Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές των καυσίμων και το ΦΠΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές των καυσίμων και το ΦΠΑ

by ikariaki.gr
3 views

Παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα των καυσίμων και του ΦΠΑ στην Ικαρία και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 13 Νοέμβρη έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα αντιπροσωπείες της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας, με επικεφαλής το δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο, σωματείων και φορέων της Ικαρίας.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε και ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Στρατής Κόρακας, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Σπύρο Παπακωνσταντίνου,διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, στον οποίο ο Στέλιος Σταμούλος παρέθεσε εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και τα αιτήματα που διεκδικούν και τα οποία αναφέρονται στη σχετική επιστολή που έχουν ήδη αποστείλει. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αν και δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί σε κανένα από τα αιτήματα παρά μόνο να τα μεταφέρει στην ηγεσία, εντούτοις υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, προβάλλοντας την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου ως δικαιότερου μέτρου για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, έναντι του μειωμένου ΦΠΑ. Αναφορικά με το αίτημα για άμεση αύξηση τουλάχιστον των λειτουργικών δαπανών των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Ικαρίας παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η αντιπροσωπεία διαμήνυσε ότι θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης τον ικαριώτικο λαό και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικούν. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί της Τετάρτης 14 Νοέμβρη στο υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα στο πλαίσιο της κινητοποίησης ανάρτησαν πανό που ανέγραφε «Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, δραστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση».

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ικαρίας σημειώνει:

«Η Δημοτική Αρχή Ικαρίας συνεχίζει και αύριο Τετάρτη 14 Νοέμβρη με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, αφού η επίσκεψη την Τρίτη 13 Νοέμβρη στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν.

banner

Η Δημοτική Αρχή Ικαρίας καλεί τις παροικιακές οργανώσεις των Ικαριωτών στις 9 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 7 – πλατεία Συντάγματος) .

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού ανεξάρτητα αν αυτό είναι αρμοδιότητα του δήμου, όπως το θέμα του ΦΠΑ και των τιμών στα καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη κλπ). Αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής το δήμαρχο Στ. Σταμούλο και εκπροσώπων φορέων του νησιού (Συνδικάτο Οικοδόμων – Σωματείο Εργαζόμενων στον Τουρισμό – ΕΤΕ/ΔΕΗ – Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων κλπ.), συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών (αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου).

Ο δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του Δήμου Ικαρίας για το θέμα, όπως αυτές καθορίζονται μέσα από σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (172/2017) και σχετικές παρεμβάσεις του δημάρχου Ικαρίας (επιστολές δημάρχου 23/10/2018 και 6/11/2018). Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν το αίτημα του Δήμου Ικαρίας να μην μπει στους κατοίκους το δίλημμα “φαγητό ή πετρέλαιο!” που μπαίνει σήμερα στον Ικαριώτη αλλά και σε όλους τους νησιώτες. Και να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε:

1. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (μείωση τουλάχιστον 50%).

2. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

3. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές.

4. Να δοθεί οικονομική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι.

5. Ως ελάχιστο δείγμα ανακούφισης να δοθεί έκτακτη αύξηση τουλάχιστον των λειτουργικών δαπανών των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Ικαρίας.

Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομίας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον προσανατολισμό των επιλογών της κυβέρνησης, αφού θεωρεί ότι: “Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου όπως εφαρμόζεται σήμερα στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και όπως σχεδιάζεται να επεκταθεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη μεταφορά των προϊόντων στα νησιά, δεν αντισταθμίζει απλά την επιβάρυνση των νησιωτών από την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά εκτιμούν ότι είναι και δικαιότερο ως μέτρο γιατί το καρπώνονται μόνο οι νησιώτες και όχι οι επισκέπτες των νησιών”.

Τέλος, δηλώνοντας αναρμόδιος να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τα δίκαια αιτήματα, μας παρέπεμψε στα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας – ΥΠΕΣ κλπ.) για τη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών».

Αναδημοσίευση από : https://www.902.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue