Home ΚοινωνίαΠολιτική Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στο Καραβόσταμο Ικαρίας

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στο Καραβόσταμο Ικαρίας

by ikariaki.gr
27 views

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ-50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ» ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των Ικαριωτών, όπως και των επισκεπτών του νησιού, αλλά πρώτα και κύρια της νεολαίας, στη κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ» στην Ικαρία που έγινε στο Καραβόσταμο στις 9 Αυγούστου.

 

Παράλληλα τόσο αυτή η μαζικότητα που όπως εκτιμήθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν η μεγαλύτερη τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όσο και το περιεχόμενο της εκδήλωσης, του οποίου ένα μεγάλο μέρος ήταν αφιερωμένο στους μεγάλους κομμουνιστές αγωνιστές που έβγαλε αυτό το νησί, ονόματα θρύλους που έβαλαν τη σφραγίδα στην εποποιία του ΔΣΕ και συνολικά στους αγώνες του εργατικού, λαϊκού κινήματος, δίκαια κατέγραψε το Φεστιβάλ, ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα που έχουν γίνει στο νησί τα τελευταία χρόνια.

  Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε, ανάμεσα σε άλλα και η μεγάλη δραστηριότητα που είχαν αναπτύξει τα μέλη των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις επιτυχημένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που είχαν γίνει πριν λίγες μέρες διαδοχικά σε Αγ. Κήρυκο και Ράχες, αλλά και τις συνεχείς και μαζικές εξορμήσεις της ΚΝΕ, σε κεντρικά σημεία του νησιού, σε τόπους δουλειάς, αλλά και σε χώρους που συγκεντρώνονταν νεολαίοι

  Η έναρξη των εκδηλώσεων στο Καραβόσταμο είχε προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ, ωστόσο από πολύ πιο νωρίς είχαν αρχίσει να προσέρχονται νεολαίοι, εργατικές, λαϊκές οικογένειες, κάτοικοι, και καλοκαιρινοί επισκέπτες, από κάθε πλευρά του νησιού για να επικρατήσει στη συνέχεια το αδιαχώρητο.

banner

  Στον χώρο, κάτω από τα τεράστια πλατάνια, δέσποζε το μεγάλο πανό που είχε στηθεί πίσω από την εξέδρα με το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

  Παράλληλα λειτουργούσε έκθεση με θέμα: «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το ψωμί» και «Γιατί γεμίζουν με αντικομμουνισμό τα βιβλία μας;». Έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τη συμμετοχή στο 27Ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στη Πάτρα, έκθεση πολιτικού και παιδικού βιβλίου και παιδότοπος με escape room που προσέλκυσε δεκάδες παιδιά.

  Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στην δράση της ΚΝΕ από την ίδρυσή της ως σήμερα, με ηχητική υπόκρουση την φωνή του Κώστα Βάρναλη να απαγγέλλει τον «Οδηγητή», ενώ διαβάστηκαν αποσπάσματα από το «Κρασί των Δηλών» του Μενέλαου Λουντέμη όπου αναφέρεται στην εξορία του στην Ικαρία.

  Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα η Γεωργία Λαρδά, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ικαρίας της ΚΝΕ η οποία, αφού έκανε ιστορική διαδρομή για την ίδρυση της ΚΝΕ, επισήμανε ότι «50 χρόνια μετά η αναγκαιότητα της ύπαρξης της νεολαίας του ΚΚΕ δεν έπαψε να επιβεβαιώνεται ούτε στιγμή. Είναι υπαρκτή ανάγκη να υπάρχει πρωτοπόρα νεολαία που να δείχνει την διέξοδο της άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας δίχως φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Μια νεολαία που να ξεκαθαρίζει το συμφέρον της εργατικής τάξης και των παιδιών της, που να μη μπλέκεται στο γρανάζι των ναρκωτικών, να δίνει νύχτα μέρα αγώνα για να κερδίσει ολοένα και περισσότερους νέους στη πάλη για το ξερίζωμα του καπιταλισμού» για να καταλήξει: «Έχουμε βάλει στόχο σαν νεολαία του ΚΚΕ ότι θα κερδίσουμε μια νέα ζωή, όμορφη και δίκαιη. Είμαστε εδώ τα εγγόνια του Βιορέ, του Σαλλά, του Καλαμπόγια, χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο πλευρό του Κόμματός μας για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής στέλεχος του ΚΚΕ ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του δείχνοντας τη συμβολή της Ικαρίας στην αγωνιστική δράση του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η Νικαριά έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη, καθώς οι Ικαριώτες στην πλειοψηφία τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμπορεύτηκαν στην υπέροχη διαδρομή» του επαναστατικού κινήματος του ΚΚΕ, «στις κακουχίες και στις χαρές. Στη διαδρομή για την εργατική, λαϊκή εξουσία. Για τη σοσιαλιστική κοινωνία».

 

  Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις, στην επιθετικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την βοήθεια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και των άλλων αστικών κομμάτων, σε βάρος της εργατικής τάξης συνολικά του λαού, για να εξασφαλίσει ολοένα και φτηνότερη εργατική δύναμη στο κεφάλαιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του δηλαδή την …«δίκαιη ανάπτυξη», που έχει ως αποτέλεσμα την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και στη «μεταμνημονιακή εποχή», τη φτώχεια, την ανεργία, την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και έργων για την αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, με αποτέλεσμα ο λαός να θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς. Στο ρόλο που έχει αναλάβει για λογαριασμό της αστικής τάξης, αυτό του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σπρώχνοντας ολοένα και βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που έχουν βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

  Καταλήγοντας επισήμανε ότι «Τιμώντας τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, έχουμε κάθε λόγο να νοιώθουμε υπερηφάνεια γιατί έχουμε 100 χρόνια αγώνων και θυσιών, στη πρώτη γραμμή για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, για τη ζωή της νεολαίας, αλλά και με βασικό στόχο την ανάγκη της συνεχούς, αδιάλλακτης μαζικής, εργατικής, λαϊκής πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για το σοσιαλισμό. Για την κομμουνιστική κοινωνία».

  Έκλεισε την ομιλία του με ειδική αναφορά, φορτίζοντας το συγκινησιακά το κλίμα, στους αγωνιστές, τα ονόματα θρύλους, όπως Γιάννης Σαλάς, Γιάννης Μαλαγάρης, Αντώνης Καλαμπόγιας, Στέφανος Παπαγιάννης, Στρατής Τσαμπής, Γιάννης Τσερμέγκας, Στέφανος Παπαγιωργάκης, Φίλιππος Μαυρίκης, Σταματία Βιτσαρά, Ολγα Μαλαχία, Λαμπρινή Ραντά – Καπλάνη και άλλοι πολλοί «που χαράκτηκαν στη μνήμη και στη συνείδηση του Ικαριώτικου λαού και όχι μόνο. Για τους αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αλλά και για τους Νικαριώτες πρωτομάχους, οι νεώτεροι αγωνιστές, κομμουνιστές κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. Γιατί αυτοί χάραξαν το μοναδικό δρόμο που πρέπει να βαδίζουμε καθημερινά, αταλάντευτα, μέχρι τη νίκη του λαού. Μέχρι την εργατική λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

  Ακολούθησε αφιέρωμα στο ικαριώτικο τραγούδι από τον Επαμεινώνδα Βαλσαμή και τον Σταύρο Νικολαϊδη, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι με το συγκρότημα του Κυριάκου Σταυριανουδάκη.

ΖΗΤΩ ΤΑ 100 ΤΟΥ ΚΚΕ – ΖΗΤΩ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ

Τ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ του Κ.Κ.Ε – Τ.Σ. ΙΚΑΡΙΑΣ της ΚΝΕ

ΙΚΑΡΙΑ 11/8/18

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue