Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ποιοι τομείς της βιομηχανίας τροφίμων πρωταγωνιστούν σε προσλήψεις

Ποιοι τομείς της βιομηχανίας τροφίμων πρωταγωνιστούν σε προσλήψεις

by ikariaki.gr
64 views

Σταμάτης Ζησίμου

Ανεβασμένο το ειδικό βάρος του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμων-ποτών με κριτήριο την απασχόληση στη μεταποίηση. Πώς καταγράφει τα δεδομένα έρευνα του ΙΟΒΕ. Στις 134.000 ο συνολικός αριθμός εργαζομένων.

Αισθητή αύξηση της απασχόλησης, που μεταφράζεται σε περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων και ποτών το 2017.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), οι θέσεις εργασίας στον κλάδο αυξήθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 2016 κατά 7,4%, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων να ξεπερνά πλέον τις 134.000.

Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης. Από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το μερίδιό της στο σύνολο των εργαζομένων της μεταποίησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Το 2011, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση βρισκόταν στο 28%, ενώ σταδιακά, μέχρι το 2017, έφθασε στο 37,6%.

Η άνοδος αυτή, ωστόσο, οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια μεταποίηση μέχρι το 2014. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο σύνολο της μεταποίησης της χώρας από το 2011 έως το 2014 της τάξης του 23%, όταν η αντίστοιχη σωρευτική μεταβολή στα τρόφιμα και ποτά είναι κατά πολύ καλύτερη (-1%).

Ωστόσο, από το 2013 και μετά, η πτωτική τάση της απασχόλησης στα τρόφιμα και ποτά ανατρέπεται, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου να ξεπερνά το 3% για να φθάσουμε στο 2017, όπου, όπως προαναφέρθηκε, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών αυξάνονται κατά 7,4%. Αρκετά μικρότερη κατά το ίδιο έτος ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της μεταποίησης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 3%.

Από τους υποκλάδους των τροφίμων και ποτών το 2017, σχεδόν όλοι παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη άνοδος σημειώνεται στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα, που αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο εργοδότη του τομέα, με το εργατικό δυναμικό του να αυξάνεται κατά 29,3% το 2017, ξεπερνώντας τις 15.000 εργαζόμενους και στο Κρέας κατά 24,6%, με συνολικά 9.300 εργαζόμενους.

Τα Φρούτα και Λαχανικά παρουσιάζουν άνοδο της απασχόλησης κατά 20,8% το 2017, με 18.500 εργαζόμενους, ενώ σημαντική είναι η αύξηση του εργατικού δυναμικού στα Άλλα Είδη Διατροφής (13,8%), με τον αριθμό των απασχολούμενων να αγγίζει τις 11.800. Αύξηση της τάξεως του 11,3% εμφανίζει ο υποκλάδος «Ψάρια» με 5.500 απασχολούμενους. Ομοίως, κινήθηκε και ο υποκλάδος της Ποτοποιίας (συν 4,1%), με τον αριθμό των εργαζομένων να ξεπερνά τις 5.500.

banner

Αντίθετη πορεία ακολουθούν τα Είδη Αρτοποιίας, ο υποκλάδος με τους περισσότερους εργαζόμενους (σχεδόν 56.000 το 2017), ο οποίος καταγράφει πτώση 2,2% σε σχέση με το 2016. Εκτός από τα Είδη Αρτοποιίας, εξαίρεση στην ανοδική πορεία του κλάδου το 2017 αποτελούν τα Προϊόντα Αλευρόμυλων, όπου ο αριθμός των απασχολούμενων συρρικνώθηκε κατά 9,8%, «πέφτοντας» στις 2.900 εργαζόμενους και οι Ζωοτροφές, όπου σημειώθηκε υποχώρηση 2,8% και ως τούτου, ο αριθμός των εργαζομένων διαμορφώθηκε στο τέλος του 2017 στις 2.400.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.euro2day.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue