Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Πρωτοβουλία Αποστράτων – 9 Μάη: Τιμάμε και εμπνεόμαστε από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Πρωτοβουλία Αποστράτων – 9 Μάη: Τιμάμε και εμπνεόμαστε από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

by ikariaki.gr
8 views

Συνάδελφοι,

Στις 9 Μάη συμπληρώνονται 73 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την ημέρα που η ναζιστική οχιά έλιωσε κάτω από την μπότα του σοβιετικού στρατιώτη.

Τιμάμε όσους θυσιάστηκαν, έμειναν ανάπηροι, τραυματίστηκαν, βασανίστηκαν, έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, φυλακίστηκαν, αγωνίστηκαν ενάντια στους ναζί και τους φασίστες, ενάντια στον άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμάμε τα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και φασισμό σε όλες τις χώρες.

Τιμάμε την ηρωική γενιά των μαχητών του ΄40 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, τους Εαμίτες, τους Ελασίτες, τους Επονίτες, όλους τους πατριώτες, που έδωσαν τη μάχη της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της τιμής.

Τιμάμε τους εκατοντάδες στρατιωτικούς, χωροφύλακες και αστυνομικούς, που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές της πατρίδας μας και τους ντόπιους συνεργάτες τους και ιδιαίτερα όσους έπεσαν στη μάχη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Αναγνωρίζουμε και τιμάμε την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με τους πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς. Η αντίσταση και οι μεγάλες νίκες των σοβιετικών στο Στάλινγκραντ και το Λένινγκραντ και η πλημμυρίδα του σοβιετικού στρατού μέχρι την καρδιά του ναζιστικού τέρατος στο Βερολίνου, απέδειξαν ότι μόνο μια χώρα που πρωταγωνιστεί ο λαός μπορεί να ανατρέψει κάθε φασιστική, κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη, όσες θυσίες και αν χρειαστούν.

Για το λόγο αυτό, διαχρονικά, οι ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους τρέφουν άσβεστο μίσος για ότι συμβολίζει η 9η Μάη του 1945. Επιχειρούν να τη σβήσουν από τη συλλογική μνήμη των λαών, να παραχαράξουν το περιεχόμενό της, να αντιστρέψουν την ιστορική αλήθεια, αυτή που δημιούργησε ο αγώνας των γονιών μας και μας παραδόθηκε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους.

Οι νέες γενιές πρέπει να διδαχτούν την ιστορία. Να συνειδητοποιήσουν ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών, του άξονα Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας από τη μια πλευρά και της Συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας από την άλλη. Ο ναζισμός και ο φασισμός δεν ήταν παρά μορφές άσκησης εξουσίας του ίδιου συστήματος, του καπιταλισμού.

banner

Στη χώρα μας, ο φασισμός επανεμφανίζεται με τη εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή που σημαία της είναι ο αντικομμουνισμός και το μίσος της κατά του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας. Η Χρυσή Αυγή είναι οι πολιτικοί απόγονοι των δοσίλογων της Κατοχής, των συνεργατών των ναζί. Η πολιτική καταδίκη και η μαζική απομόνωση της Χρυσής Αυγής και κάθε φασιστικού μορφώματος είναι και αγώνας ενάντια στη λήθη και την παραχάραξη της ιστορίας του λαού μας.

Ιδιαίτερα να απομονωθεί από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και απόστρατους. Πουθενά να μην εκλέγονται σε ενώσεις και συνδέσμους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προσκαλεί τα υπόδικα στελέχη της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις και ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε διαδοχικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε κρίσεις που οξύνουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων σε όλο τον κόσμο, σε αναδιατασσόμενες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Η ελληνική κυβέρνηση μετέχει σ’ αυτές, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και εμπλέκει βαθιά το λαό μας στις έντονες αντιπαραθέσεις των μονοπωλίων στην περιοχή μας. Αυτό υπονομεύει την ειρήνη και αυξάνει τους κινδύνους της άμεσης εμπλοκής της χώρας και του λαού μας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο αγώνας του λαού μας πρέπει να στοχεύει πρώτιστα στην ειρήνη, στην απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών που τα εκπροσωπούν.

Συνάδελφοι,

Το καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δεν θα αναιρέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης που θα μας εμπλέξει σε πολεμική σύρραξη. Πρέπει να είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ανάγκη να αναλάβει ο ίδιος ο λαός τις τύχες του.

Η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών μας εμπνέει και μας διδάσκει, ότι με πίστη στις δυνάμεις μας και οργάνωση της πάλης μας, μπορούμε να αντισταθούμε στον ιμπεριαλισμό. Η ειρήνη με ελευθερία, αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των λαών είναι ο δρόμος για τη δική μας και τις μέλλουσες γενιές.

Ζήτω η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών!

9 Μάη 2018

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

 

Διαβάστε περισσότερα: https://protovoyliaapostraton.webnode.com/news/a9-mai-timame-kai-empneomaste-apo-ti-megali-antifasistiki-niki-ton-laon/

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue