Home ΚοινωνίαΚόσμος Ποιος είναι τελικά ο Κιλιτσντάρογλου που ζητάει 19 νησιά του Αιγαίου

Ποιος είναι τελικά ο Κιλιτσντάρογλου που ζητάει 19 νησιά του Αιγαίου

by ikariaki.gr
174 views

Ο 70χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP),τσακώθηκε πάλι σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα νησιά του Αιγαίου, και τα ζητάει πίσω… από τον Ερντογάν.

Στην επιμονή του Κιλιτσντάρογλου που είναι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  «να δοθούν απαντήσεις για τα νησιά του Αιγαίου», ο  Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε:

«Δεν τα δώσαμε εμείς στην Ελλάδα, δεν  ήταν το  δικό μας κόμμα κυβέρνηση τότε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει να κάνει τις ερωτήσεις του σε αυτούς που τα είχαν παραδώσει» (εννοώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις, των κεμαλικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που θεωρείται η συνέχεια του κόμματος του Κεμάλ Ατατούρκ.)

Ο Κιλιτσντάρογλου είναι επικεφαλής της τρόπον τινά  κεμαλικής αντιπολίτευσης η οποία πήρε 25% στις τελευταίες εκλογές.

Κιλιτσντάρογλου: «Εγώ ρωτάω να μου απαντήσει η σημερινή κυβέρνηση αν τα νησιά ανήκουν σε εμάς  ή στην Ελλάδα»

Γιλντιρίμ: «Εμάς ρωτάς; Πήγαινε ρώτα εκείνους που παρέδωσαν αυτά τα νησιά τότε. Πότε παραδόθηκαν αυτά τα νησιά στην Ελλάδα; Πήγαινε και ζήτα λογαριασμό από εκείνους που τα παρέδωσαν .  Μην με κάνεις να ανοίξω το στόμα μου και δεν θα έχεις πού να κρυφτείς»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του και πάλι έθεσε ζήτημα

«Τους ρωτάω και δεν μου απαντάνε ευθέως», είπε. «Κάθε φορά ρωτάω! Αυτά τα νησιά σε εμάς ανήκουν ή στην Ελλάδα;  Απαντάει σε κάθε ερώτηση που βγαίνει από το στόμα μου, αλλά όταν ερχόμαστε σε αυτό το ερώτημα σωπαίνει ο ευλογημένος (ο Ερντογάν). Κιχ δεν βγάζει! Κιχ! Τίνος είναι αυτά τα νησιά, τελικά κατά τη γνώμη του; Δεν μας λέει»

Ο Τούρκος πολιτικός ουσιαστικά προσπαθεί να κερδίσει ψήφους από την δεξιά, και να αφαιρέσει από τον Ερντογάν,  παρουσιάζοντάς τον ως ενδοτικό. Όμως ουσιαστικά ενισχύει τον Ερντογάν διεθνώς, καθώς του δίνει  άλλοθι να λέει «κοιτάξτε με τι έχω να κάνω και τι σας περιμένει αν χάσω τις εκλογές». Το Δεκέμβρη είχε πει ότι αν κερδίσει τις εκλογές το 2019 θα έρθει να πάρει…. 18 νησιά που του χρωστάμε….

banner

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΜΙΛΑΕΙ

Αναφέρεται ουσιαστικά στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Ψέριμο -αυτήν την προσέθεσε πρόσφατα, επειδή… είναι πολύ κοντά στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα χωρίς να τα αναφέρει ένα ένα, μιλάει  κατά κύριο λόγο

*για τα Δωδεκάνησα που αποφασίστηκε να είναι αποστρατιωτικοποιήμενα από επιμονή των τότε Σοβιετικών και  το καθεστώς τους διέπεται από τη συνθήκη ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συγκεκριμένα την συνθήκη μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας

*τη Λήμνο και Σαμοθράκη, που το καθεστώς τους διέπεται από τη σύμβαση για τα στενά του Μοντρέ του 1936, η οποία αντικατέστησε τη σύμβαση της Λωζάννης του 1923.

*Επίσης αναφέρεται  στη Λέσβο, Χίο Σάμο και Ικαρία, που το καθεστώς τους διέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

Με το άρθρο 13 της Λωζάννης για παράδειγμα, επιβλήθηκαν μέτρα μερικής αποστρατιωτικοποίησης στα νησιά Λέσβος,Χίος, Σάμος και Ικαρία. Τα μέτρα αυτά αφορούν στον περιορισμό της στρατιωτικής υποδομής των νησιών αυτών, δηλαδή την απαγόρευση εγκατάστασης ναυτικής βάσης ή την ανέγερση οχυρωματικών έργων, την απαγόρευση υπερπτήσης της ελληνικής στρατιωτικής αεροπλοΐας ενώ ισχύει και αντίστοιχη απαγόρευση για την τουρκική αεροπλοΐα που απαγορεύεται να πετά πάνω από τα προαναφερόμενα νησιά. Το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί «συνήθη» αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία οπλιτών στα νησιά αυτά, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε στην λεγομένη Ανατολία άλλοτε, στα ανατολικά της Μικράς Ασίας, το Ναζιμιγιέ. Ο πατέρας του δούλευε ως υπάλληλος στο ληξιαρχείο και στο γραφείο πολεοδομίας . Είχε 6 αδέλφια. Το παράδοξο είναι ότι ο πατέρας του ήταν Αλεβίτης που είχε «εξοριστεί» μετά την αποτυχία της  επανάστασής των Αλεβιτών το 1937. Εκείνος που είχε εκτοπίσει την οικογένειά του ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, ηγέτης του κόμματος που «εκτούρκιζε» βίαια την Τουρκία τότε, αλλά και του κόμματος που σήμερα είναι πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο ίδιος δεν παραδέχεται ότι προέρχεται από τις επαναστατημένες φυλές Αλεβιτών που δεν απέδιδαν φόρους στο κράτος και  είχαν ξεσηκωθεί μαζί με τους Κούρδους (σκοτώθηκαν πάνω από 14.000 άνθρωποι τότε), άλλα επιμένει ότι κατάγεται από Τουρκμένους. Απέφευγε να αναφέρεται στους Αλεβίτες απαντώντας «δεν χρησιμοποιώ στην πολιτική εθνικά και θρησκευτικά στοιχεία», ώσπου το 2011 δήλωσε αίφνης «είμαι Αλεβιτης, κακό είναι; απαγορεύεται από κανένα νόμο;»

Το επώνυμο της οικογένειας ήταν Καραμπουλούτ, όμως  το άλλαξε ο πατέρας του το  1955. Η επίσημη αιτιολογία ήταν πως σχεδόν όλο το χωριό τους είχε επώνυμο Καραμπουλούτ και ήθελε να ξεχωρίζει. Όμως παράδοξο είναι και ότι τον μεσαίο τους γιο τον  βάφτισαν Κεμάλ παρά τους διωγμούς των Αλεβιτών από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Πιθανόν ο πατέρας του, μια δεκαετία μετά την αιματοχυσία και τον εκτοπισμό του,  αλλά και το θάνατο του Κεμαλ Ατατούρκ, να προσπαθούσε πλέον να  ενσωματωθεί στη νέα Τουρκία που είχε δομήσει ο Ατατούρκ για να επιβιώσει κι αυτός και τα παιδιά του.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας (τότε «Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών) και αποφοίτησε το 1971.  Ήταν το  μόνο από τα επτά παιδιά που πήγε Πανεπιστήμιο. Για να βγάζει χαρτζιλίκι, δούλευε και ως λογιστής.

Παντρεύτηκε το 1974 την Σεβίμ Γκιοντούζ και απέκτησαν έναν γιο και δύο κόρες -έχει και ένα εγγόνι. Όταν παντρεύτηκε δούλευε ως λογιστής στο υπουργείο Οικονομικών και αργότερα πήγε για μετεκπαίδευση στη Γαλλία  Το 1983 τον έκαναν γενικό διευθυντή στο τμήμα Εσόδων του υπουργείου και άρχισε να συνδέεται με τον Τουργκούτ Οζάλ. Το 1991 ανέλαβε τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και το 1999 παραιτήθηκε και άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο και να απασχολείται επίσης στον ιδιωτικό τομέα -στέλεχος τράπεζας.

Άρχισε να συνδέεται με το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ, αλλά δεν τα πήγε καλά και δεν τον έβαλαν στη λίστα υποψηφίων παρότι κάποιοι τον στήριζαν. Τελικά μπήκε στο κόμμα αυτό χάρη στον Ντενίζ Μπαϊκάλ  Κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Κωνσταντινούπολη στις εκλογές του 2002 και έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το 2007.

Άρχισε σταυροφορία εναντίον του κόμματος του Ερντογάν (Κομμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) με στοχοπροσήλωση στο να αποκαλύπτει σκάνδαλα και ατασθαλίες. Αυτό του προσέφερε μεγάλη δημοσιότητα γιατί επί μήνες αναφερόταν σε 3-4 μεγάλα σκάνδαλα, τα οποία μάλιστα οδήγησαν και σε παραίτηση δύο ηγετικά στελέχη του κόμματος του Ερντογάν.

Το 2009 κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως με «ατού» ότι ο αντίπαλός του ήταν αναμεμιγμένος σε σκάνδαλα, εντούτοις έχασε (37% ο Κιλιτσντάρογλου, 47,% ο Τοπμπάς)

Το 2010 ο ηγέτης του κεμαλικού  κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ παραιτήθηκε μετά από ένα σκάνδαλο (αναρτήθηκε ένα βίντεο ερωτικού περιεχομένου με τη γραμματέα του και τον ίδιο). Παρότι εκείνος που τον έβαλε και τον ανέδειξε στο κόμμα ήταν ο Μπαϊκάλ, ο Κιλιτσντάρογλου έθεσε αμέσως υποψηφιότητα. Και παρότι το κόμμα ήταν διχασμένο (κάποιοι επέμειναν να επανέλθει ο Μπαϊκάλ), τελικά κατίσχυσε ο Κιλιτσντάρογλου προσεταιριζόμενος 77 από τους 81 περιφερειακούς αντιπροέδρους του κόμματος. Ο Μπαϊκάλ τότε ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα κατέλθει ως υποψήφιος για την προεδρία. Το κόμμα στήριξε  ομόψυχα τον Κιλιτσντάρογλου και περίμενε «μεγάλα πράματα» από αυτόν, όμως αν και πήρε το κόμμα στο 21%, το πήγε στο 25% και σε αυτό το ποσοστό παρέμεινε έκτοτε.

Στη λίστα του κόμματος έβαλε στις τελευταίες εκλογές και 11 υποψηφίους που προέρχονταν από το δεξιό Μητέρα Πατρίδα και από άλλα δεξιά μικρότερα κόμματα, τονώνοντας το εθνικιστικό προφίλ του κόμματος και του ιδίου και μειώνοντας τις κάπως κεντροαριστερές τάσεις των κεμαλιστών.

Είναι  υπέρ της επιστροφής όλων των προσφύγων της Συρίας στην πατρίδα τους, επειδή «επιβαρύνουν τον Τούρκο πολίτη οικονομικά αλλά και επειδή δικαιούνται να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν και όχι σε καταυλισμούς σε ξένα μέρη». Τάχθηκε κατά της απόδοσης τουρκικής υπηκοότητας σε πρόσφυγες λέγοντας «νεαροί Τούρκοι σκοτώνονται σε μάχες στη Συρία για χάρη τους  και οι Σύριοι  έρχονται και ζουν εδώ σε καταυλισμούς ή ανοίγουν μαγαζιά χωρίς να πληρώνουν φόρους».

Θεωρείται ότι εν γένει έχει την αμερικανική υποστήριξη

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.presspublica.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue