Home ΚοινωνίαΗ Ικαρία Τώρα Θ. Βασίλαρος: «Τα συμφέροντα απαξιώνουν τον θεραπευτικό τουρισμό της Ικαρίας και δεν πιστοποιούν την λουτρόπολη μας»

Θ. Βασίλαρος: «Τα συμφέροντα απαξιώνουν τον θεραπευτικό τουρισμό της Ικαρίας και δεν πιστοποιούν την λουτρόπολη μας»

by ikariaki.gr
16 views

Γράφει ο: 

Τα τελευταία χρόνια στο νησί ο θεραπευτικός τουρισμός παρουσιάζει μείωση και μάλιστα πολύ μεγάλη. Ο βασικός λόγος είναι η μη σωστή εκμετάλλευση των πηγών που βρίσκονται στα Θέρμα και η μη πιστοποίηση τους από το επίσημο ελληνικό κράτος.

Τα Θέρμα ανήκουν μεν στο Δήμο, όμως υπήρχε  σύμβαση με την τότε  ΕΤΒΑ για την αξιοποίησή τους, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η σύμβαση με την ΕΤΒΑ για την διαμόρφωση των λουτρών  έληξε το 1999.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην fmvoice.gr ο κ. Θανάσης Βασίλαρος, δημοσιογράφος – εκδότης από το 1975 της μηνιαίας εφημερίδας «ΙΚΑΡΙΑ» ,ο οποίος παρακολουθεί το θέμα των πηγών της Ικαρίας από το 1950, η ΕΤΒΑ δεν έκανε τίποτα, παρά μόνο ολοκλήρωσε την μελέτη και όχι την ανακαίνιση κτίσιμο του λουτροθεραπευτηρίου.

Η ανάληψη του έργου ήταν 786 εκατομμύρια δραχμές με σκοπό τη δημιουργία κέντρου στα Θέρμα και όχι βεβαίως μόνο την σύνταξη της μελέτης.
Η απάντηση της ΕΤΒΑ σύμφωνα με τον κ. Βασίλαρο είναι ότι δεν υπάρχουν πλεον λεφτά για να φτιαχτεί η λουτρόπολη!

Φτάσαμε το 2017 και τα Θέρμα… δείχνουν ξεχασμένα από τον χρόνο. Όπου και να κοιτάξεις υπάρχουν  σε πλήρη εγκατάλειψη συγκροτήματα  ενοικιαζομένων δωματίων κουφάρια… που έκλεισαν τις δεκαετίες 1980- 1990.   Τα τελευταία χρόνια χάθηκαν 1.000 κλίνες από  πλευράς δυναμικότητας  φιλοξενίας στο νησί μας.

Επίσης, ο κ. Βασίλαρος υποστηρίζει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Ικαρία έχει αναπτύξει τον τουρισμό υγείας από το 1950 και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 1980 οι λούσεις είχαν φτάσει τις 160.000 ενώ το 1999 οι λούσεις ήταν μόνο 60.000 και σήμερα  οι λούσεις έχουν φτάσει στις 35.000 σε ετήσια βάση. Νομίζω ότι τα νούμερα δείχνουν και το μέγεθος της απαξίωσης που συντηρεί το ελληνικό κράτος  εδώ και 67 χρόνια. Η  μη πιστοποίηση των θεραπευτικών λουτρών  είναι απαράδεκτη όταν και η ίδια η  αρμόδια υπουργός  Τουρισμού μιλάει για επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου και τις 365 ημέρες τουρισμό στην Ελλάδα . Οι Ιάπωνες επιστήμονες ,  έχουν χαρακτηρίσει  τις πηγές  των Θέρμων τις καλύτερες στο κόσμο. Θεωρώ όλα αυτά τα χρόνια  οι εκάστοτε κυβερνήσεις  συνεχίζουν  προκλητικά να  στηρίζουν  μόνο τον ιαματικό τουρισμό σε Καμμένα βούρλα, Λουτράκι και Αιδηψό και ξεχνούν το  νησί των Ικάρων με την πλούσια  ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά».

Οι πηγές στα Θέρμα είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα και η παραγωγή τους είναι 1.000 κυβικά νερού ανά ώρα με δυνατότητα πολλώνχιλιάδωνλούσεωντο24ωρο.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 2.500 πηγές από τις οποίες οι 108 είναι στην Ικαρία.

 

banner

 

Αναδημοσίευση από : http://www.fmvoice.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue