Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την μετακίνηση Μουζάλα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την μετακίνηση Μουζάλα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

by ikariaki.gr
6 views

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την μετακίνηση Μουζάλα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα νησιά

 

Mε την επιδείνωση του καιρού και τις πρώτες βροχές ήδη στα νησιά, αλλά και με την εμπειρία και τα διδάγματα της περσινής χρονιάς εμφανώς αναξιοποίητα, φαίνεται δυστυχώς να σηματοδοτείται η έναρξη μίας ακόμη πολύ δύσκολης περιόδου για τους/τις εγκλωβισμένους/ες πρόσφυγες των νησιών.

Συνεχείς νέες αφίξεις, κατεστραμμένες  υποδομές, χώροι που φιλοξενούν πολλαπλάσιους των δυνατοτήτων τους πρόσφυγες, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής  και ανεπαρκέστατες  ιατρικές υπηρεσίες, βραδύτατες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης, θεσμικά εμπόδια στην μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα, συνεχιζόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ανεξέλεγκτη βίαιη δράση ακραίων ομάδων συνθέτουν την εικόνα της κατάστασης στα νησιά.

Με τη Μόρια να ασφυκτιά με περισσότερους από 5.000 ανθρώπους οι οποίοι διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες και τη ΒΙΑΛ με παραπάνω από 2.000 αφού έχει υποδεχθεί στις ήδη ακατάλληλες και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της (και σε σκηνές στα παρακείμενα χωράφια) και το χειμαζόμενο πληθυσμό της Σούδας η οποία εκκενώθηκε, η κατάσταση αντί να εκτονώνεται επιδεινώνεται καθημερινά. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στη Σάμο με περισσότερους από 2.500 πρόσφυγες σε υποδομές χωρητικότητας 700 ατόμων. Οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε αναβρασμό και δυστυχώς έχει χαθεί προ πολλού η εμπιστοσύνη όλων των πλευρών απέναντι στην Πολιτεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ανακοινώνει την υποψηφιότητα του  κ. Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανεξάρτητα από την αξιόλογη πολιτική και κινηματική του πορεία και δράση που τον οδήγησε έως το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και τα πρώτα θετικά βήματα κατά την έναρξη της υπουργικής του θητείας, η συνέχεια και τα δείγματα γραφής από τη θέση αυτή μας αναγκάζουν να εκφράσουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας για την υποψηφιότητα του. Η απαρέγκλιτη προσήλωσή του στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με όλες τις γνωστές τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πρόσφυγες, επέφερε καίριο πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα τους. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η υποψηφιότητά του συνιστά σχήμα οξύμωρο. Ωστόσο, όσο ακόμη έχει την πρωτοβουλία και την εξουσία να εφαρμόσει εγχώρια πολιτική, υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία να μεταβάλει το αρνητικό εις βάρος του κλίμα και να ανασκευάσει στην πράξη την κατηγορία εναντίον του ότι από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μετά  υπηρετεί πολιτικές οι οποίες είναι στον αντίποδα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζητάμε λοιπόν άμεσα πριν μετακινηθεί (εφόσον εκλεγεί) στον πολύ τιμητικό θώκο για τον οποίο είναι υποψήφιος, να φροντίσει άμεσα για την αποφυγή μίας ακόμη ανθρωπιστικής κρίσης πριν την επέλαση του φετινού χειμώνα:

·  Παρακάμπτοντας την πολιτική περιορισμού και απεγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά

·  Μεταφέροντας τους στην ηπειρωτική χώρα και σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

·  Επισπεύδοντας και διασφαλίζοντας δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και μετεγκατάστασης

banner

 

 

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue