Home Γωνία...ΠολιτισμούΒιβλίοπαρουσιάσεις Ικαρία: Το νησί της μακροζωίας με τους ευλογημένους κατοίκους

Ικαρία: Το νησί της μακροζωίας με τους ευλογημένους κατοίκους

by ikariaki.gr
34 views

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΪΟΥ

«Ο χρόνος σταματά σε αυτό το υπέροχο νησί» λέει η συγγραφέας του βιβλίου «Η δική μου Ικαρία», Σπυριδούλα Τσίντζηρα.

Η μαγευτική Ικαρία, δεν είναι μόνο ένα από τα πιο ειδυλλιακά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και ένας ονειρεμένος τόπος με αυθεντικό χαρακτήρα και ατέλειωτες ομορφιές που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο τόπος που χαρίζει, σε όσους επιλέγουν να αφεθούν στη μαγεία της, το πολυπόθητο δώρο της μακροζωίας.

«Ο χρόνος στο νησί αυτό κυλάει διαφορετικά σαν να έχει άλλη βαρύτητα», λέει στο «Νέο Κόσμο» η ομογενής συγγραφέας Σπυριδούλα Τσίντζηρα, η οποία αφού επισκέφθηκε το νησί που πήρε το όνομα του από το γιό του Δαιδάλου, Ίκαρο, ανακάλυψε ιδίοις όμμασι την μαγεία του και εμπνεύστηκε την συγγραφή του τρίτου της βιβλίου με τίτλο «Η δική μου Ικαρία» που παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα στην Μελβούρνη.

«Οι γονείς μου είναι από την Πελοπόννησο και, συγκεκριμένα, την Καλαμάτα και την Κυπαρισσία, αλλά πριν από περίπου τρία χρόνια διάβασα μια ιστορία για έναν ομογενή καρκινοπαθή που αφού διεγνώσθη εγκατέλειψε τις ΗΠΑ όπου ζούσε για να περάσει τα τελευταία του χρόνια στην πατρίδα του, όπου και τελικά έζησε ακόμα 30 χρόνια.

«Αυτή η ιστορία με ενέπνευσε και στάθηκε αφορμή να ερευνήσω σε βάθος όσα γράφονται και λέγονται για το νησί και τους κατοίκους του» εξηγεί η 47χρονη ομογενής, η οποία άρχισε να υιοθετεί τον ικαριώτικο τρόπο ζωής πριν καλά-καλά πραγματοποιήσει το ταξίδι της στο ξακουστό ελληνικό νησί, το οποίο σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, αποτελεί και επίσημα πλέον μέλος της ομάδας των «μπλε ζωνών» μακροβιότητας στην οποία έχουν επίσης μια θέση η Σαρδηνία, η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και η Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα.

Σε όλες αυτές τις περιοχές το ποσοστό των κατοίκων άνω των 90 ετών βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

«Όσοι έχουν επισκεφθεί την Ικαρία έχουν δει από κοντά το χαλαρό και ίσως κάποιες φορές ανορθόδοξο ωράριο που ακολουθούν οι κάτοικοι ορισμένων χωριών του νησιού. Είναι γεγονός πως, παρά τις δυτικές επιρροές, οι κάτοικοι εξακολουθούν να διατηρούν τον παραδοσιακό, αυθεντικό νησιώτικο τρόπο ζωής όπου το τετράπτυχο υγιεινή μεσογειακή διατροφή, καθημερινή ελαφρά άσκηση, χαμηλά επίπεδα άγχους και οικογενειακή συνοχή και συντροφικότητα, τους χαρίζει – σε συνδυασμό με τα γονίδιά τους – εξαιρετική ποιότητα ζωής» εξηγεί η συγγραφέας.

banner

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς στο νησί, κατά μέσον όρο οι πολύ ηλικιωμένοι Ικαριώτες παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης ενώ ζουν με άλλα τρία μέλη της οικογένειάς τους, ξορκίζοντας έτσι τη μοναξιά. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι 80χρονοι και άνω κάτοικοι του νησιού, άνδρες και γυναίκες, επιδίδονται έστω σε μέτρια άσκηση, περπατώντας ή και δουλεύοντας στην ύπαιθρο.

«Ακόμα και τους ηλικιωμένους δεν τους απασχολεί στο ελάχιστο ο χρόνος που κυλάει αλλά η ποιότητα της ζωής τους ενώ αυτό που σίγουρα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός πως και η ερωτική διάθεση των κατοίκων εξακολουθεί να είναι ζωντανή ως τα βαθιά γεράματα.

«Ακόμα και οι Ικαριώτες άνω των 80 ετών φλερτάρουν, χορεύουν, διασκεδάζουν με την ψυχή τους και ασχολούνται ενεργά με τα κοινά χωρίς να σπαταλούν δευτερόλεπτο από τον πολύτιμο χρόνο τους με ανούσιους προβληματισμούς όπως το πώς θα προσθέσουν περισσότερα χρόνια στη ζωή τους.

«Αντίθετα είναι αισιόδοξοι, παθιασμένοι, ανέμελοι και γενναιόδωροι και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μικρής κοινωνίας του νησιού που είναι διάσημο για τα παραδοσιακά του πανηγύρια, το τοπικό φαγητό και τον ικαριώτικο οίνο. Ίσως τελικά το γεγονός πως οι Ικαριώτες γνωρίζουν πώς να ζουν και να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή σε συνδυασμό με το ότι ακόμα και οι ηλικιωμένοι νιώθουν χρήσιμοι μέσα στην κλειστή κοινωνία του νησιού, να είναι το μυστικό που τους χαρίζει χρόνια ζωής και ευεξίας», λέει η ομογενής η οποία υποστηρίζει πως από τότε που υιοθέτησε τον ικαριώτικο τρόπο ζωής νιώθει πως και η δική της ζωή άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο.

«Πλέον φροντίζω να περνώ περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, γυμνάζομαι και κυρίως είμαι παρούσα και δεν σπαταλώ την ενέργειά μου παρά μόνο σε πράγματα που με ευχαριστούν. Ευχή μου είναι και ο αναγνώστης που θα αφιερώσει χρόνο να διαβάσει το βιβλίο μου, να εντρυφήσει, να επαναπροσδιορίσει και να αναθεωρήσει την δική του πραγματικότητα και να διαμορφώσει την ζωή του παίρνοντας έμπνευση από το δικό μου προσωπικό ταξίδι και την εμπειρία που βίωσα.

«Η Ικαρία είναι απλά ένας τόπος μαγικός και οι κάτοικοι του ευλογημένοι να ζουν εκεί αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κι εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους έστω και από μακριά» καταλήγει η συγγραφέας.

*Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «My Ikaria» στο link http://www.writingspirit.com.au/the-writing-spirit/books.html

 

Αναδημοσίευση από : https://neoskosmos.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue