Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Οικοδόμοι της Σάμου : Ψήφισμα της απεργίας στις 14 Μάρτη 2018

Οικοδόμοι της Σάμου : Ψήφισμα της απεργίας στις 14 Μάρτη 2018

by ikariaki.gr
9 views

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

Γοργύρας, (απέναντι από την Εθνική),Καρλόβασι 83200

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 14 ΜΑΡΤΗ 2018

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι στις κατασκευές παραμένουν πολλά και οξυμένα. Είναι αποτέλεσμα της επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας και της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται αδιάκοπα τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και από όλες τις προηγούμενες, με στόχο την αύξηση των κερδών και το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης προς όφελός του κεφαλαίου.

 

Η ανεργία στον κλάδο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού η οικοδομική δραστηριότητα είναι κατά βάση μικρή. Η πλειοψηφία των ανέργων του κλάδου είναι χωρίς επίδομα. Το 2017 μόνο 48 συνάδελφοι πήραν το εποχικό βοήθημα στη Σάμο και μόλις 21 στην Ικαρία. Κάποιοι συνάδελφοι ανακυκλώνονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, των Δήμων κλπ με μεροκάματα περίπου στα 19 ευρώ. Όσοι δουλεύουν στην οικοδομή, κυρίως σε μερεμέτια και σε συντηρήσεις, είναι με πολύ χαμηλά μεροκάματα, κατά βάση ανασφάλιστοι ή παίρνουν πολύ λιγότερα ένσημα απ αυτά που πραγματικά δουλεύουν. Πολλοί που πλησιάζουν στην ηλικία για σύνταξη δεν μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της μακρόχρονης ανεργίας.

 

banner

Στους χώρους δουλειάς η εντατικοποίηση και ο βαθμός εκμετάλλευσης έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να σακατευόμαστε καθημερινά (μυοσκελετικά κλπ). Η καταπόνηση των συναδέλφων και τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί τόσο λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όσο και επειδή υπάρχει πίεση από τους εργοδότες που λένε «να βγει γρήγορα η δουλειά» ή «δούλευε (ακατάπαυστα) τώρα που έχεις μεροκάματο». Η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη και ασύδοτη μετά την απόσπαση στον Πειραιά του μοναδικού Επιθεωρητή Εργασίας που υπάρχει στο τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας του Νομού.

 

Πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμούς, επειδή έχουν χρέη στις τράπεζες και στην εφορία. Ενώ πάρα πολλοί κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα.

 

Η «ανάπτυξη» που «διαλαλεί» η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ μας, είναι υπέρ του κεφαλαίου  και των μεγαλοεργοδοτών. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, χωρίς σταθερό μεροκάματο και δουλειά, χωρίς γιατρούς, χωρίς ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με συντάξεις ψίχουλα. Θα μας «χτυπάνε» όταν πάμε να σηκώσουμε κεφάλι όπως κάνουν σε δεκάδες συναδέλφους μας που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή σε όλη τη χώρα. Και όλα αυτά γιατί έτσι απαιτεί το κεφάλαιο!

 

Την ίδια ώρα που μας ξεζουμίζουν στη δουλειά ή μας αφοπλίζουν με την ανεργία, η κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσίας κλπ, αφού έχει σαν στόχο την «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας». Πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στις πολεμικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας για τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Εμείς οι εργάτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα από τους γείτονες εργάτες (Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς, Σύριου, Αφγανούς, Πακιστανούς κλπ) επειδή οι αστικές τάξεις των χωρών μας ανταγωνίζονται ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην περιοχή για τα συμφέροντά τους και τα κέρδη τους. Εμείς οι εργάτες θέλουμε μεροκάματο, αξιοπρεπή και ειρηνική ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας, απ’ όπου και αν προερχόμαστε, όποιον θεό και αν πιστεύει ο καθένας μας, ότι χρώμα δέρμα και αν έχουμε.

 

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

 

Με βάση όλες αυτές τις εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους του κλάδου μας, οργανώνουμε τη δράση μας για όλα αυτά τα ζητήματα μέσα από το σωματείο μας, γιατί ότι κατακτήσαμε δεν μας το χάρισε κανείς και διεκδικούμε από Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο κλπ

 

  • Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων
  • Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες (Δημόσια έργα, αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση σε σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά – περιφερειακά κτίρια κ.α.)
  • Κατασκευή εργατικών κατοικιών
  • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών νόμων
  • Με νόμο να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε κανένα λαϊκό σπίτι
  • Να πάρουν πίσω το νόμο που περιορίζει τις Απεργίες και τη συνδικαλιστική δράση
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο. Κανένας φαντάρος και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί μας και από τη χώρα. Με ασφάλεια να μεταβούν όπου επιθυμούν
  • Ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης για όσο καιρό παραμένουν στο νησί και στη χώρα
  • Πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας του νησιού μας. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.
  • Στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Ασφάλειας του Νομού. Να μην αποσπαστεί ο μοναδικός εργαζόμενος που έχει το νησί.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue