Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Έρευνα για αρχαιολογικά κατάλοιπα ηλικίας έως 475.000 ετών

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Έρευνα για αρχαιολογικά κατάλοιπα ηλικίας έως 475.000 ετών

by ikariaki.gr
9 views

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπέγραψαν σύμβαση για την υλοποίηση της πράξης “Παλαιολιθική – παλαιοπεριβαλλοντική έρευνα Βορείου Αιγαίου”.

Σκοπός της πράξης είναι η ανάδειξη της Παλαιολιθικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και σημείο αναφοράς για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του Κόλπου της Καλλονής, της Νότιας Λέσβου, του νησιού και του Βορείου Αιγαίου, η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των περιοχών αυτών και προβολή του Βορείου Αιγαίου τόσο στην Ελληνική και Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα όσο και στους απλούς πολίτες ως περιοχής με πανάρχαια, μοναδική κληρονομιά. Δυνάμει των παραπάνω συγκριτικών πλεονεκτημάτων θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέλκυση επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αποκλίνουν από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού με ό,τι αυτό θετικά συνεπάγεται για την αύξηση της επισκεψιμότητας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ερευνά συστηματικά από το 2012 την Παλαιολιθική κληρονομιά της Λέσβου, έχοντας αποκαλύψει αρχαιολογικά κατάλοιπα ηλικίας από 165 έως 475 χιλιάδων ετών και κατ επέκταση τοποθετώντας τη Λέσβο και τον Κόλπο της Καλλονής στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης για την Καταγωγή και Εξέλιξη του Ανθρώπου και τον πρώιμο αποικισμό της Ευρώπης. Η αρχαιολογική θέση στο Λισβόρι είναι η παλαιότερη του Αιγαίου και μια από τις αρχαιότερες θέσεις της Ελλάδας, της Βαλκανικής Χερσονήσου και της δυτικής Ανατολίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης απαιτούνται μεταξύ άλλων η ανακατασκευή των ακτογραμμών και του αναγλύφου του βυθού του Βορείου Αιγαίου καθώς και η ανάδειξη της ιστορίας του εκπληκτικού οικοσυστήματος του νησιού της Λέσβου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της σύμβασης ανέρχεται στο ποσόν των 255.060 ευρώ.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.tornosnews.gr

 

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue