Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας ενημερώνει για το Υβριδικό, το υποκατάστημα της Alpha Bank στον Εύδηλο, αλλά και τους δημότες στις Ράχες

Ο Δήμος Ικαρίας ενημερώνει για το Υβριδικό, το υποκατάστημα της Alpha Bank στον Εύδηλο, αλλά και τους δημότες στις Ράχες

by ikariaki.gr
11 views

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    22/3/2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ        
Τ.Κ.83300
Τηλ.: 2275350401 – 412

banner

Fax :   2275022215

Email: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

  Ενημερωτική συνάντηση έγινε χτες 21/3/2017 με θέμα την συνέχιση των εργασιών για την αποπεράτωση του «Υβριδικού Αναστρέψιμου Ενεργειακού Έργου Ικαρίας» και του έργου «Οδοποιία Γεμέλια –Προεσπέρα –Κάτω Προεσπέρα», έργα που υλοποιούνται από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε με ανάδοχο την ΕΝΕΤ –ΑΕ .

Από μέρους της Δημοτικής Αρχής συμμετείχαν ο Δήμαρχος Στέλιος Σταμούλος, οι Αντιδήμαρχοι Ραχών και Ευδήλου, και Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Στην συζήτηση συμμετείχε ο Σ. Τσαντίρης, πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Προεσπέρας, περιοχής που εκτελούνται τα παραπάνω έργα .

Από πλευράς ΔΕΗ ήταν παρόντες ο Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας καθώς και ο Στέλιος Ροντήρης Δ/ντής Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικών Έργων και Υβριδικών Συστημάτων, που απάντησαν διεξοδικά στα ερωτήματα που τέθηκαν από πλευράς Δημάρχου και των παρευρισκομένων αιρετών.

Το θέμα της παύσης των εργασιών στα παραπάνω έργα από τριετίας και πλέον απασχολεί σοβαρά όλη την κοινωνία του νησιού της Ικαρίας .

Έντονη είναι η κινητικότητα τόσο των κατοίκων, ιδιαίτερα της περιοχής Προεσπέρας, των φορέων αλλά και του Δήμου με αλλεπάλληλες επισκέψεις του Δημάρχου στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, πλούσια αλληλογραφία, εξώδικες επιστολές όσον αφορά την επικινδυνότητα του υπό κατασκευή δρόμου, συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους ,καθώς και πληθώρας δια ζώσης και τηλεφωνικών διαμαρτυριών φορέων και πολιτών.

Έγινε πλήρης ενημέρωση για τα συμβατικού – οικονομικού χαρακτήρα προβλήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες,  και αναδόχου του έργου .

Παρότι καμιά Δημοτική Αρχή ή άλλος φορέας δεν μπορεί να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες αυτών των προβλημάτων, άποψη μας  είναι ότι αυτά επιβάλλεται να επιλυθούν μέσα από κοινή συναίνεση με τη διαδικασία του φιλικού διακανονισμού, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σίγουρη και για πολλά χρόνια ακόμη συνέχιση της διακοπής των εργασιών, που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Αναδόχου.

Αυτό αφορά κυρίως  το Υβριδικό   Ενεργειακό έργο του οποίου το αντικείμενο, ας σημειωθεί, έχει εκτελεστεί κατά 85% και όχι το έργο της οδοποιίας το οποίο εκτελείται από τον ίδιο ανάδοχο με τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ αλλά με ξεχωριστή σύμβαση .

Για την επανέναρξη των εργασιών της οδοποιίας δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, παρά μόνο η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες τμήματος της περιβαλλοντικής μελέτης (ΜΠΕ) και συγκεκριμένα της Ορνιθολογικής μελέτης, προκειμένου να προχωρήσει και αυτό το έργο, έτσι ώστε και οι κάτοικοι και επισκέπτες να διοδεύονται αξιοπρεπώς και  με ασφάλεια.

Αλλά και να πάψουν να κινδυνεύουν περιουσίες από πλημμυρικά κυρίως φαινόμενα σε έναν ημιτελή δρόμο με πολύ έντονες κλίσεις που διατρέχει τους οικισμούς Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα .

Η Δημοτική Αρχή απηχώντας το κοινό αίσθημα όλων των Ικαριωτών για το Υβριδικό Έργο, σε μια εποχή βίαιης ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας, διεκδικεί την αποπεράτωση και λειτουργία του. Για την αξιοποίηση των πόρων που μέχρι τώρα έχουν διατεθεί και είναι χρήματα των καταναλωτών –πελατών της ΔΕΗ. Για την ελάφρυνση της ενεργειακής εξάρτησης του νησιού αποκλειστικά από το πετρέλαιο και την ατμοσφαιρική ανακούφιση κυρίως της περιοχής του Αγίου  Κηρύκου από την καύση του.

O Δήμος Ικαρίας θα πάρει κάθε πρωτοβουλία που είναι απαραίτητη για το σκοπό αυτό.

 

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

 

 

20/3/2017                                      

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                 

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ:
Άγιος Κήρυκος Ικαρία – Τ.Κ.83300

Τηλ. :   2275350401 – 412, Fax:  2275022215

Email:   [email protected]

http :   www.ikaria.gov.gr

 

Ενημερωτική συνάντηση για το κατάστημα Ευδήλου της Alpha Bank.

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19-3-2017 στο κατάστημα της Alpha Bank Ευδήλου συνάντηση του Δημάρχου Στέλιου Σταμούλου και εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτών με την κυρία Μαρία Παπαγεωργίου διευθύντρια της διεύθυνσης καταστημάτων Αιγαίου και Κρήτης της Alpha Bank και τον κύριο Ευάγγελο Τριβέλα διευθυντή του καταστήματος Alpha Bank Αγίου Κηρύκου Ικαρίας με αφορμή το πιθανολογούμενο κλείσιμο του καταστήματος Ευδήλου.

 

Η συνάντηση που ακολούθησε τις μέχρι σήμερα ενέργειες του δήμου και επαγγελματικών φορέων έγινε σε θετικό κλίμα. Εκτέθηκαν συνολικά και αναλυτικά  απ΄ όλους τους παρευρισκομένους οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι οι οποίες καθιστούν μεγάλο πλήγμα το κλείσιμο του καταστήματος της τράπεζας στον Εύδηλο για ολόκληρη τη βόρεια πλευρά του νησιού ειδικά εν μέσω της κρίσης η οποία μαστίζει τα νοικοκυριά τόσο σε όλη τη χώρα αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα ακριτικό νησί όπως η Ικαρία.   Επίσης τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν το κλείσιμο ενός καταστήματος στην Ικαρία να ταυτίζεται και να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται το κλείσιμο ενός καταστήματος σε μία μεγάλη πόλη καθώς το κοινωνικό κόστος που προκαλείται είναι πολλαπλάσιο.

 

Η κυρία Παπαγεωργίου αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συζήτηση  δεσμεύτηκε να εισηγηθεί τη διατήρηση της λειτουργίας του καταστήματος αντιλαμβανόμενη τις ιδιαίτερες γεωγραφικές και κοινωνικές παραμέτρους του νησιού.

 

O Δήμος Ικαρίας εκφράζει την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη, η οποία έρχεται ως συνεχεία της κινητοποίησης των αυτοαπασχολούμενων της βόρειας Ικαρίας που θίγονται άμεσα από το ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος Ευδήλου.

 

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

13/3/2017                                      

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                 

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ:
Άγιος Κήρυκος Ικαρία – Τ.Κ.83300

Τηλ. :   2275350401 – 412, Fax:  2275022215

Email:   [email protected]

http :    www.ikaria.gov.gr

 

 Δελτίο Τύπου για ενημερωτική συγκέντρωση.

  Η Δημοτική Αρχή συνεχίζοντας την υλοποίηση της δέσμευσης της, για ενημέρωση και συζήτηση με τους δημότες σε όλο το νησί για τα προβλήματα που τους απασχολούν, πραγματοποίησε την Δευτέρα 6 Μάρτη στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ραχών ενημερωτική συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, ο Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, τα περισσότερα μέλη των τοπικών συμβουλίων της περιοχής και πολλοί δημότες.

 

Από τη μεριά της δημοτικής αρχής αφού παρουσιάστηκε η δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου εξαιτίας της ακολουθούμενης για χρόνια κυβερνητικής πολιτικής (ανεξάρτητα αν κυβερνούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που ρήμαξε τη ζωή ολόκληρου του λαού μας. Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα, τις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται να γίνουν από τη μεριά του δήμου, στην κατεύθυνση να δοθούν λύσεις τόσο στα προβλήματα που αφορούν ολόκληρο το νησί, όσο και αυτών που υπάρχουν στην Δ.Ε Ραχών.

Τα προβλήματα: της υγείας (συμπληρώθηκαν ήδη πέντε μήνες που παραμένουν οι Ράχες χωρίς γιατρό), των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, της κατάστασης των δρόμων (με τις εκατοντάδες χιλιομέτρων χωματόδρομου), της ύδρευσης (Ποσότητα νερού , διαφαινόμενη λειψυδρία, ποιότητα  νερού) οι προσπάθειες του δήμου να προσφέρει στα παιδιά μας όλα εκείνα που δικαιούνται και έχουν ανάγκη στον αθλητισμό και πολιτισμό, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή τους τόνισαν ότι η Τοπική Διοίκηση, ως μια κρατική πια υπηρεσία, δεν εξαιρείται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και αστικών κυβερνήσεων. Αντίθετα, με το ασφυκτικό πλαίσιο του Καλλικράτη, έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε μηχανισμό εχθρικό προς το λαό και τις ανάγκες του. Ενώ οι νόμοι που ψήφισαν οι αστικές κυβερνήσεις απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποχρεώνουν τους Δήμους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, τις εισφορές, όπως επίσης και τα τέλη για την ύδρευση και την αποχέτευση.

 

 

Από τη μεριά της δημοτικής αρχής διευκρινίστηκε  ότι παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, η Δημοτική Αρχή «δεν σταυρώνει τα χέρια»,  αξιοποιεί το προσωπικό και με υπεράνθρωπες προσπάθειες, αγωνίζεται για να κρατήσει το νησί  «όρθιο» και σε ανεκτό επίπεδο λειτουργίας.

Σημείωσαν τέλος ότι δεν φθάνει η βούληση της Δημοτικής Αρχής, για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές, που μετατρέπουν τους Δήμους όλο και περισσότερο σε ένα ακόμη φορομπηχτικό μηχανισμό. Καθοριστικός είναι ο ρόλος και η παρέμβαση του Λαϊκού Κινήματος, γιατί μπορεί να αναχαιτίσει τα νέα μέτρα και τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, να αμφισβητήσει το δρόμο ανάπτυξης, που μετατρέπει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας σε εμπόρευμα και το μόχθο τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις τόσο από την πλευρά των αιρετών όσο και δημοτών που βοήθησαν να επισημανθούν ή να διευκρινιστούν πλευρές  προβλημάτων ακόμα περισσότερο.

Αυτό που αναδείχθηκε ως αναγκαιότητα, ήταν το γεγονός οι ενημερωτικές αυτές συγκεντρώσεις να γίνονται πιο συχνά, σε περισσότερα χωριά και όχι μόνο μία κατά δημοτική ενότητα.

Η Δημοτική Αρχή πρότεινε να προχωρήσει άμεσα σε μια συγκέντρωση – συζήτηση στην περιοχή των Ραχών με αποκλειστικό θέμα τον τουρισμό ( δυνατότητες, προοπτικές, απαραίτητες ενέργειες, προϋποθέσεις) ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου

                           

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue