Home ΠεριβάλλονΑνεμογεννήτριες Οι νέες προκλήσεις στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Οι νέες προκλήσεις στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

by ikariaki.gr
7 views

Στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλίας Μοναχολιάς, στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μοναχολιάς επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης και εφαρμογής τεχνολογικών καινοτομιών με τη χρήση λύσεων αποθήκευσης ενέργειας ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων διείσδυσης των ΑΠΕ και συμπλήρωσε: «Η ΔΕΗ αποτέλεσε τον πρωτοπόρο στην εφαρμογή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας με την κατασκευή του υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Ικαρία.

Το υβριδικό έργο Ικαρίας χρησιμοποιεί ένα μικρό υδροηλεκτρικό, ένα μικρό αντλιοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας και ένα αιολικό πάρκο για την παραγωγή ενέργειας, αλλά επιπλέον μπορεί να συνδράμει στις ανάγκες του νησιού για άρδευση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης απαιτεί τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών λύσεων και επιστημονικών ανακαλύψεων οι οποίες θα πρέπει να αντισταθμιστούν με ένα σταθερό νομοθετικό, και φιλικό προς τους επενδυτές πλαίσιο».

Η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες πραγματοποιεί σειρά πειραματικών έργων στην Κύθνο, την Κάρπαθο και τη Γαύδο. Στη Γαύδο έχει αποκατασταθεί η παλιά φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και επιπρόσθετα έχει εγκατασταθεί μια νέα αποθήκη μπαταριών ικανή να καλύψει το 10% της ζήτησης ενέργειας, με συνολικό κόστος περίπου ίσο με το κόστος καυσίμων του θερμικού εργοστασίου. Ο απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να αναβαθμίσει το σύστημα ώστε να καλυφθεί η συνολική ζήτηση του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επέκτεινε τις δραστηριότητές της, στον τομέα της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών με μεγάλο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος, τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για την εταιρεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μοναχολιάς: «Βασική επιδίωξη του ομίλου είναι η παροχή ολιστικών λύσεων όπως η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η διεύρυνση των εφαρμογών των ΑΠΕ με την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων και τις μονάδες βιομάζας, καθώς και με την αντιμετώπιση άλλων κρίσιμων ζητημάτων για τα νησιά όπως η αφαλάτωση και η διαχείριση των αποβλήτων. Προσφάτως μάλιστα, προχωρήσαμε σε συμφωνία με τον δήμο Σαντορίνης για την ορθή αξιοποίηση των αποβλήτων του νησιού».

 

Αναδημοσίευση από : http://www.fmvoice.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue