Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για τον Προϋπολογισμό του δήμου για το 2019

Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για τον Προϋπολογισμό του δήμου για το 2019

by ikariaki.gr
45 views

Τοποθέτηση της ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για τον Προϋπολογισμό του δήμου για το 2019

 

Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα, δεν είναι ο πρώτος της  δημοτικής περιόδου. Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ο πέμπτος και τελευταίος, του οποίου η εκτέλεση θα διακοπεί από τις δημοτικές εκλογές. Μοιάζει να είναι για τη δημοτική αρχή κάτι σαν οικονομικός αποχαιρετισμός.

 

Πρόκειται, ακόμη μία φορά, για έναν προϋπολογισμό φτωχό, αντιαναπτυξιακό, περιοριστικό. Έναν προϋπολογισμό ελεγχόμενο και υπαγορευόμενο από το Παρατηρητήριο για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο μένει να ζητά μόνο, με αφοριστικό τρόπο, ο Π/Υ να είναι ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος. Τα αναγάγει όλα σε αριθμούς και καταλήγει με παρατηρήσεις για μερικές χιλιάδες ευρώ πάνω ή κάτω. Και την μέθοδο αυτή παρότι την καταγγέλλει τήρησε η Διοίκηση του Δήμου μας κατά γράμμα.

 

Δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός ότι από τον πρώτο προϋπολογισμό μέχρι και τον σημερινό απουσιάζει πλήρως το όραμα και η διάθεση της ανάπτυξης. Από τον πρώτο έως και τον σημερινό πέμπτο προϋπολογισμό ασχολούμαστε με έργα και μελέτες που εγγράφονται και επανεγγράφονται και πέρασαν τα  χρόνια μέχρι να υλοποιηθούν, αν υλοποιηθούν.

 

Όσον αφορά τα στοιχεία του απολογισμού που αναγράφονται στα λογιστικά φύλλα μου μας δόθηκαν, για το έτος 2018, σε μια σειρά από λειτουργίες του δήμου οι οποίες αφορούν τη δύσκολη καθημερινότητα των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων του νησιού έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Φορέας 00, Γενικές υπηρεσίες. Από 1.814.544 ευρώ απορροφήθηκε μόνο το 34% με πρόβλεψη της Δημοτικής αρχής για απορρόφηση στο 59% στις 31/12/2018. Δεν εκτελέστηκαν από τον προϋπολογισμό   περίπου 750.000 ευρώ.
  • Φορέας 10, Οικονομικές και Διοικητικές υπηρεσίες.  Από 887.930 ευρώ απορροφήθηκε το 42% με πρόβλεψη της Δημοτικής αρχής για απορρόφηση στο 72% στις 31/12/2018. Δεν εκτελέστηκαν από τον προϋπολογισμό   περίπου 250.000 ευρώ.
  • Φορέας 15, Υπηρεσίες Αθλητισμού Πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής. Από 856.192 ευρώ απορροφήθηκε μόνο το 11 % με πρόβλεψη της Δημοτικής αρχής για απορρόφηση στο 19% στις 31/12/2018. Δεν εκτελέστηκαν από τον προϋπολογισμό   περίπου 687.000 ευρώ.  Άραγε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε ανεκμετάλλευτα τόσα χρήματα; Ενώ παράλληλα εσείς να κατακεραυνώνετε το Κράτος και όποιον άλλο θεωρείται υπεύθυνο για την απραξία του και τις αντιλαϊκές πολιτικές του;
  • Φορέας 20, Υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Από 689.434 ευρώ απορροφήθηκε το 35% με πρόβλεψη της Δημοτικής αρχής για απορρόφηση στο 59% στις 31/12/2018. Δεν εκτελέστηκαν από τον προϋπολογισμό περίπου 282.000 ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι από αυτά υπάρχουν 24 ξεχασμένοι κωδικοί με 197.033 ευρώ από τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Φορέας 25, Υπηρεσία Ύδρευσης και καθαριότητας. Από 1.605.206 ευρώ απορροφήθηκε το 11% με πρόβλεψη της Δημοτικής αρχής για απορρόφηση στο 12,5% στις 31/12/2018. Δεν εκτελέστηκαν από τον προϋπολογισμό περίπου 1.400.000 ευρώ. Και εδώ υπάρχουν εκτός των άλλων 55 παγωμένοι κωδικοί με 1.243.000 ευρώ από τα οποία δεν χρησιμοποιήσατε ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Φορέας 30, Υπηρεσία τεχνικών έργων. Από 2.156.319 ευρώ απορροφήθηκε το 11% με πρόβλεψη της Δημοτικής αρχής για απορρόφηση στο 18% στις 31/12/2018. Δεν εκτελέστηκαν από τον προϋπολογισμό περίπου 1.770.000 ευρώ. Παρατηρούμε και εδώ ότι υπάρχουν 105 κωδικοί με 1.474.000 ευρώ από τα οποία είχε ο Δήμος την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Στο σύνολο του ο Προϋπολογισμός του 2018 Διαμορφώθηκε στα 8.760.590 ευρώ από τα οποία καταφέρατε να εκμεταλλευτεί ο Δήμος μαζί με τις μισθοδοσίες του προσωπικού και τα πάγια έξοδα μόνο 2.000.000 ευρώ με πρόβλεψη ότι θα απορροφηθούν στο τέλος του έτους 3.231.760 ευρώ ούτε τα μισά δηλαδή και σε ποσοστό 37%,  γεγονός που αποτυπώνει την αδυναμία της Δημοτικής αρχής να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της. Είναι άλλος ένας Προϋπολογισμός με μεγάλα ταμειακά υπόλοιπα που δείχνουν αδυναμία διαχείρισης και απορρόφησης και των λίγων αυτών πόρων που είναι διαθέσιμοι.

Εδώ εμείς σα Δημότες αναρωτιόμαστε για το πώς μας εγγυόσαστε ότι θα εκτελεστούν τα νούμερα που παρουσιάζονται στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019, και με ποιό σκεπτικό  μας καλείται να τον ψηφίσουμε ; Γιατί το 2018 αυτά δεν εκτελέστηκαν;

banner

Συνάδελφοι πως αποτυπώνονται  οι προτάσεις σας για  αναγκαία έργα υποδομής, για την ανάπτυξη του τόπου, για τις κοινωνικές δομές , τι όραμα έχετε?

Γιατί  δε φαίνεται η διάθεση σας να λειτουργήσει το Τουριστικό καταφύγιο Σκαφών στον Άγιο Κήρυκο και το Γηροκομείο;  αφού απουσιάζουν οι απαραίτητοι κωδικοί εσόδων και εξόδων για τη λειτουργία τους. Μάλλον  αυτά θα αφήσετε την επόμενη δημοτική αρχή να τα δρομολογήσει μετά το 2020;

Αλήθεια γιατί από τα 9.000.000 ευρώ του εφετινού Προϋπολογισμού ούτε ένα ψίχουλο δε διατίθεται για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας;

Εκτός από τα  χρήματα των επιχορηγήσεων (Κράτος – Ευρωπαϊκά προγράμματα), η Δημοτική αρχή δε νοιάζεται και δε  δίνει ούτε ένα ευρώ,  για την κοινωνική πολιτική που τόσο πολύ κατά τ άλλα υπερασπίζετε. Τι κάνετε εσείς τελικά  και όχι το κράτος για ¨να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια¨ ;

 

Την υποστελέχωση του Δήμου που για αυτό καταγγέλλετε το κακό κράτος  με ποιό τρόπο προσπαθεί να την αντιμετωπίσει αυτός ο προϋπολογισμός; πως το έχετε σκεφτεί;

Μα και αυτό μας το είπατε. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού! παρά το γεγονός ότι στην εισήγηση σας μας λέτε ότι  ¨ Διεκδικείτε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την βελτίωση των παροχών στους δημότες μας ¨.

Πως εκτός από τα μεγάλα λόγια, η διεκδίκηση σας αποτυπώνετε στον Προϋπολογισμό;

 

Σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια  ακούσαμε εξαγγελίες, ότι δηλαδή με την αύξηση των Δημοτικών τελών την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος θα μπορέσει να προκηρύξει το ελάχιστον θέση σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες.  Αντί αυτού δημιουργείτε κονδύλια και ενισχύετε κωδικούς για την πρόσληψη πληθώρας εποχικού προσωπικού. Αναρωτιόμαστε για τον τρόπο που η λαϊκή συσπείρωση δείχνει ¨έμπρακτα¨ την υποστήριξη της στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία.  Μήπως τελικά ειδικά αυτή τη χρονιά που οι εκλογές έφτασαν, η εργασιακή ομηρία μέσω συμβάσεων, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για τη δημιουργία εκλογικής πελατείας;

Η λαϊκή συσπείρωση από όσο γνωρίζουμε τάσσετε αντίθετη στην είσοδο ιδιωτών στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (Ύδρευση- καθαριότητα). Χωρίς προσωπικό σε αυτές τις υπηρεσίες πως θα είναι δυνατόν και εργολάβοι να μην υπάρχουν και υπηρεσίες να παρέχονται; Τέλος οι ιδιώτες εργολάβοι που ο Δήμος μας χρησιμοποιεί σε αυτούς τους τομείς τι διαφορετικό έχουν από τους ιδιώτες που με κάθε τρόπο αποκηρύσσει ;

                 Όπως σας είπαμε στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα όλα αυτά και πολλά ακόμα που κατά καιρούς λέμε, ίσως να τα αποτυπώσετε  στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, όπου τότε θα καταγγέλλεται τις Κυβερνήσεις και τις Συγκυβερνήσεις  για τις περικοπές στους πόρους της Αυτοδιοίκησης,  παρά τα ταμειακά υπόλοιπα που είναι εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό σας.

Στην εισήγηση σας μας αναφέρετε ότι ¨Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική  κεφαλαίου, ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν¨.  Να σας τονίσουμε όμως ότι δεν είσαστε αντιπολίτευση, για  να βγάζετε καταγγελίες και ψηφίσματα,  αλλά οι Ικαριώτες θα σας κρίνουν για τη διαχείριση που κάνετε ως Δημοτική αρχή.

Τέλος θα σας θυμίσουμε τι μας έχετε πει κατά καιρούς.

Μας λέτε ότι  ο Προϋπολογισμός δεν είναι μια λογιστική κατάσταση και περιγραφή έργων, αλλά ο καθρέφτης της πολιτικής, δηλαδή είναι μια κατ εξοχήν πολιτική πράξη (μάλλον όταν είναι των άλλων!).

Ο Δήμαρχος μας λέει:  ο δικός μας απλά μοιράζει τη φτώχεια μας.

Μας έχετε πει επίσης κατ επανάληψη,  ότι είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, μιας και δεν υπάρχουν χρήματα.

Εμάς λοιπόν δε μας αρέσει και τον καταψηφίζουμε, αν σε εσάς αρέσει μπορείτε να τον ψηφίσετε αφού εσείς τον φτιάξατε, όσο και αν τον καταγγέλλετε με τα ψηφίσματα σας.

Αλήθεια αν εσείς είσαστε σε θέση αντιπολίτευσης σήμερα, αυτόν τον προϋπολογισμό που μας καλείτε να ψηφίσουμε, θα τον ψηφίζατε;

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue