Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα «Κύματα» δημοσιογραφικής τρομοκρατίας με αφορμή το ΦΠΑ των νησιών

«Κύματα» δημοσιογραφικής τρομοκρατίας με αφορμή το ΦΠΑ των νησιών

by ikariaki.gr
8 views

Άρθρο του Παναγιώτη Μ. Μελαχρινού *

«Μπουρίνι ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου», ο ένας, «Έρχονται αυξήσεις στο ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου – Και στις σεισµόπληκτες Λέσβο και Κω», ο άλλος, «Τσουνάµι… ΦΠΑ σε 32 νησιά! – Καταργούνται οι µειωµένοι συντελεστές» ένας τρίτος. Αυτοί είναι µερικοί από τους τίτλους της πρόσφατης ειδησεογραφίας, και πιο συγκεκριµένα της 11ης Αυγούστου 2017. Κι αυτοί οι τίτλοι αναφέρονταν σε ένα δυνητικό γεγονός, που θα γίνει πραγµατικότητα τη 31η Δεκεµβρίου του τρέχοντος έτους, βάσει του άρθρου 118 του νόµου 4446/2016.

Πράγµατι, έτσι είναι. Αυτό είναι νοµοθετηµένο και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό θα εφαρµοστεί. Αυτό που δεν µπορεί να αντιληφθεί, όµως, ένας ψύχραιµος πολίτης είναι η σκοπιµότητα στην κορύφωση της επικοινωνίας ενός µελλοντικά εφαρµοζόµενου µέτρου ήδη από την 11η Αυγούστου 2017. Γιατί, αλήθεια, δεν «σηκώθηκε» το θέµα την 11η Ιουνίου του ίδιου έτους ή την 11η Νοεµβρίου 2017; Προσωπικά, µου είναι ιδιαίτερα να δύσκολο να αντιληφθώ πώς επιλέγει κάποιος να ενηµερώσει, παραµονές ∆εκαπενταύγουστου, για ένα επικείµενο µέτρο, ενώ ταυτόχρονα το συνδυάζει µε δύο ακριτικά αιγαιοπελαγίτικα νησιά (Μυτιλήνη και Κω), τα οποία τη συγκεκριµένη περίοδο προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές τους από το χτύπηµα του Εγκέλαδου.

Η εύκολη, ίσως και αφελής δικαιολογία, που µετά από σκέψη κατάφερα να δώσω στον εαυτό µου, είναι ότι η υψηλή -ίσως και υπέρµετρη- ανάδειξη του συγκεκριµένου θέµατος, συνδέεται µε τη λειψανδρία ειδησιογραφίας που παρατηρείται παραδοσιακά την περίοδο πέριξ του ∆εκαπενταύγουστου. Για την εύκολη –και αφελή, όπως είπαµε- δικαιολογία δεν µπορώ να πω κάτι παραπάνω. Τη συνδυάζω απλά µε το αίσθηµα αυτοσυντήρησης και επαγγελµατικής ευσυνειδησίας των συντακτών των άρθρων.

Στην αντίπερα όχθη, η σκληρή δικαιολογία που µπορώ να δώσω στον εαυτό µου, σχετικά µε αυτά τα δηµοσιεύµατα, είναι η συστηµατική δηµοσιοποίηση αρνητικών ειδήσεων για το κυβερνητικό έργο, σε χρόνους διαφορετικούς από τη νοµοθέτηση ή την εφαρµογή τους, στη βάση ενός οργανωµένου σχεδίου αποδόµησης της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σηµείο θα ήθελα να θυµίσω κάποια γεγονότα που ίσως καταφέρουν να µας προϊδεάσουν για το τι µπορεί να συµβεί στο τέλος του 2017 σε σχέση µε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά:

Η αρχική πρόβλεψη για πλήρη εφαρµογή της εξίσωσης των συντελεστών του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου µε το ισχύον καθεστώς στην ηπειρωτική χώρα είχε καταληκτική ηµεροµηνία την 31η ∆εκεµβρίου 2016.

Από τα συνοδευτικά έγγραφα νοµοθέτησης (αιτιολογική έκθεση και άλλες σχετικές εκθέσεις του νόµου 4446/2016) της παράτασης στη µη εφαρµογή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δεν προκύπτει ότι αυτή (σ.σ.: η παράταση) εφαρµόζεται άπαξ ούτε ότι µπορεί να παραταθεί εκ’ νέου η εφαρµογή των αυξηµένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δείξει τα αντανακλαστικά του, µέσω της νοµοθέτησης της σχετικής παράτασης της µη εφαρµογής του µέτρου, συνδέοντάς το ευθέως µε τη ρήτρα νησιωτικότητας (άρθρο 106 του Συντάγµατος της Ελλάδας).

Η κυβέρνηση στο σύνολο της -και ειδικότερα το οικονοµικό της επιτελείο- έχει παρουσιάσει πληθώρα αποφάσεων για τη µετάθεση φορολογικών υποχρεώσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόµενα και φυσικές καταστροφές, ως µέσο ανακούφισης των πληγέντων.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνω στους µόνιµους κατοίκους, επαγγελµατίες και επισκέπτες των νησιών της Λέσβου, της Χίου, της Σάµου, της Λήµνου, της Ικαρίας, του Αγ. Ευστρατίου, των Ψαρών, των Οινουσσών, των Φούρνων, της Θύµαινας, του Αγίου Μηνά, της Κω, της Καλύµνου, της Αστυπάλαιας, της Κάσου, της Τήλου, της Σύµης, της Λέρου, της Νισύρου, της Πάτµου, της Χάλκης, της Σαρίας, των Λειψών, της Ψερίµου, του Αγαθονησίου, των Λεβίθων, του Καστελόριζου, των Αρκιών, του Γυαλιού, της Τελένδου, του Φαρµακονησίου και της Κίναρου να µην «πνίγονται» στα κύµατα της δηµοσιογραφικής τροµοκρατίας ορισµένων Μέσων Ενηµέρωσης. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν ήρθαν την 16η Αυγούστου 2017, ούτε έρχονται την επόµενη εβδοµάδα. Θα εφαρµοστούν, βεβαίως, από την 31η ∆εκεµβρίου του 2017, αλλά και πάλι θα τεθούν υπό προϋποθέσεις, όπως µάς έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία.

*Ο Παναγιώτης Μελαχρινός είναι Οικονοµολόγος, Τεχνολόγος Διοίκησης Επιχειρήσεων, M.Sc.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε Στο ΧΩΝΙ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου.

 

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.toxwni.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue