Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ο Δήμος Ικαρίας για τα “διακατεχόμενα ” δημοτικά δάση και για το γεωθερμικό δυναμικό

Ο Δήμος Ικαρίας για τα “διακατεχόμενα ” δημοτικά δάση και για το γεωθερμικό δυναμικό

by ikariaki.gr
23 views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Άγιος Κήρυκος Ικαρίας  6/3/2019

Προς: Tον  κ. Σωκράτη Φάμελλο           

                                    Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

                                                     Κοινοποίηση: κ. Δ. Σεβαστάκη

                                                                     Βουλευτή Νομού Σάμου.

 Θέμα: Αίτημα καθορισμού συνάντησης σχετικά με την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για το ιδιοκτησιακό ζήτημα των φερομένων, ως «διακατεχομένων», δημοτικών δασών και δασικών εκτάσεων της νήσου Ικαρίας.

 Κύριε Υπουργέ,

banner

  Σε συνέχεια, α) του επισυναπτόμενου με αριθμό 1.520/3-4-2018 εγγράφου μας, με συνημμένη Πρόταση του Δήμου μας, για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα διευθετεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των φερομένων, από τη Δασική Υπηρεσία, ως «διακατεχομένων», εκτάσεων της Ικαρίας, τις οποίες ο Δήμος μας θεωρεί, ως δημοτικές, β) της εποικοδομητικής συνάντησης μαζί σας, αντιπροσωπείας του Δήμου μας, παρουσία και του Βουλευτή Ν. Σάμου, κ. Δ. Σεβαστάκη, στις 4/4/ 2018, καθώς και γ) της συνάντησης με τους συνεργάτες σας κ. Παπασπυρόπουλο και κ. Βεζύρογλου, αντιπροσωπείας του Δήμου μας, στις 20/9/2018, για το ίδιο ως άνω ζήτημα και ευελπιστώντας ότι έχει μελετήσει το Υπουργείο σας, την ανωτέρω Πρόταση του Δήμου μας, στο διάστημα που πέρασε.

  Επανερχόμαστε με το παρόν και σας παρακαλούμε για τον καθορισμό νέας συνάντησης, στο Γραφείο σας, το αμέσως επόμενο διάστημα και κατά προτίμηση μέχρι 15/3/2019, προκειμένου να προχωρήσει, σύντομα, η νομοθετική επίλυση του παραπάνω χρονίζοντος ιδιοκτησιακού προβλήματος, ενόψει και της διαδικασίας κτηματογράφησης στην Ικαρία.

   Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στο παρόν αίτημά μας, σας εκφράζουμε εκ των προτέρων τις ευχαριστίες μας.

                                      Με  εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στυλιανός   Σταμούλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Άγιος Κήρυκος Ικαρίας  6/3/2019

Προς:Πρόεδρο & μέλη διαρκούς επιτροπής  παραγωγής 

                                και εμπορίου του ελληνικού κοινοβουλίου

                  Κοινοποίηση : 1)  Βουλευτή Νομού Σάμου

 2)Κοινοβουλευτικές ομάδες (ΝΔ, ΚΚΕ, ΔΗ.ΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) .

3) Π.Ε.Δ  Βορείου Αιγαίου                                                                 

 ΘΕΜΑ: Τροποποίηση Σ/Ν Υπουργείου  περιβάλλοντος & ενέργειας  «Έρευνα εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού»

Κύριε πρόεδρε &  αξιότιμα μέλη της επιτροπής

 Με σεβασμό  στο έργο  σας αλλά και επιθυμία για βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού Θερμαλισμού σας γνωρίζουμε ότι η εμπειρία από τη μακροχρόνια διαχείριση του αντικειμένου των θερμών πηγών και η ευθύνη μας για το μέλλον τους,  μας υπαγορεύει  να σας τονίσουμε το εξής: Στο άρθρο 18 «Ιαματική χρήση Γεωθερμικού ρευστού»του σχεδίου νόμου που αύριο εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλειαπρέπει να γίνει η εξής τροποποίηση:   Η πρώτη παράγραφο είναι κατά τη γνώμη μας αναγκαίο να  σταματά στις πρώτες τρείς  γραμμές μέχρι ..τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Και τούτο καθώς το υπουργείο Τουρισμού στα 54  ΦΕΚ των αναγνωρίσεων (με εξαίρεση 7 που δεν σημειώνεται η παροχή) αναγράφει ελάχιστη ποσότητα ιαματικού νερού πηγής ή γεώτρησης. Σημειώνουμε ότι το 60% των θερμών μεταλλικών πηγών ή γεωτρήσεων που αναγνωρίστηκαν έχουν μικρότερη παροχή από 20³/h. Αυτό είναι μέγα πρόβλημα σε κάθε μορφή βιώσιμης αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στο μέλλον. Τα επόμενα εδάφια επίσης κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζονται.

  Παρακαλούμε να δοθεί η δέουσα προσοχή στην πρόταση μας γιατί συνδέεται άμεσα με την υφιστάμενη αλλά κυρίως με την μελλοντική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας. Αφού το θέμα της αξιοποίησης της διαθέσιμης ποσότητας ιαματικού νερού περάν αυτής η οποία αναγράφεται στις πράξη αναγνώρισης, θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα όχι μόνο για τις δυνατότητες αξιοποίησης αλλά και ζητήματα κυριότητας των ιαματικών πηγών σε φορείς που έχουν αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες από το ελληνικό κράτος  ιδιοκτησία επί των πηγών όπως ο δήμος Ικαρίας,  συνεπώς είναι θέμα μεγάλης σημασίας για την οικονομία των τοπικών κοινωνιών μας.   

  Με  εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στυλιανός   Σταμούλος

Παράλληλα στην σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας τοποθετήθηκε για το θέμα και βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου με την Λαϊκή Συσπείρωση  Σταύρος Τάσσος (παρακολουθήστε  στο 4:20 του βίντεο)…

https://www.902.gr/eidisi/voyli/183921/stayros-tassos-sti-thesi-toy-igme-dimioyrgoyn-enan-syrriknomeno-forea-video

Σχετικά με την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής Σ/Ν του Υπουργείου περιβάλλοντος & ενέργειας «Έρευνα εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού» και την Πρόταση Τροποποίησης του δήμου Ικαρίας επί του Σ/Ν που σας κοινοποιήσαμε…..  παρακολουθήστε το βίντεο της συνεδρίασης της επιτροπής στο 31: 35  στο 1:55 και στο 2:37.. για το ίδιο θέμα επανήλθε στην απογευματινή συνεδρίαση και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου..

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#0061539a-c540-4311-9bb2-aa0800a9f1d6

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue