Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η τοποθέτηση της Ικα. Ρι. Α. στο Δ.Σ. για τους συμβασιούχους των Ο.Τ.Α.

Η τοποθέτηση της Ικα. Ρι. Α. στο Δ.Σ. για τους συμβασιούχους των Ο.Τ.Α.

by ikariaki.gr
8 views

Στην δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 28/06/2017 στο δημοτικό κατάστημα Αγίου Κηρύκου ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ σχετικά με το θέμα «Εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από το Υπουργείο Εσωτερικών» ανέφερε τα παρακάτω:

Θέλω να δηλώσω ότι είμαι με το μέρος των εργαζομένων που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Η ανεργία οδηγεί στη φτώχια και στην εξαθλίωση και η φτώχια όπως ξέρουμε όλοι είναι η χειρότερη μορφή βίας που ασκείται στους πολίτες.

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είμαι υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δυστυχώς τα συνταγματικά όρια τα οποία φροντίζει να μας υπενθυμίζει κατά το δοκούν η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη δεν επιτρέπει αυτή την μετατροπή. Το σύνταγμα προβλέπει μόνιμες προσλήψεις μέσα από την διαδικασία του ΑΣΕΠ. Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε αυτή την διαδικασία.

Η κυβέρνηση χθες ψήφισε μία τροπολογία η οποία προβλέπει:

  • Την προκήρυξη τουλάχιστον 2500 μονίμων θέσεων στην καθαριότητα σύμφωνα με τα οργανογράμματα των δήμων (οι μόνιμες θέσεις εγκρίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μόνο εφόσον η Οικονομική Επιτροπή του δήμου βεβαιώσει ότι η ετήσια δαπάνη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων αυτών καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό που αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες-Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν 3584/2007).
  • Μέχρι να καταρτιστούν οι πίνακες των διοριστέων μονίμων υπαλλήλων δηλαδή μέχρι 31-3-2018 όλοι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους (Δηλαδή παρατείνουν τις συμβάσεις τους κατά 9 ακόμη μήνες).
  • Στο διαγωνισμό για την πρόσληψη των 2500 τουλάχιστον μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα θα συμμετέχουν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όριο ηλικίας με επιπλέον μοριοδότηση.

Προφανώς η τροπολογία αυτή δεν είναι η λύση που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι-συμβασιούχοι στην καθαριότητα.

Όμως στα πλαίσια του εφικτού νομίζω πως είναι μία καλή λύση.

Ήδη η μία ομοσπονδία εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποδέχτηκε αυτή την τροπολογία και έλυσε την απεργία.

Η άλλη ομοσπονδία εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ (με γαλαζοπράσινη ηγεσία) σε συνεργασία με την συνδικαλιστική παράταξη  ΠΑΜΕ επιλέγει την κάθετη ρήξη με την κυβέρνηση. Ακολουθεί μία άκαμπτη στάση στη λογική του όλα ή τίποτα.

banner

Αυτό όμως δεν είναι συνδικαλισμός είναι τυχοδιωκτισμός.

Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση αυτού του κοινωνικού έργου της καθαριότητας στις ιδιωτικές εταιρείες (αυτό άλλωστε επιδιώκει και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης).

Βέβαια η ιδιωτικοποίηση του έργου της καθαριότητας θα έχει μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η διεθνής εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue