Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Νέα παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας για την «Αναγνώριση» των ιαματικών πηγών

Νέα παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας για την «Αναγνώριση» των ιαματικών πηγών

by ikariaki.gr
2 views

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Άγιος Κήρυκος 23  Μαΐου  2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                  

banner

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ.83300
Τηλ. :   2275350401 – 412

Fax :   2275022215

 

 

Πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Ικαρίας έκανε νέα παρέμβαση στο υπουργείο τουρισμού  για το ζήτημα της Αναγνώρισης των  φυσικών πόρων Ικαρίας.

       Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της επιστολής του Δήμου  :

«Αφού υπενθυμίσουμε ότι καταθέσαμε τους φακέλους τον Φεβρουάριο του 2015, επανερχόμαστε, τονίζοντας πως επιμένουμε σε όσες παρατηρήσεις και ερωτήματα θέσαμε στο  προηγούμενο έγγραφό μας   μιας και ούτε απαντήσεις, ούτε διευκρινίσεις δόθηκαν.

Παράλληλα επισημαίνουμε ότι για  λόγους τους οποίους δεν κατανοούμε, τεθήκαν εμπόδια στην διαδικασία της αναγνώρισης, που γνωρίζουμε ότι δεν τέθηκαν σε κανένα άλλο δήμο.

Για μία ακόμα φορά τονίζουμε ότι από αυτή την διαδικασία προκύπτουν τα εξής ερωτήματα  που πρέπει να απαντηθούν, αν όχι από την υπηρεσία, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας.

  • Με πια κριτήρια εξετάστηκαν οι φάκελοι που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα ;
  • Το κόστος για τις πρόσθετες αναλύσεις που ζητάτε, (Το οποίο βαραίνει το υπουργείο , αφού η επιτροπή και οι υπηρεσίες του, ευθύνονται για την καθυστέρηση εξέτασης των υποβληθέντων αναλύσεων) θα το αναλάβει το υπουργείο;
  • Είναι θεμιτό να εξετάζονται φάκελοι με διαφορετικό τρόπο (λόγω αλλαγής υπουργικής απόφασης), ενώ κατατεθήκαν το ίδιο χρονικό διάστημα;

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ένα νέο  μείζον θέμα, που προκύπτει από  έγγραφο του υπουργείου στο οποίο αναφέρεται ότι: «το υπέδαφος της Ικαρίας στο σύνολό του χαρακτηρίζεται ραδιενεργό», σύμφωνα με παρατήρηση της επιτροπής προστασίας ιαματικών φυσικών πόρων, παρατήρηση που προκαλεί αναστάτωση τον τόπο μας και ενδεχομένως να πάρει και το δρόμο  της δικαιοσύνης.

Παράλληλα τέθηκαν  για μια ακόμα φορά τα εξής ερωτήματα:

  • Εάν υπάρχουν και άλλες ιαματικές πηγές στη χώρα μας που είναι ραδιενεργές και τις αναγνωρίσαν;
  • Αν το υπουργείο πιστεύει ότι το νερό των πηγών δεν έχει θεραπευτική αξία;

  (Τονίζοντας ότι πρόσφατα έγιναν ειδικές αναφορές για τη ραδιενέργεια του νερού των πηγών στο συνέδριό που διοργάνωσε ο δήμος Ικαρίας. Αλλά και σε διεθνές συνέδριο, η παγκόσμια ένωση γιατρών θερμαλισμού & υδροθεραπείας τόνισε ιδιαίτερα τα οφέλη της υδροθεραπείας με ραδιενεργά νερά).

  • Προς τι λοιπόν το υπουργείο δημιουργεί προσκόμματα ;
  • Πόσο ανθηρός είναι ο ιαματικός τουρισμός στη χώρα μας για να έχει αυτή την αντιμετώπιση η προσπάθεια του δήμου μας ;
  • Ποιος θα αναλάβει το κόστος των απωλειών πόρων που θα έχει τόσο ο Δήμος, όσο και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από την λειτουργία των ιαματικών πηγών Ικαρίας;
  • Τι σημαίνει και κατά πόσο βοηθά να κάνουμε συνέχεια αναλύσεις στο θαλασσινό νερό και να τις επαναλαμβάνουμε, μόνο και μόνο επειδή η επιτροπή σας  δεν τις εξέτασε έγκαιρα ;   

 

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο Δήμος Ικαρίας τονίζει ότι επιδιώκοντας την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αναμένει αυτή την φορά να μην έχει την ίδια αντιμετώπιση και να λάβει επιτέλους  απαντήσεις στα ερωτήματα , αλλά και την αναγκαία θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αναγνώρισης Φυσικών Πόρων, καθώς και την οριστική έγκριση των φακέλων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου .

Γι’ αυτόν το λόγο, ζητάει συνάντηση αντιπροσωπείας του με την Υπουργό Τουρισμού, προκειμένου να εκθέσουν την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τους λόγους της ανησυχίας, προσδοκώντας να δρομολογηθούν ενέργειες που θα προσδιορίζουν τον προσφορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού για την τοπική  οικονομία  προβλήματος.

 

 

Δήμος   Ικαρίας

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue