεχνών – Επαγγελματιών – Εμπόρων Ικαρίας

Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ – Παράρτημα Σάμου – Ικαρίας

Ομάδα Γυναικών Αγίου Κηρύκου (Μέλος της ΟΓΕ)

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου.

 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της κας Φιλιώς Τσαντέ, από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας – παράρτημα της ΟΓΕ.

Μετά είχαμε απαγγελία και αποσπάσματα από τα «Τα ποιήματα των 9 ως 10 μ. μ. « του Ναζίμ Χικμέτ από την κα Νατάσσα Κλείτσα

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Αλέκου Κλείτσα από το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας

Αμέσως μετά έγινε η απαγγελία του ποιήματος του Μπέρτολτ Μπέχτ «Η μπαλάντα του νεκρού στρατιώτη»

Ακολούθησε ο σύντομος χαιρετισμός της κας Βαγγελιώς Λάκκα από το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας – Φούρνων.

Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη»

Τον λόγο πήρε για ένα σύντομο χαιρετισμό ο κ. Φανούρης Καρούτσος από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ικαρία από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου κ. Αποστόλη Δημόπουλο.

Ευχάριστη έκπληξη παρουσίασε μια ομάδα μικρών παιδιών που έκλεισε την εκδήλωση με ένα όμορφο τραγούδι.

 

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του συλλόγου Χριστού Ραχών το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας.

Πριν το τέλος της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε η ανανέωση του αγωνιστικού ραντεβού για την Πέμπτη 3 Μάη, ώρα 7.30 μ.μ. στην συγκέντρωση στη πλατεία Ευδήλου, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ο Δήμος Ικαρίας, σαν απάντηση με κινητοποιήσεις και αγώνες, στη «φιέστα» της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, στον πρωθυπουργό που έρχεται στο Βόρειο Αιγαίο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

 

Σωτήρης Πολίτης

Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue