Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Καταγγελίες για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ

Καταγγελίες για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ

by ikariaki.gr
4 views

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα, 9 Γενάρη 2019

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

banner

 

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που συνέβη σήμερα στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Ν.Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 60χρονος συνάδελφός μας.

Για μια φορά ακόμη, επιβεβαιώνεται ότι η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε την ανθρώπινη ζωή, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους.

Σε συνθήκες παγετού, που δυσκολεύουν την εργασία των οικοδόμων, η εργοδοσία υποχρέωσε το συνάδελφό μας μαζί με άλλους οικοδόμους να δουλέψουν πάνω στους πυλώνες, σε πολύ μεγάλο ύψος.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουμε από την εργοδοσία ότι το φταίξιμο βρίσκεται στη μεριά των συναδέλφων μας που χάνουν ότι πολυτιμότερο έχουν, τη ζωή τους.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι με όλους τους τρόπους θέλουν να βγάλουν κέρδος, να κατασκευάσουν πιο γρήγορα τα έργα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Καλούμε τους οικοδόμους, μαζί με το συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να επιβάλλουμε μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Εργασίας που, διαχρονικά, δεν παίρνει μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι στους χώρους δουλειάς ώστε να μην υποχρεώνονται οι οικοδόμοι, με πάγο, με χιόνια, με βροχές, να εργάζονται χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο των 30 και 35 ευρώ.

Οι υποστελεχομένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν κάνει τα εργοτάξια, τους χώρους δουλειάς, «αρένες θανάτου» και οι οικογένειες των οικοδόμων να μη ξέρουν αν θα γυρίσει από τη δουλειά στο σπίτι ο δικός τους άνθρωπος.

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα.

Με τον αγώνα μας θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας και θα επιβάλλουμε αυτά που έχουμε ανάγκη.

 

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                                                                                                Ο Γενικός Γραμματέας

 

Γιάννης Τασιούλας                                                                                                    Κώστας Χαντζιάρας

 

 

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

Αθήνα: 09/01/2019

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ για το γεγονός ότι ένας συνάδελφός μας σήμερα έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο και δε θα επιστρέψει ξανά σπίτι του.

Πιο συγκεκριμένα, η εργοδότρια εταιρεία ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια, για να μην καθυστερούν οι εργασίες, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα και στο παρελθόν κι άλλο εργατικό «ατύχημα», αλλά και το σημερινό θανατηφόρο.

Θυμίζουμε ότι είναι αυτή η εταιρεία που κάλεσε αστυνομία και εισαγγελείς όταν πραγματοποιήθηκε απεργία στο εργοτάξιο για αυξήσεις στα μεροκάματα και διασφάλιση του ωραρίου, ώστε να χτυπήσει τη βούληση των εργαζομένων και τις αποφάσεις του Συνδικάτου. Είναι η ίδια εταιρεία που διατυμπάνιζε ότι “δεν θέλουμε τα συνδικάτα εδώ, γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια”.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας για ζητήματα ωραρίου, 6ήμερης και 7ήμερης εργασίας, για μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά., ώστε να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ως τώρα, με ευθύνη και της Επιθεώρησης Εργασίας, λόγω και ελλείψεων έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει είτε δε βρίσκουν κάτι «παράτυπο» είτε μένουν στα χαρτιά, δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους.

Ευθύνη έχει, όπως και οι προηγούμενες, η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί κάθε φορά που προκύπτει αντιπαράθεση εργοδοτών-εργαζομένων, επιδιώκει συμβιβαστική λύση για να μην εμποδίζεται η επιχειρηματικότητα.

Το ατύχημα δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», αλλά οφείλεται ακριβώς στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την εργοδοσία και στην έλλειψη μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών. Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Κλιμακώνουμε την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια του Συνδικάτου μας και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια του συναδέλφου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν για να υπερασπιστούν κυριολεκτικά τη ζωή τους.

 

 

Μπροστά στα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων, είτε πρόκειται για τη φάση της κρίσης είτε για τη φάση της ανάπτυξης, δεν πρόκειται να δείξουν έλεος για μας τους εργαζόμενους. Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, με τον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, βάζοντας στο επίκεντρο το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων».

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

 

 

 Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ  Π. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue