Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας για τα θέματα που συζητήθηκαν στο 8ο Δημοτικό Συμβούλιο (29/5/2017)

Ο Δήμος Ικαρίας για τα θέματα που συζητήθηκαν στο 8ο Δημοτικό Συμβούλιο (29/5/2017)

by ikariaki.gr
11 views

Ακούστε την ηχογράφηση του συμβουλίου εδώ

Άγιος  Κήρυκος  31/5/2017

 

Δελτίο Τύπου για την 8η/2017 συνεδρίαση του Δ.Σ Ικαρίας

Συνεδρίασε την Δευτέρα  29/5/2017 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας.

Στη  συνεδρίαση αυτή βαρύνουσας σημασίας θέματα  ήταν η συζήτηση για  τον καθορισμό της θέσης του Δήμου Ικαρίας, για την σχεδιαζόμενη  διοικητική μεταρρύθμιση, η συζήτηση για την στάση του δήμου Ικαρίας απέναντι στην διαδικασία «αξιολόγησης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσα από τον Ν.4369/2016, και η θέση του δημοτικού συμβουλίου απέναντι στην επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην εργασία των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Κατά την συζήτηση εκφράστηκε η σαφή αντίθεση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και στην σχεδιαζόμενη  διοικητική μεταρρύθμιση, και στην υλοποίηση του Ν.4369/2016, με τον οποίο η  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, επανέφερε και εφαρμόζει την διαδικασία «αξιολόγησης» των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα, και εκδόθηκαν σχετικά ψηφίσματα (επισυνάπτονται).              

  Τέλος το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου Ικαρίας και όχι μόνο,  κάλεσε  την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να πάρει πρωτοβουλία  που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων .

  • Για την σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετήσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ δήλωσαν παρόν κατά την ψηφοφορία  Ο δημοτικός  σύμβουλος της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε την πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΥΠ.ΕΣ, και ο δημοτικός  σύμβουλος της ΑΣΠΙ υποστήριξε την πρόταση του.
  • Για  την υλοποίηση του Ν.4369/2016 και την διαδικασία «αξιολόγησης» το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία  στήριξε την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής.  Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΣΠΙ., οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ και της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσαν παρόν κατά την ψηφοφορία.
  • Σε ότι αφορά την επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην εργασία των συμβασιούχων των ΟΤΑ, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία  στήριξε την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής.  Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ και της ΑΣΠΙ, Ο δημοτικός  σύμβουλος της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε παρόν κατά την ψηφοφορία.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης :

banner
  • Για την έγκριση Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ικαρίας και Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την πράξη «ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ»
  • Για την αποκατάσταση λειτουργίας (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) της Υδρογεώτρησης στο Καρκινάγρι Ικαρίας.
  • Για την κατανομή ποσού 25.440 (Β κατανομή 2017), για κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολικών μονάδων.
  • Για την αγορά εξοπλισμού σχετικού με την βελτίωση λειτουργίας του Διυλιστηρίου στο Πεζι
  • Για τον καθορισμό των χώρων αιγιαλού και παραλίας στους οποίους θα κινηθούν διαδικασίες εκμίσθωσης .
  • Για την ανάδειξη του ιστορικού κτίσματος «Σπιτάκι της Μαμής»    
  • Για την παραχώρηση χώρου για στέγαση  Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης Ευδήλου.
  • Για την επιλογή πιστωτικού ιδρύματος κατάθεσης των εσόδων του Δήμου Ικαρίας.
  • Για διάφορα τρέχοντα ζητήματα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα (Έγκριση μελετών έργων, συγκρότηση επιτροπών, έγκριση ΑΠΕ έργων).
  • Για την επέκταση δημοτικού φωτισμού στην Δ.Ε Ραχών
  • Για διάφορες αιτήσεις φορέων και πολιτών του δήμου

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

Ικαρία 29-5-2017

Ο Δήμος Ικαρίας απορρίπτει τόσο τον παλιό όσο και τον «αναθεωρημένο» Καλλικράτη

 Συζητήθηκε την Δευτέρα 29 Μαΐου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο καθορισμός της θέσης του Δήμου Ικαρίας, για την σχεδιαζόμενη  διοικητική μεταρρύθμιση.  Το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία  στήριξε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ δήλωσαν παρόν κατά την ψηφοφορία, ο δημοτικός  σύμβουλος της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε την πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΥΠ.ΕΣ, και ο δημοτικός  σύμβουλος της ΑΣΠΙ υποστήριξε την πρόταση του. Εισηγητής του θέματος, ήταν ο Αντιδήμαρχος, Ν. Λαρδάς

Συνοπτικά το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την εξής θέση : 

« Παρακολουθώντας την «συζήτηση» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΚΕΔΕΕΝΠΕ  που αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση, τονίζουμε τα εξής :

Για εμάς αυτή η «συζήτηση» ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει, είναι μέρος του πολέμου που δέχεται ο λαός μας. Σε αυτό τον πόλεμο θα συμμαχήσουμε με όλους εκείνους που θα αντιπαλέψουν και τα μέτρα και την  νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Είναι αναγκαία η απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό εκφραστή κόντρα στην λογική το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Από αυτή την σκοπιά με βάση και την 197/2016 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας καλούμε  όσους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού:

  • Να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά.

Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση.  Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και κινητοποιήσεις .

  Πιστεύοντας ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει ένα ελάχιστο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο για την τοπική διοίκηση των νησιών μας  και όχι μόνο.  Καλούμε τους δημότες μας να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, για τις πληθυσμιακές δυσαναλογίες και άλλα παρόμοια, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι έξω από την ουσία της επιχειρούμενης αλλαγής και βέβαια μακριά από την πολιτική ουσία του εγχειρήματος. Δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα.

Προτείνουμε να καλέσουμε όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική και περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών  να επιμείνουμε:

  • Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, πολιτική προστασία) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τ.Α με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει.
  • Στην αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων
  • Στην αξιοποίηση του θεσμού της Τ.Α σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Δηλώνοντας την αντίθεση μας στο κυβερνητικό σχέδιο του «Αναθεωρημένου Καλλικράτη» :

  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος,
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που πρέπει να είναι ευθύνη του κεντρικού κράτος, γιατί αυτό θα σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του Λαού.
  • Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Διεκδικούμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους και περιφέρειες σε  πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από : Πλημμύρες –πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα- Ρύπανση του νερού και του Αέρα.
  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό, για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, (σε διαχείριση απορριμμάτων – υδάτων, κλπ)
  • Διεκδικούμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία (π.χ Φ.Π.Α).
  • Σε ότι αφορά την «συζήτηση» για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό των δήμων άποψη μας είναι ότι από την μέχρι σήμερα εμπειρία της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στα νησιά μας προκύπτει ανάγκη επανεξέτασης των διοικητικών ορίων. Σε αυτή την περίπτωση προτείνουμε την διαμόρφωση δυο δήμων στο νησί.
  • Τέλος σε ότι αφορά την «συζήτηση» για το σύστημα εκλογής των οργάνων της Τοπικής διοίκησης, εμμένουμε στην υποστήριξη της πρότασης που έχουμε καταθέσει πριν το 2010 να γίνεται με απλή αναλογική.»

 

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

Ικαρία 29-5-2017

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ικαρίας  είπε κατά πλειοψηφία ΟΧΙ  στην αξιολόγηση

Συζητήθηκε την Δευτέρα 29 Μαΐου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της «αξιολόγησης» προσωπικού και δομών του Δήμου Ικαρίας .  Για  την υλοποίηση του Ν.4369/2016 και την διαδικασία «αξιολόγησης» το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία  στήριξε την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΣΠΙ., οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ και της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσαν παρόν κατά την ψηφοφορία.  Εισηγητής του θέματος, ήταν ο Αντιδήμαρχος, Ν. Λαρδάς

 

  Συνοπτικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τα εξής: 

«Η Δημοτική Αρχή δεν θα συμμορφωθεί με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων,  θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται την εργατική τάξη , τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται ανελέητα από την καπιταλιστική λαϊκή κρίση και θα αντιμετωπίσουμε τις διώξεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες του Δήμου μας.

Για τη Δημοτική Αρχή παραμένουν πρώτης προτεραιότητας οι διεκδικήσεις μας στα πλαίσια των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την Τοπική Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

  • Δεν συναινούμε και δεν εφαρμόζουμε την αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις αποφάσεις τους (Απεργία-Αποχή από κάθε διαδικασία που αφορά στην «αξιολόγηση» ΑΔΕΔΥ/ΠΟΕ –ΟΤΑ/ΣΕΔΙΦ) .
  • Το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο να δώσει σχετική εντολή στις διευθύνσεις του Δήμου για αποχή από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
  • Διεκδικούμε πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις. ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΣΔΙΤ».

 

 

ΔΗΜΟΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

 

Ικαρία 29-5-2017

  

Το Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για τους Συμβασιούχους των ΟΤΑ                                                   

  Συζητήθηκε την Δευτέρα 29 Μαΐου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ. Σε ότι αφορά την επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην εργασία των συμβασιούχων, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία  στήριξε την  πρόταση της Δημοτικής Αρχής.  Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ και της ΑΣΠΙ, Ο δημοτικός  σύμβουλος της  Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε παρών κατά την ψηφοφορία.  Εισηγητής του θέματος, ήταν ο Αντιδήμαρχος, Ν. Λαρδάς

 

  Συνοπτικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τα εξής: 

« Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας καταγγέλλει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων των 8μηνιτών, παράνομη και την πληρωμή των εργαζομένων για δουλειά που έχουν ήδη προσφέρει! Ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι και ακέραιες. Αφού από το 2015 αναπαράγει το αδιέξοδο, παράλληλα με την πολιτική που γεννά και οξύνει τα ίδια προβλήματα.

Από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε και συνεχίζουμε και σήμερα να απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την μετατροπή των θέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προδιαγράφεται ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα παραμείνουν μηδενικές για το 2018 και το 2019! Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας, και ιαματικών πηγών του δήμου μας  να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.

Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να μην διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες των δήμων κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μην διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν!

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων».

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue