Home ΠεριβάλλονΔράσεις Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας : Τα βουνά της Ικαρίας είναι για όλους!

Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας : Τα βουνά της Ικαρίας είναι για όλους!

by ikariaki.gr
21 views

Πριν από περίπου δύο χρόνια, μετά από αίτημα της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας,του Ορειβατικού περιπατητικού συλλόγου Ικαρίας και του συλλόγου των Καρυδιών προς το δημοτικό συμβούλιο, πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για την ανακατασκευή του “σπιτιού της μαμής” και την περίφραξη έκτασης γύρω από αυτό .
Έτσι,δημιουργήθηκε μια πενταμελής επιτροπή για τις αναγκαίες εργασίες ,η οποία αποτελείται από άτομα των παραπάνω συλλόγων και του Δήμου Ικαρίας.Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκίνησαν οι εργασίες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το κτίσμα σιγά σιγά επισκευάζεται και ο περιβάλλοντας χώρος έχει δώσει ήδη σημάδια βλάστησης και αναγέννησης μετά την περίφραξη που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2017.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι η ανάδειξη του σπιτιού που αποτελεί σημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας,αλλά και η αποκατάσταση ενός μικρού κομματιού γης σε μια υπερβοσκημένη και ερημοποιημένη περιοχή των γυμνών πλέον βουνών της Ικαρίας.
Δυστυχώς, την Τρίτη 11 του μηνός διαπιστώθηκε, από μέλη της Κίνησης που είχαν ανέβει για εργασίες στο κτίσμα, δολιοφθορά στην περίφραξη του χώρου.Συγκεκριμένα, σε μια πλευρά της περίφραξης είχαν κοπεί τα σύρματα που συγκρατούσαν τα πλέγματα, με αποτέλεσμα ένα κοπάδι 20-25 κατσικιών να έχει εισέλθει εντός του περιφραγμένου χώρου.
Ενέργειες όπως αυτή δεν είναι πρωτόγνωρες για τον κόσμο του νησιού. Αμπέλια ,κήποι και χωράφια κατοίκων έχουν καταστραφεί με παρόμοιες τακτικές.
Η ασυδοσία αυτή συνεχίζεται ευνοούμενη από την αδιαφορία των εκάστοτε δημοτικών αρχών.Η σημερινή δημοτική αρχή, που ενώ δηλώνει ευαισθησία για το θέμα της αποψίλωσης των βουνών και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και δέσμευση βοήθειας όποτε χρειαστεί για το συγκεκριμένο εγχείρημα, δυστυχώς είναι άφαντη.
Απαιτούμε επιτέλους να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Να σταματήσουν οι κάτοικοι να κάνουν την δουλεία των αρμόδιων αρχών και ας αναλάβουν οι υπεύθυνοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν για να σωθούν και τα βουνά της Ικαρίας και οι περιουσίες των κατοίκων της από την ολοκληρωτική καταστροφή.

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!

Όσοι νομίζουν ότι με ύπουλες τακτικές θα αποθαρρύνουν την παρουσία του κόσμου σε αυτά , είναι γελασμένοι !

Σας καλούμε όλους/ες στην προγραμματισμένη πεζοπορία την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου και ώρα 9.15 στο γήπεδο του μπάσκετ στο Χριστό με προορισμό το “σπιτάκι της μαμής” στα Αμμούδια

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue