Home ΚοινωνίαΕλλάδα “Ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος και των αγώνων των γυναικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας”

“Ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος και των αγώνων των γυναικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας”

by ikariaki.gr
4 views

 

 

 

 

Μετά από πολύχρονους αγώνες των γυναικείων οργανώσεων μεταξύ των οποίων και του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, επιτέλους, ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή και έγινε Νόμος του Κράτους το Νομοσχέδιο που κυρώνει τη “Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας”.

Η Ελλάδα είχε πρωτοπορήσει το 2011 επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου όταν υπέγραψε πρώτη τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που όμως χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να κυρωθεί από την ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών είχε πολλές φορές επισημάνει στο παρελθόν τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών από την καθυστέρηση της κύρωσης της Σύμβασης και της ενσωμάτωσής της στην ελληνική Νομοθεσία.

Με τη Σύμβαση δίνεται έμφαση στην πρόληψη της έμφυλης βίας μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, ενώ προβλέπονται μέτρα για την προστασία των γυναικών – θυμάτων ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους, μέτρα προστασίας των παιδιών μαρτύρων, διευκόλυνση της πρόσβασης των θυμάτων έμφυλης βίας σε νόμιμες αποζημιώσεις και ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογή της.

Προτεραιότητά μας τώρα πρέπει να αποτελεί η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που ρυθμίζονται στη Σύμβαση, η αφύπνιση της κοινωνίας μας κατά της έμφυλης βίας, η ενθάρρυνση των γυναικών – θυμάτων να μιλούν ανοιχτά από το στάδιο της απειλής κατά της ψυχικής ή σωματικής τους ακεραιότητας ή κατά της ίδιας τους της ζωής. Μία δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία χρειάζεται Πολίτες Συμμέτοχους και όχι Συνένοχους.

banner

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι 7 χρόνια πριν, το 2011 επί Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου τέθηκαν οι βασικοί Πυλώνες για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία. Με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 που έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στις γυναίκες – θύματα βίας να μιλούν ανοιχτά, να ενημερώνονται και να έρχονται σε επαφή με ειδικούς επιστήμονες. Με τη δημιουργία των 61 συνολικά δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και σήμερα χρειάζεται να ενδυναμωθούν με ειδικούς επιστήμονες διαρκώς εκπαιδευμένους στα θέματα της αντιμετώπισης έμφυλης βίας.

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας.

Οι αγώνες συνεχίζονται.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue