Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Ικαρία – Ο παράδεισος του «χαλαρά» σε 6 βήματα

Ικαρία – Ο παράδεισος του «χαλαρά» σε 6 βήματα

by ikariaki.gr
39 views

Ιδιαίτερα φυσικά τοπία που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000 και σε καλούν να τα περπατήσεις, θερμές πηγές, γαλαζοπράσινες παραλίες και βέβαια η ιδιοσυγκρασιακή φιλοσοφία των κατοίκων κάνουν την Ικαρία ένα νησί έξω από τα συνηθισμένα.

Top παραλίες

Το εξωτικό Δράκανο με τον πανύψηλο κυλινδρικό πύργο που μοιάζει με φάρο είναι από τις ομορφότερες μη οργανωμένες παραλίες. Πολύ όμορφο και το Ιερό με τα γαλαζοπράσινα νερά του. Όσοι έχετε ως χόμπι το ψαροντούφεκο μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Ανεφαντί νότια του νησιού. Όσοι αγαπάτε το surfing θα λατρέψετε την Μεσακτή. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις θερμές ιαματικές πηγές του νησιού στα Θέρμα –από τις πλουσιότερες σε ραδόνιο παγκοσμίως. Αν και η αξιοποίηση τους χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμα, οι πηγές του Απόλλωνα και ιδιαίτερα η θερμή πηγή Σπήλαιο ξεχωρίζει για την συνεχή και συνεπή λειτουργία και την παλιομοδίτικη γοητεία του. Ιδιαίτερη παραλία είναι και αυτή στον Να, η οποία απλώνεται στις εκβολές ενός ποταμού με σμαραγδένια νερά. Εδώ θα δείτε και το ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος – ρωτήστε επίσης για το μονοπάτι που οδηγεί στη λίμνη και τολμήστε μια βουτιά στα νερά κάτω από τον καταρράκτη του Χάλαρη. Με πανέμορφα τιρκουάζ νερά που παραπέμπουν σε εικόνες καρτ ποστάλ, για να φτάσετε στις Σεϋχέλλες θα πρέπει να περπατήσετε και λίγο στο τέλος, αλλά θα σας αποζημιώσει αυτό που θα δείτε μόλις φτάσετε. Τέλος, το Φανάρι (Φάρος) είναι η πιο μεγάλη παραλία του νησιού και τα αλμυρίκια κατά μήκος της χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους. Αυτό είναι το ιδανικό μέρος για εσάς που αγαπάτε τις καταδύσεις και την εξερεύνηση του βυθού.

Περιηγήσεις στην φύση και την ιστορία

Καταπράσινα δάση, φαράγγια και χαράδρες (για όποιον αγαπάει την πεζοπορία, και την εξερεύνηση), θα σας πείσουν να γυρίσετε λίγο την πλάτη στις παραλίες. Ένα πυκνό και γοητευτικό δίκτυο μονοπατιών, καλά σηματοδοτημένων (από εθελοντές), που στολίζονται στο διάβα τους από πέτρινα γεφύρια και νερόμυλους θα σας φέρει σε παραμυθένια μέρη. Οι αρχαιολάτρες επισκεφτείτε την Οινόη (αρχαία πρωτεύουσα του νησιού), όπου μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια του τείχους και το ερειπωμένο οίκημα της βυζαντινής περιόδου. Στο Φανάρι στα νοτιοανατολικά του νησιού σώζονται ερείπια του αρχαίου κάστρου της αλεξανδρινής περιόδου πάνω σε ένα ύψωμα. Τέλος, στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου και στο Μουσείο Κάμπου, θα δείτε αγγεία, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, αμφορείς, πήλινα ειδώλια, ανάγλυφα επιτύμβια, νομίσματα και άλλα πολλά εκθέματα.

Χωριό-αξιοθέατο

Στο ορεινό κέντρο του νησιού, ο Χριστός των Ραχών με τα όμορφα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια που περιβάλλονται από πεζοδρομημένα σοκάκια και πλατειούλες στρωμένα με ικαριώτικη πλάκα καλεί τον ταξιδιώτη να επιβραδύνει το βήμα του. Το βράδυ ζωντανεύει και μαζεύει αρκετό κόσμο σε μπαράκια και ταβέρνες, ενώ θρυλικό είναι και το after ωράριο καταστημάτων αφού τα περισσότερα λειτουργούν από τις 9 το βράδυ και μετά.

Εκδρομή στους Φούρνους

Το νησί των κουρσάρων, ανάμεσα στην Ικαρία και στη Σάμο είναι ένα σύμπλεγμα από 20 νησιά, νησάκια και βραχονησίδες, όπου θα φτάσετε με το καραβάκι από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. Θα βρείτε φιλόξενους ανθρώπους, και παραλίες (Μπαλί, Καμάρι, Καμπί, Αϊ-Γιάννης) με διαυγή νερά για απολαυστικό κολύμπι. Το Όσκαρ ησυχίας και χαλάρωσης το παίρνει το νησάκι Θύμαινα. Περισσότερα για τους Φούρνους εδώ

Τα πιο θρυλικά πανηγύρια στο Αιγαίο

Ειδική μνεία αξίζουν τα φημισμένα πανηγύρια, τα οποία διδάσκουν στους ταξιδιώτες τι πάει να πει «ικαριώτικος» και γλέντι made in Greece! Πουθενά στην Ελλάδα δεν θα συναντήσετε τόσο πολλά: είναι περίπου πενήντα, σχεδόν όσα και τα χωριά του νησιού. Αν θέλετε να δείτε τι σημαίνει «Ικαρία», πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείτε σε ένα πανηγύρι και να γίνετε ένα με το πλήθος που χορεύει, να πιείτε άφθονο κρασί και να το συνοδεύσετε με βραστό ή ψητό κρέας. Τα καλύτερα γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο και διαρκούν από το πρωί της μιας ημέρας μέχρι το πρωί της επόμενης όπως αυτά στην ξακουστή ορεινή Λαγκάδα και την Ακαμάτρα.

Τοπικές γεύσεις

Δοκιμάστε σουφικό (το ικαριώτικο μπριάμ), κατσικάκι στη γάστρα, γλιστριδοσαλάτα και σπιτικές πίτες όπως η παραδοσιακή τηγανητή φουσκόπιτα και η καθουρόπιτα με ντόπιο τυρίΔείτε τα καλύτερα εστιατόρια της Ικαρίας αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

 

Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ικαρίας αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

banner

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue