Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Κορυφογραμμή με δελφικά παραγγέλματα!

Κορυφογραμμή με δελφικά παραγγέλματα!

by ikariaki.gr
14 views

Κέφαλος Κοσμάς

Ο περίπατος στη φύση μπορεί να τονώσει τον οργανισμό, να συμβάλει στην ανάκτηση της χαμένης ενέργειας, να διώξει το στρες. Ο περιπατητής αποκτά αίσθηση ελευθερίας, γαλήνης, προσωπικής αυτονομίας, ευεξίας. Ειδικά στην ορειβασία, δοκιμάζει κάποιες φορές τις δυνάμεις του, τα όριά του.

Παρατηρώντας γύρω του και μελετώντας κάποιο οδηγό ο περιπατητής συγκεντρώνει πληροφορίες για την χλωρίδα, τα μνημεία και τις ιστορικές τοποθεσίες. Στην Ικαρία μπορεί να κάνει κάτι ακόμα: να μελετήσει τις προτροπές των επτά σοφών!

Όλοι έχουμε ακούσει το «γνώθι σαυτόν», χωρίς, οι περισσότεροι, να γνωρίζουμε ότι είναι ένα από 147 δελφικά παραγγέλματα.

Οι λιτές αποφθεγματικές εκφράσεις αποδίδονται στους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας (Θαλή τον Μιλήσιο, Πιττακό τον Μυτιληναίο, Βίαντα τον Πρηνέα, Σόλωνα τον Αθηναίο, Κλεόβουλο τον Ρόδιο, Περίανδρο τον Κορίνθιο και Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο). Χαραγμένες στον ναό του Απόλλωνα, στο Μαντείο των Δελφών, έχουν συμβουλευτικό – προτρεπτικό χαρακτήρα. Χωρίς να ορίζεται η έννοια της παράβασης, της αμαρτίας, άρα και της τιμωρίας, δημιουργείται πλήρης ηθική διδασκαλία.

Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών είχε την ιδέα να χαραχθούν τα δελφικά παραγγέλματα σε 147 μαρμάρινες πλάκες και να τοποθετηθούν στο κεντρικό μονοπάτι του νησιού από το Δράκανο (ανατολικό άκρο) προς τον Κάβο Πάπα (δυτικό άκρο), συνολικού μήκους 70 χλμ.

Σπουδαίο έργο, το οποίο υλοποιούν, από 2013, εθελοντές. «Δώσαμε στον πρόεδρο Χριστόδουλο Ξενάκη τα Δελφικά Παραγγέλματα και εκείνος μας έδωσε το παράγγελμα να τα τοποθετήσουμε», αναφέρει με χιούμορ το μέλος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών Μάκης Φουντούλης. Μικρή παρένθεση: αν το όνομα του προέδρου σάς θυμίζει κάτι, έχετε δίκιο! Πρόκειται για τον ηλικίας 81 ετών νευρολόγο -ψυχίατρο, ο οποίος εμπνεύστηκε και πρωτοστάτησε πέρσι στην οργάνωση της ιστιοπλοϊκής εβδομάδας βετεράνων Ikaria Senior Regatta και θα την επαναλάβει και φέτος!

Ο Χρ. Ξενάκης πιστεύει ότι η τοποθέτηση των πλακών, σε συνδυασμό με την έκδοση

Βιβλίου, στο οποίο θα αναλύονται τα δελφικά παραγγέλματα και θα δίνονται πληροφορίες στον περιπατητή, θα συμβάλει στην τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

«Η ορειβασία – πεζοπορία στην Ικαρία μαζί με τη φύση και τα μνημεία αποκτά παράλληλα και μια φιλοσοφική διάθεση, αποκτά μια θεματική διαδρομή» αναφέρει ένας από τους πρωτεργάτες της υλοποίησης της ιδέας, ο καθηγητής Ηλίας Γιαννίρης και συνεχίζει: «Το μονοπάτι ακολουθεί τον μεγάλο φραγμό, έναν τοίχο από ξερολιθιά που διατρέχει την κορυφογραμμή της Ικαρίας. Ένα ακόμη παράξενο μνημείο των προγόνων μας».

banner

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue