Home ΚοινωνίαΑιγαίο Μήνας ρεκόρ ο Ιούνιος για τον τουρισμό της Λέσβου

Μήνας ρεκόρ ο Ιούνιος για τον τουρισμό της Λέσβου

by ikariaki.gr
2 views

Έκρηξη αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο
Στους 6.315 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στην Λέσβο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Η τουριστική κίνηση την περίοδο της αργίας του Ραμαζανιού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, πολλοί Τούρκοι επισκέπτες ματαίωσαν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στη Λέσβο. Αν οι πληροφορίες αυτές ήταν βάσιμε, τότε θα έπρεπε η τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς το νησί, να είχε καταρρεύσει. Όπως προκύπτει από από τα ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία, ο σεισμός της 12ης Ιουνίου όχι μόνο δεν επηρέασε τον τουρισμό του νησιού, αλλά ο Ιούνιος εξελίχθηκε σε μήνα ρεκόρ όλων των εποχών για την πολύπαθη Λέσβο.
Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων κατά την διάρκεια του Ιουνίου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε πως ο Ιούνιος δεν είναι μήνας διακοπών για τους Τούρκους, διότι τα παιδιά τους συνεχίζουν να πηγαίνουν στα σχολεία. Άλλωστε η αίσθηση ότι την τελευταία κυρίως εβδομάδα του Ιουνίου, οι Τούρκοι τουρίστες ήρθαν μαζικά στο νησί, φαινόταν από την κίνηση τους και στην πόλη και σε τουριστικούς προορισμούς του νησιού, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η στην κυριολεξία εξαφάνιση των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, γεγονός που αποτυπώθηκε από τη συνολική κίνηση που αποτυπώθηκε και σε αριθμούς.
Η προσθήκη του δρομολογίου Αϊβαλί – Πέτρα στις γραμμές που συνδέουν το νησί με τα τούρκικα παράλια, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Γι’ αυτό και είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ποια θα είναι η συμβολή του στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς τη Λέσβο. Πέραν αυτού η συγκεκριμένη σύνδεση μπορεί να προσελκύσει περισσότερους Ευρωπαίους τουρίστες στην περιοχή του Μολύβου, της Πέτρας, της Ανάξου και της Καλλονής. Κι αυτό γιατί οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής, μπορούν «πουλήσουν» στους πελάτες τους, δύο τουριστικούς προορισμούς, σε δύο χώρες και σε δύο ηπείρους. Αλλά αυτή η διάσταση είναι ένα ζήτημα που κυρίως θα πρέπει να αναδειχθεί για την επόμενη τουριστική σεζόν.
Επιστρέφοντας στα επίσημα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι από τους 6.315 Τούρκους τουρίστες της Λέσβου, οι 106 αφίχθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας και οι 6.209 στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή ένα χρόνο πριν την προσφυγική κρίση και ήταν 3.568 άτομα. Το 2016, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών του Ιουνίου, ήταν 2.938, πράγμα που σημαίνει πως σε σχέση με την περυσινή χρονιά, οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, καταγράφοντας άνοδο 115% !
Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν στη Λέσβο 13.624 αφίξεις, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν καταγραφεί 7.236 και το 2015, οι αφίξεις ήταν 10.215. Σε ποσοστά, η αύξηση σε σχέση με το 2016, ανέρχεται στο 88% και σε σχέση με το 2015 στο 33,37%.
Τι δείχνουν οι παραπάνω αριθμοί; Με λίγα λόγια, τα στοιχεία τόσο του φετινού Ιουνίου όσο και του πρώτου εξαμήνου του 2017, επιβεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι οι καλύτεροι πελάτες για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου και ότι το νησί επανέκαμψε πλήρως μετά την προσφυγική κρίση.
Τα όποια συγκυριακά γεγονότα έχουν μικρή επίδραση στην τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς την Λέσβο. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις που γίνονται από τουριστικούς παράγοντες αλλά και δημοσιολογούντες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη τάση, αποδεικνύονται στην καλύτερη περίπτωση, άστοχες.
Η μεγάλη αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια κορεσμένη αγορά, που δεν έχει πλέον τίποτα να δώσει στον τουρισμό της Λέσβου. Το αντίθετο, ο υψηλός ρυθμός αύξησης των αφίξεων, δείχνει ότι απέχουμε πολύ από το να καταστεί η Τουρκία μια ώριμη τουριστική αγορά. Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών σε σταθερή βάση και με συγκεκριμένες στοχεύσεις.
Ήδη στο Υπουργείο Τουρισμού δείχνουν να το ασπάζονται αυτό και επενδύουν στην δυναμική προβολή της Λέσβου στην γειτονική χώρα μέσω του ΕΟΤ και μεγάλων τουρκικών tour operators.
Αναδημοσίευση από : https://faros-24.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue