Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Η ΝΟΔΕ Σάμου για τις δηλώσεις του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα

Η ΝΟΔΕ Σάμου για τις δηλώσεις του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα

by ikariaki.gr
0 views

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφα μόνο ως θέατρο του παραλόγου μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ένα θέατρο στο οποίο ο κ. Μπαλάφας γράφει μόνος του το σενάριο και είναι και ο μόνος θεατής στην παράσταση που δίνει. Επειδή, λοιπόν, ο ίδιος φαίνεται να ανακαλύπτει μια «υπέροχη» κατάσταση στα νησιά μας όπου ουδέν πρόβλημα υπάρχει, δεν θα τον καλέσουμε να επισκεφθεί το νησί μας, γιατί η προηγούμενη επίσκεψη φαίνεται ότι δεν του έμαθε τίποτε, αλλά να παραιτηθεί από την θέση του, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Ο κ. Μπαλάφας, όχι μόνο εμπαίζει τους κατοίκους της Σάμου αλλά υποτιμά με τον χειρότερο τρόπο τη νοημοσύνη τους. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά αντίθετα μεταθέτει την ευθύνη στους μόνους που δεν φταίνε, στους Σαμιώτες. Δεν γνωρίζουμε τους συνομιλητές του κ. Μπαλάφα, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτοί δεν μπορεί να διαβιούν στη Σάμο. Και τον καλούμε, σε επόμενες δηλώσεις του, να μην επικαλείται «ντόπιες» ανώνυμες μαρτυρίες, απλά και μόνο προς επίρρωσιν των παράλογων δηλώσεών του. Ας έχει την τόλμη να αναλάβει την ευθύνη των όσων λέει..

 

 

Ο Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. ΣΑΜΟΥ

Παπαγεωργίου Πάρης

 

 

banner

Ποια είναι η συνέντευξη του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στην ” ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”

Ποια είναι η πορεία των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία μετά τις γερμανικές εκλογές;

Το διεθνές πολιτικό περιβάλλον και οι συσχετισμοί που αναπτύσσονται είναι ιδιαίτερα σύνθετοι και νομίζω θα ήταν μια βολική εξήγηση να αποδώσουμε πλήρως τη σχετική μείωση των εισροών την περασμένη εβδομάδα στις γερμανικές εκλογές. Να τονίσω βέβαια ότι παρά το μειωμένο των ροών σε σχέση με τα νούμερα του Αυγούστου, και ακόμα περισσότερο του Σεπτέμβρη, δεν συνιστά επαναφορά στην σχετική κανονικότητα της προηγούμενης περιόδου.

Σημαντικό είναι να τονίσω πως για εμάς η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να είναι σε ισχύ και ευελπιστούμε ότι με επαφές που γίνονται τόσο από την πλευρά μας όσο και από την Κομισιόν με την τουρκική πλευρά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση ή και σε ακόμα καλύτερη.

Η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης στο ακέραιο είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς, όχι μόνο γιατί διευκολύνει το σχεδιασμό μας στη διαχείριση του πληθυσμού όπως συχνά λέγεται, αλλά, κυρίως, επειδή η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά μειώνει τον κίνδυνο να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα νησιά, δεδομένων των αντιδράσεων που καταγράφονται ξανά στις τοπικές κοινωνίες τους;

Η κατάσταση στα νησιά είναι από πλευράς προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού παρόμοια με την αντίστοιχη περσινή, όμως οι υποδομές στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι σημαντικά καλύτερες. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως ο πληθυσμός που διαβιεί στα νησιά εν αναμονή της απάντησης στα αιτήματα χορήγησης ασύλου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα θέλαμε. Ωστόσο επιτρέψτε μου να τονίσω ότι θα λειτουργούσε πολύ θετικά στη διαχείριση των προβλημάτων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μια εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση των τοπικών κοινωνιών. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, θα αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα λειτουργήσουμε προαναχωρησιακά κέντρα κλπ.

Ποια είναι η λύση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό: Κοινωνική ένταξη ή πλωτά κέντρα υποδοχής;

Το καθένα με τη σειρά του. Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στα νησιά του Αιγαίου, πλωτά μέσα για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, είναι μια πρόταση που έχει διατυπωθεί, δεν υπάρχει φυσικά κάποια απόφαση. Στα νησιά ρίχνουμε το βάρος στη μείωση του αριθμού των παραμενόντων στα ΚΥΤ και παράλληλα στη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλειας κλπ.

Η κοινωνική ένταξη δεν αφορά φυσικά, την κατάσταση στα νησιά. Αφορά, βασικά, όσους και όσες θα πάρουν με τις νόμιμες διαδικασίες άσυλο στη χώρα μας. Μας απασχολεί πως αυτοί οι συνάνθρωποί μας θα μπορέσουν σταδιακά και προγραμματισμένα να ενταχθούν στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι ένα μόνο μέρος από τις 55.000 έως 60.000 που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων το Μάρτιο του 2016.

Και φυσικά είναι ένας πολύ μικρός αριθμός αν συγκριθεί με τις 600.000 νόμιμους μετανάστες που είναι ήδη ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Πιστεύετε ότι αρκεί η ευόδωση του κυβερνητικού στόχου για έξοδο από τα μνημόνια το 2018 ή χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στην άσκηση διακυβέρνησης για να ξαναπεράσει στην πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η έξοδος από τα μνημόνια θα αποτελέσει μια κορυφαία επιτυχία της χώρας και της κυβέρνησης μας. Θα σημάνει επιστροφή στην κανονικότητα. Πιστεύω ότι πλέον το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των πολιτών είναι σοφότερο και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε ποτέ ξανά να μη βρεθούμε σε αυτή τη θέση.

Είναι αυτονόητο ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα είναι και το τέλος της δύσκολης πορείας. Είναι ευθύνη και προσδοκία μας να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία η οποία θα διαχέεται ισότιμα σε όλους, αλλά πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα πιο ασθενή κοινωνικά στρώματα. Επομένως οι αλλαγές θα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά σε θετική κατεύθυνση. Βλέπετε όλοι μιλούν για αλλαγές, αλλά, για παράδειγμα, στα εργασιακά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εννοούν περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αντιθέτως εμείς δίνουμε μάχες προκειμένου να υπάρξει επαναρρύθμιση της εργασίας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, προστασία όσων δεν τολμούσαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Οφείλουμε όμως να δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας και να τα διορθώσουμε ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα και τα αδύνατα στρώματα.

Ανέκαθεν λέγατε ότι η ριζοσπαστική Αριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να προχωρούν συνεργαζόμενες. Βλέπουμε, όμως, ότι ο υπό διαμόρφωση φορέας της Κεντροριστεράς δεν συμφωνεί.

Μην βιάζεστε. Όπως είπατε είναι υπό διαμόρφωση. Πριν τον δούμε να μορφοποιείται ας είμαστε επιφυλακτικοί. Εγώ βλέπω ορισμένους να ερωτοτροπούν ανοικτά με τη ΝΔ και πολλούς να θέλουν να μείνουν στις γραμμές τις παλιάς σοσιαλδημοκρατίας. Βεβαίως όλοι θέλουν να επανέλθει το υπό διαμόρφωση κόμμα τους στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό με πιο σημαντικό ρόλο και πιο ισχυροποιημένο. Δικαίωμα τους, σε κάθε περίπτωση, πάντα θα υπάρχει ρόλος για τη σοσιαλδημοκρατία. Άλλωστε οι εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι ο πολιτικός τους χώρος βρίσκεται σε κρίση και αναζήτηση  ταυτότητας. Σε Γαλλία και Γερμανία υπέστησαν μεγάλες ήττες. Στη Μεγάλη Βρετανία αντιθέτως ο Κόρμπιν έστριψε το τιμόνι των Εργατικών στα αριστερά και ενισχύεται συνεχώς. Ας αποφασίσουν και στη χώρα μας τι θέλουν. Εμείς θα συνεχίσουμε ως σύγχρονη δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά με τις αρχές και τις προτάσεις μας.

Είστε έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πως κρίνετε την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος;

Σε αντιστοίχηση με τις ανάγκες και τις εξελίξεις. Βέβαια ένας αριθμός κομματικών στελεχών, πλέον, έχει άλλες ευθύνες έχοντας εκλεγεί στην Βουλή, υπηρετώντας στην κυβέρνηση ή σε άλλες θέσεις ευθύνης. Το κόμμα πλέον διαχειρίζεται με επάρκεια δύσκολες καταστάσεις. Εμείς πάντα είχαμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε και να αντιστοιχιζόμαστε με τις ανάγκες της κοινωνίας. Στο παρελθόν ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις υιοθετούσαμε με μεγαλύτερη ευκολία από ότι έπρεπε αιτήματα που ήταν δύσκολο να ικανοποιηθούν. Σίγουρα όμως η κοινωνία έβλεπε στο κόμμα μας μια δύναμη συνεπούς στήριξης των δικαίων αιτημάτων της και προσέτρεχε σε εμάς. Συνολικά πάντως θέλω να καλέσω όσους πιστεύουν ότι η λύση στο πρόβλημα της χώρας είμαστε εμείς, να πυκνώσουν τις γραμμές του κόμματος μας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue