Home ΚοινωνίαΕλλάδα Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ – Νέα πραγματικότητα για το ΟΣΔΕ

Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ – Νέα πραγματικότητα για το ΟΣΔΕ

by ikariaki.gr
2 views

Οι μισές δουλειές του ΥπΑΑΤ πρέπει φέτος να ολοκληρωθούν. Τώρα ο υπουργός γνωρίζει και τίποτα δεν υπάρχει για να φοβηθεί.

“Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια”, είπε κάποτε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης. Και πολύ νωρίτερα, ένας άλλος μεγάλος συγγραφέας, ο Γάλλος Λα Ροσφουκώ, είχε τόσο εύστοχα επισημάνει: “Υποσχόμαστε ανάλογα με τις ελπίδες μας και εκτελούμε ανάλογα με τους φόβους μας”.

Χωρίς περιστροφές και μισόλογα, λοιπόν, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και το δίκτυο των Κέντρων Υποστήριξης Αγροτών που εκπροσωπεί, καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου να μην φοβηθεί άλλο πια και να ολοκληρώσει τις περσινές «μισές δουλειές» του.

Υποσχέθηκε ανάλογα με τις ελπίδες και τα πιστεύω του. Το πρώτο πράγμα που είπε, με το που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, ήταν το περιβόητο «το ΟΣΔΕ θα επιστρέψει στο σπίτι του». Και η υπόσχεση αυτή θα τον στοιχειώνει, μέχρι να την υλοποιήσει. 

Πέρυσι, ξεκίνησε να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά. Και τελικά έκανε μισό. Ήθελε, αλλά μάλλον φοβήθηκε. Και εν τέλει εκτέλεσε, όχι κινούμενος απ? την ελπίδα και την υπόσχεσή του, αλλά ανάλογα με τους φόβους του.

Αναγνωρίζουμε στον υπουργό ότι είχε και έχει τη βούληση. Αναγνωρίζουμε ότι ο υπουργός μιας Αριστερής κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να έχει την πρόθεση να απαλλάξει τους αγρότες από μεσάζοντες και κερδοσκόπους. Να αποκαταστήσει την τάξη, την ομαλότητα, το κύρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που, γνωρίζει και ο ίδιος πλέον πολύ καλά, έχει και την ευθύνη και τη δυνατότητα φέρει σε πέρας το έργο του ΟΣΔΕ.

Του το είπαν, άλλωστε, άπαντες πέρυσι. Και το είπαν δυνατά, καθαρά και με τρόπο που δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση. Αν αμφιβάλλει, αν δεν θυμάται, αν δεν το ξέρει, δεν έχει παρά να ρωτήσει. Πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζομένους του Οργανισμού.

Ας ρίξει μια ματιά και στην πλατφόρμα υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα χιλιάδες μηνύματα, ας δει και την ανάλογη, σχεδόν κενή, του δήθεν συντονιστή. Θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Ναι, καλόπιστα δεχόμαστε ότι πέρυσι μπορεί να υπήρχε ο φόβος. Και η ανησυχία για το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά. Καλόπιστα δεχόμαστε ότι το βάρος της ευθύνης ενός υπουργού, δεν του αφήνει πάντα τα περιθώρια για ρηξικέλευθες αποφάσεις. Υπήρχε, εξάλλου η απίστευτη προπαγάνδα, που, λογικό είναι να επηρέασε τις τελικές αποφάσεις. Υπήρχαν και οι δεσμεύσεις, οι συμβάσεις δηλαδή, που εκ των πραγμάτων έθεταν περιορισμούς. Ίσως, να υπήρχαν και άλλους είδους δεσμεύσεις, σε πρόσωπα και θεσμούς που είχαν ρόλο να διαδραματίσουν σε όλη εκείνη την ιστορία, που, αναμφίβολα, έτσι όπως εξελίχθηκε, αίσθημα ικανοποίησης δεν άφησε σε καμία πλευρά, προφανώς ούτε και στο υπουργείο.

Σήμερα, όμως, εύκολα μπορεί κάποιος να τραβήξει την κουρτίνα της προπαγάνδας και της ακατάσχετης παραπληροφόρησης και να δει την αλήθεια. Να δει την πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε. Όλα τα δεδομένα είναι στη διάθεση του υπουργού.

banner

Φυσικά, όσοι επέλεξαν γενναία να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να κάνουν μόνοι τους τη δουλειά που πάντα αυτοί έκαναν, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση τους από την εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που με τη βοναπαρτική της έπαρση επιμένει στο να υποκαθιστά υπηρεσίες και οργανισμούς του κράτους, πουλώντας πανάκριβα εκδούλευση, σε τομείς που καταχρηστικά της έχουν παραχωρηθεί, διαπίστωσαν ότι η επιλογή τους ήταν απολύτως σωστή.

Όχι μόνο λιμός, σεισμός και καταποντισμός δεν υπήρξε, αλλά τα ΚΥΔ που επέλεξαν αξιοπρέπεια, αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, για πρώτη φορά εργάστηκαν χωρίς την επιτροπεία απ? το κονκλάβιο των καρδιναλίων, έχοντας μόνο την ευθύνη έναντι των παραγωγών και των κανονισμών που η πολιτεία έθεσε.

Και το έργο ολοκληρώθηκε υποδειγματικά. Κανένας παραγωγός δεν έχασε την επιδότησή του, όπως εκβιαστικά του έλεγαν οι αυτόκλητοι δήθεν προστάτες του και φυσικά το παραμικρό πρόβλημα δεν υπήρξε ούτε για το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε και για τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Η καταστροφή που προφήτευαν οι Κασσάνδρες, ήταν σαν το τέλος του κόσμου, που όταν δεν έρχεται, οι απανταχού της γης «ψεκασμένοι», θα βρουν μια νέα ερμηνεία για να τη μεταθέσουν χρονικά.

Και, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, το ίδιο θα επιχειρήσουν ξανά. Σύντομα θα αρχίσουν οι εκβιασμοί, τα ψέματα και η καταστροφολογία. Μόνο που αυτή τη φορά, όλοι γνωρίζουν.

Γνωρίζει και ο υπουργός. Ξέρει ότι περισσότεροι από 380.000 παραγωγοί γύρισαν την πλάτη στην ιδιωτική εταιρεία, που παρά την προπαγάνδα, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και το ζεστό χρήμα που έριξε για να υπονομεύσει αυτούς που υποτίθεται ότι τεχνικά υποβοηθά, έχασε οριστικά το μονοπώλιο.

Στην πραγματικότητα «βυθίστηκε» στα λάθη της και τις κακές τις επιλογές. Από το σύνολο των περίπου 656.000 δηλώσεων ΟΣΔΕ οι σχεδόν 165.000 υπεβλήθησαν μέσω των Κέντρων Υποστήριξης Αγροτών του δικτύου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ. Περί τις 200.000 υπέβαλαν οι ιδιώτες, ενώ υπήρξε και ο ικανός αριθμός των 15.000 περίπου on line αιτήσεων.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, για να ρωτήσουμε ευθέως: Τώρα που ο υπουργός ξέρει, τώρα που είδε ότι τίποτε δεν έχει να φοβάται, τώρα καμία δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί, τι θα κάνει;

Θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των όσων πέρυσι ξεκίνησε ή θα αφήσει εκείνο το βήμα μισό; Θα υλοποιήσει το δικό του όραμα και την υπόσχεσή του ή θα αφήσει το ΟΣΔΕ σε ξένο σπίτι, με αφιλόξενους ιδιοκτήτες;

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν όσα χρειάζεται. Και με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν. Με σεβασμό στη νομιμότητα, στην κοινή λογική και στους ανθρώπους της παραγωγής, αυτούς που μοχθούν για να κρατήσουν όρθια την οικονομία της χώρας και που είναι αδιανόητο, σε τέτοιες συνθήκες μάλιστα, να τους πετάμε βορά στις ορέξεις των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Καλούμε, επίσης, τους εκπροσώπους των ΚΥΔ που πέρυσι μπορεί να φοβήθηκαν ή να παραπλανήθηκαν, να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Κι αν υπάρχει η παραμικρή έστω αμφιβολία, δεν έχουν παρά να δουν και αυτοί τη νέα πραγματικότητα, τα νέα δεδομένα. Μπορούν να επικοινωνήσουν με όποιο άλλο ΚΥΔ αυτοί επιλέξουν και να ενημερωθούν. Μπορούν να έρθουν στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ. Μπορούν να απευθυνθούν και στους ιδιώτες. Οφείλουν, όμως, να κρατήσουν ψηλά τη συνεταιριστική τους σημαία και να μην υπογράψουν σύμφωνα υποτέλειας σε ιδιωτικά, ξένα και αλλότρια προς το χώρο συμφέροντα.

Από τον Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ο πρόεδρος κ. Θωμάς Κουτσουπιάς σημειώνει ότι καμία τεχνική υποστήριξη και κανενός είδους συντονισμό δεν παρέχει η ιδιωτική εταιρεία: «Βρισκόμαστε στο χώρο πολλά χρόνια, γνωρίζουμε το έργο καλύτερα απ? τον καθένα και κανένας λόγος ύπαρξης μεσαζόντων στη διαδικασία δεν υπάρχει. Όσοι τυχόν επιμένουν στην αντίθετη άποψη οφείλουν να εξηγήσουν τι προσφέρει ο συντονιστής και σε ποιον το προσφέρει. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν τον χρειαζόμαστε. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ το γνωρίζει, το υπουργείο επίσης το γνωρίζει. Ας αναλάβουν, λοιπόν, τις ευθύνες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΛΑΚΟΝΙΑΣ Νίκος Προκοβάκης, ο οποίος τονίζει: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι Πύλες μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο. Χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και χωρίς περιττές διαδικασίες και καταστάσεις, που μάλλον σύγχυση δημιουργούν και γραφειοκρατία προσθέτουν. Φέτος εργαστήκαμε με άνεση και οι χιλιάδες παραγωγοί μας είχαν άριστες υπηρεσίες. Όλα τα υπόλοιπα, είναι πολυτέλειες, που σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή για την οικονομία και την παραγωγή, απλώς δεν χρειάζονται».

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος του Α.Σ. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. Εμμανουήλ Κουγιουμτζής εστιάζει στην ανάγκη περεταίρω και απόλυτης απελευθέρωσης του ΟΣΔΕ: «Δεν μπορεί να μιλάμε για ανταγωνισμό και απελευθέρωση της διαδικασίας και την ίδια στιγμή να επιβάλουμε καταστάσεις και συντονιστές, τη στιγμή μάλιστα που όχι απλώς τίποτα δεν μας προσφέρουν, αλλά βρίσκονται απέναντί μας. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως γίνεται κάποιος να έχει το ρόλο του συντονιστή των ΚΥΔ και την ίδια στιγμή να είναι και ο ίδιος ΚΥΔ. Αυτά, μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Και πρέπει να σταματήσουν».
Αναδημοσίευση από : https://www.e-ea.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue