Home ΚοινωνίαΚόσμος Μία μία καταρρέουν οι αναδυόμενες αγορές – Τι σημαίνει για Ευρώπη

Μία μία καταρρέουν οι αναδυόμενες αγορές – Τι σημαίνει για Ευρώπη

by ikariaki.gr
6 views

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Η νομισματική κρίση που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές είναι πλέον γεγονός.

Τουρκία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ινδία και αρκετές ακόμη χώρες εισέρχονται μία προς μία στο club των “Worst Performers”, δηλαδή των αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον υπόλοιπο πλανήτη, πόσο μάλλον την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

Ο σχετικός δείκτης MSCI Emerging Markets βρίσκεται σε χαμηλό 14 μηνών.

Φαίνεται ότι κάθε λίγες ημέρες μια νέα αναπτυσσόμενη χώρα «ανακαλύπτει» ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα δολάρια/ευρώ που δανείστηκε όταν εξέδιδε εξωτερικό χρέος σε ξένο νόμισμα.

Ως το νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας με τη χειρότερη επίδοση έναντι του αμερικανικού δολαρίου για το 2018, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται το πέσο Αργεντινής, καθώς από τις αρχές του έτους έχει απολέσει το 51,7% της αξίας του. Στη δεύτερη θέση η τουρκική λίρα, η οποία διατηρούσε μέχρι πρότινος την «πρωτιά», με υποχώρηση της τάξεως του 42,9% έναντι του επικρατέστερου αποθεματικού νομίσματος.

Σε ιστορικά χαμηλά αργεντίνικο πέσο, ινδική ρουπία και τουρκική λίρα

Το Πέσο Αργεντινής σήμερα ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 41,16 πέσο ανά δολάριο, καθώς ο Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μακρί «τρέχει» στο ΔΝΤ ζητώντας από το Ταμείο να επισπεύσει την πληρωμή των $50 δισ. οικονομικής ενίσχυσης στη χώρα που παραπαίει.

Η απέλπιδα προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να μετριάσει την κατάρρευση του νομίσματος προχωρώντας σε πρωτοφανή αύξηση 15% του βασικού επιτοκίου benchmark στο 60% (!) -το υψηλότερο στον κόσμο- έπεσε στο κενό, καθώς το πέσο συνέχισε να κατρακυλά κατά 11% κλείνοντας σε ιστορικά χαμηλά, στα 38 πέσο/δολ (USD/ARS).

banner

Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου

 

Αναδημοσίευση από : https://www.newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue