Home Εκπαίδευση Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την εκπαίδευση προσφύγων στα νησιά μας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την εκπαίδευση προσφύγων στα νησιά μας

by ikariaki.gr
1 views


ο επικείμενο άνοιγμα των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων) φέρνει στη Χίο τις καθυστερημένες αντιδράσεις που είδαμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Με βασικό επιχείρημα ότι τα παιδιά είναι «τράνζιτ» έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση σε σχέση με την αναγκαιότητα της παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά της ΒΙΑΛ. Απαιτείται ψυχραιμία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς να παρασυρόμαστε από «αυθόρμητες» αντιδράσεις. Ας αναλογιστούμε ποιος έχει συμφέρον από την είσοδο των παιδιών στα σχολεία μας. Έστω και μια μέρα σχολείο είναι θεραπευτική για κάθε παιδί που έχει χάσει κάθε είδος παιδικότητας και σταθερότητας και μπορεί να αποτελέσει όαση ελπίδας στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά μας, συντελώντας στη μείωση των εντάσεων στα ΚΥΤ.

Γνωρίζουμε ότι οι οικογένειες δεν επιθυμούν να μείνουν μόνιμα στα νησιά και ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Όμως μετά από τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου στο σχολείο, δίνεται στα παιδιά ένα πιστοποιητικό φοίτησης που είναι αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη και εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνέχισης της μόρφωσής τους. Παράλληλα τα ντόπια παιδιά έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα της ύπαρξης άλλων γλωσσών και πολιτισμών, γίνονται πλουσιότερα και ενδυναμώνονται οι αξίες της κουλτούρας και της αποδοχής του διαφορετικού. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι το εγχείρημα έχει πετύχει. Παρά τις δυσκολίες που έχει η ίδια η κατάσταση της προσφυγιάς και του ξεριζωμού ως προσωπικό και συλλογικό φαινόμενο, το εγχείρημα της εκπαίδευσης προσφύγων έχει πετύχει με τις ΔΥΕΠ σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στα ΤΥ από πέρσι στο νησί της Χίου, που με μεγάλη δύναμη και αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό στήριξαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές/τριες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να πέσουν οι τόνοι και κάνουν κάλεσμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τη λειτουργία των ΔΥΕΠ. Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, αποσυμφορίζοντας τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, και υλοποιώντας άμεσα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

 

Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue