Home ΚοινωνίαΕλλάδα Και οι οφειλέτες με «μπλοκάκια» στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Και οι οφειλέτες με «μπλοκάκια» στη ρύθμιση των 120 δόσεων

by ikariaki.gr
2 views

Του Γιώργου Κούρου

Νέες οδηγίες για τη διευθέτηση χρεών έως και 50.000 ευρώ προς εφορίες και Ταμεία – Ποια είναι τα ευεργετήματα της υπαγωγής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οφειλέτες που αποκτούν έστω και μέρος του εισοδήματός τους από «μπλοκάκια», μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη έως και 50.000 ευρώ. Η ανωτέρω διευκρίνιση περιέχεται σε νεότερο αναλυτικό οδηγό, με ερωτήσεις και απαντήσεις, για την εν λόγω ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και Ταμεία, που δημοσιοποίησε χθες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευεργετήματα για όποιον οφειλέτη ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση είναι τα εξής:

Α) Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Β) Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ενημερότητας. Για την εξέταση της συνδρομής των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του αποδεικτικού δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν προς διαγραφή/απαλλαγή βασικές οφειλές, τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όπως αυτές προσδιορίζονται στη ρύθμιση.

Γ) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη για το αδίκημα του άρθρου 25 του ν. 1882/1990  καθώς και του α.ν. 89/1967 και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με τις ανωτέρω νομοθεσίες ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεση της διακόπτεται.

Δ) Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης, καθώς και για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί έως την υπαγωγή της ρύθμισης στα χέρια τρίτων, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών.

Αναλυτικότερα στον εν λόγω οδηγό, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:

1. Εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση οι οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που αποκτούν εισόδημα από «μπλοκάκι»;

banner

Με την παρούσα ρύθμιση οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που αποκτούν έστω και μέρος του εισοδήματός τους από «μπλοκάκια» μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους προς ΑΑΔΕ και ΦΚΑ (έως 50.000 ευρώ ανά πιστωτή) αρκεί το εισόδημα αυτό να είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το άρθρα 21 & 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013).

2. Εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που αποκτούν εισόδημα τόσο από επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και από άλλες πηγές (π.χ. μισθωτός, εισόδημα από ακίνητα);

Ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο χωρίς πτωχευτική ικανότητα για να ρυθμίσει της οφειλές του με την παρούσα ρύθμιση δεν είναι απαραίτητο να αποκτά εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αρκεί ένα μέρος του εισοδήματός του να προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ανεξαρτήτου πηγής προέλευσης αυτών).

3. Εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Ναι, εντάσσονται, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013), αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών είναι ενδεικτικά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

4. Φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχει την πτωχευτική ικανότητα και έχει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνολικές οφειλές προς ρύθμιση προς το Δημόσιο ύψους 60.000 ευρώ και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 40.000 ευρώ μπορεί να ενταχθεί στην παρούσα ρύθμιση;

Για να ενταχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση πρέπει οι συνολικές οφειλές του προς ρύθμιση κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του να μην υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή / και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνεπώς μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά όχι και για αυτές προς το Δημόσιο, εκτός και αν εξοφλήσει μέρος αυτών, έτσι ώστε το ύψος των οφειλών του προς το Δημόσιο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Αν δεν έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του προς το Δημόσιο αναμένεται να εκδοθούν αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις για τη ρύθμιση οφειλών ύψους άνω των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

5. Εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση οι οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα που έχουν κάνει διακοπή εργασιών και έχουν οφειλές, οι οποίες έχουν προέλθει από την άσκηση επιχειρηματική δραστηριότητας, ενώ δεν είχαν την πτωχευτική ικανότητα;

Τα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχουν κάνει διακοπή εργασιών μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν προέλθει από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, καθώς και το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α. (ύψους έως 50.000 ευρώ ανά πιστωτή) με την παρούσα ρύθμιση μόνο εάν υποβάλουν εκ νέου δήλωση έναρξης εργασιών (φυσικών προσώπων) πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, έχουν σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης:

  • θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, ή
  • θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

6. Πότε μπορούν οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ύψους έως 50.000 ευρώ ανά πιστωτή) σύμφωνα με την ΠΟΛ.1223/29.12.2017 & την Υ.Α. 62134/4100/2017;

Οι ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού (σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 62134/4100/ 2017) για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/)μετά τις 19 Μαρτίου 2018 λόγω της παράτασης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 μέχρι τις 28/2/2018.

7. Πότε μπορούν οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους προς Δημόσιο και Φ.Κ.Α. (ύψους έως 50.000 ευρώ ανά πιστωτή) σύμφωνα με την ΠΟΛ.1223/29.12.2017 & την Υ.Α. 62134/4100/2017;

Οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού (σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 62134/4100/2017) για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www. keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/)μετά τον Μάιο 2018, λόγω της παράτασης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 μέχρι την 28/2/2018.

8. Πότε χάνεται η ρύθμιση;

Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια να καθίσταται αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, στις εξής περιπτώσεις:

— Μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται στη ρύθμιση, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις (3) δόσεις.

— Παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, φόρου προστιθέμενης αξίας και Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), εντός τριών (3) μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

— Παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το Δημόσιο και υπέρ τρίτων που εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue