Home ΚοινωνίαΚόσμος Οι “επιτυχίες” των μνημονίων εκτόξευσαν το χρέος στο 182.2% του ΑΕΠ – Ερώτηση Ν. Χουντή προς Κομισιόν

Οι “επιτυχίες” των μνημονίων εκτόξευσαν το χρέος στο 182.2% του ΑΕΠ – Ερώτηση Ν. Χουντή προς Κομισιόν

by ikariaki.gr
11 views

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

Οι ‘επιτυχίες’ των μνημονίων εκτόξευσαν το χρέος στο 182.2% του ΑΕΠ

  • Σε επίπεδα ρεκόρ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου
  • Παπανδρέου-Σαμαράς-Τσίπρας, η ελληνική ‘ντριμ-τιμ’ της πολιτικής ψευτιάς και της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής
  • Ερώτηση Νίκου Χουντή σε Κομισιόν

Πώς είναι δυνατόν μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος να εφαρμόζει τρία Προγράμματα Προσαρμογής, σχεδιασμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να έχει γονατίσει ένας λαός με τις πολιτικές λιτότητας, απορρύθμισης και ιδιωτικοποιήσεων, που εφαρμόζονται εδώ και οκτώ χρόνια, και το δημόσιο χρέος, αντί να μειώνεται, να σπάει νέα ρεκόρ; Αυτό το ερώτημα θέτει στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μέσω γραπτής του ερώτησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού σημειώνει ότι από το 2010 μέχρι το 2018 η Ελλάδα εφάρμοσε «σκληρά μέτρα λιτότητας και κοινωνικών περικοπών, ιδιωτικοποιήσεις, βίαιες αλλαγές στην αγορά εργασίας και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις», με μοναδικό στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, υπογραμμίζει ότι το ελληνικό χρέος (στοιχεία Eurostatέσπασε και νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 182.2% του ΑΕΠ«το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο στην σύγχρονη ιστορία της».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), ρωτά με νόημα την Κομισιόν, εάν θεωρεί επιτυχημένες τις ασκούμενες πολιτικές των Μνημονίων, τονίζοντας παράλληλα το παράδοξο γεγονός, να έχει ολοκληρωθεί με πανηγυρισμούς από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, το 3ο Μνημόνιο, να έχει βαφτιστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος ως βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, και αντί να μειώνεται, να μην έχει σταματήσει να αυξάνεται, τα τελευταία οκτώ χρόνια !!!

Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) στην Κομισιόν:

Από το 2010 μέχρι το 2018 η Ελλάδα εφάρμοσε τρία Μνημόνια σχεδιασμένα από την Τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), που περιλάμβαναν σκληρά μέτρα λιτότητας και κοινωνικών περικοπών, ιδιωτικοποιήσεις, βίαιες αλλαγές στην αγορά εργασίας και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με μόνο στόχο την μείωση του δημόσιου χρέους και την βιωσιμότητά του.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντί να μειώνεται, αυξάνει. Με το πρώτο Μνημόνιο το χρέος αυξήθηκε από το 130.7% στο 172.1% του ΑΕΠ. Με το δεύτερο Μνημόνιο το χρέος από 138.4%, μετά το PSI, έφτασε στο 181% το 4ο τρίμηνο του 2014. Με το τρίτο Μνημόνιο το ελληνικό δημόσιο χρέος συνέχισε την ανοδική του πορεία και από 171.5 % το 2015, σήμερα σπάει κάθε ρεκόρ και φτάνει, στο 3ο τρίμηνο του 2018, στο 182.2%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο στην σύγχρονη ιστορία της.

Με δεδομένο ότι το 3ο Μνημόνιο ολοκληρώθηκε με πανηγυρισμούς από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ, βαφτίζοντας το ελληνικό δημόσιο χρέος ως βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ερωτάται η Επιτροπή:

Θεωρεί επιτυχημένες τις οικονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όταν το δημόσιο χρέος, τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται;

Το Γραφείο Τύπου                     

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue