Home ΟικονομίαΕργασία Πανοικοδομική απεργία 14 και 28 Νοέμβρη 2018 & τοποθέτηση στη σύσκεψη του Δικηγορικού Συλλόγου για το προσφυγικό

Πανοικοδομική απεργία 14 και 28 Νοέμβρη 2018 & τοποθέτηση στη σύσκεψη του Δικηγορικού Συλλόγου για το προσφυγικό

by ikariaki.gr
1 views

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ  14 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, άνεργοι,

 Διεκδικούμε   αποφασιστικά:

   Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

   Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου–Βρούτση που ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 €.

   Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν καταντήσει τις συντάξεις και τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων «φιλοδωρήματα».

   Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

 Συνάδελφοι, Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μοιράζει ανέξοδα προεκλογικές υποσχέσεις. Θριαμβολογεί ότι «το τέλος των μνημονίων» είναι η αφετηρία για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων.

Με περίσσιο θράσος, στήνει επικοινωνιακές φιέστες για την επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Κρύβει επιμελώς ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν ΣΣΕ και όπου υπάρχουν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει στους μεγαλοεργοδότες «ρήτρα μη εφαρμογής» για να μπλοκάρουν την επέκτασή τους.

Όσες φιέστες κι αν κάνει δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική κατάσταση, που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου κυριαρχούν τα «θέλω» των αφεντικών.

banner

Μόνο ο αγώνας με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τη ζωή μας και ταυτόχρονα θα βάζει τις βάσεις της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.

Αντί της αναμονής, της προσδοκίας και του εφησυχασμού, που οι εκάστοτε κυβερνώντες με τα ίδια κόλπα έντεχνα μας παραμυθιάζουν, εμείς επιλέγουμε να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Στον κλάδο μας γνωρίζουμε, από πρώτο χέρι, ότι αυτός είναι ο πραγματικός, μοναδικός και ωφέλιμος δρόμος για τα συμφέροντά μας. Το αποδεικνύουν, όχι μονάχα οι αγώνες και οι καταχτήσεις μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι επιτυχίες από τις σημερινές μάχες που δίνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς και σηματοδοτούν τη δύναμη του αγώνα. Οι  σκληρές μάχες  σε  μεγάλα  εργοτάξια,  όπως  στον  Αστέρα  Βουλιαγμένης,  στην  Ανάπλαση  του

Φαληρικού Όρμου, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ανακαινίζονται στην Αττική, όπου πετύχαμε την υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς και με τον αγώνα μας υποχρεώσαμε τη μεγαλοεργοδοσία να τις εφαρμόσει.

Αυτός ο αγώνας θέλουμε να γενικευτεί  σε όλη τη χώρα, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να αποτελέσει το όπλο μας για να υποχρεώσουμε τις οργανώσεις των εργοδοτών του κλάδου στην υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους οικοδόμους, ξυλουργούς και εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα.

 

Συνάδελφοι, Η απεργία στις 14 Νοέμβρη μπορεί και είναι αναγκαίο να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας. Είναι η απάντησή μας στη μεγαλοεργοδοσία, τους μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβους, που θωρακισμένοι με το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, παίζουν το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» εδώ και 9 χρόνια, επικαλούμενοι από τη μια την κρίση και από την άλλη τους νόμους που ψηφίστηκαν.

 Ως εδώ!! Οι εργαζόμενοι του κλάδου δε θα γίνουν πάμφθηνο λίπασμα των κερδών τους.

 Η απεργία στις 14 Νοέμβρη απαντάει στα ψέματα της κυβέρνησης που προσπαθεί να κάνει το μαύρο – άσπρο. Την ίδια ώρα, που επικαλείται ότι «τα μνημόνια τελείωσαν», όχι μόνο δεν καταργεί κανέναν αντεργατικό νόμο, αλλά επιπλέον εφαρμόζει έναν από τους πιο εμβληματικούς νόμους, το νόμο Βρούτση, που στην ουσία καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις.

Απαντάει στην «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται ως το φάρμακο για τα προβλήματα μας. Μια «ανάπτυξη» που προϋποθέτει τα μεροκάματα να είναι χαμηλά, οι κοινωνικές παροχές ψαλιδισμένες, οι συντάξεις στα «τάρταρα» για να εξασφαλιστούν όσα απαιτούν με μια φωνή οι μεγαλοεργολάβοι, βιομήχανοι και τραπεζίτες. Εμείς θέλουμε μια ανάπτυξη που να ικανοποιεί τα δικά μας συμφέροντα και όχι του κεφαλαίου.

Με την απεργία μας τους στέλνουμε μήνυμα ότι δε ξεγελιόμαστε από όσα μας σερβίρουν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από προηγούμενους σωτήρες και δήθεν φιλολαϊκούς πολιτευτές.

 Η απόφασή μας είναι μία:

 Ότι έχουμε ανάγκη θα το διεκδικήσουμε με τον αγώνα μας.

Απορρίπτουμε ό,τι μας «προσφέρουν» ως λύσεις κυβέρνηση και κόμματα που ψήφισαν από κοινού μνημόνια και αντεργατικούς νόμους.

Κάνουμε στην άκρη τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, που διαχρονικά δίνει χέρι βοήθειας στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για υπογραφή ΣΣΕ, για κατάργηση των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων.

 Απαιτούμε, εδώ και τώρα, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χιλιάδων οικοδόμων για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συνέπεια της μακροχρόνιας και βαριάς ανεργίας.

Όλοι στην απεργία – Όλοι στον αγώνα

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

Σάμος 10/11/2018

 

Εκ μέρους του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου, αποφασίσαμε μετά από συζήτηση στο ΔΣ να εκπροσωπηθούμε με την πρόεδρο Μαργαρίτα Καρβούνη.

Κατ’ αρχή θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στη δύναμη του οποίου είναι και το σωματείο μας, πήραμε μια πανσαμιακή πρωτοβουλία για το προσφυγικό, καλώντας το λαό της Σάμου, σωματεία, φορείς και το Δικηγορικό Σύλλογο, που αν και δεν συμμετείχε, ωστόσο η πρόσκληση για κοινό αγώνα και διεκδίκηση  ισχύει. Τότε λοιπόν είχαμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο που ισχύει στο ακέραιο και σήμερα.

* Να κλείσει το Hot Spot οριστικά και αμετάκλητα. Να μην ανοίξει άλλο ούτε στην πόλη, ούτε εκτός πόλης, ούτε στο νησί. Μέχρι τότε να είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες (ρούχα, κλινοσκεπάσματα και ότι χρειάζεται, έχουμε χειμώνα μπροστά μας), για “να μην ρημάζουν τους σκουπιδοτενεκέδες” όπως αναφέρεται στην πρόσκληση και να απομονώνουμε τις διάφορες ρατσιστικές και επικίνδυνες φωνές που κρύβονται συνήθως στο σκοτάδι.  Όσοι κάτω από τις άθλιες συνθήκες που ζουν, προβαίνουν σε παραβατική συμπεριφορά να αντιμετωπίζονται με ό,τι προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι. Είναι λάθος να υποχωρήσουμε και να πούμε σήμερα να πάει το hot spot εκτός πόλης. Γιατί όπου και να πάει κάποια χωριά θα πληγούν. Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, μια άλλη Μόρια θα έχουμε. Γιατί αν σήμερα στο χοτ σποτ που χωράει 700 είναι 5000, σ’ αυτό που σκέφτεται να φτιάξει η κυβέρνηση για 1200 άτομα, φανταστείτε που θα φτάσει. Θα καταλήξει η Σάμος να γίνει μια τεράστια φυλακή.

* Οι πρόσφυγες να μένουν 2-3 μέρες σε δομή ολιγοήμερης παραμονής για ιατρικές εξετάσεις, καταγραφή και μετά να φεύγουν κατευθείαν για ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις χώρες προορισμού τους καθώς μόνο το 0,4% επιθυμεί να μείνει στην Ελλάδα και κρατούνται εγκλωβισμένοι στο νησί και στη χώρα. Στην ηπειρωτική χώρα να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου κ.λπ.

* Οι εργαζόμενοι στο Hot Spot να απορροφηθούν σε υπηρεσίες του δήμου ή σε άλλες υπηρεσίες με πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και μόνιμη εργασία

* Όσοι Σαμιώτες έχουν υποστεί ζημιές να αποζημιωθούν.

* Τα προσφυγόπουλα όσο μένουν στη χώρα μας να πάνε στο σχολείο με βασική προϋπόθεση όπως και όλα τα παιδιά (ελληνόπουλα, και προσφυγόπουλα) να έχουν πιστοποιητικά υγείας από δημόσιες δομές και όχι από ΜΚΟ και να αναλάβει ο δήμος την πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

* Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  Θεωρούμε ότι όσο υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια και εξαθλίωση θα μεγαλώνει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών. Το να γίνει η χώρα ένα τεράστιο αμερικανοτοϊκό στρατόπεδο όχι μόνο δεν μας κάνει ασφαλείς, αλλά ίσα – ίσα γινόμαστε μαγνήτης για επιθέσεις διαφόρων ιμπεριαλιστικών

επεμβάσεων. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να κλείσουν όλες αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα και να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Άλλωστε το ΝΑΤΟ δεν μας σώζει από την τουρκική επιθετικότητα καθώς καθημερινά παραβιάζεται ο εναέριος χώρος, οι θάλασσές μας από τις ορέξεις της αστικής τάξης της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα. Θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο την Ελλάδα και τη Τουρκία. Επιπλέον στα χρόνια της κρίσης η Ελλάδα δίνει 4 δισ ευρώ το χρόνο για νατοϊκό εξοπλισμό που δεν έχει καμιά σχέση με την  υπεράσπιση της πατρίδας μας. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν σχολεία, νοσοκομεία, χώροι άθλησης, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, αξιοπρεπείς μισθοί για το λαό μας.

Είναι αναγκαίος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της τωρινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που στην κυριολεξία ρήμαξαν τη ζωή τη δική μας, μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι, περικοπή μισθών, συντάξεων, αβάσταχτη φορολογία στους μικρομεσαίους (όπως στους δικηγόρους), απαγόρευση απεργίας, υποβάθμιση του συστήματος υγείας κ.ά. Αλλά και των προσφύγων με  τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για το μοίρασμα αγορών, πετρελαίου κ.λπ., την απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους στο νησί και στη χώρα μας.

Διότι δεν συμφωνούμε ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία, εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή αποσυμφόρηση πρόσκαιρη, εγκλωβισμό των προσφύγων, νέο hot spot.  Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της.  Είναι ο καλύτερος σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στέλνει Έλληνες φαντάρους έξω από τα σύνορα σε νατοϊκές αποστολές, σε χώρες που ξεκληρίζονται  και ξεσπιτώνονται οι λαοί, και συμμετέχει μια χαρά σ’ αυτό το αλισβερίσι στα πλαίσια της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στα παραπάνω μην αδικούμε και την πραγματικότητα, συμφωνεί και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και η ΧΑ.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue