Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η ΠΕΑ σχετικά με την μελλοντική δομή του Δήμου Ικαρίας

Η ΠΕΑ σχετικά με την μελλοντική δομή του Δήμου Ικαρίας

by ikariaki.gr
23 views

Ανακοίνωση σχετικά με την μελλοντική δομή του Δήμου Ικαρίας

Στις 29/5/2017 στον Εύδηλο, έγινε η 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας και ένα από τα θέματα που το απασχόλησαν ήταν και η μελλοντική δομή του Δήμου στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανεξάρτητα από την όποια άποψη μπορεί να έχει ο καθένας μας για τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκαλεί οδυνηρή εντύπωση η τελική απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου , σχετικά με την όλη δομή του Δήμου, όσο αναφορά το νησί μας . Παρά το ότι η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής τάχθηκε εξ’ αρχής υπέρ του ενιαίου και αδιαίρετου Δήμου, δεδομένων των κοινών προβλημάτων που απασχολούν την Ικαρία, η πλειοψηφία (Λαϊκή Συσπείρωση ) πρότεινε και ψήφισε τον διαχωρισμό σε δύο Δήμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τόλμησαν να καθορίσουν αν θα είναι Βόρειοι – Νότιοι ή Ανατολικοί – Δυτικοί οι νέοι Δήμοι. Η δε ΑΣΠΙ πρότεινε και ψήφισε τρεις Δήμους όπως ήταν και πριν το 2011, εξορκίζοντας όλοι ταυτόχρονα τον Καλλικράτη , λες και το πρόβλημα είναι ο Καλλικράτης και όχι η χρόνια και διαρκής εγκατάλειψη του νησιού μας , η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη βασικών έργων υποδομής , η υποστελέχωση και η διαρκής συρρίκνωση των δημοτικών και δημοσίων υπηρεσιών , χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή λειτουργία του Δήμου, καθώς και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε θέματα παιδείας, υγείας, πολιτισμού, συγκοινωνιών και ιδίως των δημοτικών που χωρίς ενεργό κρατική χρηματοδότηση , παραμένουν ανύπαρκτες . Υπάρχει πραγματικά άνθρωπος που πιστεύει ότι στους δύσκολους αυτούς καιρούς που βρισκόμαστε, μπορεί να υπάρξουν στην Ικαρία δυο ή τρεις Δήμοι με επάρκεια υπηρεσιών, που θα αποδίδουν και θα εξυπηρετούν τους δημότες τους;

Όταν ο άκρατος λαϊκισμός, ο καιροσκοπισμός, η έλλειψη λογικής τερματίζουν και το μόνο που πρυτανεύει είναι το στενό τοπικιστικό ή παραταξιακό συμφέρον, προτάσεις και αποφάσεις σαν και αυτές δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση.

Πιστεύουμε ότι ο ενιαίος Δήμος Ικαρίας είναι μια κατάκτηση όλου του Ικαριακού λαού και σαν τέτοια πρέπει όλοι μαζί να την υπερασπιστούμε και να την προστατεύσουμε. Ας θυμηθούμε την λειτουργία των τριών Δήμων , πριν τον 2011 , χωρίς τεχνική υπηρεσία , χωρίς οργανωμένη οικονομική υπηρεσία, χωρίς εξειδικευμένη λογιστική υπηρεσία , χωρίς μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση, χωρίς ηλεκτρονικά αρχεία, σωστό απολίθωμα κάποιας παλιάς εποχής. Αυτό θέλουμε; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι εκεί πρέπει να γυρίσουμε; Υποστηρίζονται λοιπόν αυτές οι απόψεις από έλλειψη οράματος για τον ενιαίο Δήμο και άγνοια για τις δυνατότητες που ανοίγονται από μια άλλη πολιτική. Προτείνονται λοιπόν λύσεις , χωρίς καμία βαθύτερη μελέτη των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν , απλά και μόνο για να ικανοποιηθεί ο επαρχιωτισμός , ο χωρίς όρια τοπικισμός, το μικρορουσφέτι σε τοπικό επίπεδο , ο τοπικιστικός εγωισμός και δίνεται αφορμή και τροφή για να φουντώνουν οι διαχωρισμοί σε Βόρειους και Νότιους , σε Ραχιώτες , Μεσσαρίτες και Φαναρίτες. Αυτό είναι το όνειρό μας;

Αν η μικροπολιτική υπερισχύσει των πάντων ας μην ψάχνουμε για το ποιος φταίει , για τους υπαίτιους της μιζέριας μας . Απλά να αναρωτηθούμε για το πόσο φταίμε και εμείς .

Στην Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή αγωνιστήκαμε για μια ενωμένη και αδιαίρετη Ικαρία. Κάποτε θα πρέπει να τα αφήσουμε πίσω όλα αυτά και ακουμπώντας ο ένας στον άλλον από τον Βοριά ως τον Νότια και από την Ανατολή ως και την Δύση να δουλέψουμε όλοι μαζί , χωρίς καχυποψίες, χωρίς μεμψιμοιρίες , κρατώντας τις παραδόσεις μας, για την συνολική ανάπτυξη του τόπου μας. Εκεί μέσα θα εμπεριέχεται και η προσωπική και η οικογενειακή ανάπτυξη και η ευτυχία μας.

Όσον αφορά τον Δήμο. Με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι εφικτή η προσφορά των υπηρεσιών του σε κάθε οικισμό, σε κάθε νοικοκυριό όπου και αν βρίσκεται.

Η πρόοδος δεν θα έρθει από την κατάτμηση αλλά με την δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου , ζωντανού , δραστήριου, που θα βλέπει, θα φροντίζει, θα εμπνέει και θα ενισχύει κάθε κύτταρο της κοινωνίας μας που θα αγωνίζεται να προχωρήσει.

Ο ένας ενιαίος Δήμος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση. Ένας Δήμος που πρέπει όλοι να στηρίζουμε, αποβάλλοντας τους τοπικισμούς, να αγωνιστούμε για να εμπλουτιστεί σε εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να προβλέπει , να αναγνωρίζει και να μελετά τα προβλήματα του νησιού μας, να τα αναδεικνύει και με τεκμηριωμένες μελέτες να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις που αυτή την στιγμή φαντάζουν ανέφικτες. Να υπερασπίζεται το περιβάλλον, για να εξασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε ένα κόσμο όπως τον θέλουμε για μας αλλά και για τα παιδιά μας.

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue