Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας με τις σχετικές αποφάσεις & παρεμβάσεις

Ο Δήμος Ικαρίας για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας με τις σχετικές αποφάσεις & παρεμβάσεις

by ikariaki.gr
24 views

 

Σας κοινοποιούμε ανακοίνωση του δήμου Ικαρίας σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας και την δυνατότητα προκήρυξης θέσεων με σταθερή εργασιακή σχέση. Για πληρέστερη ενημέρωση αλλά και για όσους ενδεχομένως αμφισβητούν όσα αναφέρουμε σας κοινοποιούμε σχετικές αποφάσεις & παρεμβάσεις  της σημερινής διοίκησης  του δήμου.

 

Άγιος  Κήρυκος  15/2/2018   


Ο Δήμος Ικαρίας για τις συμβάσεις στον τομέα Καθαριότητας

   Στην 2η για  το 2018 συνεδρίασή του, το  δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών του δήμου. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις: α) αφορούσαν την διασφάλιση του αναγκαίου (εκ του Οργανισμού του δήμου)  προσωπικού που μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών (όπως επιβάλλει η νομοθεσία), β) βασίστηκαν σε προτάσεις που είχαν συνταχθεί από τη διοίκηση του Δήμου και απευθύνονταν στις υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΣ. Οι αποφάσεις αυτές για την ιστορία ελήφθησαν ομόφωνα.

Παρά τα όσα αναφέρθηκαν στην σχετική συνεδρίαση – παρουσία και αρκετών συμβασιούχων –  η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής (Π.Ε.Α) απόλυτα εναρμονισμένη στο πνεύμα των ημερών, μεταμφιέστηκε σε υπερασπιστή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και εξέδωσε μια ανακοίνωση για το θέμα των συμβασιούχων που βρίθει ανακριβειών –πάγια τακτική της Π.Ε.Α- κατηγορώντας την διοίκηση του δήμου ότι  αρνείται την προκήρυξη θέσεων.

Προτού έρθουμε στο προκείμενο, και για να καταλάβουν όλοι ποιοι εγκαλούν ποιους, να θυμίσουμε ότι :

banner
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ανέδειξε ποτέ και με κανένα τρόπο, ούτε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ούτε με ανακοίνωση, ούτε καν με παράσταση διαμαρτυρίας, το θέμα των ελλείψεων του προσωπικού του ενιαίου δήμου Ικαρίας.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας συνέταξε τον πρώτο Ο.Ε.Υ του ενιαίου δήμου, χωρίς καμία αντίδραση στην κατεύθυνση του ΥΠ.ΕΣ. Με αποτέλεσμα την κατάργηση θέσεων εργαζόμενων που υπήρχαν στους οργανισμούς των τριών προϋπαρχόντων δήμων.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν φρόντισε ποτέ να προμηθευτεί και να διαθέσει στους εργαζομένους για τους οποίους σήμερα ισχυρίζεται πως ενδιαφέρεται, τα προβλεπόμενα εκ του νόμου ατομικά μέσα προστασίας.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ασχολήθηκε καν με την προβλεπόμενη εκ του νόμου εξασφάλιση τεχνικού ασφαλείας & Γιατρού εργασίας.
  • Η Π.Ε.Α ως διοίκηση του δήμου Ικαρίας δεν ασχολήθηκε ποτέ και με κανένα τρόπο, με το θέμα των εσόδων του δήμου, όπως πχ είναι τα ανταποδοτικά από την είσπραξη τελών παρεπιδημούντων, ή τα ανταποδοτικά της είσπραξης οφειλών από εκμισθωτές δημόσιας περιουσία κτλ. Ωστόσο, όσοι έχουν επιλεκτική μνήμη, ξεχνούν πως ακριβώς αυτά τα ανταποδοτικά είναι που καθορίζουν  την δυνατότητα του δήμου να προκηρύξει έστω και μια θέση εργαζομένου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Κι αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό, αλλά αδιάσειστη αλήθεια, έτσι όπως την ορίζει η νομοθεσία, την οποία επικαλούνται πως υπερασπίζονται.
  • Η Π.Ε.Α αντιθέτως «φρόντισε» στην διάρκεια της θητείας της να διαμορφώσει μια οφειλή στην ΔΕΗ (δια της οποίας εισπράττονται τα τέλη καθαριότητας, από όπου καλύπτονται οι μισθοί των εργαζομένων, για τους οποίους μας κατηγορεί ότι δεν θέλουμε να προσλάβουμε!). Μια οφειλή της τάξεως των 220.538€, τα οποία κληροδότησε στην σημερινή διοίκηση χωρίς καμιά εξήγηση.

Σε αντίθεση όχι μόνο με τις προσφιλείς στην Π.Ε.Α. τακτικές του λαϊκισμού, αλλά και σε πλήρη αντιδιαστολή με την  –ως ανωτέρω-  πρακτική στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους εργαζομένους και τα οικονομικά δεδομένα του δήμου μας.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας έχει αναδείξει ήδη από το 2015, και  για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας, τις ανάγκες σε προσωπικό των υπηρεσιών του δήμου μας σε ζήτημα προτεραιότητας. Για πρώτη φορά επισημάνθηκαν και τέθηκαν επί τάπητος τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική που εφαρμόζουν στον χώρο της τοπικής διοίκησης όλες οι μέχρι σήμερα –μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις, τις οποίες υποστηρίζουν όσοι συμπαρατάσσονται με την Π.Ε.Α.

Συγκεκριμένα λοιπόν, η σημερινή διοίκηση, με αποφάσεις του Δ.Σ και παρεμβάσεις στο ΥΠ.ΕΣ (επισυνάπτονται σε παράρτημα) α) Απαίτησε -υπενθυμίζουμε ήδη από το 2015- την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. β) Εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας, και προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων, παρά την αρνητική γνώμη του ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, που ομογάλακτοι της Π.Ε.Α δήμαρχοι τους απόλυαν. γ) Εισηγήθηκε την τροποποίηση του ΟΕΥ, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. δ) Έλαβε όσα μέτρα μπορεί να αντέξει η κοινωνία για να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για να προκηρυχθούν έστω και ελάχιστες θέσεις το επόμενο διάστημα.

Οι συνειδητά πολιτικές αυτές επιλογές, είχαν ως αφετηριακή γραμμή τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Δεν αθροιστήκαμε σε εκείνες τις δημοτικές αρχές που αξιοποίησαν την απεργία των εργαζομένων για να βάλουν από το παράθυρο τους ιδιώτες για την αποκομιδή. Διεκδικούμε με κάθε ευκαιρία την χρηματοδότηση των δήμων και για την καθαριότητα που για χρόνια σηκώνουν μόνο οι δημότες (κάτι με το οποίο η ΠΕΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα), για να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται και με πλήρη δικαιώματα.

Το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι -μνημονιακές και μη- κυβερνήσεις είναι πολύ συγκεκριμένο: Δεν δίνει την δυνατότητα στον δήμο Ικαρίας σήμερα να υποβάλει πρόταση για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει την δυνατότητα -βάση των εσόδων- να βεβαιώσει σήμερα, ότι στον προϋπολογισμό του δήμου υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις που θα διασφαλίζουν την μισθοδοσία του καταληκτικού κλιμακίου των εργαζόμενων που λείπουν από τις υπηρεσίες.

Αυτό αν και το γνωρίζει η Π.Ε.Α, σκόπιμα συγχέει την μισθοδοσία των εργαζόμενων με  σύμβαση με τους εργαζόμενους με μόνιμη θέση, για να μπορέσει να «τεκμηριώσει» την κατηγορία της απέναντι στην διοίκηση του Δήμου Ικαρίας ότι «…προτιμά εργαζόμενους συμβασιούχους, χωρίς δικαιώματα, εκλογική πελατεία, ομήρους της δημοτικής αρχής…». Προφανώς νομίζει ότι όλοι αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους με τον δικό τους τρόπο, που τόσο «αγωνιστικά και διεκδικητικά» έκαναν γνωστό σε όλους τους Ικαριώτες τις ημέρες που άσκησαν διοίκηση στον Δήμο Ικαρίας.

Τέλος, σχετικά με το χαρακτηρισμό των Δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης ως υποκριτών, για όσα  έλεγαν τον Απρίλιο του 2016 για το θέμα της ανεργίας, αλλά και για την συμβολή τους στους αγώνες ενάντια στην ανεργία, για μόνιμη & σταθερή εργασία για όλους, για δουλειά με δικαιώματα, μία μόνο μπορεί να είναι η απάντηση:   Όταν άνθρωποι που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο, στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό  βίο τους, την εφαρμοζόμενη πολιτική σε κάθε εκδοχή της, μια πολιτική που οδήγησε την χώρα και τους εργαζομένους στην σημερινή κατάσταση, εγκαλούν αυτούς που εξ αρχής αντιπαλεύουν σε καθημερινή βάση αυτή την πολιτική, γιατί δεν εφαρμόζουν σε ένα δήμο αυτό που όλοι οι υπόλοιποι έχουν υποστηρίξει να εφαρμόζεται σε όλη την χώρα, τότε μεταξύ τους οφείλουν να ψάχνουν για υποκριτές.

 

 

 

Άγιος  Κήρυκος  15/2/2018  


Παράρτημα  συνημμένων ανακοίνωσης

   Για πληρέστερη ενημέρωση αλλά και για όσους ενδεχομένως αμφισβητούν όσα αναφέρουμε σας κοινοποιούμε σχετικές αποφάσεις & παρεμβάσεις  της σημερινής διοίκησης  του δήμου…

  • 32/2015 απόφαση του Δ.Σ
  • 12/2016 απόφαση του Δ.Σ
  • 90/2017 απόφαση του Δ.Σ
  • 105/2017 απόφαση του Δ.Σ
  • 109/2017 απόφαση του Δ.Σ
  • 129/2017 απόφαση του Δ.Σ
  • 131/2017 απόφαση του Δ.Σ
  • Ερώτημα περί δυνατότητας παράτασης συμβάσεών (26/2/2016)
  • Ερώτημα περί δυνατότητας παράτασης συμβάσεών (8/3/2016)
  • Απάντηση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (18/3/2016)
  • Έγγραφο Υπουργείου Εσωτερικών (24.3.2016)
  • Δήλωση των Δημάρχων Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διασφάλιση της δουλειάς των συμβασιούχων στον τομέα Καθαριότητας (21/12/2016)
  • Δ.Τ – Για παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εσωτερικών (4/4/2017)
  • Ανακοίνωση για τις συνέπειες της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων. (19/6/2017)
  • Δήλωση των Δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απόπειρα εμπαιγμού των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ (27/6/2017)
  • Επιστολή Δημάρχου Ικαρίας στο ΥΠ.ΕΣ (3/7/2017)
  • Δ.Τ για τις συναντήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού (4/8/2017)

 

Στην  προσπάθεια μας να βρούμε κάτι ανάλογο από την θητεία της ΠΕΑ, στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας το μόνο που βρήκαμε ήταν………τα ενημερωτικά από τα χρέη στην ΔΕΗ,                     τα οποία και σας κοινοποιούμε επίσης .

  • ΔΕΗ – Χρεωστικό υπόλοιπο δήμου Ικαρίας 1.14
  • ΔΕΗ – Χρεωστικό υπόλοιπο δήμου Ικαρίας 9.14

 Για την ιστορία το χρέος  των λογαριασμών του δήμου Ικαρίας στην ΔΕΗ εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά μετά από την προσπάθεια της σημερινής διοίκησης έχει μειωθεί στην εκκαθάριση του 2017 στις 27.333,97€ από τις 220.538,87€, που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτά για όσους κατηγορούν την σημερινή διοίκηση για… λόγια..

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

          Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 3ης /2015 τακτικής συνεδρίασης του

Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Θέμα: Συζήτηση και λήψη απόφασης για το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται, για την εύρυθμη  λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  32/2015

 

Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας σήμερα 26 Μαρτίου 2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 1930/20-3-2015 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ κ. Ν. Λαρδά, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010).

Παρόντος και του Δημάρχου κ. Στέλιου Σταμούλου, διαπιστώθηκε από τoν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 21 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 16,  απόντα 5 μέλη και ονομαστικά οι:

 

 

   

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

 

 

 

        ΑΠΟΝΤΕΣ

1 Λαρδάς  Νικόλαoς Πρόεδρος Δ.Σ    1 Ρούσσος Ηλίας
2 Λαρδά- Καρίμαλη  Βασιλική Αντ/ρχος    2 Ξηρού  Χριστίνα
3 Κουντούπης  Στέλιος               »»    3 Μπινίκου  Μαρία
4 Κόχυλας   Σωτήριος                »»    4 Κανάγιος Απόστολος
5 Τέσκος Σπύρος                       »» 5 Σταυρινάδης  Χριστόδουλος
6 Τσαντές  Στέφανος
7 Μάζαρης  Μιχάλης
8 Καρούτσος   Φανούρης
9 Μουρσελάς  Ευάγγελος
10 Καζάλας Χριστόδουλος
11 Καλογερής  Γιώργος
12 Μαυρογεώργη  Ειρήνη
13 Καλαμάρας   Νικόλαος
14 Καλαμπόγιας  Νικόλαος
15 Γαγλίας    Ηλίας
16 Σταμούλης  Κωνσταντίνος

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Πολίτης Αργύρης, υπάλληλος του Δήμου Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο κ. πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και αναφερόμενος στο 2ο θέμα της ημερησίας διάταξης, είπε:

«  Εξ’ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, κεφαλαίου. Ε.Ε., Καλλικράτη, που εφαρμόστηκε για χρόνια στην τοπική διοίκηση, ο Δήμος μας, αλλά και το σύνολο των άλλων  Δήμων της χώρας έχει τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.  Την τετραετία 2011 έως σήμερα, είχαμε την απώλεια  14 υπαλλήλων από το Δήμο, χωρίς να γίνει αναπλήρωσή τους με νέους εργαζόμενους, λόγω  της απαγόρευσης προσλήψεων , με τους νόμους και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει σαν συνέπεια την υποστελέχωση του Δήμου δημιουργώντας προβλήματα στην ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών μας. Αφού είναι γνωστό ότι στους Δήμους, το κράτος έχει μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, χωρίς παράλληλα να παραχωρεί αντίστοιχους πόρους.

Με πρόσφατη εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».  Στη εγκύκλιο του Υπουργείου για τις προσλήψεις, γίνεται αναφορά στο νόμο 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» με συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Επικαλείται αυτούς τους μνημονιακούς νόμους και ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10%.

Η εγκύκλιος αφορά το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου.  Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό». Υπηρεσίες που είναι ήδη υποβαθμισμένες και οι ανάγκες δεν καλύπτονται, όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα Άθλησης, Πολιτισμού κ.λπ.    Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλεται αντίτιμο στους δημότες.

Έτσι οι όποιες ανάγκες ικανοποιούνται πλέον, είτε με υπερωριακή απασχόληση, είτε με συμβασιούχους, με ελαστικές σχέσεις προσωρινής εργασίας, ενώ παράλληλα υπάρχει πίεση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών φορτώνοντας νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια.

Αυτή την εξέλιξη, δεν την έχουμε γιατί οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν τις συνέπειες τόσο για τους συμπολίτες μας, όσο και για τους συμβασιούχους εργαζομένους, που έχουν μερική ζωή, με την πρόσληψη και εν συνεχεία απόλυσή τους.   Είναι η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πρόθυμων κυβερνήσεων, που συμφωνούν και ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους. Στόχος τους, η σταδιακή απαξίωση των Δήμων, μιας και δεν θα μπορούν με την μείωση του προσωπικού να λειτουργούν κρίσιμους τομείς του Δήμου όπως π.χ. καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση. Θα έρθουν στη συνέχεια οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καλύψουν το κενό, να δραστηριοποιηθούν, να βρουν διέξοδο τα παρκαρισμένα κεφάλαιά τους.

Θέλουν να επενδύσουν σε τομείς βασικών αναγκών του λαού μας, όπως ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κλπ.

Συνάδελφοι είναι γνωστό ότι την τελευταία τετραετία έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται νόμοι που αφορούν στον περιορισμό η μάλλον στην κατάργηση ουσιαστικά των προσλήψεων, στην κατάργηση κενών οργανικών θέσεων, σε διαθεσιμότητες, σε κατάργηση αρμοδιοτήτων και κλάδων εργαζομένων, καθώς και στην προώθηση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, Μ.Κ.Ο και της επιχειρηματικής δράσης στους Ο.Τ.Α.

Τα νομοθετήματα αυτά σε συνδυασμό με τις αναγκαστικές (λόγω των ασφαλιστικών ρυθμίσεων), συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού έχουν μειώσει σημαντικά το τακτικό προσωπικό του δήμου την τελευταία τετραετία .

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση της διεύθυνσης περιβάλλοντος και πολεοδομίας όπου στο τμήμα καθαριότητας & ανακύκλωσης εργάζονται σε τακτικές θέσεις  7 οδηγοί – 3 εργάτες καθαριότητας –  3 εργάτες συνεργιών.
  • Στην διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών στο τμήμα ύδρευσης –αποχέτευσης – άρδευσης, εργάζονται μόνο 1 ηλεκτρολόγος – 3 τεχνίτες υδραυλικοί και 2 εργάτες. Με αυτούς τους εργαζόμενους καταβάλουμε καθημερινά προσπάθεια να θέσουμε σε κίνηση 8 οχήματα και να καθαριστούν στοιχειωδώς μόνο οι μεγαλύτεροι πληθυσμιακά οικισμοί του νησιού.   Την ίδια στιγμή στο τμήμα ύδρευσης δίνεται καθημερινά κυριολεκτικά «μάχη», για να λειτουργούν όλα τα δίκτυα που απλώνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα περιμετρικά του νησιού.
  • Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές του νησιού είναι ενδεικτικό ότι το επόμενο διάστημα θα μείνουν οι υπηρεσίες μας μόνο με 1 τακτική θέση παιδαγωγικού προσωπικού καθιστώντας αδύνατη την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του 1ου παιδικού σταθμού και την έναρξη λειτουργίας του 2ου παιδικού σταθμού στην βόρεια Ικαρία.

      Τα παραδείγματα αυτά, είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες μας. 

    Για αυτό το λόγο όπως επισημαίνουμε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Δ.Σ  161/2014 (για τη Διαχείριση των Αποβλήτων ), και 167/2014 ( για την λειτουργία του Παιδικού σταθμού, της Δ.Ε Αγίου  Κηρύκου).  Χρειάζεται άμεσα -σήμερα – η έγκριση πρόσληψης τουλάχιστον 27 μονίμων υπάλληλων (6 εργάτες καθαριότητας – 2 τεχνίτες υδραυλικοί – 2 εργάτες ύδρευσης – 1 ηλεκτρολόγος – 2 χείριστες μηχανημάτων – 3 Τ.Ε Βρεφονηπιοκόμοι – 2 ΔΕ Βρεφονηπιοκόμοι- 2 Δ.Ε Μαγείρων – 2 ΥΕ καθαριστριών – 3 Δ.Ε διοικητικών – 2 Π.Ε  διοικητικών) με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση του δήμου.

Επίσης αν κατορθώσουμε να πάρουμε έγκριση για υπαγωγή του γηροκομείου σε  Ν.Π.Δ.Δ  του δήμου, τότε απαιτείται σύμφωνα με την διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων που προκύπτει από  την υπουργική απόφαση Π1γ//2007 (ΥΑ Π1γ/οικ. 81551 ΦΕΚ Β 1136 2007) η απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού. Ενημερωτικά απαιτείται Διοικητικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Βοηθητικό και Ειδικό προσωπικό. (Συγκεκριμένα ένας διοικητικός υπεύθυνος για τη σύμφωνα με το νόμο λειτουργία της Μ.Φ.Η, ένας γιατρός, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για θέματα υγειονομικής εν γένει φύσης με ελάχιστη δίωρη ημερήσια απασχόληση, ένας νοσηλευτής – τρία κλάδου ΠΕ ή ΤΕ με καθήκοντα προϊσταμένου-ης και ελλείψει αυτών βοηθός νοσηλευτή-τρια (με διετή τουλάχιστον νοσηλευτική εμπειρία) για πρωινή βάρδια και ένας Κοινωνικός φροντιστής-τρια ανά 25 αυτοεξυπηρετούμενους περιθαλπόμενους, ή ανά 15 μη αυτοεξυπηρετούμενους . Για απογευματινή βάρδια απαιτείται ένας νοσηλευτής – τρία κλάδου ΤΕ ή ένας βοηθός Νοσηλευτή – τρία για τους πρώτους 25 περιθαλπόμενους και ένας Κοινωνικός φροντιστής – τρία ανά 25 επιπλέον αυτοεξυπηρετούμενους περιθαλπόμενους ή ανά 15 μη αυτοεξυπηρετούμενους.   Για βραδινή βάρδια ένας νοσηλευτής – τρία κλάδου ΤΕ ή ένας βοηθός Νοσηλευτή – τρία για τους πρώτους 35 περιθαλπόμενους και ένας Κοινωνικός φροντιστής – τρία ανά 35 επιπλέον περιθαλπόμενους. Επιπλέον απαιτείται ένας – μία (1) Φυσικοθεραπευτής-τρια ή γυμναστής-τρια με ελάχιστη δίωρη ημερήσια απασχόληση και ένας – μία (1) Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος με ελάχιστη δίωρη απασχόληση για τρείς (3) φορές την εβδομάδα. Επίσης ένας (1) μάγειρας ή ελλείψει αυτού βοηθός μάγειρα. Και μία (1) καθαρίστρια για κάθε πενήντα κλίνες και μία τραπεζοκόμο ανά πενήντα κλίνες με ωριαία απασχόληση).

Συνολικά 10 θέσεις εργαζόμενων.

 

Η πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε όλες τις δομές του δήμου, είναι συμβατή με τον πολιτικό προσανατολισμό των μνημονιακών νόμων που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», είναι όμως αντίθετη με τους στόχους της δημοτικής αρχής και πολύ περισσότερο με της ανάγκες των δημοτών μας.

     Οι  αυτονόητοι για την δημοτική αρχή στόχοι που θέτουμε, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά μόνο μέσα από σταθερές σχέσεις εργασίας  με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα .     

   Για το σκοπό αυτό διεκδικούμε τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Με πλήρη κρατική χρηματική  κάλυψη

Είναι απαραίτητη η στελέχωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των Δήμων με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και παροχών των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι ώρα να σταματήσει η ικανοποίηση αναγκών των δήμων με συμβασιούχους, να ανακληθεί το θεσμικό πλαίσιο (Νόμοι , υπουργικές αποφάσεις, Π.Δ) που οδηγεί σε συμπράξεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).  Που αποτελούν τον  δούρειο ίππο για την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών του Δήμου.

Πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση  λύση στο κρίσιμο αυτό θέμα, για να έχει η λαϊκή οικογένεια του νησιού μας  αυτό που δικαιούται και οι εργαζόμενοι σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

 

Με βάση όλα τα προηγούμενα καλούμε το Δ.Σ να εγκρίνει την εισήγηση και το εξής σχέδιο απόφασης:

  • Ο δήμος Ικαρίας διεκδικεί τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Με πλήρη κρατική χρηματική κάλυψη.
  • Καλεί τα συναρμόδια υπουργεία άμεσα -σήμερα – να προχωρήσουν στην έγκριση πρόσληψης τουλάχιστον 27 μονίμων υπάλληλων (6 εργάτες καθαριότητας – 2 τεχνίτες υδραυλικοί – 2 εργάτες ύδρευσης – 1 ηλεκτρολόγος – 2 χείριστες μηχανημάτων – 3 Τ.Ε Βρεφονηπιοκόμοι – 2 ΔΕ Βρεφονηπιοκόμοι- 2 Δ.Ε Μάγειρων – 2 ΥΕ καθαριστριών – 3 Δ.Ε διοικητικών – 2 Π.Ε  διοικητικών) με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση του δήμου.

Το Δ.Σ αφού έλαβε υπ’ όψιν τα παραπάνω

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ   ΟΜΟΦΩΝΑ

 

  • Ο δήμος Ικαρίας διεκδικεί τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Με πλήρη κρατική χρηματική  κάλυψη.
  • Καλεί τα συναρμόδια υπουργεία άμεσα -σήμερα – να προχωρήσουν στην έγκριση πρόσληψης τουλάχιστον 27 μονίμων υπάλληλων και συγκεκριμένα: – 6 εργάτες καθαριότητας – 2 τεχνίτες υδραυλικοί – 2 εργάτες ύδρευσης – 1 ηλεκτρολόγος – 2 χείριστες μηχανημάτων – 3 Τ.Ε Βρεφονηπιοκόμοι – 2 ΔΕ Βρεφονηπιοκόμοι- 2 Δ.Ε Μάγειρων – 2 ΥΕ καθαριστριών – 3 Δ.Ε διοικητικών – 2 Π.Ε  διοικητικών), με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση του δήμου.

 

Η παρούσα  απόφαση έλαβε αύξοντα  αριθμό    32/2015

Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται όπως κατωτέρω:

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ του

Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΡΔΑΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 3ης /2016 τακτικής συνεδρίασης του

Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

     Θέμα: Προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 12/2016

 

Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 873/15-2-2016 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ κ. Ν. Λαρδά, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010(ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010).

Παρόντος και του Δημάρχου κ. Στέλιου Σταμούλου, διαπιστώθηκε από τoν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 21 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 15 μέλη, απόντα 6 μέλη και ονομαστικά οι:

   

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

 

 

 

        ΑΠΟΝΤΕΣ

1 Λαρδάς  Νικόλαoς Πρόεδρος Δ.Σ 1 Μάζαρης  Μιχάλης
2 Τέσκος  Σπύρος       Αντ/ρχος 2 Ξηρού  Χριστίνα
3 Κουντούπης  Στέλιος        »» 3 Γαγλίας   Ηλίας
4 Λαρδά-Καρίμαλη Βασιλεία »» 4 Τσαντές  Στέφανος
  5 Κόχυλας Σωτήριος           »» 5 Μαυρογεώργη  Ειρήνη
  6 Καρούτσος   Φανούρης 6 Καζάλας Χριστόδουλος
7 Καλογερής  Γιώργος
  8 Μουρσελλάς  Ευάγγελος
9 Ρούσσος Ηλίας
10 Σταυρινάδης  Χριστόδουλος
11 Μπινίκου  Μαρία
12 Καλαμπόγιας  Νικόλαος
13 Καλαμάρας   Νικόλαος
14 Καρούτσος Ανδρέας
15 Σταμούλης Κωνσταντίνος

 

Παρόντες ήταν επίσης: οι εκπρόσωποι της Τ.Κ. Χρυσοστόμου κ. Σταμούλος Σταμάτης και της Τ.Κ. Περδικίου κ. Καφούτης Γιάννης.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Πολίτης Αργύρης, υπάλληλος του Δήμου Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, ο κ. πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και αναφερόμενος στο 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε:

«Οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ικαρίας εξαιτίας της υποστελέχωσης όλων των πρώην Δήμων και της αναστολής των προσλήψεων των τελευταίων χρόνων, είναι γνωστές όπως και τα προβλήματα δυσλειτουργίας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες μας.

Εξ’ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, κεφαλαίου. Ε.Ε, Καλλικράτη, που εφαρμόστηκε για χρόνια στην τοπική διοίκηση, ο Δήμος μας, αλλά και το σύνολο των άλλων  Δήμων της χώρας έχει τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Την τετραετία 2011 έως σήμερα, είχαμε την απώλεια  15 υπαλλήλων από το Δήμο, χωρίς να γίνει αναπλήρωσή τους με νέους εργαζόμενους, λόγω  της απαγόρευσης προσλήψεων , με τους νόμους και τις αποφάσεις που από κοινού υπαγορεύουν Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της χώρας. Αυτό έχει σαν συνέπεια την υποστελέχωση του Δήμου δημιουργώντας προβλήματα στην ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών μας. Αφού είναι γνωστό ότι στους Δήμους, το κράτος έχει μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες, χωρίς παράλληλα να παραχωρεί αντίστοιχους πόρους.

Μετά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4024/20111, ο Δήμος Ικαρίας και όχι μόνο, υποχρεώθηκε από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών να καταργήσει όλες τις κενές οργανικές θέσεις που είχε  προβλέψει στο υπό σύσταση τότε νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας,  του ενιαίου Δήμου Ικαρίας.

Η παρέμβαση του Υπουργείου ήταν σαφής, αφού δόθηκε ρητή εντολή να μην υπογραφεί κανένας νέος ΟΕΥ από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αν δεν έχει προσαρμοσθεί στα «μνημονιακα» δεδομένα. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων χωρίς καμία μέριμνα για μεταφορά προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου, καθώς και η συνταξιοδότηση αρκετών υπαλλήλων προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε ότι μας αφορά ως νέα διοίκηση του δήμου Ικαρίας όλη αυτή την κατάσταση την επισημάναμε εγκαίρως αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτή της πολιτικής  στις υπηρεσίες του δήμου  και στην παροχή τους στους δημότες μας. Αυτό έγινε  τόσο με παρέμβαση στο υπουργείο εσωτερικών (Συνάντηση με τον Γ.Γ κ. Πουλάκη), όσο και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου (32/2015) που επισυνάπτεται. Στην οποία το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας αποφάσισε:

 

  • Ο δήμος Ικαρίας διεκδικεί  τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Με πλήρη κρατική χρηματική  κάλυψη.
  • Καλεί τα συναρμόδια υπουργεία άμεσα -σήμερα – να προχωρήσουν στην έγκριση πρόσληψης τουλάχιστον 27 μονίμων υπάλληλων και συγκεκριμένα: – 6 εργάτες καθαριότητας – 2 τεχνίτες υδραυλικοί – 2 εργάτες ύδρευσης – 1 ηλεκτρολόγος – 2 χείριστες μηχανημάτων – 3 Τ.Ε Βρεφονηπιοκόμοι – 2 ΔΕ Βρεφονηπιοκόμοι- 2 Δ.Ε Μαγείρων – 2 ΥΕ καθαριστριών – 3 Δ.Ε διοικητικών – 2 Π.Ε  διοικητικών), με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση του δήμου.

Σε καμία από αυτές τις ενέργειες του Δήμου Ικαρίας δεν ανταποκριθήκαν θετικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ενώ κραυγαλέο δείγμα υποκριτικής αντιμετώπισης του αιτήματος του δήμου Ικαρίας, αποτελεί το αίτημα στις υπηρεσίες του Υπουργείου σχετικά με την προσπάθεια του δήμου να εξασφαλίσει την λειτουργία ιδρύματος  φροντίδας των απόμαχων της ζωής.

Συγκεκριμένα ο δήμος ζήτησε την συνδρομή τόσο του  Υπουργείο εσωτερικών (Μάρτιος και Μάιος 2015) όσο και του  Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (Μάρτιος 2015 – Δεκέμβριος 15), ενημερώνοντας τους σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» στην προσπάθεια του δήμου να δημιουργήσει  ΝΠΔΔ που θα λειτουργεί ίδρυμα φροντίδας των απόμαχων της ζωής. Αφού η προσπάθεια για την λειτουργία  δημοτικού γηροκομείου προσκρούει στο θεσμικό πλαίσιο, και ο Δήμος Ικαρίας σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει τη λειτουργία του γηροκομείου στο νομικό πρόσωπο του Δήμου, δεν  μπορεί να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του ούτε να απορροφήσει βέβαια τους απολυμένους εργαζόμενους.

Ο Δήμος Ικαρίας ζητάει την  θεσμική παρέμβαση των δυο υπουργείων στα εξής:

  • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα σύστασης Ν.Π.Δ.Δ στον Δήμο Ικαρίας για την λειτουργία του ιδρύματος, η ένταξη του στο υπάρχων Ν.Π.Δ.Δ.
  • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων θέσεων με διάρκεια 12 μηνών.
  • Οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος

Χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων κάθε άλλη ενέργεια είναι θνησιγενής, και εμποδίζει και τυπικά (Νομικά) αλλά και ουσιαστικά τον δήμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή η  πρόσληψη προσωπικού.

Σχετικά με όλα αυτά η μόνη ενέργεια που έγινε , ήταν η αποστολή ερωτήματος του υπουργείου στην αποκεντρωμένη διοίκηση και από την αποκεντρωμένη διοίκηση στον δήμο, αν έχει συσταθεί το Ίδρυμα και αν προβλέπεται στον ΟΕΥ το προσωπικό που ζητάμε. Η απάντηση του δήμου ήταν άμεση λέγοντας στις συναρμόδιες υπηρεσίες ότι « Με βάση το γεγονός πως κανένα υπουργείο δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στα σχετικά αιτήματα του δήμου Ικαρίας, είτε δίνοντας σχετικές κατευθύνσεις, είτε απαντώντας επί της ουσίας στα θεσμικά , υπηρεσιακά, και οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν. Αντιλαμβάνεστε πιστεύουμε ότι καμιά ενεργεία δεν μπορεί να γίνει από πλευράς του δήμου μονομερώς».

Σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Εγκύκλιο Αρ. 4 (26/1/2016) που διατηρεί βέβαια σε εφαρμογή όλους τους  μέχρι σήμερα περιορισμούς στις πρόσληψης προσωπικού. Ζητάει από τους δήμους :

  «Ενόψει των ανωτέρω περιορισμών και προς επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης υπηρεσιών που παρατηρούνται, οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν στην υπηρεσία μας, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται κατωτέρω, τον προγραμματισμό των αναγκών τους σε εξειδικευμένο τακτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας (πχ. Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Οικονομολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Πληροφορικής, Κτηνιάτρων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Βρεφονηπιοκόμων κλπ.)»

Αυτή την δυνατότητα εννοείται ότι θα την αξιοποιήσουμε, χωρίς όμως να παραιτούμαστε από την μέχρι σήμερα διεκδίκηση των απαιτούμενων θέσεων εργασίας, που προσδιορίζει το Δημοτικό συμβούλιο με την ομόφωνη απόφαση του.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ορίζει η εγκύκλιος 4 του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προγραμματίσουμε προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με βάση τις κενές θέσεις του οργανισμού μας, οι οποίες πρέπει να είναι και ιεραρχημένες ως προς την αναγκαιότητα  τους .

Με βάση όλα τα προηγούμενα προτείνονται, ως απολύτως αναγκαίες, οι παρακάτω προσλήψεις με την σειρά κατάταξης που παρουσιάζεται ανά κατηγορία (Π.Ε –Τ.Ε) :

     ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π.Ε

  1. Π.Ε 11 Πληροφορικής
  2. Π.Ε 9 Γεωπόνων

     ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Τ.Ε

  1. Τ.Ε 3 Τεχνολόγων πολιτικών Μηχανικών
  2. Τ.Ε 19 Τεχνολόγων Πληροφορικής
  3. Τ.Ε 5 Τεχνολόγων τοπογράφων Μηχανικών

Παράλληλα θέτουμε εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το αίτημα άρσης των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων.»

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Σταμούλης (Ικα.Ρι.Α.), αφού κάλεσε το Δήμο να ενσωματώσει το Γηροκομείο στο ΝΠΔΔ «Γιάννης Τσαρνάς», ζήτησε την επαναπρόσληψη του προσωπικού του Γηροκομείου, ως μόνιμου με τη μοριοδότηση της εμπειρίας και προσφοράς τους.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Καλαμπόγιας (ΠΕΑ) τόνισε ότι τώρα είναι μοναδική ευκαιρία να ιεραρχηθούν οι ανάγκες του Δήμου και να προταθεί το προσωπικό που θα τον υπηρετήσει τα επόμενα χρόνια.

Πρότεινε την πρόσληψη των εξής ειδικοτήτων: 1 Π.Ε. Οικονομολόγων ή Διοίκησης Επιχειρήσεων, 1 Τ.Ε. βρεφονηπιοκόμων, για τον βρεφονηπιακό σταθμό Ραχών, ενός ηλεκτρολόγου, που θα ασχολείται με τα αντλιοστάσια του Δήμου. Θεώρησε μη αναγκαία την πρόσληψη γεωπόνου, αφού υπάρχουν ήδη τρεις.

Τέλος  επισήμανε ότι, για να εκδοθεί βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία για την δαπάνη μισθοδοσίας του προτεινόμενου προσωπικού, θα πρέπει να προηγηθεί αναμόρφωση προϋπολογισμού.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

– τις διατάξεις της παρ.20α του Ένατου άρθρου του ν.4057/2012, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 παρ. 1α του Ν. 4325/2015

– τις διατάξεις της παρ.3 της υποπαρ.ΣΤ1 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α’222)

– την υπ’ αριθ. 33/06  Π.Υ.Σ. όπως ισχύει

– τις διατάξεις του Π.Δ. 50/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

– τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (ΦΕΚ Β΄125/28-1-2013, ΦΕΚ Β΄561/11-3-2013)

– την εγκ.4/οικ.2395/26.01.2016 ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α.

– την εγκύκλιο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. οικ. 5411/22.02.2016

– τις εξασφαλισμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Δήμου Ικαρίας έτους 2016  και την εγγραφή ανάλογων πιστώσεων στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών (βεβαίωση αριθ. 969-18/2/2016 και 973-18/2/2016 της οικονομικής υπηρεσίας)

-τη  βεβαίωση αρ. πρωτ.1765-18/3/2016 της Δ/νσης προσωπικού  ότι οι προκηρυσσόµενες θέσεις είναι κενές

 

Με ψήφους δέκα (10) υπέρ και πέντε (5) κατά

 

                                          ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ   ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Εγκρίνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων του έτους 2016, καθώς και τον σχετικό πίνακα προγραμματισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας, για την  πρόσληψη τακτικού προσωπικού για τις εξής,  κατά ιεραρχία, αριθμό ατόμων, κατηγορία και κλάδο ως εξής:

 

  1. Έναν (1) ΠΕ11 Πληροφορικής για τη στελέχωση του Αυτοτελούς τμήματος Οργάνωσης-Προγραμματισμού και Πληροφορικής του Δήμου.

Τα απαιτούμενα προσόντα καθορίζονται ως εξής, σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα Π.Δ. 347/2003, 44/2005, 116/2006, 146/2007, καθώς και με τους Ν. 4115/2013 και 4148/2013:

α. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα:

– Πληροφορικής

– Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

– Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών

– Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Τεχνολογίας Υπολογιστών

– Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής

– Επιστήμης Υπολογιστών

– Ηλεκτρονικού και Μηχανικού Υπολογιστών

– Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων

– Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

– Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών

– Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών

– Πληροφορικής (Ε.Α.Π.)

– Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων

– Επιστημών και Πολιτισμού – Κατεύθυνση Η/Υ (Π.Σ.Ε.)

ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

β. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η πλήρωση των θέσεων από υποψηφίους με τα παραπάνω προσόντα, επιτρέπεται ο διορισμός από υποψηφίους με πτυχία ή διπλώματα ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμα της αλλοδαπής σε ειδικότητα που ορίζεται κάθε φορά με την προκήρυξη, ύστερα από αίτημα του οικείου φορέα και έγκριση του ΑΣΕΠ, καθώς και εμπειρία δύο τουλάχιστον ετών στο αντικείμενο των θέσεων.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι η υποστήριξη και η κάλυψη των αναγκών του Δήμου σε θέματα πληροφορικής και η στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Οργάνωσης Προγραμματισμού και Πληροφορικής, που σήμερα παραμένει κενό λόγω έλλειψης προσωπικού

 

  1. Έναν (1) ΤΕ3 Τεχνολόγων πολιτικών Μηχανικών για τη στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Τα απαιτούμενα προσόντα καθορίζονται ως εξής, σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα Π.Δ. 347/2003, 44/2005, 116/2006, 146/2007, καθώς και με τους Ν. 4115/2013 και 4148/2013:

α. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ της ημεδαπής ή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμων τίτλων σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η πλήρωση κενών θέσεων από υποψηφίους με τα προσόντα της παραγράφου 1, επιτρέπεται η κάλυψή τους με πτυχίο ή δίπλωμα συναφούς ειδικότητας που ορίζεται κάθε φορά με την προκήρυξη πλήρωσης κενών θέσεων, μετά από αίτημα του οικείου φορέα που εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι η κάλυψη αναγκών της υποστελεχωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σε θέματα παρακολούθησης-επίβλεψης έργων υπό εκτέλεση.

 

  1. Έναν (1) Τ.Ε 19 Τεχνολόγων Πληροφορικής για τη στελέχωση του Αυτοτελούς τμήματος Οργάνωσης-Προγραμματισμού και Πληροφορικής του Δήμου

Τα απαιτούμενα προσόντα καθορίζονται ως εξής, σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα Π.Δ. 347/2003, 44/2005, 116/2006, 146/2007, καθώς και με τους Ν. 4115/2013 και 4148/2013:

α. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα :

– Πληροφορικής

– Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων

– Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

– Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

– Βιομηχανικής Πληροφορικής

– Πληροφορικής και Επικοινωνιών

– Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

– Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών

– Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης

– Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα Η/Υ (Π.Σ.Ε.)

– Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

– Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση καις την Οικονομία

– Διαχείρισης Πληροφοριών

ΤΕΙ της ημεδαπής ή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμων τίτλων σπουδών αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Με την προκήρυξη μπορεί να ορίζονται εξειδικεύσεις της ειδικότητας Πληροφορικής. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά περιεχόμενο της εξειδίκευσης πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ της ημεδαπής ή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η πλήρωση κενών θέσεων από υποψηφίους με τα παραπάνω προσόντα, επιτρέπεται ο διορισμός υποψηφίων με πτυχία ή διπλώματα ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμα της αλλοδαπής, σε ειδικότητα που ορίζεται κάθε φορά με την προκήρυξη, ύστερα από αίτημα του οικείου φορέα και έγκρισή του από το ΑΣΕΠ, καθώς και εμπειρία δύο τουλάχιστον ετών στο αντικείμενο των θέσεων.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι η υποστήριξη και η κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου σε θέματα πληροφορικής, μηχανοργάνωσης από τακτικό προσωπικό και όχι από εξωτερικούς συνεργάτες..

Επίσης, η στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Οργάνωσης Προγραμματισμού και Πληροφορικής, που σήμερα παραμένει κενό λόγω έλλειψης προσωπικού

 

  1. Έναν (1) ΤΕ5 Τεχνολόγων Τοπογράφων Μηχανικών για τη στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Τα απαιτούμενα προσόντα καθορίζονται ως εξής, σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα Π.Δ. 347/2003, 44/2005, 116/2006, 146/2007, καθώς και με τους Ν. 4115/2013 και 4148/2013:

α. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ της ημεδαπής ή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμων τίτλων σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η πλήρωση κενών θέσεων από υποψηφίους με τα προσόντα της παραγράφου 1, επιτρέπεται η κάλυψή τους με πτυχίο ή δίπλωμα συναφούς ειδικότητας που ορίζεται κάθε φορά με την προκήρυξη πλήρωσης κενών θέσεων, μετά από αίτημα του οικείου φορέα που εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι  η κάλυψη αναγκών της υποστελεχωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σε θέματα σύνταξης μελετών και παρακολούθησης έργων οδοποιίας.

 

  1. Έναν (1) Π.Ε 9 Γεωπόνων για τη στελέχωση του τμήματος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου.

Τα απαιτούμενα προσόντα καθορίζονται ως εξής, σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα Π.Δ. 347/2003, 44/2005, 116/2006, 146/2007, καθώς και με τους Ν. 4115/2013 και 4148/2013:

Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται για την ειδικότητα Γεωπονίας το ομώνυμο ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

Με την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων μπορεί να ορίζονται εξειδικεύσεις της ειδικότητας Γεωπονίας. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται το ομώνυμο ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο της εξειδίκευσης πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας ης αλλοδαπής.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η πρόσληψη του προσωπικού αυτού είναι η στελέχωση του Τμήματος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου και η κάλυψη αναγκών αυτής της υπηρεσίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι: κ. Χρ. Σταυρινάδης, κ. Μ. Μπινίκου, κ. Ν. Καλαμπόγιας, κ. Ν. Καλαμάρας και κ. Ανδ. Καρούτσος (ΠΕΑ)  ψήφισαν την πρόταση του κ. Ν. Καλαμπόγια.

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 12/2016

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ του

Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΡΔΑΣ

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        Ικαρία, 21/3/2016

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ                                                                        Αριθμ. Πρωτ.: 1796

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ               

                                            

 

Προς:

                                                  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

                                                 Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας

                                                  Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού

                                                 Τμήμα Διοίκησης Νομού Σάμου

                                                 Πυθαγόρα 9  ΣΑΜΟΣ

 

 

 

 Θέμα : Αποστολή απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου

 

Αριθμ. Απόφασης :    12/19-2-2016

 

 

 Σας διαβιβάζουμε συνημμένα απόσπασμα του με αριθμό 3/2016  πρακτικού τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, που περιλαμβάνει την με αριθμό  12/19-2-2016 απόφαση.

 

Παρακαλούμε να προβείτε στον κατά νόμο έλεγχο αυτής.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ.

 

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΡΔΑΣ

 

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: 1 απόφαση

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 8ης/2017 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Θέμα: Καθορισμός θέσης Δήμου Ικαρίας σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων του δήμου Ικαρίας

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 88/2017

 

Στον Εύδηλο Ικαρίας, σήμερα 29 Μαΐου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας ύστερα από την με αριθμό πρωτ.: 3551/25-5-2017 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του Δ.Σ κ. Ειρ. Μαυρογεώργη, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010(ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010).

Παρόντος και του Δημάρχου κ. Στέλιου Σταμούλου, διαπιστώθηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 21 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 16 μέλη, απόντα 5 μέλη και ονομαστικά οι:

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                                              ΑΠΟΝΤΕΣ

  • Μαυρογεώργη Ειρήνη Πρόεδρος Δ.Σ                                              1 Τέσκος Σπύρος
  • Λαρδά-Καρίμαλη Βασιλεία Αντ/ρχος                                             2 Μουρσελλάς Ευάγγελος
  • Κόχυλας Σωτήριος »»                                                                         3 Σταυρινάδης Χριστόδουλος
  • Λαρδάς Νικόλαoς »»                                                                          4 Ξηρού Χριστίνα
  • Κουντούπης Στέλιος »»                                                                     5 Καλαμπόγιας Νικόλαος
  • Καρούτσος Φανούρης
  • Μάζαρης Μιχάλης
  • Καζάλας Χριστόδουλος
  • Τσαντές Στέφανος
  • Καλογερής Γεώργιος
  • Ρούσσος Ηλίας
  • Καρούτσος Ανδρέας
  • Μπινίκου Μαρία
  • Καλαμάρας Νικόλαος
  • Σταμούλης Κωνσταντίνος(απών μετά το 6ο Η.Δ.)
  • Γαγλίας Ηλίας (αποχώρησε στο 7ο, επανήλθε στο 14ο Η.Δ.)

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Δ. Κ. Ραχών κ. Καρούτσος Νικόλαος, ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Δ.Κ. Αγίου Κηρύκου κ. Δημόπουλος Αποστόλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Πολυκάρπου κ. Τσεπέρκας Σταμάτιος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Πολίτης Αργύρης, υπάλληλος του Δήμου Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, η πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έδωσε τον λόγο στον αντιδήμαρχο κ. Ν. Λαρδά, ο οποίος αναφερόμενος στο 3ο θέμα της ημερησίας διάταξης είπε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως θα γνωρίζετε από την δημοσιότητα δόθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για μια ακόμα φορά αμφισβητείται η δυνατότητα παραμονής των συμβασιούχων στην υπηρεσία τους. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι το Ελεγκτικό συνέδριο στο όποιο παρέπεμπε η κυβέρνηση, ως λύση, εργαζόμενους και δήμους, αποφάσισε ότι είναι παράνομη η ανανέωση των συμβάσεων (που γίνεται από το τέλος του 2015) παράνομη και η πληρωμή τους για δουλειά που ήδη έχουν προσφέρει!

Αυτό ήταν τελικά το αποτέλεσμα του καβγά Κυβέρνησης, πλειοψηφίας ΚΕΔΕ, ΝΔ πάνω στο δικαίωμα στην δουλειά χιλιάδων συμβασιούχων στους Δήμους.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα με 18 συμβάσεις εργαζομένων στον Δήμο Ικαρίας. Αυτό σημαίνει ότι το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 6 που κινούνται σήμερα και κανένα εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμου, παραλιών κλπ σε όλο το νησί. Ταυτόχρονα οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς, αφού εκτός των 8 εργαζόμενων που κρίνεται παράνομη η δυνατότητα πληρωμής τους, δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού.

Για όλα αυτά να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις παρεμβάσεις από πλευράς δήμου Ικαρίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Απρίλιος 2016- Δεκέμβριος 2016- Απρίλιος 2017- Μάιος 2017) . Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη καλέσαμε εκ νέου κυβέρνηση, ελεγκτικούς μηχανισμούς κα την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα καταθέσαμε πρόταση στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για κοινή αντιμετώπιση από όλους τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με βάση τα παραπάνω καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία χωρίς καθυστέρηση να λύσουν αυτό το καίριο για τη λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους θέμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτουμε το ακόλουθο σχέδιο ψηφίσματος:

« Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας καταγγέλλει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων των 8μηνιτών, παράνομη και την πληρωμή των εργαζομένων για δουλειά που έχουν ήδη προσφέρει! Ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι και ακέραιες. Αφού από το 2015 αναπαράγει το αδιέξοδο, παράλληλα με την πολιτική που γεννά και οξύνει τα ίδια προβλήματα.

Από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε και συνεχίζουμε και σήμερα να απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των θέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προδιαγράφεται ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα παραμείνουν μηδενικές για το 2018 και το 2019!

 

Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας, και ιαματικών πηγών του δήμου μας να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.

Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να μην διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες των δήμων κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μην διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν!

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων».

 

Η δημοτική σύμβουλος κ. Μ. Μπινίκου (ΠΕΑ)υπενθύμισε ότι, όταν τέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης των συμβασιούχων για πρώτη φορά το 2015, η σημερινή διοίκηση προσπαθούσε να βρει εμπόδια ώστε να μην γίνει. Τώρα όμως και πολύ σωστά υποστηρίζετε την μόνιμη εργασία αυτών των ανθρώπων.

Εμείς είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν και να πληρώνονται, αφού καλύπτουν πραγματικές ανάγκες.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κων. Σταμούλης (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) είπε ότι το θέμα των συμβασιούχων είναι μια στημένη επικοινωνιακή προσπάθεια από πλευράς Ν.Δ. και διάβασε μια δήλωση του υπουργού κ. Σκουρλέτη από την οποία συνάγεται ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να πληρώνονται κανονικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλ. Γαγλίας (ΑΣΠΙ) είπε ότι σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι θύματα των παιχνιδιών που παίζονται ψηλά. Δεν μπήκαν από το παράθυρο, μπήκαν με διαφανείς διαδικασίες και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες άρα είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης της εργασίας τους.

Ακολούθησε τοποθέτηση του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Ικαρίας περί μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και δεσμεύσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω Με ψήφους δεκαπέντε (15) υπέρ, μία (1) «παρών»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας καταγγέλλει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων των 8μηνιτών, παράνομη και την πληρωμή των εργαζομένων για δουλειά που έχουν ήδη προσφέρει! Ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι και ακέραιες. Αφού από το 2015 αναπαράγει το αδιέξοδο, παράλληλα με την πολιτική που γεννά και οξύνει τα ίδια προβλήματα.

Από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε και συνεχίζουμε και σήμερα να απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των θέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προδιαγράφεται ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα παραμείνουν μηδενικές για το 2018 και το 2019!

Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας, και ιαματικών πηγών του δήμου μας να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.

Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να μην διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες των δήμων κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μην διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν!

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κων. Σταμούλης (ΙΚΑ.ΡΙ.Α) δήλωσε παρών

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 90/2017

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του

Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 9ης/2017 έκτακτης συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Θέμα: Καθορισμός της στάσης του Δήμου Ικαρίας σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων του Δήμου Ικαρίας, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 105/2017

Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, σήμερα 20 Ιουνίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας ύστερα από την με αριθμό πρωτ.: 4404/19-6-2017 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του Δ.Σ κ. Ειρ. Μαυρογεώργη, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010(ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010).

Παρόντος και του Δημάρχου κ. Στέλιου Σταμούλου, διαπιστώθηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 21 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 16 μέλη, απόντα 5 μέλη και ονομαστικά οι:

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                                        ΑΠΟΝΤΕΣ

  • Μαυρογεώργη Ειρήνη Πρόεδρος Δ.Σ                                   1 Κουντούπης Στέλιος Αντ/ρχος
  • Λαρδά-Καρίμαλη Βασιλεία Αντ/ρχος                                   2 Μάζαρης Μιχάλης
  • Κόχυλας Σωτήριος »»                                                              3 Σταυρινάδης Χριστόδουλος
  • Λαρδάς Νικόλαoς »»                                                               4 Ξηρού Χριστίνα
  • Τέσκος Σπύρος                                                                          5 Καρούτσος Ανδρέας
  • Καρούτσος Φανούρης
  • Μουρσελλάς Ευάγγελος
  • Καζάλας Χριστόδουλος
  • Τσαντές Στέφανος
  • Καλογερής Γεώργιος
  • Ρούσσος Ηλίας
  • Καλαμπόγιας Νικόλαος
  • Μπινίκου Μαρία
  • Καλαμάρας Νικόλαος
  • Σταμούλης Κωνσταντίνος
  • Γαγλίας Ηλίας

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Δ.Κ. Αγίου Κηρύκου κ. Δημόπουλος Αποστόλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Περδικίου κ. Καφούτης Γιάννης. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Πολίτης Αργύρης, υπάλληλος του Δήμου Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.

 

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έδωσε τον λόγο στον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Αγίου Κηρύκου κ. Ν. Λαρδά. Αναφερόμενος στο 1ο θέμα της ημερησίας διάταξης, είπε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως θα γνωρίζετε δημοσιεύθηκε η αναμενόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία για μια ακόμα φορά αμφισβητείται η δυνατότητα παραμονής των συμβασιούχων στην υπηρεσία τους. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι το Ελεγκτικό συνέδριο στο όποιο παρέπεμπε η κυβέρνηση, ως λύση, εργαζόμενους και δήμους, αποφάσισε ότι είναι παράνομη η ανανέωση των συμβάσεων (που γίνεται από το τέλος του 2015) παράνομη και η πληρωμή τους για δουλειά που ήδη έχουν προσφέρει!

Γνωρίζοντας την στάση της κυβέρνησης που εδώ και αρκετούς μήνες δεν παίρνει σαφή θέση απέναντι στην διαφαινόμενη κατάληξη της διαμάχης της με την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και την ΝΔ, πάνω στο δικαίωμα στην δουλειά χιλιάδων συμβασιούχων στους Δήμους. Από την πλευρά της διοίκησης του δήμου μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις παρεμβάσεις από πλευράς προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Απρίλιος 2016- Δεκέμβριος 2016- Απρίλιος 2017- Μάιος 2017) .

Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη τοποθετήθηκε το Δ.Σ με την 90/2017 απόφαση οπού κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντος του Δ.Σ της Ικα.Ρι.Α) καλέσαμε εκ νέου κυβέρνηση ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να πάρουν όλα τα αναγκαία μετρά ώστε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι αναγκαίες αυτές θέσεις εργασίας, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Τους καλέσαμε να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα καταθέσαμε πρόταση στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για κοινή αντιμετώπιση από όλους τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση.

Δυστυχώς από τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχειά τίποτα από αυτά δεν έγινε αποδεκτό, φτάνοντας στο σημείο σήμερα μετά την δημοσίευση της απόφασης του ελεγκτικού συνέδριου να οδηγούνται στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι σε νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων, ενώ μένει να αιωρείται η απειλή της μη πληρωμής ακόμη και αυτών των δεδουλευμένων τους.

Η κυβέρνηση μας προτείνει ως μέτρο την αντικατάσταση τους από 2μηνα και η ΝΔ ανακοινώνει “πληρώστε τους και απολύστε τους”. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ υπό την ηγεσία του Κου Πατούλη, για μια ακόμη φορά, συνεχίζει το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και των ψεύτικων εντυπώσεων και μάλιστα την ημέρα που κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Καλεί σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Πέμπτη στις 10 το πρωί. Μετά τις φωτογραφίες, ο κος Πατούλης θα φύγει για συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη στις 11! Ποιον επιτελούς κοροϊδεύουν με τέτοιες στημένες συνεδριάσεις; Με ποια θέση η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θα πάει στον Υπουργό;;. Το κυρίαρχο αίτημα εργαζομένων και πολλών ήδη δημοτικών συμβουλίων (μαζί και τις Ικαρίας) είναι ένα : Διασφάλιση των εργαζομένων στις θέσεις τους για να λειτουργήσουν οι δήμοι μας και νομοθετική ρύθμιση τώρα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση η εξέλιξη δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις υπηρεσίες του Δήμου Ικαρίας, τους 18 συμβασιούχους εργαζομένους και την κοινωνία του νησιού. Γιατί το νησί μένει -άγνωστο για πόσο χρόνο- με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 6 που κινούνται σήμερα και κανένα εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμού, παραλιών κλπ σε όλο το νησί. Ταυτόχρονα οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς.

 

Ως δημοτική αρχή δεν μας επιτρέπεται να σιωπήσουμε.

  • Η σιωπή μας θα σημάνει ότι συνηγορούμε στο να γίνει η Ικαρία χωματερή.
  • Η σιωπή μας θα σημάνει ότι αποδεχόμαστε την απόλυση εργαζομένων, ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσλήφθηκαν (μέσω ΑΣΕΠ) με σύμβαση γιατί το κράτος δεν άφηνε άλλο δρόμο στους Δήμους ώστε να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.
  • Η σιωπή μας θα είναι συνενοχή στο τερατόμορφο καθεστώς της ανακύκλωσης των ανέργων, που κτίζεται χρόνια τώρα.

Συντασσόμαστε και θα συνδράμουμε, με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας. Κάνουμε καθαρό ότι εξασφαλίζουμε την πληρωμή των εργαζόμενων του δήμου μας (ακόμα και με το ενδεχόμενο καταλογισμού ) μέχρι το ΥΠ.ΕΣ να δώσει μια συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε με την πολιτική που υλοποιεί και τους νόμους που φέρουν την υπογραφή του.

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι, με βάση τα παραπάνω καλούμε το δημοτικό συμβούλιο τους επαγγελματικούς φορείς και τα σωματεία να δηλώσουν έμπρακτα την συμπαράσταση τους: Απαιτώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των θέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011.

Παράλληλα καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων την Πέμπτη 22/6/2017 στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ευδήλου, για να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία χωρίς καθυστέρηση να λύσουν αυτό το καίριο για τη λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους θέμα.»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Καλαμπόγιας (Π.Ε.Α), που είπε τα εξής: « Οι εν λόγω παρατεινόμενες συμβάσεις δεν αποσκοπούν πλέον στην αντιμετώπιση εποχικών, περιοδικών ή άλλων πρόσκαιρων αναγκών αλλά πάγιων και διαρκών αναγκών του Δήμου μας στον τομέα καθαριότητας, (απορρίμματα, καθαριότητα κτιρίων και υπηρεσιών αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των πηγών, που όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την συμβολή τους στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη του Νησιού.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ικαρίας από τη συγκρότηση του ως ενιαίος Δήμος είναι υποστελεχωμένος και αδυνατεί να καλύψει  τις  ανάγκες  του  στην  καθαριότητα.  Αφού όπως μας λέτε σε πρόσφατη ανακοίνωση σας: «το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 6 που κινούνται σήμερα και κανένα εργάτη καθαριότητας σε όλο το νησί και οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς, με ότι συνέπειες έχει αυτό τόσο στην λειτουργία της υπηρεσίας του δήμου όσο και στην λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ιαματικές πηγές»

Καλούμαστε λοιπόν σήμερα πρωτίστως να παραδεχτούμε αλλά και να ψηφίσουμε ομόφωνα ότι οι 18 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που οδεύουν στην απόλυση και κατ επέκταση στη ανεργία καλύπτουν και πάγιες και διαρκείς ανάγκες για το Δήμο Ικαρίας αφού χωρίς αυτούς ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες.

Αυτό είναι χρέος μας και θα πρέπει να περιληφθεί στην όποια ψηφοφορία ακολουθήσει σαν πρώτο βήμα έμπρακτης στήριξης στον αγώνα τους.

Σήμερα εκδόθηκε ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ όπου εκτός των άλλων αναφέρει:

 

« Παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μιλά μόνο για πληρωμή των δεδουλευμένων και προτείνει στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τις «δυνατότητες» που δίνει το υφιστάμενο αντιλαϊκό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που θα προκαλέσουν οι απολύσεις. Πρακτικά προτείνει στους δήμους να προχωρήσουν σε προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις…». Συμφωνούμε απόλυτα με τα σωματεία αλλά δε μπορούμε να  μη διαπιστώσουμε ότι ο Δήμος Ικαρίας ξεπέρασε και το ίδιο το Υπουργείο αφού όπως μας πληροφορεί καταβάλλεται προσπάθεια, κάνει πατέντες δηλαδή, να λειτουργήσουν με ευθύνη της διοίκησης του δήμου οι υπηρεσίες του.

Όσοι είμαστε σήμερα εδώ συμβασιούχοι – σύλλογος Θερμών – σύμβουλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτομάτως πρέπει να ξεχάσουμε πόσα έχουν προσφέρει οι συμβασιούχοι στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου αλλά και των Θερμών και όπου αλλού κλήθηκαν να εργαστούν και ξαφνικά να τους τοποθετούμε απέναντί μας. Τονίζουμε επίσης ότι αμείβονται με τρόπο ανταποδοτικό.

Γνωρίζοντας την περίοδο που διανύουμε σεβόμαστε τον αγώνα τους και τον στηρίζουμε και δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος ανάμεσά μας που στέκεται στην αποκλειστικά υλική ζημιά που θα προκαλέσει η τριήμερη κινητοποίησή τους και όχι στην ηθική διάσταση του θέματος. Οι άνθρωποι αυτοί κρατούν στα χέρια τους μια σύμβαση που λήγει στις 31/12/17 και αιφνιδιαστικά την Κυριακή το βράδυ τους ενημερώνουν ότι την επομένη μέρα δεν θα πάνε στις δουλειές τους. Και εδώ έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να τους στηρίξεις και η άλλη να μην τους στηρίξεις. Βέβαια υπάρχει και η Τρίτη εναλλακτική, αυτή που ακολούθησε ο Δήμος Ικαρίας η οποία λέει στα λόγια σας στηρίζω και στέκομαι στο πλευρό σας αλλά στην πράξη δεν το κάνω. Αυτό που ο κόσμος λέει με δυο πόδια σε δυο βάρκες. Έμπρακτα σας στηρίζω σημαίνει ότι αφού δεν μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου ως Δήμος κλείνω τις υπηρεσίες μου και γνωστοποιώ στο κράτος ότι εγώ είμαι ένας Δήμος που από σήμερα αδυνατώ να λειτουργήσω. Η δεύτερη περίπτωση είναι να είσαι ένας Δήμος που έχεις το προσωπικό να λειτουργήσεις οπότε μπορείς να παραμείνεις ανοιχτός και λες στους εργαζόμενους σου ότι δεν ακολουθώ τις κινητοποιήσεις σας γιατί δεν σας έχω ανάγκη.

Όμως να κάνει ο Αντιδήμαρχος κος Λαρδάς τον λουτρονόμο σε περίοδο κινητοποίησης των εργαζομένων δε μας φαίνεται ηρωισμός. Όχι μόνο γιατί η δουλειά του Αντιδημάρχου  δεν είναι αυτή, αλλά περισσότερο γιατί με την στάση του αυτή και την κινητοποίηση των υπαλλήλων του, σαμποτάρει και έρχεται ενάντια στα δικαιώματά τους να υπερασπιστούν την εργασία τους. Μα ακόμα περισσότερο μας ενοχλεί γιατί διχάζει τους ανθρώπους που ζούμε στην ίδια περιοχή. Άθελα η ηθελημένα πυροδότησε κοινωνικό αυτοματισμό. Φέρνει αντιμέτωπους τους συμβασιούχους με κομμάτια της κοινωνίας. Και όλα αυτά χωρίς να λειτουργούν οι υπηρεσίες του σε κανονικούς ρυθμούς. Λίγο απ΄ όλα απλά να μην υπάρχει γκρίνια.

Θα μας επιτρέψετε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντί σας. Σίγουρα κάποιοι θα διαφωνήσετε με όσα λέμε όμως αυτό έχουμε μάθει στην ζωή μας να λέμε πράγματα που μπορεί να είναι και δυσάρεστα. Όλοι στο τέλος θα κριθούμε. Είμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό των εργαζομένων. Ο Δήμος έπρεπε να έχει ήδη συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο από την Κυριακή γιατί το γνώριζε τουλάχιστον από το Σάββατο και να μην άφηνε να χαθούν τρεις ολόκληρες μέρες. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε κλείσει τις υπηρεσίες του από την Δευτέρα και φυσικά να είχε ενημερώσει τους Ικαριώτες και ειδικά τους επισκέπτες των ιαματικών πηγών καθώς και τους επιχειρηματίες των Θερμών τους λόγους που το κάνει. Αυτό αποτελεί και πρόταση για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες για πρόσληψη προσωπικού, είναι χρονοβόρες. Ακόμα και αύριο να ξεκινήσουν προκηρύξεις οι υπηρεσίες του Δήμου όλο το καλοκαίρι θα υπολειτουργούν αφού θέλει χρόνο να γίνουν προσλήψεις.

 

Πιστεύουμε ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να εξαντλήσουν την σύμβασή τους και να παραμείνουν στη δουλεία τους. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτραπεί η απόλυση τους με κάθε μέσο»

Ακολούθως, ο επικεφαλής της ΙΚΑ.ΡΙ.Α. δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Σταμούλης, καταδίκασε τις ανακοινώσεις τις ΚΕΔΕ ως προς το ύφος και το ήθος τους και επιπλέον σχολίασε ότι η ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας δεν βοηθάει στο να βγαίνουν συναινετικές ομόφωνες αποφάσεις στο Δ.Σ. Στη συνέχεια είπε, μεταξύ άλλων, ότι με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγούνται σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις των Δήμων ενώ υπάρχει και η απειλή μη πληρωμής των δεδουλευμένων. Κυρίαρχο αίτημα όλων είναι η διασφάλιση των εργαζομένων στις θέσεις τους και συγχρόνως να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και θα μετατρέπει τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλ. Γαγλίας (ΑΣΠΙ) είπε ότι ζούμε σε μια κατάσταση εργασιακής αναδιάρθρωσης και επισφάλειας, τραγική συνέπεια της οποίας είναι οι εργαζόμενοι να ζούνε σε μια συνεχή ομηρία, να δουλεύουν με δόσεις και από την άλλη πλευρά Οργανισμοί, όπως οι Δήμοι να προσπαθούν να λειτουργήσουν εύρυθμα, προσπαθώντας να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους πολίτες. Ζητάμε το αυτονόητο, να συνεχίσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να μπορούν οι δήμοι να προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Μ. Μπινίκου (Π.Ε.Α), εξέφρασε την έκπληξή της για την στάση του Δήμου, μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντί να κλείσουν οι υπηρεσίες του Δήμου, συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά. Τα λουτρά λειτούργησαν με τον αντιδήμαρχο στη θέση των συμβασιούχων εργαζόμενων και η συμβασιούχος καθαρίστρια του παιδικού σταθμού αντικαταστάθηκε με άλλη εργαζόμενη.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους από το Σωματείο Εργαζομένων των Δήμων Ικαρίας-Φούρνων και το Εργατικό Κέντρο Σάμου και κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση στις 22/6/2017 στον Εύδηλο.

Ο σύλλογος επαγγελματιών των Θέρμων, δια της εκπροσώπου του κ. Μαρίνας Μουλά, προσφέρθηκε να βοηθήσει, ώστε να μην κλείσουν τα λουτρά. Συμφώνησε δε στο να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και να φανεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας τα παραπάνω Με ψήφους δεκατέσσερις (14) υπέρ μία (1) κατά και ένα (1) «παρόν»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας δηλώνει έμπρακτα την συμπαράσταση του στους συμβασιούχους εργαζόμενους :

Απαιτώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των θέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων  που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011.

Παράλληλα καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων την Πέμπτη 22/6/2017 στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ευδήλου, για να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία χωρίς καθυστέρηση να λύσουν αυτό το καίριο για τη λειτουργία των δήμων και των υπηρεσιών τους θέμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Σταμούλης καταψήφισε.

Η δημοτική σύμβουλος κ. Μ. Μπινίκου δήλωσε παρούσα.

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 105/2017

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του

Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 11ης/2017 έκτακτης συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Θέμα: Παραμονή προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας,

σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 129/2017

Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, σήμερα 11 Ιουλίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας ύστερα από την με αριθμό πρωτ.: 4938/10-7-2017 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του Δ.Σ κ. Ειρ. Μαυρογεώργη, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010(ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010).

Παρόντος και του Δημάρχου κ. Στέλιου Σταμούλου, διαπιστώθηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 21 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 15 μέλη, απόντα 6 μέλη και ονομαστικά οι:

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1 Μαυρογεώργη Ειρήνη Πρόεδρος Δ.Σ 1 Μάζαρης Μιχάλης
2 Λαρδά-Καρίμαλη Βασιλεία Αντ/ρχος 2 Σταυρινάδης Χριστόδουλος
3 Κόχυλας Σωτήριος            »» 3 Ξηρού Χριστίνα
4 Λαρδάς Νικόλαoς             »» 4 Καλαμάρας Νικόλαος
5 Κουντούπης Στέλιος          »» 5 Μπινίκου Μαρία
6 Τέσκος Σπύρος 6 Γαγλίας Ηλίας
7 Καρούτσος   Φανούρης
8 Μουρσελλάς Ευάγγελος
9 Καζάλας Χριστόδουλος
10 Τσαντές Στέφανος
11 Καλογερής Γεώργιος
12 Ρούσσος Ηλίας
13 Καλαμπόγιας Νικόλαος
14 Καρούτσος Ανδρέας
15 Σταμούλης Κωνσταντίνος

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Δ.Κ. Αγίου Κηρύκου κ. Μπουζάκη Καλλιόπη.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Πολίτης Αργύρης, υπάλληλος του Δήμου Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, η πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έδωσε τον λόγο στον κ. Δήμαρχο. Αναφερόμενος στο μοναδικό θέμα της ημερησίας διάταξης είπε:

 

« Η ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε η κυβέρνηση, και αφορά την νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους, επιβεβαιώνει ότι η τροπολογία (άρθρο 24 του νόμου 4479/2017) όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017, μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Δήμοι μέχρι τις 31/7/2017 να αιτηθούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για την καθαριότητα, με την προϋπόθεση ότι η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Οι συμβασιούχοι μπορεί να απολυθούν και νωρίτερα από το Μάρτη του 2018, μόλις καταρτιστούν οι προσωρινοί πίνακες διοριστέων, που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό. Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο, οι συμβασιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση για τη μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους, χωρίς όμως η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Επίσης, δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία που θα προκύψει από τη σύναψη της νέας σύμβασης ορισμένου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2018. Δεν διευκρινίζεται επίσης τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα από τις 7/6/2017 (μέχρι εκείνη τη μέρα το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των μισθών για την εργασία που πρόσφεραν) μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τις μισθοδοσίες που εστάλησαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, φαίνεται ότι πολλοί δήμοι (Λάρισα, Πεύκη – Λυκόβρυση, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Άγιοι Ανάργυροι, Ελευσίνα κ.ά.) θα πληρώσουν τους συμβασιούχους μέχρι τις 7/6 και όχι για το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αν και δούλευαν κανονικά. Στο μεταξύ, οι απολύσεις συμβασιούχων έχουν ήδη ξεπεράσει τις 380, σε διάφορους δήμους (Ρόδου, Αθήνας, Συκεών – Νεάπολης, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ραφήνας, Αλεξάνδρειας κ.ά.), χωρίς πολλοί από αυτούς να έχουν προχωρήσει τη διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η διοίκηση του Δήμου προσπαθώντας να διερευνήσει την δυνατότητα εφαρμογής της κυβερνητικής

ρύθμισης απευθύνθηκε στο ΥΠ.ΕΣ, και παρά τις ερωτήσεις που θέσαμε στο αρμόδιο υπουργείο δεν πήραμε απάντηση. Συγκεκριμένα από 3/7/17 (Αρ.Πρωτ: 4743) στάλθηκε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ που συνοπτικά αναφέρει τα εξής :

« Σε ότι αφορά την θέση – πρόταση του δήμου Ικαρίας για το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται, για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, σας έχουμε αποστείλει σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (32/2015 και 12/2016) στις οποίες αποτυπώνονται οι ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου μας, ανεξάρτητα από τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) που εγκρίθηκε από την προηγουμένη διοίκηση του δήμου (ΦΕΚ 125Β-28/1/2013) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της τότε κυβέρνησης, που ουσιαστικά κατάργησε όλες τις κενές θέσεις των οργανισμών των τριών δήμων που συγκρότησαν τον «Καλλικρατικό» δήμο Ικαρίας. Για τις αποφάσεις αυτές δεν έχουμε λάβει ποτέ από τις υπηρεσίες σας καμία απάντηση ούτε απορριπτική.

Σε ότι αφορά την κατάσταση που διαμορφώθηκε από την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου, σας έχουμε αποστείλει σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (90/2017 και 105/2017) όπου συνοπτικά καλούσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην έγκριση νομοθετικής ρύθμισης που μετατρέπει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ανεξάρτητα όμως από την τύχη που είχε η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας και δεκάδων δήμων της χωράς, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της εφαρμογής του άρθρου 24 του Ν.4479/2017 που διαμορφώνουν πια νέα δεδομένα ως προς την τύχη των συμβασιούχων και των υπηρεσιών μας. Από την ανάγνωση των διατάξεων της νομοθετικής σας ρύθμισης προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα για τα οποία χρειαζόμαστε την άμεση απάντηση σας ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας με πρώτη την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου που θα αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή όλων αυτών. Σας υποβάλουμε μια σειρά από τα ερωτήματα αυτά:

  • Εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί στον δήμο μας από την αρμόδια υπηρεσία η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου, που αφορά την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού

 

ΙΔΟΧ και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απασχολούνται αδιαλείπτως, αυτό σημαίνει ότι θα γίνει απρόσκοπτα η καταβολή των δεδουλευμένων;

  • Ο δήμος Ικαρίας υπάγεται στους δήμους που δεν έχουν κενές θέσεις για τον τομέα καθαριότητας στα οργανογράμματα τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει ο νέος σχεδιασμός, να εγκριθεί το οργανόγραμμα από Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να γίνει αίτημα για κάλυψη των θέσεων και των διαδικασιών των νέων συμβάσεων για τους νυν συμβασιούχους;
  • Ο δήμος Ικαρίας ανεξάρτητα από την διαδρομή που είχε το θέμα των συμβασιούχων, βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας από τον Μάρτιο του 2017. Από την μέχρι στιγμής υπηρεσιακή αλληλογραφία προκύπτει πρόβλημα ως προς τα ανταποδοτικά έσοδα, που δυσκολεύουν -αν δεν κάνουν απαγορευτική-την προσπάθεια του δήμου Ικαρίας για την πρόβλεψη νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, χωρίς παράλληλα να αυξηθούν δραματικά τα ανταποδοτικά τέλη στις σχετικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου σας δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα πρόσληψη προσωπικού αν δεν αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη;
  • Ακόμα όμως και αν το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την αναμόρφωση των ανταποδοτικών τελών, αυτά δεν πρόκειται να έχουν εφαρμογή πριν το

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα αδυνατούμε να ζητήσουμε μόνιμο προσωπικό η να προβούμε σε νέες συμβάσεις   των   νυν   υπηρετούντων   συμβασιούχων    που    σήμερα    εργάζονται   (και χωρίς τη παρουσία τους δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε) και μισθοδοτούνται κανονικά από τα ανταποδοτικά;

  • Όπως είναι γνωστό οι συμβάσεις αυτές αφορούσαν προσωπικό ΙΔΟΧ (εποχικό προσωπικό) στις υπηρεσίες που αναφέραμε, και θέλουμε επείγοντος να μας διευκρινιστεί αν ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχει η προσπάθεια του δήμου Ικαρίας για την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, υφίσταται η δυνατότητα οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι που σήμερα εργάζονται να υπαχθούν στις διατάξεις της νομοθετικής σας ρύθμισης περί νέων συμβάσεων;

Σε ότι μας αφορά, ως διοίκηση του Δήμου Ικαρίας σας γνωρίζουμε ότι πρόθεση μας είναι η υπογραφή νέων συμβάσεων των εν λόγο εργαζόμενων, γιατί παρά τα διαδικαστικά ζητήματα που προαναφέρουμε πιστεύουμε ότι :

Α) Η ανανέωση των συμβάσεων αυτών είναι κρίσιμο ζήτημα –ειδικά σε αυτή την περίοδο- για μια στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και στην λειτουργία των ιαματικών πηγών. Σε διαφορετική περίπτωση το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 6 που κινούνται σήμερα και κανένα εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμού, παραλιών κλπ σε όλο το νησί (σας γνωρίζουμε ότι από τους 4 μονίμους εργάτες καθαριότητας, οι 2 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε άδεια). Ταυτόχρονα οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς (σας γνωρίζουμε ότι η λειτουργία τους γίνεται αποκλειστικά από συμβασιούχους), με ότι συνέπειες έχει αυτό τόσο στην λειτουργία της υπηρεσίας του δήμου όσο και στην λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ιαματικές πηγές.

Β) Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος σήμερα για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες αυτές από την έγκριση 2μηνων συμβάσεων. Το ενδεχόμενο αυτό είναι προβληματικό, γιατί έχει μια σχετική διάρκεια χρόνου η υλοποίηση αυτού του μέτρου αλλά κύρια λόγο των επαναλαμβανόμενων διαδικασιών, και λόγο των συνεχών ανατροπών στην λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας και ιαματικών πηγών, από την διαρκή αντικατάσταση του προσωπικού. Προσωπικού που μέχρι να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας πρέπει να αντικατασταθεί και φυσικά των κίνδυνων που εμπεριέχονται ως προς την ασφάλεια των ιδίων των εργαζόμενων .

Έχοντας υπ όψιν όλα τα προηγούμενα παρακαλούμε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενεργεία, να έχουμε άμεσα τις απόψεις σας επί των ερωτημάτων που θέτουμε, ελπίζοντας να δοθεί από τις υπηρεσίες σας η δυνατότητα στον δήμο μας να διευθετήσει το θέμα, αντιμετωπίζοντας όλες τις προαναφερθείσες δυσκολίες εφαρμογής του άρθρου 24 του Ν.4479/2017, έτσι ώστε οι όποιες διαδικασίες και ο δήμος να μην αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα».

 

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, επιμένουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που έχουν χαράξει οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου:

  • Παίρνουμε μέτρα για την καταβολή των δεδουλευμένων. Ήδη έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Ιουνίου.
  • Συζητάμε σήμερα για την παραμονή του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας, στην εργασία τους με την υπογραφή νέων συμβάσεων.
  • Επανερχόμαστε σε νέα συνεδρίαση εντός του Ιουλίου για την τροποποίηση του ΟΕΥ οπού θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία νέων θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η ανταποδοτικότητα σημαίνει τέλη για τα νοικοκυριά. Εμείς διεκδικούμε την χρηματοδότηση των δήμων και για την καθαριότητα που για χρόνια σηκώνουν απευθείας οι δημότες, αρνούμαστε να σπρωχτούμε σε νέα φορολόγηση των κατοίκων για να έχουν συγκροτημένη υπηρεσία καθαριότητας με το αναγκαίο προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονται με πλήρη δικαιώματα.

Όμως ανεξάρτητα από την δική μας θέληση το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις είναι πολύ συγκεκριμένο. Κατά την άποψη μας οι πολιτικές ευθύνες της και της σημερινής κυβέρνησης είναι και πρόδηλες και ακέραιες. Από το 2015 είχαμε προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική τους. Απαιτούσαμε από τότε (με τις υπ’ αρίθμ. 22/2015 και 12/2016 αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου οι οποίες έγιναν πιο συγκεκριμένες ως προς το θέμα των συμβασιούχων με τις υπ’ αρίθμ. 90/2017, 105/2017 και 109/2017 αποφάσεις), την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του  ΑΣΕΠ.

Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική, διαδοχικά των αστικών κυβερνήσεων και των μνημονίων, απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011. Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους συμβασιούχους ότι είναι με το μέρος τους και ότι προσπαθεί προς το συμφέρον τους να βρει λύση, ξεκόβει κάθε συζήτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά και από την άλλη επικαλείται το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για να τους διατηρεί σε ομηρία. Θα μπορούσε όμως, αν πραγματικά ήθελε να υπηρετήσει το συμφέρον των εργαζομένων, να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους που προβλέπουν την «ευελιξία» σε όλες τις μορφές, ανάμεσα σ’ αυτές και το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Πόσο μάλλον που οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι υποστελεχωμένες, αντί όμως η κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία για την «ευελιξία», που απογειώθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, τη θωρακίζει και ετοιμάζεται να την επεκτείνει και μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της μείωσης του λεγόμενου «κόστους εργασίας» που συνεπάγεται για το αστικό κράτος η σταδιακή υποχώρηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, έναντι των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει ότι οι «εθνικοί στόχοι», όπως αυτός της εξόδου στις αγορές και της εξασφάλισης θετικών ρυθμών ανάπτυξης συνδέονται με καθεστώς μόνιμων θυσιών για το λαό. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους έδειξε με σαφήνεια στο λαό τι έχει να περιμένει από την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Ως Δήμος δεν μείναμε μέχρι σήμερα με σταυρωμένα τα χέρια. Στηρίξαμε και στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Δήμου μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Θυμίζουμε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήραμε. Είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτές τις εξελίξεις με επιστολές στο ΥΠ.ΕΣ το 2016 και με κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στις 3/4/2017 στο Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση.

Συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Πάτρας, Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Κάναμε παρέμβαση στο ΔΣ την ΠΕΔ βορείου Αιγαίου όπου προβάλαμε το κυρίαρχο αίτημα εργαζομένων και πολλών δημοτικών συμβουλίων, τη διασφάλιση των εργαζομένων στις θέσεις τους για να λειτουργήσουν οι δήμοι και άμεση νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων  σε  αορίστου χρόνου.

 

Κάναμε επιλογή, έχοντας ως αφετηριακή γραμμή τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Δεν αθροιστήκαμε σε εκείνες τις δημοτικές αρχές που έπαιξαν το «λαγό» για να σπάσουν την κινητοποίηση, που αξιοποίησαν την απεργία των εργαζομένων για να βάλουν από το παράθυρο τους ιδιώτες για την αποκομιδή (π.χ Ρόδος, Θεσσαλονίκη, κλπ) . Επιμείναμε, ότι ο λαός των νησιών μας και το κίνημά του έχει συμφέρον να στηρίξει αυτόν τον αγώνα, γιατί συνδέεται ευθέως με την εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, «ελέω μνημονίων», ενώ συνεχίζονται οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού. Στην υπηρεσία Καθαριότητας, έχουν απομείνει, οι μισοί περίπου εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα στην αποκομιδή εργάζονται 3 εργαζόμενοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου και 10 συμβασιούχοι – παρατασιούχοι.

Ενώ στην υπηρεσία των ιαματικών πηγών εργάζονται μόνο 8 συμβασιούχοι που στην καλύτερη περίπτωση θα απολυθούν μαζί με τους 10 της καθαριότητας τον Μάρτιο του 2018.

Επιμένουμε στη θέση μας, πως οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην ασάφεια των μέχρι σήμερα κυβερνητικών προτάσεων αντιπαραθέτουμε την καθαρή μας πρόταση, μετατροπής όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Με βάση τα παραπάνω εννοείται ότι εισηγούμεθα (με βάση την εισήγηση που σας έχει διανεμηθεί)

την παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων στις υπηρεσίες μας.

Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και αναμένουμε από το ΥΠ.ΕΣ που έχει την κύρια ευθύνη για την πορεία της υλοποίησης των νομοθετικών ρυθμίσεων που το ίδιο πρότεινε, να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έχουμε υποβάλει, διευκολύνοντας τον δήμο Ικαρίας να μπορέσει να ανανεώσει της συμβάσεις των εργαζομένων που είναι αναγκαίοι για την παροχή υπηρεσιών στην κοινωνία του νησιού και τους επισκέπτες μας»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Λαρδάς, ο οποίος είπε:

«Κυρία Πρόεδρε έχοντας υπ’ όψη:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017 (ΦΕΚ 94/Α΄/29-6-2017) όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι « Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται είτε σε ήδη υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 3.2018, οι οικείοι Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές, μέχρι τις 7.6.2017, εφόσον: α. Συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας, που επιβάλλει την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων του προηγούμενου εδαφίου, κάλυψη αντίστοιχων οργανικών αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα. β. Έχει ληφθεί απόφαση σύστασης νέων οργανικών θέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας ή έχει υποβληθεί αίτημα κάλυψης υφιστάμενων ήδη οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες αυτές.

Η παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανωτέρω εξαιρετικές προϋποθέσεις δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του π.δ. 164/2004 (A’134), δεν μεταβάλλει το χαρακτήρα της σχέσης εργασίας βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές και δεν προσμετράται στην ειδική βαθμολόγηση της εμπειρίας, που προβλέπεται στο πέμπτο εδάφιο της πρώτης παραγράφου».

  1. Την αριθμ. οικ. 22159/30-6-2017 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετική με τον ως άνω νόμο, όπου με τις διατάξεις του άρθρου 24 § 2 του Ν. 4479/2017 παρέχεται η δυνατότητα στους οικείους ΟΤΑ, μέχρι την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων για την κάλυψη είτε των συνιστώμενων νέων θέσεων είτε των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, να απασχολούν το σύνολο του προσωπικού που είχε προσληφθεί σε θέσεις αντίστοιχων καθηκόντων µε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και εξακολουθούσε να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι την 7.6.2017, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

 

– Συνδρομή εξαιρετικών λόγων δημόσιας υγείας, που επιβάλλουν την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη, μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων, κάλυψη αντίστοιχων οργανικών αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα και

– Έχει ληφθεί η απόφαση τροποποίησης του ΟΕΥ για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ή έχει υποβληθεί (πριν ή και μετά την έναρξη ισχύος της εν θέματι διάταξης) αίτημα κάλυψης ήδη υφισταμένων οργανικών θέσεων, όπως αναλυτικά γίνεται αναφορά στην παρούσα εγκύκλιο.

  1. Την αριθμ. 32/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία αναδεικνύονται οι ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου μας, ανεξάρτητα από τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) που εγκρίθηκε από την προηγουμένη διοίκηση του δήμου (ΦΕΚ 125Β-28/1/2013) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της τότε κυβέρνησης, που ουσιαστικά κατάργησε όλες τις κενές θέσεις των οργανισμών των τριών δήμων που συγκρότησαν τον «Καλλικρατικό» δήμο Ικαρίας.
  2. Το γεγονός ότι σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Ικαρίας στις 7/6/2017 απασχολούνταν δεκαοκτώ (18) άτομα με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με παράταση των συμβάσεων τους σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.4429/2016 και αδιαλείπτως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και σήμερα.
  3. Το Έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Αρ. Πρωτ: 19808- 18/3/2016)
  4. Το Έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΙΠΑΔ /Φ.ΕΠ.2/695/6482 – 24/3/2016 )
  5. Την αριθμ. 4946/10-7-17 βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ικαρίας περί ύπαρξης πιστώσεων στους σχετικούς κωδικούς στον προϋπολογισμό έτους 2017 του Δήμου Ικαρίας.
  6. Τον Ο.Ε.Υ του Δήμου Ικαρίας (ΦΕΚ 125Β-28/1/2013).

Παρακαλούμε όπως εισηγηθείτε στο Σώμα την παραμονή στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του κάτωθι προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου όπως αναλυτικά αναφέρεται κατωτέρω για την εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική για το κοινωνικό σύνολο ανάγκη δημοσίου συμφέροντος για την αποτροπή επικειμένων κίνδυνων για τη

δημόσια υγεία, μέχρι την κατάρτιση προσωρινών πινάκων διοριστέων και σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν την 31/3/2018.

 

 Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
 

1

 

Αμοργιανού Αικατερίνη

του Κωνσταντίνου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

 

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών

2 Γαγλία Κυπριανό του Κωνσταντίνου ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών

πηγών

3 Καλαμπόγια Δέσποινα του Μόσχου ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών
4 Κούβαρη Λεμονιά του Παντελή ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών
5 Τρατρά Γεώργιο – Ιωάννη

του Σταματίου

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών
6 Τσαντέ Ελευθέριο του Χρυσοστόμου ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών
7 Φουντούλη Δέσποινα του Βασιλείου ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών
8 Χωριάτη Στέλλα του Ζαχαρία ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών
9 Βλάχος Ηλίας του Βασιλείου ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
10 Γιαγουρτάς Γρηγόρης

του Ιωάννη

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης

 

11 Πλάκας Σταμάτιος του Γεωργίου ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
12 Τσαγκάς Λάμπρος του Δημητρίου ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
13 Κοτσορνίθης Χρυσόστομος

του Νικολάου

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
14 Μελισανίδης Χρίστος

του Κωνσταντίνου

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
15 Τσίγκος Κωνσταντίνος του Περικλή ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
16 Τσούνος Γεώργιος του Θεολόγου ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
17 Τσουρής Κωνσταντίνος

του Παντελή

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης
18 Χουζάμ Φωτεινή του Καμάλ ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης

 

Ο Δήμος Ικαρίας όπως συστάθηκε στο πλαίσιο του Ν.3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης), έχει πληθυσμό περίπου 9.000 κατοίκους (απογραφή 2011) οι οποίοι τους θερινούς μήνες τριπλασιάζονται, και περιλαμβάνει 3 δημοτικές ενότητες οι οποίες διαιρούνται σε 2 Δημοτικές Κοινότητες και 10 Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες εκτείνονται σε έκταση περίπου 255 τ. χ.

Λόγω των υφιστάμενων ελλείψεων προσωπικού (σύνολο αποχωρήσεων 18 υπάλληλοι την τελευταία εξαετία) το πρόβλημα της στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας «αντιμετωπίζεται» με διάφορες προσωρινές λύσεις, όπως με προσωπικό ΙΔΟΧ (και αυτό κουτσουρεμένο λόγω της ποσόστωσης).

Οι εξαιρετικοί λόγοι δημόσιας υγείας επιβάλλουν την παραμονή του εν λόγω προσωπικού στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων σε κενές οργανικές θέσεις και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31/3/2018 είναι οι εξής:

  • Το γεγονός ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Ικαρίας εκτός των τακτικών αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, τις οποίες επιλαμβάνεται και περαιώνει καθημερινά (αποκομιδή απορριμμάτων, καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων, κ.λπ. σε όλες στις δημοτικές Ενότητες) καλείται και αναλαμβάνει και επιπλέον υποχρεώσεις έκτακτου χαρακτήρα, οι οποίες για την πραγμάτωση τους χρειάζονται επί πλέον προσωπικό, το οποίο η υπηρεσία μας δεν διαθέτει, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα την πλημμελή παροχή των κύριων υπηρεσιών μας προς τους πολίτες, καθώς και την περικοπή των κανονικών αδειών του μόνιμου προσωπικού.

Επειδή δημιουργούνται συνεχώς :

  • αναερόβιες συνθήκες αποσύνθεσης των σκουπιδιών,
  • εστίες μολύνσεως που ευνοούν την ανάπτυξη κουνουπιών και τρωκτικών επιτείνοντας το πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που έχει ήδη δημιουργηθεί και καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική λόγω των οσμών και επικίνδυνη εξαιτίας των ανθυγιεινών εστιών και της ύπαρξης τρωκτικών.

Αποτέλεσμα όλων των προαναφερόμενων αιτιών είναι η μεγάλη υγειονομική επιβάρυνση του νησιού η οποία καθιστά επιτακτική την ανάγκη διατήρησης του προσωπικού καθαριότητας (συμβασιούχων).

  • Το Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών πλέον των αρμοδιοτήτων του σχετίζεται άμεσα με την λειτουργία των τριών δημοτικών υδροθεραπευτηρίων που αποτελούν ένα σημαντικό τοπικό οικονομικό πόρο όχι μόνο για τα έσοδα του δήμου αλλά και δεκάδων αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων. Για την λειτουργία των οποίων χρειάζεται το εν λόγω προσωπικό ώστε να μπορούν να παρέχονται στοιχειωδώς υπηρεσίες ως εξής :
    • στην καθαριότητα των δημοτικών υδροθεραπευτηρίων χώρων και άλλων δημοτικών κτιρίων.
    • με την συμμετοχή στην καθαριότητα και άλλων κοινόχρηστων χώρων

Τέλος με την αριθμ. 32/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία αναδεικνύονται οι ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου μας, εστάλη αίτημα στο ΥΠ.ΕΣ για την πρόσληψη 27 εργαζόμενων διαφόρων ειδικοτήτων αλλά έως σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος μας θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια δημιουργίας νέων οργανικών θέσεων, προκειμένου να υποβληθεί συμπληρωματικό αίτημα για πρόσληψη προσωπικού.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπισθεί η εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική για το κοινωνικό σύνολο ανάγκη του δημοσίου συμφέροντος για την αποτροπή επικειμένων κίνδυνων για την δημόσια υγεία και επειδή δεν είναι αντικειμενικά δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι ανωτέρω ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ) , επιβάλλεται η κατεπείγουσα και αδιάλειπτη παραμονή του προσωπικού ορισμένου χρόνου συνολικά δεκαοκτώ (18) ατόμων, που παρείχαν πραγματικά υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα την 7/6/2017 και εξακολουθούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες μέχρι και σήμερα, κατά αριθμό ατόμων και ειδικότητα (με ημερομηνία λήξης των συμβάσεων μέχρι την κατάρτιση

 των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί με την ειδική διαδικασία του ανωτέρω άρθρου και πάντως όχι πέραν της 31ης /3/2018) όπως αναφέρεται ακολούθως:

 Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
 

 

1

 

Αμοργιανού Αικατερίνη

του Κωνσταντίνου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

 

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών

Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

2

 

Γαγλία Κυπριανό

του Κωνσταντίνου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

 

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών

Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

3

 

Καλαμπόγια Δέσποινα

του Μόσχου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

4

 

Κούβαρη Λεμονιά του Παντελή

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των

προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

5

Τρατρά Γεώργιο –

Ιωάννη

του Σταματίου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των

προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

6

 

Τσαντέ Ελευθέριο του Χρυσοστόμου

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των

προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

7

 

Φουντούλη Δέσποινα

του Βασιλείου

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

8

Χωριάτη Στέλλα του Ζαχαρία ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των

προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

 

την 31/3/2018
 

 

9

 

Βλάχος Ηλίας του Βασιλείου

 

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων

 

Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης

Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν την 31/3/2018

 

 

10

 

Γιαγουρτάς Γρηγόρης

του Ιωάννη

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

11

 

Πλάκας Σταμάτιος

του Γεωργίου

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

12

 

Τσαγκάς Λάμπρος

του Δημητρίου

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

13

 

Κοτσορνίθης Χρυσόστομος του Νικολάου

 

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας

Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

14

 

Μελισανίδης Χρίστος

του Κωνσταντίνου

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

15

 

Τσίγκος Κωνσταντίνος

του Περικλή

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

16

 

Τσούνος Γεώργιος

του Θεολόγου

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

17

 

Τσουρής Κωνσταντίνος

του Παντελή

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

18

 

Χουζάμ Φωτεινή

του Καμάλ

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού ορισμένου χρόνου (10 άτομα) για το Τμήμα καθαριότητας  &  Ανακύκλωσης  ανέρχεται  σε   66.579,00€   και   βαρύνει   τον   Κ.Α.   20/6041.01 με τίτλο «Τακτικές Αποδοχές» και σε 18.402,00€ και βαρύνει τον Κ.Α. 20/6054.01 με τίτλο «Εργοδοτικές Εισφορές εκτάκτου προσωπικού», έως το τέλος 2017, όπως ήδη είχε προϋπολογισθεί και υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ανάλογη είναι η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού ορισμένου χρόνου (8 άτομα) για το Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών που ανέρχεται σε 44.580,00€ και βαρύνει τον ΚΑ 70- 6041.01 με τίτλο «Τακτικές Αποδοχές» & σε 11.171,00€ και βαρύνει τον Κ.Α. με τίτλο

«Εργοδοτικές Εισφορές εκτάκτου προσωπικού» μέχρι και τη λήξη του έτους και αυτές οι πιστώσεις είχαν προϋπολογισθεί και καταγράφονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ανάλογες σχετικές πιστώσεις στους ανωτέρω ΚΑΕ θα προβλεφθούν και στον προϋπολογισμό του έτους 2018 (για το διάστημα μέχρι 31/3/2018) συγκεκριμένα στον 20/6041.01 33.289,50€ και 20/6054.01 9.201,27€ και στον 70/6041.01 22.290€ και 70/6041.01 5.585,91€ ».

Στη συνέχεια  το  λόγο  πήρε  ο  δημοτικός  σύμβουλος  κ.  Ν.  Καλαμπόγιας  (Π.Ε.Α) ο οποίος είπε: «Tα πράγματα είναι ξεκάθαρα και το ζητούμενο ένα τούτη την ώρα. Από την μια μεριά έχουμε εργαζόμενους καθαριότητας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και από την άλλη μας δίνεται η δυνατότητα να συνάψουμε νέες συμβάσεις με τους ως άνω εργαζόμενους έως 31/3/2018. Παράλληλα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία μας δίνεται η δυνατότητα να τροποποιήσουμε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας και να συστήσουμε νέες θέσεις προκειμένου να καλύψουμε τις πραγματικές μας ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας και οι οποίες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ξεκινώντας από την ήδη σύμφωνη γνώμη όλων μας ότι οι 18 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η ΠΕΑ στηρίζει να προχωρήσουμε στις 18 νέες συμβάσεις με τους ως άνω εργαζόμενους  έως 31/3/2018 αλλά και να γίνει σήμερα τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας συστήνοντας 18 τουλάχιστον νέες θέσεις (14 ΥΕ καθαριότητας και 4 ΔΕ Οδηγών) ακολουθώντας τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία.

Σας ρωτάμε λοιπόν θα τις ζητήσετε σήμερα τις 18 θέσεις καθαριότητας στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ;

Επειδή διάφορες προφάσεις ακούγονται σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν χρήματα να τους πληρώνουμε έχουμε να σας απαντήσουμε ότι όπως τους πληρώνουμε 2 χρόνια τώρα έτσι θα εξακολουθήσουμε να τους πληρώνουμε. Ακόμη και αν τα οικονομικά δεν σας βγαίνουν όπως ισχυρίζεστε σας λέμε ότι παραλάβατε έναν νοικοκυρεμένο Δήμο και ότι εάν εφαρμόσετε την αρχή της ισότητας των πολιτών και πληρώνουν όλοι οι πολίτες της Ικαρίας τα ίδια χρήματα για τα ίδια αγαθά και δεν θα χρειαστεί να αυξήσετε τα ανταποδοτικά τέλη και να «χαρατσώσετε» τους δημότες όπως ψευδώς διατυμπανίζετε και χρήματα για τις πληρωμές των εργαζομένων θα υπάρξουν. Αυτό είναι κάτι που εδώ και τρία χρόνια σας το επισημαίνουμε και εσείς συνεχίζετε να μην κάνετε τίποτα. Στα υπόλοιπα που λέτε δεν απαντάμε κατ΄ επιλογήν γιατί εκτιμούμε ότι μόνο την κουβέντα θέλουν να αποπροσανατολίσουν και δεν το θεωρούμε ούτε ηθικό ούτε τίμιο να παίζουμε στις πλάτες των εργαζομένων προσπαθώντας να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.»

Ακολούθησε υποβολή ερωτημάτων και τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Κων. Σταμούλη (Ικα.Ρι.Α) ο οποίος δήλωσε την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και είπε ότι είναι υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δυστυχώς όμως τα συνταγματικά όρια, όπως υπενθύμισε και η Δικαιοσύνη, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης του ΥΠ.ΕΣ σχετικά με την δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού και τις προσωρινής παραμονής στην εργασία των 18 συμβασιούχων του δήμου Ικαρίας, την οποία θεωρεί ως την καλύτερη λύση στα πλαίσια του εφικτού. Τέλος αν και διαφώνησε με το πολιτικό σκεπτικό της τοποθέτησης του κ. Δημάρχου συμφώνησε με το σκεπτικό της εισήγησης που παρουσίασε ο κ. Αντιδήμαρχος.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπ. Τέσκος δήλωσε ότι συμφωνεί με σκεπτικό της εισήγησης της πλειοψηφιας, παράλληλα όμως πρότεινε να γίνει ορθή αποτύπωση των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων επί των οποίων υπολογίζονται τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ώστε να εξομαλυνθούν οι διαφορές στo ύψος των τελών μεταξύ των

 

Δημοτικών Ενοτήτων αλλά και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη όλων των συμβασιούχων.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

– το άρθρο 67, παρ.5, του Ν. 3852/2010

– το άρθρο 24 του Ν. 4479/2017

  • Την αριθμ. 32/2015 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία αναδεικνύονται οι ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου μας.
  • Το γεγονός ότι σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Ικαρίας στις 7/6/2017 απασχολούνταν δεκαοκτώ (18) άτομα με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με παράταση των συμβάσεων τους σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.4429/2016 και αδιαλείπτως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και σήμερα.
  • Το Έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Αρ. Πρωτ: 19808- 18/3/2016)

Το Έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΙΠΑΔ /Φ.ΕΠ.2/695/6482 – 24/3/2016)

  • Την αριθμ. 4946/10-7-17 βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ικαρίας περί ύπαρξης πιστώσεων στους σχετικούς κωδικούς στον προϋπολογισμό έτους 2017 του Δήμου Ικαρίας.
  • Τον Ο.Ε.Υ του Δήμου Ικαρίας (ΦΕΚ 125Β-28/1/2013).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Α) Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική για το κοινωνικό σύνολο ανάγκη του δημοσίου συμφέροντος, για την αποτροπή επικειμένων κίνδυνων για την δημόσια υγεία και επειδή δεν είναι αντικειμενικά δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι ανωτέρω ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ), εγκρίνεται η  κατεπείγουσα και αδιάλειπτη παραμονή του προσωπικού ορισμένου χρόνου συνολικά δεκαοκτώ (18) ατόμων, που παρείχαν πραγματικά υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα την 7/6/2017 και εξακολουθούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες μέχρι και σήμερα, κατά αριθμό ατόμων και ειδικότητα (με ημερομηνία λήξης των συμβάσεων μέχρι την κατάρτιση

 των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί με  την ειδική διαδικασία του ανωτέρω άρθρου και πάντως όχι πέραν της 31ης /3/2018) όπως αναφέρεται ακολούθως:

 

 Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
 

 

1

 

Αμοργιανού Αικατερίνη

του Κωνσταντίνου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

 

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών

Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

2

 

Γαγλία Κυπριανό

του Κωνσταντίνου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

 

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών

Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

3

 

Καλαμπόγια Δέσποινα

του Μόσχου

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν την 31/3/2018

 

 

4

 

Κούβαρη Λεμονιά του Παντελή

 

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό

Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

5

Τρατρά Γεώργιο –

Ιωάννη

του Σταματίου

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι

 

πέραν την 31/3/2018
 

 

6

 

Τσαντέ Ελευθέριο του Χρυσοστόμου

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν την 31/3/2018

 

 

7

 

Φουντούλη Δέσποινα

του Βασιλείου

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

8

 

Χωριάτη Στέλλα του Ζαχαρία

ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό Γραφείο Υδάτινων πόρων & ιαματικών πηγών Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

9

 

Βλάχος Ηλίας του Βασιλείου

 

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων

 

Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης

Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

10

 

Γιαγουρτάς Γρηγόρης

του Ιωάννη

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

11

 

Πλάκας Σταμάτιος

του Γεωργίου

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

12

 

Τσαγκας Λάμπρος

του Δημητρίου

ΔΕ Οδηγός Απορριμματοφόρων Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

13

 

Κοτσορνίθης Χρυσόστομος του Νικολάου

 

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας

Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

 

14

 

Μελισανίδης Χρίστος

του Κωνσταντίνου

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

15

 

Τσίγκος Κωνσταντίνος

του Περικλή

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

16

Τσούνος Γεώργιος

του Θεολόγου

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων

διοριστέων τακτικού

 

προσωπικού και όχι πέραν την 31/3/2018
 

 

17

 

Τσουρής Κωνσταντίνος

του Παντελή

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού

προσωπικού και όχι πέραν

την 31/3/2018

 

 

18

 

Χουζάμ Φωτεινή

του Καμάλ

ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Τμήμα καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων τακτικού προσωπικού και όχι

πέραν την 31/3/2018

 

Σε επόμενη συνεδρίαση εντός του Ιουλίου το Δ.Σ θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια δημιουργίας νέων οργανικών θέσεων, προκειμένου να υποβληθεί συμπληρωματικό αίτημα για πρόσληψη προσωπικού.

Β) Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Σταμούλο για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου που απαιτηθεί για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης.

 

 Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 129/2017

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του

Δημοτικού Συμβουλίου

 

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ

ΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 12ης/2017 έκτακτης συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Θέμα: «Τροποποίηση- συμπλήρωση του Ο.Ε.Υ του Δήμου Ικαρίας (ΦΕΚ 3492/Β΄/31.12.2012)

για την σύσταση θέσεων τακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου»

 

 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 131/2017

 

Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, σήμερα 26 Ιουλίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας ύστερα από την με αριθμό πρωτ.: 5394/25-7-2017 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του Δ.Σ κ. Ειρ. Μαυρογεώργη, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010(ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010).

Παρόντος και του Δημάρχου κ. Στέλιου Σταμούλου, διαπιστώθηκε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 21 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 14 μέλη, απόντα 7 μέλη και ονομαστικά οι:

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1 Μαυρογεώργη Ειρήνη Πρόεδρος Δ.Σ 1 Μάζαρης Μιχάλης
2 Λαρδά-Καρίμαλη Βασιλεία Αντ/ρχος 2 Τέσκος Σπύρος
3 Κόχυλας Σωτήριος            »» 3 Καλογερής Γεώργιος
4 Λαρδάς Νικόλαoς             »» 4 Καζάλας Χριστόδουλος
5 Κουντούπης Στέλιος          »» 5 Καρούτσος   Φανούρης
6 Μουρσελλάς Ευάγγελος 6 Ξηρού Χριστίνα
7 Τσαντές Στέφανος 7 Σταμούλης Κωνσταντίνος
8 Ρούσσος Ηλίας
9 Σταυρινάδης Χριστόδουλος
10 Καλαμάρας Νικόλαος
11 Μπινίκου Μαρία
12 Καλαμπόγιας Νικόλαος
13 Καρούτσος Ανδρέας
14 Γαγλίας Ηλίας

 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Πολίτης Αργύρης, υπάλληλος του Δήμου Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.

 

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, η πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έδωσε το λόγο στον αντιδήμαρχο κ. Ν. Λαρδά.

 

Αναφερόμενος στο 2ο θέμα της ημερησίας διάταξης έθεσε υπ’ όψιν του σώματος την με αρ. πρωτ.: 5393/25-7-2017 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε την «Τροποποίηση- συμπλήρωση του Ο.Ε.Υ του Δήμου Ικαρίας (ΦΕΚ 3492/Β΄/31.12.2012) για την σύσταση δεκαοκτώ (18) θέσεων τακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου». Συνέχισε αναφέροντας τα εξής: «Σε συνέχεια των όσων αποφασίσαμε στην 11η συνεδρίαση του 2017 με την 129/2017 απόφαση του Δ.Σ (παραμονή των οκτάμηνων παρατασιούχων στις υπηρεσίες μας), επανερχόμαστε σήμερα επιμένοντας να βαδίζουμε στο δρόμο που έχουν χαράξει οι προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και αναμένουμε από το ΥΠ.ΕΣ που έχει την κύρια ευθύνη για την πορεία της υλοποίησης των νομοθετικών ρυθμίσεων που το ίδιο πρότεινε, να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έχουμε υποβάλει, διευκολύνοντας τον δήμο Ικαρίας να μπορέσει να ανανεώσει της συμβάσεις των εργαζομένων που είναι αναγκαίοι για την παροχή υπηρεσιών στην κοινωνία του νησιού και τους επισκέπτες μας.

Λαμβάνοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/17 (ΦΕΚ 94,Α/2017)
  2. Την αριθ. Πρωτ: οικ.22159 εγκύκλιο αριθ. 19 με θέμα «Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017 (Α’ 94) «
  3. Το έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ (Αρ.Πρωτ: 25144-24/7/2017) που παρέχει διευκρινήσεις σχετικά με την έκδοση απόφασης της Ο.Ε περί ύπαρξης πιστώσεων για την κάλυψη της δαπάνης που προκαλείται για σύσταση νέων θέσεων τακτικού προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/17 .
  4. Την 1η/2017 απόφαση της Εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Ικαρίας για «Τροποποίηση – συμπλήρωση του Ο.Ε.Υ του Δήμου Ικαρίας (ΦΕΚ 3492/Β΄/31.12.2012) για την σύσταση δεκαοκτώ (18) θέσεων τακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου».
  1. Την 82/2017 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής περί κάλυψης δαπάνης που προκαλείται για σύσταση νέων θέσεων τακτικού προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/17.

Προτείνουμε την εξής τροποποίηση του Ο.Ε.Υ Δήμου Ικαρίας:

  • Στον Κλάδο ΔΕ Οδηγών προστίθενται (4) θέσεις
  • Στον κλάδο ΥΕ Εργατών Καθαριότητας προστίθενται (6) θέσεις

Στον κλάδο ΥΕ Εργατών Καθαριότητας εσωτερικών χώρων προστίθενται (8) θέσεις»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην απόφαση 82/2017 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής και επισήμανε ότι: «Τα επόμενα έτη θα υπάρξει μέριμνα για την εγγραφή των αναγκαίων πιστώσεων στους αντίστοιχους κωδικούς του προϋπολογισμού του Δήμου, μετά και από την σχετική αναπροσαρμογή των προϋπολογιζομένων εσόδων των ανταποδοτικών που θα προέλθει από την αναμόρφωση των δηλωθέντων τ.μ των κτισμάτων επί των οποίων υπολογίζονται οι συντελεστές καθορισμού των δημοτικών τελών ανά Δ.Ε, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διευκολυνθεί από την εφαρμογή του νόμου «Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση τη λειτουργία τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ ..και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα του άρθρου 65. »

 

Ακολούθως, ο επικεφαλής της Π.Ε.Α. δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Σταυρινάδης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συμφωνούμε με την εισήγηση αλλά στο μέλλον θα πρέπει να γίνει συνολική τροποποίηση του Ο.Ε.Υ., κατόπιν μελέτης. Η προσθήκη δεκαοκτώ (18) νέων θέσεων θα επιβαρύνει το σκέλος των ανταποδοτικών και τους δημότες»

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της ΑΣΠΙ δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλ. Γαγλίας είπε:

«Συμφωνούμε, με σχετική επιφύλαξη, με την προτεινόμενη τροποποίηση. Σε επόμενη συνεδρίαση να επανέλθουμε με το σκέλος των διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. μουσικός)».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Καλαμπόγιας (Π.Ε.Α.)επισήμανε ότι «κάνουμε το πρώτο βήμα αλλά να μην έχουμε αυταπάτες ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία πρόσληψης αφού έχουμε έλλειμμα στα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών».

Η δημοτική σύμβουλος κ. Μ. Μπινίκου (Π.Ε.Α.) εξέφρασε την χαρά της για την σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται η διοίκηση του Δήμου (νέες συμβάσεις- τροποποίηση Ο.Ε.Υ., εξορθολογισμός τελών,κλπ).

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

– Τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/17 (ΦΕΚ 94,Α/2017)

Την αριθ. Πρωτ: οικ.22159 εγκύκλιο αριθ. 19 με θέμα «Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017 (Α’ 94)»

– Το έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ (Αρ.Πρωτ: 25144-24/7/2017) που παρέχει διευκρινήσεις σχετικά με την έκδοση απόφασης της Ο.Ε περί ύπαρξης πιστώσεων για την κάλυψη της δαπάνης που προκαλείται για σύσταση νέων θέσεων τακτικού προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/17 .

  • Την 1η/2017 απόφαση της Εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Ικαρίας για

«Τροποποίηση – συμπλήρωση του Ο.Ε.Υ του Δήμου Ικαρίας (ΦΕΚ 3492/Β΄/31.12.2012) για την σύσταση δεκαοκτώ (18) θέσεων τακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου».

  • Την 82/2017 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής περί κάλυψης δαπάνης που προκαλείται για σύσταση νέων θέσεων τακτικού προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/17

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

Εγκρίνει την «Τροποποίηση- συμπλήρωση του Ο.Ε.Υ του Δήμου Ικαρίας (ΦΕΚ 3492/Β΄/31.12.2012) για την σύσταση δεκαοκτώ (18) θέσεων τακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου». Με τις εξής θέσεις:

  • Στον Κλάδο ΔΕ Οδηγών προστίθενται (4) θέσεις
  • Στον κλάδο ΥΕ Εργατών Καθαριότητας προστίθενται (6) θέσεις
  • Στον κλάδο ΥΕ Εργατών Καθαριότητας εσωτερικών χώρων προστίθενται (8) θέσεις

 

 Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 131/2017

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του

Δημοτικού Συμβουλίου

 

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ

ΤΑ ΜΕΛΗ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ             Άγιος Κήρυκος Ικαρίας 26/2/2016

ΝΟΜΟΣ  ΣΑΜΟΥ                                       Αριθ. Πρωτ:  1.151

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Τμήμα Προγραμματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης

Βασ. Σοφίας 15 –  106 74 ΑΘΗΝΑ

                                             ΚΟΙΝ:      Βουλευτή Σάμου κ. Σεβαστάκη

ΘΕΜΑ : Υπαγωγή εποχιακού προσωπικού στις διατάξεις του άρθρου 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α).

Ο Δήμος Ικαρίας κατά το έτος 2015 απασχόλησε εποχιακό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έξι (6) μηνών για τη λειτουργία των Ιαματικών Πηγών με κάλυψη δαπάνης υπό μορφή αντιτίμου.

Για την πρόσληψη ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία βάσει της υπ’ αριθμ. 7057/25-2-2015 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΑΝ και του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994 υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι ειδικότητες του προσωπικού όπως αυτές αποφασίσθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο (απόφαση ΔΣ 34β/2015) ήταν :  α) 4 άτομα ΔΕ Διοικητικού και β) 9 άτομα ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού. Αυτές οι ειδικότητες αναγράφονται σε όλα τα έγγραφα και τις εγκρίσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στην ανακοίνωση ΣΟΧ 2/2015 του Δήμου μας, στην απόφαση πρόσληψης και στις σχετικές συμβάσεις εργασίας.

Με την υπ’ αριθμ. 718/8-2-2016 αίτηση που υπέβαλαν στην υπηρεσία μας οι εννέα   (9) πρώην εργαζόμενοι της ειδικότητας ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού, ζητούν να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α) και να γίνει παράταση των συμβάσεών τους έως 31/12/2016. Ο λόγος που επικαλούνται είναι ότι στο έντυπο αναγγελίας της πρόσληψης στον ΟΑΕΔ η ειδικότητα αναφέρεται ως «καθαριστές ακινήτων (γραφείων, ξενοδοχείων κλπ)».

Για το θέμα αυτό σας γνωρίζουμε ότι στην ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου, η ειδικότητα πρέπει να επιλεγεί από τις λίστες του ΟΑΕΔ, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πληκτρολόγησης ελεύθερου κειμένου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ τότε συνέστησαν αν δεν είναι δυνατόν να ανευρεθεί η ακριβής ειδικότητα να επιλέγεται κάτι πλησιέστερο σε αυτήν.  Επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η ειδικότητα Βοηθητικό Προσωπικό με τον γενικό όρο, επιλέχθηκε η ειδικότητα «καθαριστές ακινήτων (γραφείων, ξενοδοχείων κλπ)».  Τα κύρια καθήκοντα του βοηθητικού προσωπικού των ιαματικών πηγών ήταν  τα παρακάτω περιγραφόμενα :  καθοδήγηση των λουομένων για τον τρόπο χρήσης των εγκαταστάσεων, ρύθμιση της ποσότητας και της θερμοκρασίας του ιαματικού νερού στους λουτήρες,  παρακολούθηση της χρονικής διάρκειας και  υποστήριξη των λουομένων κατά τη διάρκεια των λούσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού,  καθαριότητα και  απολύμανση των λουτήρων μετά από κάθε χρήση.

Επίσης είχαν και τα καθήκοντα της καθαριότητας των κτιρίων των ιαματικών πηγών (χώροι αναμονής κλπ), εφόσον δεν υπήρχε ιδιαίτερο προσωπικό καθαριότητας.

 

Σε ότι μας αφορά, ως διοίκηση του Δήμου Ικαρίας σας γνωρίζουμε ότι πρόθεση μας είναι η παράταση των συμβάσεων των εν λόγο εργαζόμενων, γιατί παρά τα διαδικαστικά  ζητήματα που προαναφέρουμε πιστεύουμε  ότι :

Α) Η ανανέωση των συμβάσεων αυτών θα διευκολύνει τον δήμο στην έγκαιρη λειτουργιά των ιαματικών πηγών. Διαφορετικά με βάση τον προγραμματισμό που θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει το από 22/2/16 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου σας (Αριθ. Πρωτ.:  5420 ). Θα οδηγηθούμε στην καλύτερη των περιπτώσεων να έχουμε προσωπικό μέσα Ιουλίου, δηλαδή δυο τουλάχιστον μήνες μετά την έναρξη της λουτρικής περιόδου.

Β) Το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι ιαματικές πηγές με 2μηνες συμβάσεις είναι προβληματικό, και λόγο των επαναλαμβανόμενων διαδικασιών, αλλά και λόγο των συνέχων ανατροπών στην λειτουργιά των λουτροκαταστημάτων, από την διαρκή  αντικατάσταση του προσωπικού. Προσωπικού που μέχρι να κατανοήσει  τον τρόπο λειτουργίας των λουτροκαταστημάτων πρέπει να αντικατασταθεί.

Γ) Το αντικείμενο της εργασίας των συμβασιούχων αυτών αν και δεν αφορούσε αποκλειστικά την  υπηρεσία καθαριότητας, είναι σχετικό με τα όσα ορίζει το άρθρο 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α).

Δ) Το κόστος των εν λόγο συμβάσεων καλύπτεται από  ίδιους πόρους του δήμου και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η γνωμοδότηση του νομικού σύμβουλου του δήμου μας προτείνει : Να  παραταθούν οι   συμβάσεις των εννέα εργαζομένων που το αιτούνται με την από 8-2-2016 αίτησή τους μέσα στα πλαίσια των εποχικών αναγκών του Δήμου και μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού  του Δήμου.

Έχοντας υπ οψιν όλα τα προηγούμενα επιθυμούμε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενεργεία, να έχουμε τις απόψεις σας επί των ερωτημάτων που θέτουμε, έτσι ώστε οι όποιες διαδικασίες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην νομιμοποίηση τους και στην συνέχεια στην έγκριση των δαπανών από το ελεγκτικό συνέδριο.

Το ερώτημα που υποβάλουμε είναι το εξής :

  1. Οι αιτούντες μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α), με βάση όσα περιγράφουμε πιο πάνω και να γίνει παράταση συμβάσεων έως 31/12/2016 ;
  2. Η αναγραφή της ειδικότητας «καθαριστές ακινήτων (γραφείων, ξενοδοχείων κλπ) » στο έντυπο της αναγγελίας πρόσληψης, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ειδικότητα που αναφέρεται στα έγγραφα της διαδικασίας έγκρισης και πρόσληψης και στις συμβάσεις εργασίας ;

 

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ   ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ

 

 

Σας επισυνάπτουμε όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τη διαδικασία πρόσληψης.

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Ικαρία 8 Μαρτίου 2016

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ                                                                Αριθμ. Πρωτ.: 1.501

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ                  

 

                   

Προς:

                                                     1)    Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας

Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού

                                                                      Τμήμα Διοίκησης Νομού Σάμου

                                                           2)         Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου

                                                                                  Υπηρεσίας Νομού Σάμου

                                                                            κ. Μελετίου Ιωάννη

 

ΘΕΜΑ : Υπαγωγή εποχιακού προσωπικού στις διατάξεις του άρθρου 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α).

Ο Δήμος Ικαρίας κατά το έτος 2015 απασχόλησε εποχιακό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έξι (6) μηνών με κάλυψη δαπάνης υπό μορφή αντιτίμου.   Για την πρόσληψη ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία βάσει της υπ’ αριθμ. 7057/25-2-2015 εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΑΝ και του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994 υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι ειδικότητες του προσωπικού όπως αυτές αποφασίσθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο (απόφαση ΔΣ 34β/2015) ήταν :  α) 4 άτομα ΔΕ Διοικητικού και β) 9 άτομα ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού. Αυτές οι ειδικότητες αναγράφονται σε όλα τα έγγραφα και τις εγκρίσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στην ανακοίνωση ΣΟΧ 2/2015 του Δήμου μας, στην απόφαση πρόσληψης και στις σχετικές συμβάσεις εργασίας.

Με την υπ’ αριθμ. 718/8-2-2016 αίτηση που υπέβαλαν στην υπηρεσία μας οι εννέα   (9) πρώην εργαζόμενοι της ειδικότητας ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού, ζητούν να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α) και να γίνει παράταση των συμβάσεών τους έως 31/12/2016.

 

Σε ότι μας αφορά, ως διοίκηση του Δήμου Ικαρίας σας γνωρίζουμε ότι πρόθεση μας είναι η παράταση των συμβάσεων των εν λόγο εργαζόμενων, γιατί παρά τα διαδικαστικά  ζητήματα που εντοπίστηκαν από την υπηρεσία μας, λόγω του ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν απασχοληθήκαν αποκλειστικά στην υπηρεσία καθαριότητας,  πιστεύουμε  ότι :

Α) Το αντικείμενο της εργασίας των συμβασιούχων αυτών αν και δεν αφορούσε αποκλειστικά την  υπηρεσία καθαριότητας, είναι σχετικό με τα όσα ορίζει το άρθρο 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α).

Β) Το κόστος των εν λόγο συμβάσεων καλύπτεται από  ίδιους πόρους του δήμου και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γ) Η ανανέωση των συμβάσεων αυτών θα δώσει την δυνατότητα στον δήμο να αντιμετωπίσει αρκετές αναγκαίες υπηρεσίες, όπως η Καθαριότητα του δημοτικού γυμναστηρίου, η καθαριότητα των δημοτικών κτηρίων, η καθαριότητα του Παιδικού σταθμού, η έγκαιρη λειτουργία των ιαματικών πηγών. Διαφορετικά με βάση τον προγραμματισμό που θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει το από 22/2/16 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών  (Αριθ. Πρωτ.:  5420 )  θα οδηγηθούμε στην καλύτερη των περιπτώσεων να έχουμε προσωπικό μέσα Ιουλίου.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η γνωμοδότηση του νομικού σύμβουλου του δήμου μας προτείνει : Να  παραταθούν οι   συμβάσεις των εννέα εργαζομένων που το αιτούνται με την από 8-2-2016 αίτηση τους μέσα στα πλαίσια των εποχικών αναγκών του Δήμου και μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού  του Δήμου.

 

Το ερώτημα που υποβάλουμε είναι το εξής : Οι αιτούντες μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30-12-2015/Α), με βάση όσα περιγράφουμε πιο πάνω και να γίνει παράταση συμβάσεων έως 31/12/2016 ;

Έχοντας υπ όψιν όλα τα προηγούμενα επιθυμούμε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενεργεία, να έχουμε τις απόψεις σας επί των ερωτημάτων που θέτουμε, έτσι ώστε οι όποιες διαδικασίες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην νομιμοποίηση τους και στην συνέχεια στην έγκριση των δαπανών από το ελεγκτικό συνέδριο.

 

 

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ   ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ

 

 

Σας επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα που αφορούν τη διαδικασία πρόσληψης.

 

  1. ΣΟΧ 2-2015 ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ  ΑΝΤΙΤΙΜΟ
  2. ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΟΧ 2-2015
  3. ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  4. ΕΝΤΥΠΑ Πρόσληψης – Απόλυσης
  5. Αίτηση (718/8-2-2016)  παράτασης συμβάσεων.
  6. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ν.Σ Δήμου Ικαρίας  2016

 

 

 

 

 

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           Άγιος  Κήρυκος 21/12 /2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                                                           

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ     

    

Ανακοίνωση – παρέμβαση των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  

   Σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος μαζί με τους υπολοίπους εκλεγμένους δημάρχους με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης έκαναν κοινή παρέμβαση  σχετικά με τη διασφάλιση της δουλειάς των συμβασιούχων στον τομέα Καθαριότητας των δήμων .

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης των δημαρχών :

 Όλα έχουν ένα όριο! Ο εμπαιγμός όμως της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει τελειωμό!  Η κυβέρνηση με απανωτές τροπολογίες και τροποποιητικές διατάξεις το τελευταίο διάστημα υποτίθεται ότι μεριμνά για τη συνέχεια των συμβάσεων των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων και τους ΦΟΣΔΑ. Είναι εργαζόμενοι που ήρθαν στους δήμους με 8μηνες συμβάσεις και με τις διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Με τους αγώνες τους κατάφεραν να πάρουν παράταση δουλειάς μέχρι το τέλος του 2016 και με νέα κυβερνητική τροπολογία μέχρι το 2017. Κι όμως να που τώρα η αρμόδια υπουργός κα Γεροβασίλη, θέτει και πάλι υπό αμφισβήτηση αυτή την προοπτική! Η αρμόδια υπουργός, με πρόσχημα αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνταγματικές διατάξεις, προβάλλει ως “ανυπέρβλητο εμπόδιο” να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους με το πέρας του 24μήνου!

Από τη μια η αρμόδια υπουργός σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου που θέλει τάχα, “αλλά δεν μπορεί” και από την άλλη η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που στέκεται συστηματικά ενάντια στο δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Ενιαία στήνουν το χορό της αντιλαϊκής επίθεσης και της κλιμάκωσής της και ενιαία μοιράζουν και τους ρόλους του αποπροσανατολισμού. Δεν διστάζουν να βάλουν μπροστά τη διαίρεση μεταξύ εργαζομένων, ανέργων, το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό.

Για όσους όμως γνωρίζουν στοιχειωδώς από κοντά και όχι από τα γραφεία τους τις συνθήκες δουλειάς σε αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, τους είναι καθαρό ότι το μόνιμο προσωπικό είναι από τις πιο κρίσιμες και βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Είναι όρος και προϋπόθεση για τη μη ιδιωτικοποίησή τους, για την ίδια την προστασία της ζωής και της αρτιμέλειας των εργαζομένων. Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει αγνοία για το γεγονός ότι στο χώρο της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων τα εργατικά ατυχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρονιά!

Απόρροια των συντριπτικών ανατροπών που έχουν επέλθει στις εργασιακές σχέσεις, της απόλυτης μείωσης της χρηματοδότησης των δήμων, με ευθύνη διαδοχικά των κυβερνήσεων και με τη συνδρομή δυστυχώς και της πλειοψηφίας των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση.

 

Από τη θέση και την ευθύνη μας, έχοντας ήδη προχωρήσει την ανανέωση των συμβάσεων, καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό και τη μεθόδευση ενάντια στους συμβασιούχους και απαιτούμε από την κυβέρνηση να λύσει τώρα το θέμα.

  • Να μην αφήσει τους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους στη δουλειά μπαλάκι των ελεγκτικών μηχανισμών, των δημάρχων, των διοικήσεων των ΦΟΣΔΑ.
  • Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων και να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία για τη μονιμοποίησή τους.
  • Να μη θέσουν κυβέρνηση και ΚΕΔΕ σε μια ακόμη δοκιμασία τους δήμους και τη λειτουργία τους.
  • Να μην παραδώσουν το χώρο της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων εμπόρευμα και λεία στα επιχειρηματικά συμφέροντα που διακαώς τον ορέγονται και για τον οποίο πληρώνει ήδη ακριβά το λαϊκό νοικοκυριό στις πόλεις μας.

 

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα και την αγωνία των εργαζομένων γιατί από πρώτο χέρι γνωρίζουμε ότι και αναγκαίοι είναι και χρειάζονται πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι στους δήμους και τις υπηρεσίες τους, ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς για τις ανάγκες των δημοτών. Γιατί γνωρίζουμε ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες που πλημμελώς σήμερα απολαμβάνουν και αυτός ο εμπαιγμός οφείλει κάποτε να σταματήσει.

 

 

Πελετίδης Κώστας – Δήμαρχος Πατρέων

 

Σελέκος Μιχάλης – Δήμαρχος Χαϊδαρίου

 

Σίμος Βαγγέλης – Δήμαρχος Πετρούπολης

 

Σταμέλος Ηλίας – Δήμαρχος Καισαριανής

 

Σταμούλος Στέλιος – Δήμαρχος Ικαρίας

 

 

 

4/4/2017 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                    

 ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ                                                                                                   

 

 

Για «νέα διοικητική μεταρρύθμιση» &  παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ.Εσωτερικών

Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία του Δήμου Ικαρίας αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σ. Σταμούλο και τον Αντιδήμαρχο Ν. Λαρδά βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετέχει στην συνεδρίαση της ΠΕΔ  βορείου Αιγαίου και στην έκτακτη Γ.Σ της ΚΕΔΕ.

Παρακολουθώντας την «συζήτηση» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΝΕΛ και ΚΕΔΕ που αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση τονίζουμε τα εξής.

Για εμάς αυτή η «συζήτηση» ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει, είναι μέρος του πολέμου που δέχεται ο λαός μας. Σε αυτό τον πόλεμο θα συμμαχήσουμε με όλους εκείνους που θα αντιπαλέψουν και τα μέτρα και την  νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Από αυτή την σκοπιά με βάση και την 197/2016 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας, πιστεύοντας ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει ένα ελάχιστο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο για την τοπική διοίκηση των νησιών μας  και όχι μόνο.  Απευθυνόμαστε σε όσους επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού προτείνοντας :

 Να καλέσουμε τους δημότες μας να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι «λειτουργικά» και «αποτελεσματικά», για τις πληθυσμιακές δυσαναλογίες και άλλα παρόμοια, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι έξω από την ουσία της επιχειρούμενης αλλαγής και βέβαια μακριά από την πολιτική ουσία του εγχειρήματος.

Να καλέσουμε όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική και περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών  να επιμείνουμε:

  • Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, πολιτική προστασία) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τ.Α με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει.
  • Στην αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων
  • Στην αξιοποίηση του θεσμού της Τ.Α σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Δηλώνοντας την αντίθεση μας τόσο στο πλαίσιο που προτείνει η ΚΕΔΕ όσο και στο κυβερνητικό σχέδιο του «Αναθεωρημένου Καλλικράτη» :

  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος,
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που πρέπει να είναι ευθύνη του κεντρικού κράτος, γιατί αυτό θα σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του Λαού.
  • Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Διεκδικούμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους και περιφέρειες σε  πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από : Πλημμύρες –πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα- Ρύπανση του νερού και του Αέρα.
  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό, για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, (σε διαχείριση απορριμμάτων – υδάτων, κλπ).
  • Διεκδικούμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία (π.χ Φ.Π.Α).
  • Σε ότι αφορά την «συζήτηση» για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό των δήμων άποψη μας είναι ότι από την μέχρι σήμερα εμπειρία της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα νησιά μας προκύπτει ανάγκη επανεξέτασης των διοικητικών ορίων.
  • Τέλος σε ότι αφορά την «συζήτηση» για το σύστημα εκλογής των οργάνων της Τοπικής διοίκησης, εμμένουμε στην υποστήριξη της πρότασης που έχουμε καταθέσει πριν το 2010 να γίνεται με απλή αναλογική.

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων επιλέγοντας να μην συμβάλουμε στην  «παράσταση» της ΚΕΔΕ, υποστήριξαν την  παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα προβλήματα που προκύπτουν με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους δήμους, υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο Ικαρίας  έχουν προσληφθεί, 18 εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις σε κρίσιμες υπηρεσίες (Καθαριότητα, Ιαματικές πηγές) που η Δημοτική Αρχή διεκδικεί να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Την κινητοποίηση οργάνωσαν το κλαδικό Συνδικάτο των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής μαζί με προέδρους Σωματείων, απαιτώντας:

  • Την άμεση πληρωμή των συμβασιούχων με 8μηνα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων (Καθαριότητα, κλπ) που παραμένουν απλήρωτοι σε δεκάδες Δήμους της χώρας και να τερματιστεί το καθεστώς απληρωσιάς που επεκτείνεται, γιατί η τροπολογία της κυβέρνησης, που παρατείνει συμβάσεις των 8μηνιτών μέχρι τις 31/12/2017, δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το διαιωνίζει..
  • Την μετατροπή όλων των συμβάσεων που έχουν ανανεωθεί μέχρι το τέλος του 2017 σε αορίστου χρόνου. Για γίνει κατανοητό τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση, με την συμπλήρωση 24μηνου αν δεν διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η παραμονή τους στην δουλεία η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας, θα μείνει με 2 εργάτες για να καλύψουν όλες τις ανάγκες (αποκομιδή –σκούπισμα).
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων.    

Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη τους οι εκλεγμένες Δημοτικές Αρχές με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:  Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Δήμαρχοι της Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και ο Αντιδήμαρχος Ικαρίας Νικόλας Λαρδάς.

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           Άγιος  Κήρυκος 19/6/2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                                                   

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ     

Ανακοίνωση για τις συνέπειες της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού στέλνει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Για πολλούς από αυτούς τους αμφισβητείται προκλητικά ακόμα και η πληρωμή τους για δουλειά, που ήδη έχουν παράσχει.  Μέσω αυτής της απαράδεκτης, ως προς το περιεχόμενό της απόφασης, ανάγονται επίσης σε πολιτικά και διοικητικά υπόλογες οι Δημοτικές Αρχές που έδρασαν με  βάση την υπαρκτή νομοθεσία και κύρια με την υποχρέωσή τους να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, υπεύθυνα τις υπηρεσίες καθαριότητας στους Δήμους τους, να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον των πόλεων τους.

Μέσω αυτής της απόφασης βρίσκει διέξοδο διαφυγής η Κυβέρνηση, που έδρασε τυχοδιωκτικά με το θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους στη μόνιμη σταθερή δουλειά, σε κάλπικη αντιπαράθεση με την ΝΔ, και ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, ζήτημα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και αποτελεί  «διακαή πόθο» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η απόφαση αυτή και η μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης δημιουργεί στο Δήμο Ικαρίας που έχει 18 τέτοιες περιπτώσεις συμβασιούχων  εργαζόμενων σοβαρά προβλήματα . Αφού το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 6 που κινούνται σήμερα και κανένα εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμού, παραλιών κλπ σε όλο το νησί. Ταυτόχρονα οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς, με ότι συνέπειες έχει αυτό τόσο στην λειτουργία της υπηρεσίας του δήμου όσο και στην λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ιαματικές πηγές.

Για όλα αυτά  υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερεις παρεμβάσεις από πλευράς δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Απρίλιος 2016- Δεκέμβριος 2016- Απρίλιος 2017- Μάιος 2017) 

Ως δημοτική αρχή δεν μας επιτρέπεται να σιωπήσουμε.

  • Η σιωπή μας σημάνει ότι συνηγορούμε στο να γίνει η Ικαρία χωματερή.
  • Η σιωπή μας σημάνει ότι αποδεχόμαστε την απόλυση εργαζομένων, ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, με σύμβαση γιατί το κράτος δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής στους Δήμους ώστε να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.
  • Η σιωπή μας θα είναι συνενοχή στο τερατόμορφο καθεστώς της ανακύκλωσης των ανέργων, που κτίζεται χρόνια τώρα, και που για τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων είναι η βασική αιτία των εργατικών ατυχημάτων.

  Καλούμε Δημάρχους & Δημοτικά Συμβούλια που ήδη έχουν δηλώσει την εναντίωση τους στις απολύσεις, να συνταχτούν με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της να λυθεί άμεσα, να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς νέα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι Δήμοι.

Συντασσόμαστε και θα συνδράμουμε, με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας.

  Καλούμε για μια ακόμα φορά την ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου να τοποθετηθεί με απόφαση του Δ.Σ επί της πρότασης που έχουμε καταθέσει από τις 19/5/2017.

  Καλούμε τέλος επαγγελματικούς φορείς και σωματεία να δηλώσουν έμπρακτα την συμπαράσταση τους με την συμμετοχή τους στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 20/6/2017 στις 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων στον Άγιο Κήρυκο.

Παράλληλα ενημερώνονται οι δημότες ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στους δήμους της Χώρας για το χρονικό διάστημα από 19/6 μέχρι και 22/6, δεν θα γίνεται ομαλή αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός των οικισμών.

Για τον λόγο αυτό απευθύνεται έκκληση:

  • Όπως περιοριστεί, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, η εναπόθεση απορριμμάτων στους κάδους.
  • Για την κατανόηση και τη συμβολή των δημοτών και των επαγγελματιών στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την λειτουργία των ιαματικών πηγών καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσουν  με ευθύνη της διοίκησης του δήμου με μειωμένο ωράριο, μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να δοθεί επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών ως προς τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας σε μια προσπάθεια  εξυπηρέτησης των επισκεπτών των θερμών και των δεκάδων αυτοαπασχολούμενων της περιοχής.

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                           Άγιος  Κήρυκος 27/6/2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                                                                   

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Κοινή Δήλωση των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την απόπειρα εμπαιγμού των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ

   Σήμερα ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος μαζί με τους υπολοίπους εκλεγμένους δημάρχους με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης έκαναν κοινή δήλωση  για το ζήτημα των συμβασιούχων, και την πρόταση της κυβέρνησης .  

 Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης  των δημάρχων :

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υπέγραψε μνημόνια που τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Προσπαθεί να μας πείσει ότι γυρεύει μια θετική διέξοδο για τους χιλιάδες συμβασιούχους και ότι τάχα ζητάει εναγωνίως δρόμο για να μην μπούνε οι εργολάβοι στους δήμους.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από αυτά που διακηρύσσουν υπόγεια και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα στελέχη της.

Ας τους ρωτήσουμε λοιπόν εμείς απλά:

  • Οι 80 περίπου δήμοι, που σήμερα είναι κοντά στο «κόκκινο», πώς άραγε μπορούν να προκηρύξουν θέσεις για πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων και μάλιστα σε αριθμό ίσο με τους σημερινούς συμβασιούχους, όταν η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση να έχει ο κάθε δήμος τέτοιο ύψος ανταποδοτικών που να καλύπτει σήμερα μέχρι τον καταληκτικό μισθό τους εργαζόμενους που θα προσλάβει;
  • Αλήθεια, πού να τα βρουν οι δήμοι μας τούτα τα ποσά, μέσω των ανταποδοτικών τελών, αν δεν χαρατσώσουν τους δημότες τους;
  • Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση και τα στελέχη της; Επειδή εμείς, ως δήμαρχοι, ξέρουμε το εύρος της αλήθειας τους, ας αποδείξουν ότι δεν είναι έτσι.

  Ένας τρόπος πολιτικός και καθαρός υπάρχει. Να μετατρέψει τώρα η κυβέρνηση τις προσωρινές συμβάσεις όλων σήμερα των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Έτσι μόνο δίνει διέξοδο σε εργαζόμενους και ανάσα σε εκατοντάδες δήμους.

Τέλος, αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις πόρτες των δήμων στους εργολάβους, μπορεί να το καταφέρει πολύ απλά, καταργώντας το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει!

Οι δήμαρχοι:

Ικαρίας Σταμούλος Σ

Καισαριανής Σταμέλος Η

Πάτρας Πελετίδης Κ

Πετρούπολης Σίμος Β

Χαϊδαρίου Σελέκος Μ

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Άγιος Κήρυκος Ικαρίας 3/7/2017

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εσωτερικών

Γραφείο Υπουργού κ. Π. Σκοuρλετη

Γ. Γ Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ποuλάκη

ΚΟΙΝ: 1) Γενική διεύθυνση διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού

Υπουργείου Εσωτερικών

2)ΚΕΔΕ

3)Επιτροπή νήσων & πολιτικής συνοχής της ΚΕΔΕ

4)ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου

 

ΘΕΜΑ : Παροχή διευκρινήσεωv σχετικά με τηv πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας ΟΤΑ α, βαθμού, σύμφωvα με το άρθρο 24 του Ν4479/2017

 

Κύριε Υπουργέ Υπουργείου Εσωτερικώv Κύριε Γεvικέ Γρaμμaτέa

Κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα  με  τον Γ.Γ του Υπουργείου σας, σχετικά με το ακανθώδες πρόβλημα των εργαζόμενων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου μας. Επανερχόμαστε σήμερα προκειμένου να ζητήσουμε διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή από τον δήμο Ικαρίας της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (άpθpο 24 του  Ν. 4479/2017)  που  πρόσφατα  εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στο ΙΕΚ 94/Α 29/6/2017.

Ενημερωτικά σας γνωρίζουμε ότι στον δήμο Ικαρίας από το 2015 κατόπιν διαγωνισμών προσλήφθηκαν 18 εργαζόμενοι που εργάζονται στις υπηρεσίες καθαριότητας (4 οδηγοί κaι 6 εργάτες κaθaριότητaς) και Ιαματικών πηγών (8 βοηθητικό προσωπικό}, για την πρόσληψη τους ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Μάλιστα για την περίπτωση του βοηθητικού προσωπικού πριν την παράταση των σuμβάσεων το 2016 ζητήθηκε από τις υπηρεσίες σας η γνώμη τους σχετικά με την δυνατότητα υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 12 της ΠΝΠ (ΦΕΚ184/30-12-2015/Α). Οι εποπτευόμενες από εσάς υπηρεσίες απάντησαν με τα συνημμένα 1 & 2 έγγραφα.

Σήμερα κατόπιν αυτών και των διαδοχικών διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης παράτασης (2016 & 2017), που το Υπουργείο σας και οι υπηρεσίες του υποδείξαν προς τους δήμους της χώρας, φτάσαμε στην εμπλοκή που προκάλεσε η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου, την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η νομοθετική ρύθμιση που καταθέσατε (άρθρο 24 του Ν.4479/2017). Ρύθμιση που κατά την γνώμη μας δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην απρόσκοπτη λειτουργία των δήμων και στην διασφάλιση -έστω κaι πρόσκaιρη­ τwν εργαζόμενων.

 

Σε ότι αφορά την θέση – πρόταση του δήμου Ικαρίας για το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται, για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, σας έχουμε αποστείλει σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (32/2015 κaι 12/2016) στις  οποίες αποτυπώνονται οι ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου μας, ανεξάρτητα από τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε. Υ) που εγκρίθηκε από την προηγουμένη διοίκηση του δήμου (ΦΕΚ 125Β-28/1/2013) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της τότε κυβέρνησης, που ουσιαστικά κατάργησε όλες τις κενές θέσεις των οργανισμών των τριών δήμων που συγκρότησαν τον «Κaλλικρατικό» δήμο Ικαρίας. Για τις αποφάσεις αυτές δεν έχουμε λάβει ποτέ από τις υπηρεσίες σας καμία απάντηση ούτε απορριπτική.

Σε ότι αφορά την κατάσταση που διαμορφώθηκε από την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου, σας έχουμε αποστείλει σχετικές  αποφάσεις  του δημοτικού  συμβουλίου  (90/2017 κaι 105/2017) όπου συνοπτικά καλούσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην έγκριση νομοθετικής ρύθμισης που μετατρέπει τις θέσεις εργασίας  των  συμβασιούχων  που  δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 

Ανεξάρτητα όμως από την τύχη που είχε η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας και δεκάδων δήμων της χωράς, σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της εφαρμογής του άρθρου 24 του Ν.4479/2017 που διαμορφώνουν πια νέα δεδομένα ως  προς  την τύχη των συμβασιούχων και των υπηρεσιών μας. Από την ανάγνωση των διατάξεων της νομοθετικής σας ρύθμισης προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα  για  τα  οποία  χρειαζόμαστε την άμεση απάντηση σας ώστε να  μπορέσουμε  να  προγραμματίσουμε  τις  επόμενες ενέργειες μας με πρώτη την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου που  θα  αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή όλων αυτών.

Σας υποβάλουμε μια σειρά από τα ερωτήματα αυτά:

  •  Εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί στον δήμο μας από την αρμόδια υπηρεσία η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου, που αφορά την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού  ΙΔΟΧ  και  οι  εργαζόμενοι   συνεχίζουν   να   απασχολούνται   αδιαλείπτως, αυτό σημαίνει ότι θα γίνει απρόσκοπτα η καταβολή των δεδουλευμένων;
  • Ο  δήμος  Ικαρίας  υπάγεται  στους  δήμους  που  δεν  έχουν   κενές   θέσεις   για  τον τομέα καθαριότητας στα οργανογράμματα τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει ο νέος σχεδιασμός, να εγκριθεί το οργανόγραμμα από Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να γίνει αίτημα για κάλυψη των θέσεων και των διαδικασιών των νέων συμβάσεων για τους νυν συμβασιούχους;
  • Ο    δήμος    Ικαρίας  ανεξάρτητα  από  την  διαδρομή που είχε το  θέμα των συμβασιούχων, βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης του  οργανισμού  εσωτερικής υπηρεσίας από τον Μάρτιο του 2017. Από την μέχρι στιγμής υπηρεσιακή αλληλογραφία προκύπτει πρόβλημα ως προς τα ανταποδοτικά έσοδα, που δυσκολεύουν -aν δεν κάνουν απαγορευτική-την προσπάθεια του δήμου Ικαρίας για την πρόβλεψη νέων θέσεων, χωρίς παράλληλα να αυξηθούν  δραματικά  τα  ανταποδοτικά  τέλη  στις  σχετικές  υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου σας δεν  πρόκειται  να γίνει καμία νέα πρόσληψη προσωπικού αν δεν αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη,·
  • Ακόμα όμως και αν το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την αναμόρφωση των ανταποδοτικών τελών, αυτά δεν πρόκειται vα έχουν εφαρμογή πριν το 2018.
  • Αυτό σημαίνει ότι σήμερα αδυνατούμε να ζητήσουμε μόνιμο προσωπικό η να προβούμε σε νέες συμβάσεις των νυν υπηρετούντων συμβασιούχων που σήμερα εργάζονται {κaι χωρίς τη παρουσία τους δεv μπορούμε νa αντεπεξέλθουμε) και  μισθοδοτούνται  κανονικά από τα ανταποδοτικά;
  • Όπως είναι γνωστό οι συμβάσεις αυτές αφορούσαν προσωπικό ΙΔΟΧ (εποχικό προσωπικό) στις υπηρεσίες που αναφέραμε, και θέλουμε επειγόντως να μας διευκρινιστεί αν ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχει η προσπάθεια του δήμου Ικαρίας για την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, υφίσταται η δυνατότητα οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι που σήμερα εργάζονται να υπαχθούν στις διατάξεις της νομοθετικής σας ρύθμισης περί νέων συμβάσεων,·
  • Τέλος αν από όλα τα ανωτέρω  δεν καταστεί  εφικτή η ανανέωση των συμβάσεων  στους νυν υπηρετούντες, υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης αυτών των θέσεων εποχικού προσωπικού που υπάρχουν στον Ο.Ε.Υ με συμβάσεις που θα προκύψουν από καινούργιες προκηρύξεις,·

Σε ότι μας αφορά, ως διοίκηση του Δήμου Ικαρίας σας γνωρίζουμε  ότι  πρόθεση  μας είναι η παράταση των συμβάσεων των εν λόγω εργαζόμενων, γιατί παρά τα διαδικαστικά ζητήματα που προαναφέρουμε πιστεύουμε ότι :

Α) Η ανανέωση των συμβάσεων αυτών είναι κρίσιμο ζήτημα -ειδικά σε αυτή τηv περίοδο­

για μια στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και στην λειτουργία των ιαματικών ,πηγών. Σε διαφορετική περίπτωση το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 6 που κινούνται σήμερα και κανένα εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμού, παραλιών κλπ σε όλο το νησί (σaς γνωρίζουμε ότι aπό τους 4 μονίμους εργάτες κaθaριότητaς, οι 2 aντιμετωπίζουν σοβaρά προβλήμaτa υγείας κaι βρίσκοντaι σε άδειa). Ταυτόχρονα οι ιαματικές πηγές του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν  σε  κανονικούς  ρυθμούς  (σaς  γνωρίζουμε  ότι  η  λειτουργία  τους γίνετaι aποκλειστικa aπό συμβασιούχους}, με ότι συνέπειες έχει αυτό τόσο στην λειτουργία της υπηρεσίας του δήμου όσο και στην λειτουργία δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ιαματικές πηγές.

Β) Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος σήμερα για να λειτουργήσουν οι  υπηρεσίες αυτές από την έγκριση 2μηνων συμβάσεων. Το ενδεχόμενο αυτό είναι προβληματικό, γιατί έχει μια σχετική διάρκεια χρόνου η υλοποίηση αυτού του μέτρου αλλά κύρια λόγο των επαναλαμβανόμενων διαδικασιών, και λόγο των συνεχών ανατροπών στην λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας και ιαματικών πηγών, από την διαρκή αντικατάσταση του προσωπικού. Προσωπικού που μέχρι να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας πρέπει να αντικατασταθεί και φυσικά των κίνδυνων που εμπεριέχονται ως προς  την ασφάλεια  των ιδίων των εργαζόμενων .

Έχοντας υπ όψιν όλα τα προηγούμενα παρακαλούμε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενεργεία, να έχουμε άμεσα τις απόψεις σας επί  των  ερωτημάτων  που  θέτουμε, ελπίζοντας να δοθεί από τις υπηρεσίες σας η δυνατότητα στον δήμο μας να διευθετήσει το θέμα, αντιμετωπίζοντας όλες τις προαναφερθείσες δυσκολίες εφαρμογής  του  άρθρου  24 του Ν.4479/2017, έτσι ώστε οι όποιες διαδικασίες και ο  δήμος  να μην  αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα.           

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ

 

Συνημμένα:

  • Έγγραφο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Αρ. Πρωτ: 19808- 18/3/2016)
  • Έγγραφο Υπουργείου Εσωτερικών (ΔΙΠΑΔ /Φ.ΕΠ.2/695/6482 – 24/3/2016)
  • Απόφαση Δ.Σ Ικαρίας 32/2015
  • Απόφαση Δ.Σ Ικαρίας 12/2016
  • Απόφαση Δ.Σ Ικαρίας 90/2017
  • Απόφαση Δ.Σ Ικαρίας 105/2017

 

 

4  Αυγούστου  2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Για τις συναντήσεις στα υπουργεία  Εσωτερικών και Τουρισμού

 Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαρίας, αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Σ. Σταμούλο, συναντήθηκε στις 29/7/2017 (μετά από παρέμβαση και του βουλευτή του νομού Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη)  με τον Γ.Γ του Υπουργείου  Εσωτερικών κ. Κ. Πουλακη και στο Υπουργείο Τουρισμού, με την Γ.Γ κ. Ευρυδίκη Κουρνετα .

  • Στην συνάντηση με τον Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμαρχος, παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και οι δομές του, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ και δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα . Ειδικότερα στάθηκε στα εξής :
  • Στον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου, την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, που από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 60%. Έθεσε το αίτημα για συνολική ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδα του.
  • Ζήτησε επίσης να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον Δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για όλες τις δομές του, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, της ύδρευσης και στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να αναβαθμιστεί το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρει.
  • Ενημέρωσε την διοίκηση του ΥΠ.ΕΣ για την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας σχετικά με την σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική διοίκηση.
  • Τέλος έθεσε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του δήμου Ικαρίας για μια σειρά έργα που αφορούν την διαχείριση των υδάτων, καταθέτοντας υπόμνημα με την ωριμότητα αυτών των απόλυτα αναγκαίων παρεμβάσεων.

   Ο Γενικός Γραμματέας στις απαντήσεις του, κινήθηκε μέσα στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ.  Δεν παρέκκλινε από τη γενική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί το περασμένο διάστημα και στο όνομα της δημοσιονομικής δαπάνης, δεν δεσμεύτηκε για αναστροφή της κατάστασης στο εγγύς μέλλον.

  • Σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρέπεμψε στις διαδικασίες που έχουν εκκινηθεί από το υπουργείο σχετικά με προσλήψεις προσωπικού κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς (δηλαδή τους δημότες).
  • Συνέδεσε τη δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Αφήνοντας ελπίδες για ενίσχυση μόνο ως προς το Θέμα των παρεμβάσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της λειψυδρίας .
  • Σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση, ενημέρωσε ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου  αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνει χωροταξικές αλλαγές πλην κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων.

2) Στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Τουρισμού, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν: α) τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου (ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή) στην διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών Ικαρίας,  β) το πρόβλημα της αδειοδότησης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αγίου Κηρύκου.

Για όλα αυτά κατατέθηκαν οι προτάσεις του δήμου Ικαρίας όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από παρεμβάσεις της διοίκησης του δήμου, και ζητήθηκε η συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείο Τουρισμού, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

   Η  Γ.Γ από την πλευρά της αναγνώρισε τις δυσκολίες που δημιουργούν ορισμένες κρίσεις της αρμόδιας επιτροπής για την διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών, και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Σχετικά με το θέμα τις  αδειοδότησης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών  αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες που εποπτεύει η συγκεκριμένη γραμματεία, ωστόσο ζητήθηκε από την  Γ.Γ  να επανέλθουμε  με  νεότερο έγγραφο που  θα αναδεικνύουμε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την υπόθεση η άρνηση τις διεύθυνσης χωροταξικού σχεδιασμού & υποδομών του Υπουργείου τουρισμού να εγκρίνει την τροποποίηση της χωροθέτησης του κτηρίου διοίκησης του καταφυγίου, που έχουν από κοινού ζητήσει ο δήμος Ικαρίας και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

  Υ.Γ : Επισυνάπτονται  τα  κείμενα που κατέθεσε στα υπουργεία ο δήμος Ικαρίας

 

 


Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue