Home ΚοινωνίαΣάμος Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες στη Σάμο

Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες στη Σάμο

by ikariaki.gr
13 views

Σάμος, 7 Μάρτη 2019    

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εκφράζει θλίψη για τον άδικο θάνατο ενός πρόσφυγα και των δύο μικρών δίδυμων παιδιών του στα νερά της Σάμου. Καταγγέλλει στο Σαμιακό λαό το έγκλημα των ιμπεριαλιστών που έχουν κάνει το Αιγαίο θάλασσα νεκρών.

Όσο οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ κλπ και ο πόλεμος, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δόμων μεταφοράς τους, θα συνεχίζεται, λαοί και οικογένειες θα ξεκληρίζονται, θα αυξάνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους για να σωθούν και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, ενώ θα γίνονται θύματα δουλεμπόρων, θα εγκλωβίζονται στα hotspot της Σάμου και των άλλων νησιών όσοι δεν πνίγονται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική, έχει τεράστιες ευθύνες για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά και για τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Έχει ευθύνη για τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας και την επέκτασή τους, την παραχώρηση εδαφών, λιμανιών και αέρα για τις επεμβάσεις των μακελάρηδων των λαών. Έχει ευθύνες γιατί συμμετέχει στους ανταγωνισμούς, έχει γίνει δεξί χέρι των αμερικάνων και επιδιώκει γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή. Έχει ευθύνη γιατί με αυτόν τον τρόπο εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στη δίνη του πολέμου, βάζοντας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο το λαό μας και τους γείτονες λαούς.

Αρνούμαστε να είμαστε θεατές στο μακάβριο έγκλημα που εξελίσσεται καθημερινά στα νησιά μας, είτε με τους πνιγμένους ανθρώπους στις θάλασσές μας, είτε με τον αργό θάνατο, τη βρωμιά και την εξαθλίωση που βιώνουν μέσα στο Hotspot.

Καλούμε το λαό του νησιού μας να δυναμώσει την αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. Να αγκαλιάσει τα μικρά προσφυγόπουλα και να τους ανοίξει την πόρτα του σχολείου. Να δυναμώσει την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Να παλέψει σαν μια γροθιά για:

  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
  • Καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές και στον πόλεμο. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις του θανάτου, να σταματήσει η παραχώρηση λιμανιών στους μακελάρηδες
  • Να κλείσει τώρα το hotspot, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα
  • Μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα σε ανθρώπινες δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες και από εκεί με ευθύνη του κράτους σε όποια χώρα επιθυμούν
  • Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σχολείο

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner

Αθήνα -7 Μαρτίου 2019

Η Υ.Α. εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους στα ανοιχτά της Σάμου

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την είδηση ότι δύο μικρά παιδιά και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Σάμου αφού ανετράπη η βάρκα στην οποία επέβαιναν, λόγω των άγριων κυμάτων νωρίς σήμερα το πρωί. Εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από το Λιμενικό.

Το ναυάγιο είναι το πρώτο που συνέβη φέτος στο Αιγαίο, μάλιστα λίγες μέρες πριν από τη θλιβερή επέτειο του ναυαγίου στο Αγαθονήσι που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους στις 17 Μαρτίου του 2018 στα νότια της Σάμου.

Η Υ.Α. είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και στηρίζει τους επιζώντες με κάθε τρόπο.

«Πρόκειται για μια ακόμη τραγική υπενθύμιση ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την αποτροπή αδίστακτων διακινητών από το να στέλνουν ανθρώπους σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια», δήλωσε ο Philippe Leclerc, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες οδοί για να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στο άσυλο στην Ευρώπη ώστε να μη χρειάζεται εξαρχής να διακινδυνεύουν τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Το 2018, έχασαν τη ζωή τους 2.262 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε αυτούς, περισσότεροι από 120 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου το περασμένο έτος, παρά τη μικρή απόσταση μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue