Home ΠερίθαλψηΙατρικά Θέματα Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας : Εκδήλωση “Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη “

Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας : Εκδήλωση “Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη “

by ikariaki.gr
24 views

Ξεπερνώντας τα στενά όρια Ικαριακού ενδιαφέροντος, αποφασίσαμε να γίνει  αυτή η ομιλία, όταν ενημερωθήκαμε για το έργο των Ιάκωβου Πυλαρινού και Εμμανουήλ  Τιμόνη και μάλιστα όταν μάθαμε ότι δεν έτυχαν από την Επιστημονική Κοινότητα της χώρας μας,  τιμητικής διάκρισης.

Θελήσαμε να αναδείξουμε το θέμα μέσα σε χώρο ιδιαίτερης επιστημονικής βαρύτητας, όπως αυτός του Εθνικού μας Πανεπιστημίου.

 

Ομιλητής είναι ο Δρ. Χρυσόστομος Φουντούλης.

 

Ο Δρ. Χρ. Φουντούλης τελείωσε  την κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ (1972),  έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο Wye College London (1976) και έχει εργαστεί  στη βιομηχανία φαρμάκων – εμβολίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

banner

Ευχαριστούμε τον χορηγό  για την υποστήριξη.

Στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, σχετικές με το θέμα της εκδήλωσης.

ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ, Σεμιτέλου 4, 11528 Αθήνα

Τηλ.: 2106945708668  –   e-mail: [email protected]

«Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη και δύο λησμονημένοι Έλληνες πρωτοπόροι»

Η ιστορία της ευλογιάς του ανθρώπου αρχίζει από το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα, τον Ραμσή τον Ε΄ το 1149 πΧ, μέχρι την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψή της από τον Πλανήτη το 1980.

Στην επετειακή αυτή ομιλία (συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ανακοίνωση της μεθόδου 1713), ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, για τις δύο πρώτες παγκοσμίως ανακοινώσεις μεθόδου εμβολιασμού (Ευλογιασμός) κατά της ευλογιάς του ανθρώπου, και κατά οποιασδήποτε νόσου, από δύο φημισμένους Έλληνες ιατρούς.

Οι δύο ταυτόχρονες διαφορετικές δημοσιεύσεις έγιναν συγχρόνως τον  Δεκέμβριο του 1713 στο ‘‘περιοδικό’’ Philosophical Transaction vol. XXIX London.

Το θέμα της παρουσίασης  έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού είναι προσφορά Ελλήνων ιατρών, στην παγκόσμια ιατρική. Οι δύο Έλληνες ιατροί θεωρούνται σκαπανείς της ανοσολογίας και δυστυχώς έχουν λησμονηθεί. Είχαν σπουδάσει στην Ιταλία στην Ιατρική Σχολή της Πάντοβας και γίνεται μια προσπάθεια να πολιτογραφηθούν ως Ιταλοί. Έζησαν στην Κωνσταντινούπολη και θεωρούνται Τούρκοι.

Τη μέθοδο του Ευλογιασμού βελτίωσε, μετεξέλιξε, σε Δαμαλισμό ο Edward Jenner, την δημοσίευσε το 1798, σχεδόν ενενήντα χρόνια αργότερα και πήρε όλη τη δόξα. Είναι γνωστό ότι ο Jenner είχε εμβολιαστεί με τη μέθοδο του Ευλογιασμού και δεν το αναφέρει πουθενά, ούτε στο μουσείο του μνημονεύονται οι δύο Έλληνες ιατροί.

Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη, με τη χρήση των εμβολίων, είναι ένα μοναδικό, μεγάλο ιστορικό γεγονός, η πρώτη και δυστυχώς η τελευταία φορά, μέχρι στιγμής, που μια νόσος του ανθρώπου εξαλείφεται ολοκληρωτικά. Ας ελπίσουμε ότι τα φυλασσόμενα δείγματα του ιού της ‘‘τρομερής’’ αυτής νόσου δεν θα πέσουν σε χέρια ‘‘ακατάλληλα’’.        Να σημειωθεί ότι η ευλογιά του ανθρώπου μόνο τον 20ο  Αιώνα σκότωσε 300 έως 500 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ας είναι και αυτό ένα ακόμα μήνυμα, προς τους λίγους αλλά επικίνδυνους για την κοινωνία  “αντι-εμβολιαστές”.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue