Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ιατρική μελέτη: Η τηλεόραση «ραγίζει» την καρδιά μας

Ιατρική μελέτη: Η τηλεόραση «ραγίζει» την καρδιά μας

by ikariaki.gr
39 views

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Υποψηφιότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα βάζουν όσοι παρακολουθούν τηλεόραση, περισσότερο από 21 ώρες την εβδομάδα

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια ενδιαφέρουσα ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που διεξήχθη στο Μόναχο, με περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Στο συνέδριο ήταν αξιοσημείωτη η ελληνική συμμετοχή. Η Ά Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Δημήτρη Τούσουλη παρουσίασε 60 δημοσιεύσεις και κέρδισε πολλές διακρίσεις, για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων από τις επιδημιολογικές μελέτες «ΑΤΤΙΚΗ», «ΙΚΑΡΙΑ» και «ΚΟΡΙΝΘΙΑ».

Η μελέτη ΚΟΡΙΝΘΙΑ που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας επικεντρώθηκε στην επίδραση που έχει ο καθιστικός τρόπος ζωής και συγκεκριμένα η παρακολούθηση τηλεόρασης, στην καρδιαγγειακή υγεία και ειδικότερα στην εξέλιξη της αθηρωμάτωσης, όπως αυτή εκφράζεται από την πάχυνση του ενδοθηλίου των καρωτίδων αρτηριών.

Όπως λοιπόν διαπιστώθηκε η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 21 ώρες την εβδομάδα φάνηκε να σχετίζεται με τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης και την αύξηση του αθηρωματικού φορτίου.

Το αλκοόλ βλάπτει

Η   καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, αναδεικνύεται ως νέος πιθανός παράγοντας κινδύνου, για αυξημένη διάμετρο αορτικής ρίζας και ανιούσης αορτής. Λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία συσχέτιση, αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις σε ασθενείς με οριακή ή διατεταμένη αορτική ρίζα ή ανιούσα αορτή.

Ενδιαφέρουσα επίσης είναι η ευρεθείσα σχέση στην μελέτη ΚΟΡΙΝΘΙΑ μεταξύ της κατάθλιψης, της αθηροσκλήρυσνης και του καρωτιδικού αθηρωματικού φορτίου,υπογραμμίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ καρδιαγγειακών νοσημάτων και συναισθηματικής κατάστασης.

Η μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ» ανέδειξε ότι η χρόνια κατανάλωση Μεσογειακής διατροφής λόγω της προστασίας από οξείδωση και φλεγμονή διατηρεί καλύτερο αγγειακό τόνο που οδηγεί σε καλύτερη άρδευση όλων των οργάνων και διατήρηση της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υγείας στους άνδρες.

Παρουσιάστηκαν επίσης δεδομένα από τη μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ». Μεταξύ άλλων παραμέτρων βρέθηκε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ελαιολάδου ως καθημερινή πηγή λίπους επιφέρει σημαντική προστασία στην εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων. 

banner

Στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας παρουσιάστηκαν σημαντικές εργασίες από την Α Παν/κη Κλινική σχετικά με την ενδελεχή απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων, την καλύτερη ταυτοποίηση των παραγόντων που σχετίζονται με ευνοϊκή έκβαση μετά από διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, αλλά και σε σχέση με μία μέθοδο για τη διάγνωση της υποκλινικής φλεγμονής των αγγείων. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε ένα νέο σύστημα το οποίο ανιχνεύει μικρές διαφορές θερμοκρασίας σε μεγάλα αγγεία του σώματος όπως είναι οι καρωτίδες και οι μηριαίες αρτηρίες. Αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας συσχετίζονται με την ανάπτυξη εμφράγματος μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού στο μέλλον.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.real.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue