Home ΠεριβάλλονΔιαχείριση Απορριμμάτων ΚΚΕ : Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

ΚΚΕ : Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

by ikariaki.gr
21 views

«Το ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του σε όλη την Ικαρία, και στις Ράχες, καλούν τον ικαριώτικο λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συστράτευση για να διεκδικήσουμε, από τους έχοντες την κυρία ευθύνη αυτό που δικαιούμαστε: Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες,  με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας και Φούρνων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και το ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Ικαρίας και Φούρνων του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους τόσο στην Ικαρία όσο και πανελλαδικά δεν είναι σημερινό ούτε και προέκυψε από μόνο του.

H TE Ικαρίας και Φούρνων του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της και τα μέλη τους, σε κάθε ευκαιρία, έχουν τονίσει ότι είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα, όπως άλλωστε και όλα τα καθημερινά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, στην προσπάθεια κάλυψης των σύγχρονων αναγκών τους.

Οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛσήμερα και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χθες, αλλά και όσους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού, υπακούοντας σε τοπικιστικά και μικροκομματικά συμφέροντα, δεν διεκδικούν ουσιαστικά την αντιμετώπιση του προβλήματος .χ διαδικασία χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, υιοθέτηση επιζήμιων προτάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων όπως η ενεργειακή αξιοποίηση, η δεματοποίηση κλπ.).

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ΧΑΔΑ που δεν έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα, αφορά 44 δήμους και η πλειονότητά τους βρίσκεται σε νησιά.

Την ίδια ώρα και ενώ η Τοπική Διοίκηση υποχρηματοδοτείται στην προσπάθειά της να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές, η ανακύκλωση αποβλήτων από συσκευασίες έχει δοθεί βορά σε ΑΕ (τουλάχιστον 22 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατευθύνονται στη διαχειρίστρια εταιρεία). Χρήματα προερχόμενα από τις τσέπες των εργαζομένων, αφού οι επιχειρηματίες τα έχουν μετακυλήσει στις τιμές των προϊόντων και η ανακύκλωση (στο βαθμό που χρειάζεται) δεν γίνεται.

Θυμίζουμε ότι η ΚΟ Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση εδώ και χρόνια (2003) και με βάση αυτή διεκδικούσαν την αντιμετώπιση του προβλήματος, παλιότερα οι τρεις δήμοι της Ικαρίας και η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ικαρίας. Πρόταση η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη τόσο με περιβαλλοντικούς, όσο και με κοινωνικούς όρους από όσες κατά διαστήματα περιφέρονται στο νησί και αντιμετωπίζουν το θέμα αποσπασματικά ή εστιάζοντας στην κατά τόπους εκδήλωση του προβλήματος (π.χ. να κλείσει ο ΧΑΔΑ ή να μη γίνει ο ΧΥΤΑ εδώ και δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο, αρκεί να μην είναι δίπλα μας).

banner

Σε ό,τι αφορά την TE Ικαρίας και Φούρνων του ΚΚΕ, τις Οργανώσεις της και τα μέλη τους, τονίζοντας ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας ενάντια στην καύση των απορριμμάτων (με οποιαδήποτε μορφή) σε όλη τη χώρα. Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια – αγωνιστική κινητοποίηση που συμβάλλει θετικά στην από κοινού διεκδίκηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ), το οποίο προβλέπει:

Α) Διαλογή στην πηγή.

Β) Σταθμό μεταφόρτωσης.

Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων.

Δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών (Περιφέρεια ή κέντρο).

Ε) ΧΥΤΥ.

ΣΤ) Μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων.

Τη μόνη, κατά τη γνώμη μας, αποδεκτή λύση του προβλήματος για το δήμο και το νησί μας.

Από αυτή την πλευρά, γνωρίζοντας την προσπάθεια, τις θέσεις που για πρώτη φορά έχουν διατυπωθεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας από το Νοέμβριο του 2014 και με αυτές διεκδικεί η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ικαρίας ξεκαθαρίζουμε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες, τις ενέργειες και τις διεκδικήσεις του Δήμου Ικαρίας.

Αρνούμαστε να μετατεθεί το σύνολο των ευθυνών, που άλλωστε δεν της αναλογούν, στην Τοπική Διοίκηση. Κάθε μετάθεση ευθυνών -εύκολη και βολική- δίνει συγχωροχάρτι στον πραγματικό υπεύθυνο γι’ αυτή την κατάσταση (την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική) και αποδυναμώνει τη διεκδίκηση και για την άμεση ανακούφιση, αλλά και για την οριστική λύση του προβλήματος.

Το ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του σε όλη την Ικαρία, και στις Ράχες, καλούν τον ικαριώτικο λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συστράτευση για να διεκδικήσουμε, από τους έχοντες την κυρία ευθύνη αυτό που δικαιούμαστε: Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες,  με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα».  

 

Αναδημοσίευση από : https://www.902.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue